Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #55

 
4–6
DEC
Veliko interesovanje za izložbu na 50. Kongresu

Izložba ima za cilj da stručnoj javnosti predstavi nove proizvode i usluge koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. Svake godine se pojave nove tehnologije i elementi u oblasti sistema KGH i postrojenja. Kompanije predstavljaju i uspešnu praksu kako na izložbi, tako i u okviru redovnog programa, čineći tako izložbu nerazdvojivim delom Kongresa.

Štandovi će, kao i ranijih godina, bili postavljeni uz kongresne dvorane u prizemlju i na galeriji Sava centra, a zbog velikog interesovanja za predstavljanje na izložbi ‒ prostor za štandove novih kompanija biće proširen.

Prikaz 32. Procesinga

                   

32. Međunarodni кongres o procesnoj industriji, koji organizuju Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, i Mašinski fakultet u Beogradu, održan je 30. i 31. maja 2019. u beogradskom Sava centru.

Svečanom otvaranju Kongresa u četvrtak 30. maja 2019, u 9.30 časova predsedavali su prof. dr Miroslav Stanojević (predsednik Organizacionog odbora), prof. dr Aleksandar Jovović (predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a), prof. dr Dejan Radić (predsednik Naučnog odbora), sa Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Bratislav Blagojević, predsednik UO SMEITS-a. 

Povelje za izuzetan doprinos procesnoj tehnici dobile su dr Marta Trninić, i prof. dr Mirjana Kijevčanin. Za najbolji rad prijavljen za Procesing 2019 proglašen je rad pod nazivom: Viskoznost binarne smeše DMA + 2-butanol za potencijalnu upotrebu kao rastvarača za regenerativne procese odsumporavanja dimnih gasova. Autori rada su: Divna Majstorović, Nikola Živković, Mirjana Kijevčanin, i Emila Živković.

Tema Okruglog stola drugog dana Procesinga bile su Obaveze industrije prema propisima u oblasti klimatskih promena. Moderatori su bili Dušan Todorović, Mašinski fakultet, Beograd, Danijela Božanić, nezavisni ekspert, Beograd, Natalija Jovičić-Zarić, Akreditaciono telo Srbije, Beograd i Zoran Kovačević, Metroalfa, Zagreb.

Oko sto studenata iz Zagreba, Istočnog Sarajeva, Novog Sada i Beograda učestvovalo je u radu skupa i organizovano posetilo TENT i Muzej Nikole Tesle. 

Svoje prezentacije izložili su predstavnici sponzorskih kompanija.

  • Predstavnik kompanije Sipatec na temu o Procesnom omekšavanju vode
  • Kolege iz Grundfos-a predstavili su Inovativna rešenja pumpnih postrojenja u tretmanu otpadnih voda, odvodnjavanju, navodnjavanju i zaštiti od poplava.
  • Ayvaz je prikazao film o svojoj kompaniji. 
  • Zvanična voda skupa bila je Voda voda
KGH na svetskom kongresu CLIMA2019

Svake tri godine REHVA organizuje svoju godišnju skupštinu i svetski kongres. Tema kongresa održanog maja ove godine bila je Urbana sredina i klimatske promene. Preko sedam stotina izloženih radova i preko dvadeset radionica bilo je posvećeno odgovoru tehničkih sistema izgrađene sredine na klimatske promene.

Svoje radove su izložili i sledeći članovi Društva za KGH: Milan Gojak, Tamara Bajc, Marko Ignjatović, Bratislav Blagojević, Mirko Stojiljković, Aleksandar Anđelković, Milena Blagojević i Dejan Mitrović.

Republiku Srbiju i Društvo za KGH Srbije na studentskom takmičenju predstavio je rad pod naslovom Grey wastewater heat recovery for heating of sanitary hot water in hotels, Danijela Todorovića (mentor Mladen Tomić), koji je u konkurenciji od petnaest učesnika osvojio odlično četvrto mesto.

Društvo za KGH je imalo štand na kome je učesnicima CLIMA2019 predstavljen 50. Međunarodni kongres i izložba o KGH.

Srpsko-kineski samit – CLIMA 2019

U svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu poslednja dva dana juna održan je Srpsko-kineski samit CLIMA 2019. Društvo za KGH Srbije pozvalo je šest kineskih stručnjaka da sa kolegama iz Srbije govore o aktuelnim problemima energetike. Dvodnevni skup je prerastao u trilateralan, jer su se drugog dana pridružile koleginice i kolege iz Rumunije.

Domaćini su gostima iz Kine organizovali turistički obilazak Beograda i posetu Muzeju Nikole Tesle.

17–18
OKT
7. MKOIEE

Sedma međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije biće posvećena sledećim ciljevima: smanjenju emisije gasova staklene bašte, proučavanju, promovisanju i najširoj primeni obnovljivih izvora električne energije (OIEE), očuvanju prirodnih resursa, energetskoj efikasnosti i smanjenju potrošnje električne energije iz fosilnih goriva.

Izabrani radovi mogu biti predloženi za objavljivanje u časopisima: Journal of Renewable and Sustainable Energy, International Journal of Energy Research, Wind Energy, Journal of Modern Power Systems and Clean Energy.

Snaga jedne vetroturbine

Stručnjaci tvrde da jedan okret vetroturbine prečnika 154 metra stvara dovoljno električne energije za napajanje kuće tokom celog dana. Autor teksta je prvo objasnio principe pretvaranja energije vetra u električnu energiju, a zatim se upustio u proračun...

Priroda u slici i (ne)prilici

Konkurs Priroda u slici i (ne)prilici organizovali su Energetski portal i CEEFOR, uz podršku Radio-televizije Srbije, Ambasade Finske, Agencije za zaštitu životne sredine i kompanija Alfa klima iz Knjaževca, Bee&Well i Fornatura iz Beograda.

Fotograf Bojan Džodan, umetnički fotograf i član ULUPUDS-a Stanko Kostić, renomirani istoričar umetnosti Dušan Milovanović, proslavljeni glumac Vuk Kostić i Tamara Zjačić, zamenik urednika Energetskog portala, tokom poslednjeg glasanja su imali najteži zadatak. U sklopu ovog nadmetanja u ilustrovanju netaknute ili uništene prirode pomoću piksela fotoaparata, dvadeset sedam autorskih dela se plasiralo u najuži krug, a konačan izbor je predstavljao izbor tri najbolje.

Pobednica je Đurđina Tomić sa fotografijom deponije u Vinči.

Izvor teksta i slike: energetskiportal.rs

Tribina: "Racionalno korišćenje energije"

U Loznici je 10. juna ove godine održana tribina pod naslovom Racionalno korišćenje energije. Organizatori su bili Društvo inženjera i tehničara grada Loznice i opština Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika ‒ DIT, Udruženje mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara „Nikola Tesla“, Loznice, Malog Zvornika, Krupnja i Ljubovije ‒ DIT MES i Društvo za obnovljive izvore električne energije, pri SMEITS-u. Tribinu je vodio prof. mr Goran Živančević, predsednik DIT MES.

Prof. dr Zoran Stević imao je dva predavanja:

  • Korišćenje električne energije (problemi i savremena rešenja)
  • Obnovljivi izvori energije (savremena rešenja)
Dr Zoran Nikolić je govorio o sledećim temama:
  • Racionalno korišćenje energije u zgradama (minimalna potrošnja energije)
  • Transportna sredstva i racionalno korišćenje energije
  • Racionalno korišćenje energije u poljoprivredi.

Nakon izlaganja, usledila je bogata diskusija sa preko pedeset učesnika.

Novi broj časopisa „KGH“

Prof. dr Branislav Todorović, glavni i odgovorni urednik časopisa „KGH“, u Uvodniku, između ostalog, navodi.

Drugi broj „KGH“ izlazi baš u vreme kada se navršava 20 godina od neprijateljskog zločinačkog napada NATO-a na Srbiju. Šteta koja je učinjena i zdravstvene posledice po ljude danas čak uzimaju svoj sve veći danak dejstvu osiromašenog uranijuma i to onih najnevinijih u svakom pogledu – DECE, i ko zna koliko će taj genocid još trajati, a uz to i počinjen ekocid zatrovanje životne sredine čije trajanje i efekte je još teže predvideti... i nemoguće otkloniti...

A da se potvrdi da život i iskreno časno naučno inženjersko traganje taj NATO događaj nije zaustavilo pokazuje već 2000. saopšten i objavljen rad pod naslovom „Istraživanje održivosti i edukacije putem interdisciplinarnosti & harmonije“ na konferenciji u Italiji, u mestu ne slučajno baš u L’Aquila mestu okupljanja tri najmnogoljudnije religije sveta.

Geniox – sledeća generacija klima-komora

U novom broju časopisa „KGH“ kompanija Systemair – generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH – predstavlja Geniox, inovativnu generaciju klima-komora koje treba da budu u središtu današnjih zelenih zgrada, tako što će obezbeđivati najbolji kvalitet unutrašnjeg vazduha, u najmanjoj meri uticati na životnu sredinu i obezbediti maksimalnu ukupnu ekonomičnost. U kompaniji su se potrudili da sve u vezi sa Genioxom bude jednostavno – od izbora pravog modela do montaže, rada i održavanja.

Viessmann-ovo istraživanje menja percepciju

Kolege iz kompanije Viessmann tvrde da jedan sat korišćenja pametnog telefona, svakog dana u godini stvara 1,25 tona CO2, što je više ugljen-dioksida nego što emituju avioni na dva povratna leta Beograd‒Podgorica. Te emisije zapravo generišu serveri i data-centri preko kojih pametni telefon pristupaju svemu ‒ od aplikacija i pretraživača, do mapa i tekstualnih poruka.

Vaillantova veb-strana posvećena toplotnim pumpama

Želite li da saznate više o Vaillantovim toplotnim pumpama? Koja tehnologija ih pokreće, kako izabrati optimalno rešenje za sebe, kome se obratiti, na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora toplotne pumpe? Od sada, pronađite odgovore na sva svoja pitanja na novoj Vaillantovoj veb-stranici posvećenoj isključivo toplotnim pumpama.

Otvoren konkurs „Stazama Nikole Tesle“

Savez inženjera i tehničara Srbije otvorio je konkurs „Stazama Nikole Tesle“ 2019. Nagrada se dodeljuje mladim inovatorima (starosti do 40 godina) za najbolju inovativnu ideju, koja kao rezultat može da ima novi/modifikovani proizvod ili uslugu u oblastima zasnovanim na tehnici.

Cilj konkursa, koji se organizuje po treći put, jeste promocija istraživačkog duha Nikole Tesle i podsticanje inovatora svih tehničkih struka.

Rok za dostavljanje predloga za inovativnu ideju je 30. oktobar 2019. godine .

IIR-ova konferencija „Rankine 2020“

Međunarodni institut za hlađenje objavio je poziv na prijavu radova za Međunarodnu konferenciju Rankine 2020 čije su osnovne teme: napredak u oblasti hlađenja, grejanja i proizvodnji energije. Konferencija se održava od 26. do 29. jula 2020. na Univerzitetu u Glazgovu, a posebna pažnja biće posvećena životu i zaostavštini Vilijema Rankina.

5G i pametni gradovi

Mreže brzine 5G su konačno stvarnost koja će nas uvesti u novu eru povezivanja. Znatno veće brzine omogućavaju preuzimanje filma u HD kvalitetu za par sekundi, kao i neometan živi prenos ili umreženo igranje preko mobilnog telefona.

Na širem planu 5G nudi znatno bolje povezivanje pametnih uređaja u domu i van njega, pa će tako pamtni gradovi jednostavno baratati informacija o stanju na putevima, vozilima, zgradama...

 
SMEITS-ova politka privatnosti

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.


 

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]