Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #47

 
 
SMEITS-ova politka privatnosti

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.


 

11/12
OKT.
Preliminarni program 6. MKOIEE

Objavljen je preliminarni program 6. MKOIEE. U četvrtak, 11. oktobra, na programu je 29 radova iz oblasti životne sredine, održivosti, politike, energetske efikasnosti, aplikacija i usluga.

U petak, 12. oktobra, na seminar Fotonaponski sistemi u gradovima pozvani su nastavnici osnovnih i srednjih škola koji će, nakon predavanja, dobiti precizniju sliku o potrebi negovanja održivog razvoja i zaštite životne sredine. Saznaće koje se sve tehnologije koriste u te svrhe i kako na to gleda naše zakonodavstvo. Nastavnici će znatno lakše planirati i realizovati nastavu iz ove oblasti, a koristiće stečena znanja i u opštem obrazovanju svojih đaka.

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je ovaj seminar i nastavnici će dobiti bodove za svoje stručno usavršavanje.

Rad sa prošlogodišnje MKOIEE biće objavljen u JRSE

Posle uspešno održane 5. MKOIEE, u oktobru 2017. godine, Naučni odbor konferencije je, u dogovoru sa Redakcijom, preporučio nekoliko radova za objavljivanje u časopisu „Journal of Renewable and Sustainable Energy“, među kojima je i rad pod naslovom „Višekanalna senzorska merenja u fog computing arhitekturi za monitoring sistema obnovljivih izvora energije“, autora Ilije Radovanovića, Đorđa Klisića i doc. dr Ivana Popovića.

Časopis „Journal of Renewable and Sustainable Energy“ je interdisciplinarni časopis koji izdaje Američki Institut za Fiziku (American Institute of Physics). Časopis pokriva oblasti obnovljive i održive energije relevantne za fizičke i inženjerske nauke i ima faktor uticaja 1.337.

U avgustu 2018. godine, proširen rad pod nazivom „Methodology for detection of photovoltaic systems underperformance operation based on the correlation of irradiance estimates of neighboring systems“, autora doc. dr Ivana Popovića i Ilije Radovanovića, prihvaćen je za objavljivanje u narednom izdanju časopisa JRSE. Ceneći značaj rada u odgovarajućoj oblasti, Urednik je ovaj rad svrstao među izabrane radove (Editor’s pick).

Čestitamo autorima.

24/28
SEPT.
Tehnički dani u Paraćinu

Savez inženjera i tehničara Srbije, Opština Paraćin, Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera i tehničara opštine Paraćin organizuju Tehničke dane u Paraćinu. 24. septembra obeležiće se 150 godina Saveza inženjera i tehničara Srbije, 70 godina Udruženja inženjera i tehničara opštine Paraćin. Biće otvorena izložba o životu i delu Mihajla Pupina.

Eminentni stručnjaci Instituta tehničkih nauka SANU i Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda autori su projekta fotonaponske elektrane koja se gradi na krovu Mašinsko-elektrotehničke škole i to će biti jedna od tema njihovog seminara koji u amfiteatru te škole počinje u 16.00 časova 24. septembra 2018.

Izložba posvećena životu i delu Mihajla Pupina biće otvorena do 28. septembra 2018.

13.
OKT.
Primena slobodnog softvera i otvorenog hardvera

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu ove godine je pokrenuo konferenciju pod nazivom Primena slobodnog softvera i otvorenog hardvera (PSSOH) koja će se održati u subotu, 13. oktobra u zgradi Tehničkih fakulteta u Beogradu.

Konferencija uključuje jednodnevna predavanja po pozivu. Ciljevi PSSOH su, da se pored predstavljanja aktuelnih tema za akademsku zajednicu i privredu, koje se odnose na primenu slobodnog softvera i otvorenog hardvera, ukaže i na zastupljenost i položaj žena u elektrotehnici i računarstvu. PSSOH ima društveno odgovoran karakter i kotizacija za konferenciju se ne naplaćuje. Dobrodošli su svi koji žele da razmene iskustva ili da saznaju više o temama PSSOH.

5-7
DEC.
49. Međunarodni kongres i izložba o KGH

Uporedo sa izlaganjem naučno-stručnih radova na kongresu o KGH, u holu Sava centra odvija se izložba opreme i dostignuća u ovoj oblasti. Veliki broj firmi iz zemlje i inostranstva svake godine ima štand na ovoj manifestaciji, dok glavni sponzori imaju priliku i da učesnicima u sali održe komercijalnu prezentaciju. Četiri meseca pre ovogodišnjeg skupa, sledeće firme su potvrdile svoje učešće na izložbi.

Generalni pokrovitelj

Beograd

Pokrovitelj izložbe

Kać

Domaćin koktela dobrodošlice

Beograd

Glavni sponzori

AYVAZ ▪ DANFOSS ▪ DELTA TERM ▪ EMERSON ▪ ETAŽ ▪ FENIKS BB ▪ FILTER FRIGO ▪ GROUP PROTEM ▪ GRAPPA ▪ GRUNDFOS SRBIJA ▪ HALTON ▪ IMI INTERNATIONAL ▪ ITN GROUP ▪ IZOEKOMONT ▪ KLIMA M ▪ KLIMA OPREMA ▪ LG ELECTRONICS ▪ LINDAB d.o.o. Beograd ▪ MPG KGH ▪ MIKOTERM ELECTRONIC ▪ MÜPRO ▪ NANO ENERGIJA ▪ PORTAL ▪ ROBERT BOSCH ▪ SIDEK INŽENJERING ▪ SIPATEC ▪ SMART BUILDING TECHNOLOGIES ▪ SOKO INŽINJERING ▪ STEELSOFT ▪ SYSTEMAIR ▪ TDM ▪ TECHNOLOGY INTERNATIONAL SERVICES ▪ TERMO PLUS ▪ TERMOINŽENJERING ▪ TERMOSISTEM ▪ TRACO ▪ TROX AUSTRIA, Predstavništvo Beograd ▪ UNEP-UNIDO ▪ UPONOR-FINTHERM ▪ VAILLANT ▪ VIESSMANN ▪ ZEHNDER/MTA ▪ WILO Beograd

Sponzori

AKTING ▪ ALFA CLIMA ▪ ANTIĆ KLIMATIZACIJA ▪ BELIMO AUTOMATION ▪ CALEFFI, HIDROTERMIKA ▪ CIM GAS ▪ CWG BALKAN ▪ DOMINION ▪ ELMARK ▪ ESOT-INVEST ▪ EURO HEAT ▪ EUROFRIGO ▪ GAS LIDER ▪ HERZ ARMATUREN ▪ INSTALACIJA INŽENJERING ▪ INTERFRIGO ▪ IPROS ▪ IZOLIR ▪ KAN-therm Kft ▪ KIM TEC ▪ KLIMA DOP ▪ KOMO-YU ▪ KORAJA ▪ OVEX INŽENJERING ▪ OVENTROP ▪ PEZOS EXPORT IMPORT ▪ RADIUS KELIT ▪ RACIONALIZACIJA ENERGIJE ▪ REHAU ▪ TECE ▪ TEHNOSAM ▪ TERMO TEC FLEX ▪ TERMOMEHANIKA ▪ TERMOPLUS (CIAT) ▪ TOPTHERM ▪ TRACO INVEST ▪ UNICOM ▪ VIS COMPANY ▪ WEISHAUPT


Izlagači na izložbi

ALTERA ECD ▪ ARBORVITAE ▪ BM ART ▪ CAREL ▪ CENTRAL H ▪ DADANCO EUROPE ▪ ENING ▪ FOCUS COMPUTERS ▪ MINICHOTHERM ▪ MRU GmbH ▪ RADING ▪ SMGS ▪ SVECOM ▪ TEHNIKA KB ▪ TOPEKO HVAC & FIRESTOP SYSTEMS ▪ TOPIZ ▪ VALVE TRADE ▪ VRECOOL ▪ VOGEL & NOOT ▪ IBPSA – DANUBE

Generalni pokrovitelj
50. Međunarodnog kongresa o KGH

Beograd

Treći broj časopisa "KGH"

Uskoro u štampu kreće treći broj časopisa „KGH“ u 2018. Objavljujemo intervju sa prof. dr Nenadom Đajićem i inauguralni govor Šejle Hejter, ovogodišnje predsednice ASHRAE-a. U uobičajenim rubrikama su vesti iz struke, tematski članci domaćih i stranih autora, a u rubrikama Novosti iz firmi – suizdavača „KGH“ i Preporučujemo vašoj pažnji predstaviće se preduzeća Grundfos, Emerson, TROX i LG Electronics.

TROX primenjuje nove standarde za filtere

TROX je kao kompanija koja, između ostalog, razvija i proizvodi filtere vrhunskog kvaliteta u cilju postizanja optimalnog kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorima uz maksimalnu energetsku efikasnost aktivan član nemačkih tela za standardizaciju i ide u korak sa svim novim zahtevima iz oblasti normi i standarda.

U periodu od 2007. do 2014. godine u Nemačkoj je registrovano u proseku 45.300 prevremenih smrtnih slučajeva godišnje, čiji uzrok treba potražiti u zasićenosti vazduha finom prašinom. Fina prašina se sastoji od najsitnijih čestica koje se dele na različite frakcije čestica. Fina prašina se definiše kao ona komponenta imisija, koja se može udisati, pri čemu se npr. čestice prečnika do 10 μm označavaju sa PM10 (PM = particulate matter na engleskom = Feinstaub na nemačkom = fina prašina /fine čestice). Čestice veličine oko 10 μm (PM10) mogu udisanjem da dopru do bronhija, a čestice manje od 1 μm (PM1) mogu preko alveola da dopru čak i u krvotok. Uticaj fine prašine na zdravlje je različit, u zavisnosti od veličine i dubine prodiranja ovih čestica. Kreće se od bezopasnih oboljenja, kao što su nadražaji sluzokože i lokalne upale ždrela, pa do pojačanog stvaranja plaka u krvnim sudovima, povećane sklonosti ka trombozi ili promene regulatornih funkcija vegetativnog nervnog sistema. Stoga efikasni sistemi filtriranja vazduha u sistemima za ventilaciju i klimatizaciju, koji uspešno odvajaju finu prašinu iz spoljnog vazduha, daju značajan doprinos očuvanju zdravlja.

U rubrici „Standardizacija“ septembarskog broja časopisa „KGH“, kompanija TROX detaljnije objašnjava razloge za objavljivanje novog standarda.

ASHRAE ponovo u Beogradu

Jedan od programa koje ASHRAE sprovodi je i trodnevna obuka namenjena mladim inženjerima (do 35 godina). Cilj obuke je povezivanje mladih kolega, obuka za rukovođenje i zabava. To je prilika da budući lideri ASHRAE-a nauče više o tom društvu, razviju fine veštine rukovođenja i upoznaju koleginice i kolege iz celog sveta.

Zahvaljujući velikom uspehu organizacije prošlogodišnje ASHRAE-ove konferencije u Beogradu, Srbija je lako pobedila Liban, Irsku, Hrvatsku i Tursku, pa se ovogodišnja trodnevna obuka odvija u Beogradu, od 19. do 21. oktobra 2018.

Odličnu organizaciju prve konferencije ASHRAE-ovog Regiona XIV pomogle su sledeće firme: Elcom Trade, Systemair, Wilo, Belimo, Bosch, Danfoss, Feniks BB, Grappa, IMI, Ovex inženjering, Soko inžinjering, Technology international Services, Airtrend – Kovent, Halton, LG Electronics, Lindab, Smart Building Technologies.

Sledeća generacija: hibridna tehnologija

Šta tačno znači pojam „hibridno“ kada govorimo o lepkovima? Radi se o kombinovanju i povezivanju različitih tehnologija lepljenja: cijanoakrilata i epoksida (ili metil metakrilat kod nekih proizvoda). Te tehnologije lepljenja su već dugo prisutne te dobro prihvaćene i pozicionirane na različitim područjima primene. Cijanoakrilatni lepkovi, poznatiji kao trenutni lepkovi, izuzetno su brzi, jednostavni za rukovanje, osiguravaju dobre rezultate na plastikama i mnogim drugim materijalima, ali ne dopuštaju veliki zazor među delovima, spojevi nisu elastični i nisu prikladni za strukturno lepljenje. S druge strane, epoksidi garantuju strukturnu izdržljivost spojeva, odlično popunjavaju veće zazore između delova i vrlo su otporni na različite hemikalije i okolne uslove, ali nedostaju im neke dobre strane cijanoakrilata. LOCTITE hibridni lepkovi predstavljaju savršenu simbiozu ovih „matičnih“ tehnologija: strukturni lepkovi izuzetne čvrstoće, brzine i svestranosti, jednostavni za primenu, otporni na temperaturu i okolne uslove, prikladni za različite materijale i potrebe dizajna i proizvodnje savremenih industrijskih uređaja – od igle do lokomotive.

Razne namene LOCTITE hibridnih lepkova omogućuju primenu strukturnih lepkova na više načina i za više primena nego ikad dosad. Dodavanjem univerzalnih strukturnih LOCTITE lepkova u svoju paletu proizvoda, Henkel nudi najširi asortiman proizvoda za strukturno lepljenje koji mogu zadovoljiti gotovo svaki zahtev dizajna.

Kompanija Henkel Srbija sponzor je Procesinga '18 koji je od 6. do 8. juna 2018. održan u Bajinoj Bašti.

IIR podržao Svetski dan hlađenja

Nakon podrške velikog broja svetskih organizacija posvećenih hlađenju, klimatizaciji i toplotnim pumpama i Međunarodni institut za hlađenje prihvatio je 26. jun kao Svetski dan hlađenja.

Lord Vilijam Tomson Kelvin bio je engleski teorijski fizičar koji je, između ostalog, izučavao pretvaranje topote u mehanički rad. Njegovo ime nosi kelvin (K) – jedinica mere za temperaturu SI sistema. Lord Kelvin je rođen 26. juna 1824, pa je zato taj dan izabran za Svetski dan hlađenja.

Viessmann-ov „živi prostor“

Porodična kompanija Viessmann nedavno je u Berlinu otvorila centar za „projektno razmišljanje“. U takozvanom Viessmann-ovom „živom prostoru“ organizuju se raznovrsne radionice u kojima učesnici uče metode rešavanja problema. Cilj „živog prostora“ je da predstavi i promoviše koncept razmišljanja sa stanovišta korisnika. Zahvaljujući projektnom razmišljanju, zaposleni u kompaniji Viessmann već nekoliko godina uspešno sagledavaju potrebe korisnika iz više različitih uglova.

REHVA-in samit u Briselu

Ovogodišnji REHVA-in samit održava se u Briselu 12. i 13. novembra 2018. pod naslovom „Pametne zgrade za pametne korisnike – primena obnovljene direktive EPBD“.

Prvi dan je posvećen sastancima REHVA-inih komiteta i radionicama na temu evropskih projekata koji su u toku, a zatim sledi tradicionalni svečani ručak za sve učesnike.

Drugog dana samita održaće se konferencija na temu „Pametne zgrade za pametne korisnike – primena obnovljene direktive EPDB“. Debata će biti na temu o razvoju novih politika i trendova u oblasti KGH u vezi sa obnovljenom direktivom EPBD i digitalizacijom.

Ugodan boravak u zatvorenom prostoru

Procenjuje se da prosečna odrasla osoba u razvijenom svetu dnevno provede 21 čas u zatvorenom prostoru, bilo da spava, radi ili kupuje. S obzirom na to, jedan od najvažnijih zadataka projektanata je da obezbede ugodan boravak ljudi u kući i na poslu. Klimatizacija ima veliku ulogu u obezbeđivanju ugodne i produktivne sredine, a kako to izgleda u brojkama, objavio je sajt AC & Heating Connect u vlasništvu kompanije Emerson. Sajt ne promoviše ni jedan određeni proizvod, rešenje ili kompaniju, ali podržava izabrane vladine organizacije koje pružaju usluge ili sadržaje u skladu sa misijom sajta. Sajt omogućava i kontakt sa stručnjacima ove kompanije koji odgovaraju na komentare i pitanja u vezi sa objavljenim tekstovima.

IIR-ova konferencija, Ohrid, 2019

Međunarodnu konferenciju „Tehnologije hlađenja amonijakom i ugljen-dioksidom“ organizuju Međunarodni institut za hlađenje, iz Pariza, i Mašinski fakultet Univerziteta „Sveti Ćirilo i Metodije“, iz Skoplja. Od 11. do 13. aprila 2019. godine u Ohridu stručnjaci iz celog sveta govoriće o katastrofalnim posledicama klimatskih promena izazvanih globalnim zagrevanjem. Oni će razmeniti mišljenja u vezi sa izborom rashladnih fluida i odgovarajućih tehnologija, o sve široj upotrebi prirodnih rashladnih fluida, među kojima se amonijak i ugljen-dioksid koriste još od 19. veka.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]