Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #51

 
30/31
MAJ
32. Procesing

Trideset drugi Međunarodni kongres o procesnoj industriji organizuje Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu - Katedrom za procesnu tehniku.

Datumi i rokovi

  • Predlog teme sa apstraktom treba poslati do 20. marta 2019.
  • Obaveštenje o prihvatanju teme autori dobijaju do 31. marta 2019.
  • Radove za recenziju treba poslati do 1. maja 2019.
  • Obaveštenje o prihvatanju rada autori dobijaju do 10. maja 2019.

Program ovogodišnjeg skupa bavi se emisijom ugljen-dioksida iz industrijskih postrojenja, obnovljivim izvorima energije: biomasom, hidroenergijom, solarnom energijom i njihovim uticajem na životnu sredinu. Tematske grupe ovogodišnjeg Procesinga su Procesne tehnologije, Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja, Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji, Energija u procesnoj industriji, Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji, Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji, Sušenje i sušare, Gasna tehnika, Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja, Merenja i upravljanje u procesnoj industriji, Menadžment kvaliteta i standardizacija u organizacijama.

Okrugli sto

Poslovno udruženje Cementna industrija Srbije - CIS i njegove članice: kompanije Lafarž Srbija, CRH Srbija i Titan Cementara Kosjerić, u okviru ovogodišnjeg Procesinga organizuju okrugli sto na temu: Ko-procesuiranje u cementnoj industriji – izazovi i perspektive.

Okrugli sto će okupiti renomirane stručnjake u ovoj oblasti iz Srbije i regiona, koji će zajednički ukazati na ulogu, značaj i izazove cementne industrije kao strateškog partnera u rešavanju problema nagomilanog otpada, kao i doprinose ko-procesuiranja očuvanju prirodnih resursa i odgovornom upravljanju otpadom.

Intervju profesora Todorovića

Profesor Branislav Todorović dao je intervju za novi broj Magazina Energetskog portala. Predsednik Društva za KGH Srbije, glavni i odgovorni urednik časopisa „KGH“, između ostalog, mladim kolegama poručio je sledeće. „… Moj savet bio bi da posvete energiji, a naročito onoj koja stiže iz obnovljivih izvora, svu svoju pažnju, ako ne i sam životni poziv.”

Intervju prate brojne fotografije 49. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

Dejana Soldo – dobitnica Medalje KGH za 2018.

Komisija za priznanja Društva za KGH Srbije dodelila je koleginici Dejani Soldo Medalju KGH kao znak priznanja za dugogodišnju vrednu saradnju u aktivnostima Društva za KGH Srbije, doprinos širenju njegovog međunarodnog ugleda kao i širenju znanja i tehnologija za postizanje energetske efikasnosti građevinskih objekata i sistema u njima. Koleginica Soldo je to priznanje zaslužila višegodišnjim predanim radom u preduzeću Soko Inžinjering, gde je postigla značajne rezultate na razvoju klima komora, usaglašavanju sa međunarodnim normama, direktivama, unapređenju inženjerskog znanja i pružanju kvalitetne tehničke podrške projektantima klimatizacije.

Na slici je prof. Branislav Todorović dok uručuje Medalju KGH koleginici Soldo.

Nove firme na izložbi o KGH

Pored firmi koje su na izložbi čak 10, 20, 30 i više godina, na prošlogodišnjoj Izložbi u okviru 49. Međunarodnog kongresa o KGH, pojavilo se osamnaest novih firmi koje će, u to čvrsto verujemo, nastaviti tradiciju svojih kolega. Poželimo dobrodošlicu sledećim firmama: Delta term, Beograd; IEG – Industrija električnih grejača, Beograd; Nano energija, Beograd; TeamCAD, Beograd; Klimaoprema, Beograd; Müpro, Beograd; TECE, Beograd; Dominion, Beograd; INPRO SRB, Beograd; Arborvitae, Slovenija; Chigo Adria, Beograd; Strato plus, Aleksinac; Altera, Vršac; Beauty, Obrenovac; Efiterm, Beograd; Nevokal, Beograd; Vela Filand, Beograd; Brentwood, Češka Republika.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju 2019.

U okviru projekta IF4TM, kojim koordinira Univerzitet u Kragujevcu a finansira Evropska unija u okviru programa Erazmus+, pokrenuto je Nacionalno takmičenje za najbolju studentsku ideju. Realizuje se kroz sedam lokalnih takmičenja na univerzitetima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, kao i na Metropolitan univerzitetu u Beogradu i Nišu, i Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu i kroz organizaciju finalnog takmičenja.

Pariz – Katovice – i šta dalje?

Promena klime je među ključnim problemima savremene civilizacije, koji međunarodna zajednica pokušava da reši već nekoliko decenija. Okvirna konvencija UN o promeni klime definiše cilj, dok su konkretne akcije utvrđene Kjoto protokolom (za period 2008 – 2013), Doha amandmanom na Kjoto protokol (za period 2013 – 2020) i Sporazumom iz Pariza (2021 – 2030). Pregovori, koji su doveli do Pariskog sporazuma trajali su gotovo deceniju, a samo usvajanje ocenjeno je velikim uspehom francuske diplomatije i značajnim korakom u smanjenju negativnih uticaja i posledica promene klime. Ipak, uspeh Sporazuma isključivo je pitanje efikasnosti sprovođenja i postizanja ciljeva Sporazuma i Konvencije. Za postizanje ciljeva neophodna su zajednička pravila, modaliteti i procedure što je bio zadatak Konferencije država članica (Conference of the Parties – COP) Sporazuma i Konvencije održane u Katovicama početkom decembra.

Počela primena Amandmana iz Kigalija

Amandman iz Kigalija na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač stupio je na snagu 1. januara 2019. Zahvaljući tome, čovečanstvo je napravilo važan korak na putu za drastično smanjenje proizvodnje i potrošnje gasova sa efektom staklene bašte i ograniči globalno zagrevanja. Ako ga vlade, privatni sektor i građani u potpunosti prihvate, Amandman iz Kigalija će ograničiti globalno zagrevanje uz dalju zaštitu ozonskog omotača. Amandman će suštinski doprineti ostvarenju ciljeva Pariskog sporazuma.

Tehnologije hlađenja amonijakom i ugljen-dioksidom

Mašinski fakultet u Skoplju i Međunarodni institut za hlađenje organizuju 8. Međunarodnu konferenciju „Tehnologije hlađenja sa amonijakom i ugljen-dioksidom“. Ne samo da klimatske promene imaju katastrofalne posledice po čovečanstvo, sve je teže izabrati rashladna sredstva koja su i efikasno i nemaju loš uticaj na prirodu. Odgovor će u Ohridu od 11. do 13. aprila 2019. pokušati da daju svetski priznati stručnjaci.

Evropska komisija tuži Sloveniju

Evropska komisija odlučila je da tuži Sloveniju na Sudu pravde EU zbog neusklađenosti sa Direktivom o energetskim performansama zgrada (EPBD). Takođe, EK je zatražila od 12 zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Grčku, da pravilno prenesu Direktivu o energetskoj efikasnosti (EED). Razlog za tužbu EK protiv Slovenije je nepoštovanje odredbe o isticanju sertifikata o energetskim performansama zgrada, navodi se u saopštenju EK. EK je, zbog istog propusta, odlučila da Sudu pravde EU tuži i Češku.

Globalni izveštaj o rizicima

Svetski ekonomski forum objavio je Globalni izveštaj o rizicima za 2019. na osnovu analize više od 1000 predstavnika javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva… 90% ispitanika očekuje pogoršanje ekonomskih i političkih sukoba između vodećih snaga tokom ove godine. Najveću pretnju vide u neuspehu politike protiv ekstremnih vremenskih uslova i promene klime u protekloj deceniji.

Biljke su na izdisaju

Na sajtu Nature objavljen je članak u kome autor ukazuje na sve manju sposobnost biljaka da apsorbuju ugljen-dioksid koji čovek ispušta u atmosferu, što može dovesti do ubrzanja klimatskih promena. Čovečanstvo emituje skoro 40 milijardi tona ugljen-dioksida godišnje od čega biljke na zemlji i okeanima apsorbuju 50%. Negativni efekti apsorbovanja tako velike količine ugljen-dioksida mogu dovesti do izumiranja korala i povećanja kiselosti okeana.

Viessmann – brend godine 2018.

Nemački list „Handeslblatt“ i Institut za statistiku i istraživanje tržišta „YouGove“ nagradili su preduzeće Viessmann titulom „Brend godine 2018“. Rangiranje je zasnovano na ispitivanju raznih kategorija: opšti utisak, kvalitet, zadovoljstvo klijenata, odnos „kvalitet-cena“, koliko se firma preporučuje drugima, kakav imidž firma ima kao poslodavac… U anketi je sakupljeno preko 900.000 on-line ocena od nemačke punoletne populacije. Viessmann je osvojio pozitivne ocene ne samo na osnovu kvaliteta svojih proizvoda, nego i na osnovu sponzorstva zimskih sportova, formule E, fudbalskog kluba „Bayern München“… 

Viessmann je višegodišnji glavni sponzor Međunarodnog kongresa o KGH.

BOAGAZ – gasna instalacija 21. veka

BOAGAZ је sistem gasnih instalacija sa talasastim cevima od nerđajućeg čelika i pripadajućih fitinga, proizveden je u skladu sa standardom SRPS EN 15266:2011. i odobren je za gasne instalacije radnog natpritiska do 500 mbar. Komponente sistema BOAGAZ su talasaste cevi od nerđajućeg čelika, dimenzija od DN 15 do DN 50 i dužine od 15 do 640 metara, fitinzi, T-komadi, spojnice, zaptivači i pribor. Izvrsna mehanička svojstva cevi BOAGAZ omogućavaju minimalne radijuse kolena, koji se jednostavno prave ručno, bez dodatnog alata.

Ugradnja BOAGAZ cevi može biti nadzidna i uzidna, u betonu, ispod poda, u zemlji ili u kanalima i šahtovima. Ekskluzivna patentirana tehnologija dvostrukog zaptivanja pomoću odvojivih fitinga i minimalan broj spojeva, od merila protoka gasa do potrošača gasa, korisniku osigurava maksimalnu sigurnost, a montažeru jednostavnu i brzu montažu.

Ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju je preduzeće CIM GAS d.o.o., dugogodišnji sponzor Međunarodnog kongresa o KGH.

AHR Expo 2019

Najveća svetska izložba iz oblasti KGH – AHR Expo – vratila se u Atlantu, prvi put posle 2001. Na izložbi je bilo 1824 kompanije, od kojih 497 iz inostranstva. Trodnevna izložba je prikazala ono najbolje iz oblasti tehnologije i proizvoda. Učesnici su došli iz svih krajeva sveta i osim pozitivnih utisaka o održanoj izložbi, izrazili su želju da 2020. godine posete izložbu u američkom gradu Orlandu.

Za evidentiranje učesnika korišćena je tehnologija RFID, tako da nije bilo gužve i čekanja u dugim redovima. Organizator je pratio kretanje svakog od učesnika u prostorima izložbe. Ranijih godina, učesnici su se brojali prilikom rane registracije ili registracije na samoj izložbi, a ove godine je precizno izbrojano 45.078 učesnika.

Prevod standarda VDI 4640

Udruženje inženjera Nemačke (Verein Deutscher Ingenieure – VDI) i SMEITS – Društvo za KGH, potpisali su ugovor o prodaji prevoda standarda VDI 4640 u Srbiji. Ti standardi nisu obavezujući za domaća preduzeća, ali s obzirom da domaće zakonodavstvo nije posvetilo dovoljno pažnje toj vrsti obnovljivih izvora – četiri dela standarda biće od izuzetne koristi studentima, investitorima, projektantima i izvođačima koji žele da zaštite životnu sredinu i krajnjim korisnicima omoguće znatno jeftinije grejanje i hlađenje.

Posebnu zahvalnost dugujemo volonterima Društva za KGH Srbije, koji su omogućili prevod i izdavanje standarda VDI 4640 u Srbiji.


 
SMEITS-ova politka privatnosti

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.


 

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]