Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #54

 
4–6
DEC
Produženje roka za prijavu

Pedeseti međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju (KGH), održava se od 4. do 6. decembra 2019. godine u Sava centru u Beogradu. Teme Kongresa su nova rešenja na bazi obnovljivih izvora energije, pre svega energije Sunca i geotermalne energije; moderni sistemi gradskih sistemi grejanja i hlađenja; preporuke za predviđanje potreba i potrošnje energije u stambenim, poslovnim i javnim objektima; zgrade budućnosti, pametne zgrade i gradovi; rashladni sistemi danas i sutra, novi pametni sistemi KGH u zgradama, zgrade koje oponašaju ljudski organizam...

Datumi i rokovi

Organizator će objaviti monografiju posvećenu 50. godišnjici Kongresa u kojoj će, između ostalog, biti navedeni svi radovi prihvaćeni za izlaganje tokom pola veka tog skupa. Zato molimo autore da poštuju predviđene rokove ukoliko žele njihov rad bude naveden u programu 50. Kongresa.

 • Slanje apstrakta rada na elektronsku adresu organizatora (office@smeits.rs) 20. jun 2019.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 15. jul 2019.
 • Rok za dostavu radova 31. jul 2019.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za ispravkama 20. avgust 2019.
 • Potvrda da je rad uvršten u program 31. avgust 2019.
 • Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2019.

Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i njihovih institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa e-adresom i telefonom, njegovu kratku biografiju i tekst apstrakta od 300 do 400 reči sa 5 ključnih reči.

Zbornik radova će dobiti svoj ISBN i biće objavljen na sajtu www.izdanja.smeits.rs. Originalni radovi mogu dobiti DOI broj. Izabrani radovi će biti preporučeni za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“.

Predavači po pozivu

Predavači koji su do sada prihvatili poziv da na 50. Kongresu održe plenarno predavanje.

Predrag Pega Hrnjak,
University of Illinois, Department of
Mechanical Science and Engineering, Urbana-Champaign, USA, and CTS, USA

Alexander Cohr Pachai,
Johnson Controls, Denmark, and
President to the IIR Working Group on Refrigeration Safety
Andy Pearson,
Group Managing Director,
Star Refrigeration,
Glasgow, UK
Prof. Ljubomir Janković, Ph.D.,
University of Herdforshire, UK
Dr. habil Zoltan Magyar, Ph.D.,
Budapest University of Technology and Economics, Budapest, Hungary
30/31
MAJ
Konačan program 32. Procesinga

                   

Program 32. Procesinga čini 69 radova, od kojih je 5 radova na posteru. U radu skupa učestvovaće studenti iz Zagreba, Sarajeva, Niša, Novog Sada i Beograda i za njih će biti organizovana poseta Termoelektrani „Nikola Tesla“.

Predstavnik kompanije Sipatec govoriće o Procesnom omekšavanju vode

Kolege iz Grundfos-a će predstaviti Inovativna rešenja pumpnih postrojenja u tretmanu otpadnih voda, odvodnjavanju, navodnjavanju i zaštiti od poplava.

Turska kompanija Ayvaz će prikazati film o svojoj kompaniji. 

31
MAJ
Okrugli sto na 32. Procesingu

Okrugli sto je na temu Obaveza industrije u skladu sa propisima u oblasti klimatskih promena. Panelisti su:

 • Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet, Beograd, Emisije GHG iz industrijskih postrojenja u RS i mogući načini smanjenja,
 • Danijela Božanić, nezavisni ekspert, Propisi RS i stanje usaglašavanja sa propisima EU i obaveze koje iz njih proizilaze,
 • Natalija Jovičić-Zarić, ATS, Beograd, Proces akreditacije verifikatora i iskustva zemalja EU
 • Zoran Kovačević, Metroalfa, Zagreb, Iskustva akreditovane laboratorije u verifikaciji emisija u industriji u Hrvatskoj.

Petak, 31. maj 2019, 10.30 h
"Japanski salon" Sava centra

Prijavite se ovde...

30-31
MAJ
Serbia-China Summit CLIMA 2019

Društvo za KGH Srbije 30. i 31. maja 2019. organizuje Srpsko-kineski samit - CLIMA 2019, neposredno posle 13. REHVA-inog svetskog kongresa.

 • Moderator Prof. dr Branislav Todorović, the Serbian HVAC&R Society President, and
 • Prof. Junjie Liu, China, Team Leader,
 • Miodrag Mesarović, Academy of Engineering Sciences (AESS),
 • Miroslav Lutovac, Serbian Chamber of Commerce
 • Prof. dr Miloš Banjac, Ministry of Mining and Energy of Republic of Serbia
 • Prof. dr Predrag Elek, Vicedean for International Cooperation, Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade

Na Samitu govore vodeći eksperti nauke i struke KGH, istraživači, inženjeri i profesori vodećih kineskih univerziteta Shandong Jianzhu, Tianjin i Tongji, a domaćine će predstavljati njihove kolege sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i inženjeri iz prakse iz beogradskog sistema daljinskog grejanja, Energoprojekta i drugih inženjerskih firmi.

Samit se održava u Svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu (211), suorganizator je Akademija inženjerskih nauka Srbije, a na skupu će učestvovati predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Privredne komore Srbije.

Četvrtak i petak, 30. i 31. maj 2019, 10.00 h
Svečana sala Mašinskog fakulteta u Beogradu (211)
Kraljice Marije 16, Beograd

17–18
OKT
7. MKOIEE

Društvo za obnovljive izvore električne energije, pri SMEITS-u, objavilo je prvu informaciju za svoju 7. Međunarodnu konferenciju o obnovljivim izvorima električne energije.

Datumi i rokovi

 • Prijem apstrakta na elektronsku adresu organizatora (office@smeits.rs) 1. maj 2019.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 15. maj 2019.
 • Rok za dostavu radova 1. jul 2019.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za ispravkama 1. avgust 2019.
 • Rok za dostavu konačne verzije rada 1. septembar 2019.
 • Održavanje 7. MKOIEE 17. i 18. oktobar 2019.

Izabrani radovi mogu biti predloženi za objavljivanje u časopisima: Journal of Renewable and Sustainable Energy, International Journal of Energy Research, Wind Energy, Journal of Modern Power Systems and Clean Energy.

Posetili smo preduzeće Alfa klima

Nastavljajući saradnju sa kolegama iz Energetskog portala, posetili smo preduzeće Alfa klima u Knjaževcu, gde nas je g. Saša Jović, vlasnik i generalni direktor, upoznao sa toplotnim pumpama koje, prema potrebi naručilaca, projektuje tim zaposlenih projektanata koji prate proizvodnju u sopstvenoj fabrici, zatim ugradnju, puštanje u rad i održavanje na postrojenjima širom zemlje i sveta.

G. Jović ističe da su u Alfa klimi posebno ponosni svoj projekat PropSafe posvećen proizvodnji toplotnih pumpi baziranih na prirodnom rashladnom fluidu R290 – propanu, a potpuno bezbednih za kućnu i industrijsku upotrebu, za koji su dobili bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost u okviru programa sufinansiranja inovacija.

Braća Saša i Jovan Jović ponosni su i na Vinariju Jović i vina koja osvajaju brojna priznanja u zemlji i svetu.

Više o toj poseti možete pročitati u sledećim brojevima „Magazina“ Energetskog portala i časopisa „KGH“.

1.
JUN
Prvi seminar u okviru Škole

Posle uspešne promocije Škole održane 19. aprila i iskazanog interesovanja potencijalnih polaznika, pokazalo se da je u oblasti procesa upravljanja ljudskim resursima od posebne važnosti metodologija edukacije i treninga zaposlenih. Pozivamo vas da učestvujete na prvom seminaru pod nazivom:

Edukacija, obuka i trening

osposobljavanje zaposlenih za rad i poslovno ponašanje
1. jun 2019.

Autor i realizator programa je prof. dr Dobrilu Vujić, trener je Sanja Leverda, psiholog i sertifikovani kouč.

 • Mesto održavanja: SMEITS, Beograd, ul. Kneza Miloša 7a/II
 • Kotizacija po učesniku 14.500,00 din
 • Ako iz firme ima više učesnika - popust 20%

Obuka i prezentacije kompanija WILO, HERZ i WEISHAUPT

WILO, HERZ i WEISHAUPT obišli su celu Srbiju i održali više regionalnih obuka i prezentacija u Zlatiboru, Nišu, Novom Sadu, Beogradu… Preko 240 učesnika iz 90 firmi i 35 gradova razmenilo je iskustva u radu sa proizvodima triju kompanija, a sve je to prošlo u odličnoj atmosferi, uz druženje i zabavu.

Na izložbi u okviru 50. Međunarodnog kongresa o KGH, koji se od 4. do 6. decembra održava u beogradskom Sava centru, WILO možete naći na štandu 1, HERC Armaturen na štandu 45, dok je Weishaupt na štandu 30.

Vidimo se u Bukureštu

Na REHVA-inom svetskom kongresu CLIMA 2019, pod naslovom „Izgrađena sredina suočena sa klimatskim promenama“, biće izloženo skoro 500 radova. Među autorima su i članovi Društva za KGH Srbije.

Republika Srbija i Društvo za KGH imaju predstavnika na studentskom takmičenju.

Na izložbi u okviru kongresa CLIMA 2019, Društvo za KGH će na štandu B20 predstaviti svoj jubilarni 50. Međunarodni kongres i izložbu o KGH.

10-11
OKT
IMPEDE 2019

Akademija inženjerskih nauka Srbije AINS, Međuodeljenski odbor za zaštitu životne sredine; Udruženje hemičara i tehnologa Srbije UHTS; Šumarski fakultet, Beograd; Inženjerska komora Srbije i Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina ITNMS, Beograd organizuju Međunarodnu naučnu konferenciju “Uticaj nelegalne izgradnje, lošeg planiranja i projektovanja na životnu sredinu” – IMPEDE 2019, koja će se održati 10. i 11. oktobra 2019. godine u Beogradu.

Nema grejanja na gas od 2025.

Grejanje na gas biće zabranjeno u novim zgradama Velike Britanije od 2025. godine. Filip Hamond, kancelar, kaže da se to ne odnosi na gasne štednjake, ali će se zgrade grejati toplotnim pumpama uz primenu vrhunskih standarda izolacije. Izjavu su pozdravile zelene grupe koje žele da u Velikoj Britaniji smanje emisije kopnenog i vazdušnog saobraćaja kao i loše izolovanih zgrada koje decenijama čine većinu fonda zgrada te države.

„Efekat koktela“ u evropskim vodama

Novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) ukazao je da, uprkos uspešnom rešavanju problema sa najopasnijim hemikalijama u vodi, treba obratiti veću pažnju na opasnost od „efekta koktela“ odnosno mešanja različitih hemikalija čija je koncentracija u evropskim jezerima, rekama i drugoj površinskoj vodi pojedinačno gledano mala. Dobar hemijski status ima tek nešto više od trećine evropskih reka i jezera.

Poslednjih decenija aktivnosti usmerene na smanjenje količine i sprečavanje nekih od najopasnijih hemikalija da nađu put do evropske vode dale su rezultate, ponajvše zahvaljujući propisima EU, ocenjuje se u izveštaju EEA „Hemikalije u evropskoj vodi“.

Ipak, borba protiv žive i bromiranih usporivača plamena, kao i još mnogo opasnih hemikalija koje nisu prioritet za monitoring u sklopu Okvirne direktive o vodi EU, i dalje je izazov.

 
SMEITS-ova politka privatnosti

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.


 

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]