Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #41

  
SITS odlikovan Sretenjskim ordenom
Ukazom Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, Savez inženjera i tehničara Srbije odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u unapređenju inženjerskih nauka i struka, a povodom 150 godina postojanja.
19.
MART
Predavanje u SMEITS-u
U sali na trećem spratu Doma inženjera i tehničara Srbije, Kneza Miloša 7a, prof. dr Srbislav Genić održaće predavanje na temu „Principi konzervativizma pri projektovanju procesnih postrojenja i dimenzionisanju i konstruisanju procesne opreme“, sa početkom u 17.00 časova. Prisustvo je besplatno, a učesnici će to dana, do početka predavanja, sva izdanja SMEITS-a moći da kupe sa članskim popustom.
27.
MART
Fotonaponski sistemi u gradovima
Predavači na seminaru su Rastislav Kragić, dr Zoran Nikolić, prof. dr Zoran Stević i Žarko Ševaljević. Seminar je namenjen profesionalcima koji se bave osnivanjem i projektovanjem fotonaponskih izvora električne energije. Može pomoći inženjerima i tehničarima arhitekture, građevinarstva i mašinstva a elektrotehničarima koji se bave izvorima napajanja. Učesnike čekaju korisni pokloni.
6-8
JUN
Procesing '18

Opština Bajina Bašta podržala je Procesing '18 i na svečanosti otvaranja skupa, u sredu, 6. juna 2018, govoriće g. Radomir Filipović, predsednik Opštine.

Tematske oblasti 31. Procesinga su: Procesne tehnologije; Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja; Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji; Energija u procesnoj industriji; Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji; Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji; Sušenje i sušare; Gasna tehnika; Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja; Tehnička regulativa, standardizacija i sistem kvaliteta.

11/12
OKT.
6. MKOIEE
Šesta međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije biće posvećena: smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, energetskoj efikasnosti i smanjenju potrošnje električne energije iz fosilnih goriva kao i najširoj primeni obnovljivih izvora električne energije (OIEE).
5-7
DEC.
49. Međunarodni kongres i izložba o KGH
Četrdeset deveti međunarodni kongres i izložba o KGH održavaju se na kraju godine jubileja Saveza inženjera i tehničara Srbije. Sretenjski orden, dodeljen SITS-u za vek i po trajanja, dodeljen je svima nama koji činimo tu veliku i značajnu organizaciju. Društvo za KGH Srbije je pred još jednim jubilejom – slede¬će godine će organizovati 50. kongres i izložbu. Ti jubileji su podstrek da ovogodišnji kongres bude poseban po temama, kvalitetu radova i predavačima iz zemlje i sveta. Teme su izabrane tako da odgovaraju aktuelnim zahtevima današnjice u svetu, a posebno u našoj zemlji.
U gostima kod Pege

Pega Hrnjak, legendarni istraživač KGH, pozvao je članove Redakcije časopisa „Accelerate America“ u svoju laboratoriju da pokaže kako nastaje budućnost u oblasti grejanja, hlađenja i klimatizacije. Kolega Hrnjak je više od tri decenije vodeći profesor, istraživač i preduzetnik u oblasti prenosa toplote i prirodnih rashladnih fluida. U ovom broju američkog časopisa Pega objašnjava kako njegov novi razmenjivač toplote omogućava sigurnije i jeftinije industrijsko hlađenje uz znatno smanjenu upotrebu amonijaka.

Predrag Pega Hrnjak tradicionalno dolazi na beogradskom kongresu o KGH i očekujemo ga i ove godine.

Ostanite u poslu – ne instalirajte R404A/R507A!

European Partnership for Energy & the Environment (EPEE) je strukovno udruženje čiji je cilj jačanje saradnje na polju KGH u Evropi i doprinos razvoju efikasnih politika usmerenih ka dugotrajnom održivom razvoju. Udruženje predstavlja evropsku industriju hlađenja, klimatizacije i toplotnih pumpi. EPEE je nedavno objavilo brošuru pod naslovom „Ostanite u poslu – ne instalirajte R404A/R507A!“.

U projektu su učestvovali i AREA, EFCTC i Asercom. Brošura upozorava stručnjake da odmah prestanu da koriste rashladne fluide sa visokim GWP ukoliko žele da ostanu u poslu, jer evropski mehanizam za smanjenje korišćenja f-gasova ima velikog uticaja na tržište HFC-a, a naročito pogađa gasove sa visokom GWP.

REHVA-na godišnja skupština
Godišnja skupština REHVA-e, 62. po redu, održava se u Briselu od 21. do 23. aprila. ASHRAE će, u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumevanju, organizovati sastanak globalnog saveza za KGH. Svi članovi REHVA-e pozvani su na ovaj sastanak, a Društvo za KGH će predstavljati prof. dr Branislav Todorović, prof. dr Bratislav Blagojević i prof. dr Marija Todorović.
Danfoss preporučuje ugljen-dioksid

Primenom Amandmana iz Kigalija u Montrealskom protokolu i evropske regulative o f-gasovima, pojačava se potraga za alternativnim rešenjima i ugljen-dioksid je najodrživije i najefikasnije rešenje među prirodnim rashladnim fluidima u maloprodaji hrane. On se odlično pokazao u prodavnicama svih veličina i u svim klimatskim oblastima.

Danfoss ne samo da vodi na polju rešenja i komponenata koje koriste ugljen-dioksid, već nudi obuku, alate za projektovanje i pruža konsultacije.

BOSCH dobio nagradu za inovaciju
Na CES-u 2018, u Las Vegasu, kompanija BOSCH dobila je nagradu za najbolju inovaciju. Nagrađeni proizvod je Climo – mala kutija za bolji kvalitet vazduha. Uređaj je veličine kutije za cipele i meri kvalitet vazduha u realnom vremenu. Bosch je razvio Climo u saradnji s kompanijom Intel, kao sistem sto puta manjih dimenzija i deset puta jeftiniji od konvencionalnih. Climo meri i analizira ukupno 12 parametara, uključujući temperaturu i vlažnost, kao i nivo ugljen-dioksida, azot-oksida, pa čak i koncentraciju polena u vazduhu. Pomoću prikupljenih podataka, gradovi mogu brzo reagovati kako bi poboljšali kvalitet vazduha. Oni takođe mogu upotrebiti te podatke za upravljanje saobraćajem. Koristeći ovu alatku, ljudi koji pate od astme ili alergija mogu da saznaju da li treba da ostanu u zatvorenom prostoru ili koje delove grada treba da izbegavaju.
Viessmann-ove toplotne pumpe u Hiltonu

Potpuno novi hotel Hilton uskoro otvara svoja vrata gostima u Beogradu pružajući jedinstveno iskustvo moderne elegancije i luksuza. Ali ono što gosti neće moći da vide je možda još interesantnije. Dole duboko, ispod zemlje, na hotelskom nivou –4, leži izvanredno energetsko rešenje.

Dve Viessmann-ove toplotne pumpe (po 600 kW) zadužene za grejanje i hlađenje hotela koriste zemlju kao izvor kroz geotermalne sonde, dok je treća Viessmannova toplotna pumpa (500 kW) zadužena je za potrošnu toplu vodu. Kao primarni izvor energije postavljene su čak 72 GeoCoax geotermalne sonde ukupne dužine 7.210 metara.

Ovo jedinstveno rešenje rešilo je pitanje minimalnog raspoloživog prostora, kao i pouzdanosti izvora energije uz ograničenja koja diktira lokacija u elitnom delu centra grada.

Ako ne recikliraš - nemoj ni da uzimaš

Plastika sve više zagađuje okolinu. Svake godine bacimo toliko plastike da bi omotali celu zemlju četiri puta. Većina tog otpada ne završi na deponijama, već u okeanima gde je odgovorna za ubijanje miliona morskih ptica i 100.000 morskih sisara svake godine. Za dobrobit planete, vreme je da razmislimo kako koristimo i odlažemo plastiku.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna, a ove godine je posvećen borbi protiv prekomerne upotrebe jednokratne plastike.

19/21
JUN
Energa 2018

Međunarodni sajam Energa održava se u sarajevskoj Skenderiji od 19. do 21. juna 2018. Slogan ovogodišnjeg sajma i prateće konferencije „Misliti na budućnost“ izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti, čemu su prilagođeni koncept i svi programski sadržaji sajma i konferencije.

Konferencija Energa svake godine okuplja preko 100 eminentnih učesnika, u okviru koje se tretiraju brojna pitanja i odgovori iz oblasti energetskog sektora, s posebnim osvrtom na strateške energetske projekte i investicione potencijale u BiH.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]