Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #48

 
 
SMEITS-ova politka privatnosti

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.


 

11/12
OKT.
Program 6. MKOIEE

Objavljen je program 6. MKOIEE. U četvrtak, 11. oktobra, na programu je 31 rad iz oblasti životne sredine, održivosti, politike, energetske efikasnosti, aplikacija i usluga.

Održavanje 6. Međunarodne konferencije o obnovljvim izvorima električne energije 
finansijski je pomoglo
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

 undefined  

Sponzori

     

Nakon preliminarnih izlaganja, kolege iz banke ProCredit će ispred zgrade Doma inženjera i tehničara "Nikola Tesla" predstaviti električne automobile Volkswagen e-UP i e-Golf.

U petak, 12. oktobra, na seminar Fotonaponski sistemi u gradovima pozvani su nastavnici osnovnih i srednjih škola koji će, nakon predavanja, dobiti precizniju sliku o potrebi negovanja održivog razvoja i zaštite životne sredine. Saznaće koje se sve tehnologije koriste u te svrhe i kako na to gleda naše zakonodavstvo. Nastavnici će znatno lakše planirati i realizovati nastavu iz ove oblasti, a koristiće stečena znanja i u opštem obrazovanju svojih đaka. Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je ovaj seminar.

5-7
DEC.
49. Međunarodni kongres i izložba o KGH

Uporedo sa izlaganjem naučno-stručnih radova na kongresu o KGH, u holu Sava centra odvija se izložba opreme i dostignuća u ovoj oblasti. Veliki broj firmi iz zemlje i inostranstva svake godine ima štand na ovoj manifestaciji, dok glavni sponzori imaju priliku i da učesnicima u sali održe komercijalnu prezentaciju.

Ko će predstaviti svoje proizvode i usluge na ovogodišnjoj izložbi možete pogledati ovde.

Generalni pokrovitelj

Beograd

Pokrovitelj izložbe

Kać

Domaćin koktela dobrodošlice

Beograd


Generalni pokrovitelj
50. Međunarodnog kongresa o KGH

Beograd

Priznanja Društva za KGH Srbije

Društvo za KGH Srbije svake godine dodeljuje Plaketu KGH i Medalju KGH, priznanja za dostignuća u oblasti grejanja, hlađenja i klimatizacije u tekućoj godini. U skladu sa Pravilnikom o izboru počasnih i zaslužnih članova i dodeli ostalih priznanja SMEITS-a, Komisija za priznanja razmatraće prijave i odlučiti o dodeli priznanja pojedincima i institucijama.

Rok za podnošenje predloga sa detaljnim obrazloženjem je 31. oktobar 2018. Predloge možete poslati na elektronsku adresu Društva za KGH Srbije.

Na slici su prošlogodišnji dobitnici priznanja Društva za KGH Srbije (sleva) Bojan Bogdanović  i Aleksandar Anđelković, dobitnici su Medalje KGH, Zorica Vojinović, Risto Ciconkov, Saša Jović i Damir Žilić dobitnici su Plakete KGH. U sredini je prof. dr Branislav Todorović, koji je čestitao dobitnicima.

Dom sa pametnom tehnologijom

Kako objavljuje sajt AC & Heating Connect, koji je u vlasništvu kompanije Emerson, prilikom pripreme nekretnine za prodaju, prve ideje za podizanje njene vrednosti su moderni kućni aparati, nova boja zidova, zelenilo… Koliko prodavaca razmišlja o uvođenju pametnog doma? 85% anketiranih kupaca izabralo bi dom sa pametnom tehnologijom.

Najjednostavniji uređaj je pametni termostat, jednostavan za ugradnju i upravljanje preko mobilnog telefona. Isto važi i za pametno osvetljenje i sisteme za bezbednost koji omogućavaju kontrolu doma gde god da se vlasnik nalazi.

Systemair u Južnoj Africi

Kompanija Systemair, Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH, nedavno je objavila akviziciju južnoafričke kompanije Viking Air Conditioning, vodećeg proizvođača komercijalnih klima-uređaja iz Johanesburga. Sa svoje dve fabrike u Južnoj Africi, kompanija Systemair nudi široku paletu proizvoda koji se dodatno mogu prilagođavati potrebama korisnika.

Ayvaz u Kazahstanu

Prošlogodišnji izlagač – ovogodišnji glavni sponzor Kongresa o KGH – turska kompanija Ayvaz, nedavno je otvorila novu kancelariju u Kazahstanu, u okviru svoje strategije lokalizacije na ciljanim tržištima. Nastavljajući prodor na azijsko tržište, kompanija Ayvaz je u Kazahstanu svojim novim skladištem uspostavila logistički centar posvećen tom delu Azije.

Proširenje asortimana TECEfloor

Sa dva nova sistema suve gradnje TECE dopunjava svoj asortiman površinskog grejanja: sistem suve gradnje 30/16 je standardni sistem za kombinaciju sa standardnim suvim estrih elementima, a univerzalni panel 16/12 je optimizovan za minimalne debljine podova, kao i za integrisanje na zid i ispod plafona.

Kompanija TECE je sponzor 49. Međunarodnog kongresa o KGH i predstaviće se od 5. do 7. decembra 2018. na štandu 91 u Sava centru,

Globlna klimatska akcija

Na nedavno održanom sastanku u Najrobiju, Kenija, UN Environment je objavio izveštaj o globalnoj klimatskoj akciji za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. U izveštaju se kaže da su napori sektora lokalne uprave, kompanija, investitora, višeg obrazovanja, građanskih akcija skoro prevazišli vlade njihovih država u nastojanjima da se smanje emisije i dostignu postavljeni ciljevi u vezi sa klimom. U izveštaju se kaže da je to u skladu sa projektovanim smanjenjem od 1,5 do 2,2 gigatona ekvivalentnog ugljen-dioksida do 2030. godine.

5.
OKT.
Konferencija "Quality as Concept"

Poslovni veb-portal Portal kvalitet organizuje prvu konferenciju sa sloganom “Quality as Concept” i punim radnim nazivom "Kvalitet proizvoda, procesa i sistema u praksi". Cilj konferencije je razmena praktičnih iskustva o primeni alata/modela upravljanja. Konferencija će prikazati primere razvoja organizacija koje koriste nauku i znanje za efektivnije sagledavanje sopstvenih podataka.

13.
OKT.
Primena slobodnog softvera i otvorenog hardvera

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu ove godine je pokrenuo konferenciju pod nazivom Primena slobodnog softvera i otvorenog hardvera (PSSOH) koja će se održati u subotu, 13. oktobra u zgradi Tehničkih fakulteta u Beogradu.

Konferencija uključuje jednodnevna predavanja po pozivu. Ciljevi PSSOH su, da se pored predstavljanja aktuelnih tema za akademsku zajednicu i privredu, koje se odnose na primenu slobodnog softvera i otvorenog hardvera, ukaže i na zastupljenost i položaj žena u elektrotehnici i računarstvu. PSSOH ima društveno odgovoran karakter i kotizacija za konferenciju se ne naplaćuje. Dobrodošli su svi koji žele da razmene iskustva ili da saznaju više o temama PSSOH.

Reci ne za MHE

Energetski portal je objavio da su Savez mesnih zajednica Stare planine i građana okupljenih u Fejsbuk grupu „Odbranimo reke Stare planine“ 2. septembra organizovali zbor u centru Pirota u znak protivljenja izgradnji malih hidroelektrana. Okupljeni su protestvovali pod sloganom „Reci ne za MHE“. Procenjeno je da je inicijativa za zaštitu reka Srbije i Stare planine tom prilikom na pirotskom trgu okupila oko 3500 ljudi.

Ukoliko se ne odustane od projekata, sledeći skup pobune biće organizovan u Beogradu, najavljuju organizatori.

Tekst i slike: energetskiportal.rs.

Zlatna medalja J&E Hall International

Britanski institut za hlađenje (IOR) 41. put organizuje dodelu Zlatne medalje iz oblasti hlađenja koju sponzoriše kompanija J&E Hall International. Nagradu u iznosu od 5.000 £ dobija pojedinac ili tim za izvanredno dostignuće u jednoj od sledećih oblasti: praktične primene inovativnih projekata; projekti sa originalnim doprinosom u oblasti hlađenja; ostvarivi sistemi sa velikim potencijalom; izvanredan doprinos na novim ili neuobičajenim poljima.

Ovu nagradu su, između ostalih, dobili i prof. Gustav Lorentzen, prof. P. Ole Fanger, prof. Don Cleland, Ron Conry, Prof Pega Hrnjak i Eckhard Groll.

Rok za nominacije je 15. oktobar 2018.

ASHRAE YEA Leadership International

ASHRAE YEA Leadership International je trodnevna obuka namenjena mladim inženjerima (do 35 godina). Cilj obuke je povezivanje mladih kolega, obuka za rukovođenje i zabava. To je prilika da budući lideri ASHRAE-a nauče više o tom društvu, razviju fine veštine rukovođenja i upoznaju koleginice i kolege iz celog sveta.

Zahvaljujući velikom uspehu organizacije prošlogodišnje ASHRAE-ove konferencije u Beogradu, Srbija je lako pobedila Liban, Irsku, Hrvatsku i Tursku, pa se ovogodišnja trodnevna obuka odvija u Beogradu, u hotelu Zepter, od 19. do 21. oktobra 2018.

Odličnu organizaciju prve konferencije ASHRAE-ovog Regiona XIV pomogle su sledeće firme: Elcom Trade, Systemair, Wilo, Belimo, Bosch, Danfoss, Feniks BB, Grappa, IMI, Ovex inženjering, Soko inžinjering, Technology international Services, Airtrend – Kovent, Halton, LG Electronics, Lindab, Smart Building Technologies.

Društvo za KGH Srbije podržalo Svetski dan hlađenja

Nakon podrške velikog broja svetskih organizacija posvećenih hlađenju, klimatizaciji i toplotnim pumpama i Društvo za KGH Srbije prihvatio je 26. jun kao Svetski dan hlađenja.

Prof. dr Branislav Todorović, glavni i odgovorni urednik časopisa "KGH", posvetio je uvodni tekst trećeg broja časopisa ovom značajnom datumu.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]