Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #56

 
4–6
DEC
Da li je i vaša kompanija na 50. Kongresu?

WILO, Gilles, VIS Company, Vaillant, Topeko HVAC & Firestop Service, Technology International Services, TDM, Ovex inženjering, Viessmann, Robert Bosch, Izolir, Chigo Adria, Airtrend‒Kovent, Feniks BB, Grundfos, Gas lider, Filter frigo, MPG KGH, Trox, CWG Balkan, Alko klima, Komo YU, Instalacija inženjering, Esot-Invest, Top-Therm, Traco Invest, Cim Gas, Weishaupt, Sipatec Building, Belimo Automation, Sidek inženjering, Ayvaz, UNEP-UNIDO, Pezos Export Import, Termomehanika, Koraja, Termoinženjering, IMI International, KAN-Therm, Group Protem, Herz, TRACO, Smart Building Technologies, Alfa Clima, Ipros, Oventrop, Zender, MTA, Racionalizacija energije, Tehnosam, Eurofrigo, Elmark, Unicom, Termoplus (CIAT), Euro Heat, Akting, Lindab, Interfrigo, Danfoss, Rehau, Systemair, Elcom Trade, Kim Tec, Izoekomont, Etaž, Valve Trade, Caleffi Hidrotermika, Grappa, Steelsoft-LG, Soko inžinjering, ITN Group, Klima M, Termo plus, Energy Net, Klima DOP, TECE, Termosistem, IEG ‒ Industrija električnih grejača, Emerson, Brentwood Europe, Alfaco inženjering, Ozon Dooel, Ening, Carel, Halton Foodservice, Central H, Eko term, Svecom, Termokonvoj plus, Tehnika KB, IMP Pumps, Vela Filand, Dominion-LD Group, MRU, Minichoterm, SMGS, Rading, Termo Tec Flex, Radius-Kelit, BM Art, Strato Plus, Portal, Klimaoprema, PVF Traders, LG Electronics, Portal, Topiz, Nevokal, Delta term, Vrecool, Termoinvest, Arborvitae, Inpro-SRB, Efiterm, Teamcad, Mikoterm Electronic, Focus Computers, IBPSA Danube...

Pridružite se...

Zbornik radova 32. Procesinga

Zbornik radova 32. Procesinga u celini objavljen je ovde i slobodan je za preuzimanje. Izdvojeni radovi objavljeni su na sajtu izdanja SMEITS-a.

Za ovogodišnji skup bilo je prijavljeno 70 radova, a Naučni odbor je posle obavljenih recenzija uvrstio u Program ukupno 65 radova od kojih 5 u vidu postera. Međunarodni karakter 32. Procesinga ostvaren je inostranim učesnicima sa prijavljenih 17 radova iz 7 zemalja (Španije, Italije, Grčke, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Nemačke), kao i članovima Naučnog odbora iz 12 zemalja. Zvanični jezici za izlaganje radova na kongresu bili su srpski i engleski. Jedan broj radova domaćih autora dostavljen je i izlagan na engleskom jeziku, a rezimea svih radova objavljeni su na srpskom i engleskom u Zborniku rezimea.

17–18
OKT
7. MKOIEE

Sedma međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije biće posvećena sledećim ciljevima: smanjenju emisije gasova staklene bašte, proučavanju, promovisanju i najširoj primeni obnovljivih izvora električne energije (OIEE), očuvanju prirodnih resursa, energetskoj efikasnosti i smanjenju potrošnje električne energije iz fosilnih goriva.

Drugog dana Konferencije održaće se seminar na temu Električna vozila ‒ juče, danas, sutra. Na seminaru će biti reči o istoriji i tipovima električnih vozila, skladištenju energije, napajanju…

Čestitamo! Još jedno visoko priznanje Pegi Hrnjaku

Prestižno priznanje Louise and Bill Holladay Distinguished Fellow Award za izuzetan doprinos u istraživačkoj ili inženjerskoj delatnosti ASHRAE je ustanovilo 1979. godine. Predrag Pega Hrnjak je to priznanje dobio tokom ASHRAE-ove godišnje skupštine u Kanzasu, SAD, juna ove godine.

Rođen u Beogradu, kolega Hrnjak je zvanje doktora nauka stekao na Univerzitetu u Beogradu, gde je godinama predavao. Preselio se u SAD 1993. godine i postao naučni savetnik na Univerzitetu Ilinois u gradu Urbana, Šampanj. Bio je pomoćnik direktora, a potom direktor univerzitetskog Centra za klimatizaciju i hlađenje. Godine 2003. osnovao je preduzeće CTS.

Pega Hrnjak ima zvanja Fellow of the American Society of Mechanical Engineers (ASME), Fellow of the American Society of Automotive Engineers (SAE) i Fellow of ASHRAE. Od mnogobrojnih međunarodnih priznanja izdvajamo Ritter von Rittinger Award, koju mu je 2008. dodelila International Energy Agency, zatim Gustav Lorentzen Medal, koju mu je International Institute of Refrigeration dodelio 2011. i J&E Hall Gold Medal, koju je iste godine dobio od kolega iz Institute of Refrigeration.

Ako želite da čujete predavanje Pege Hrnjaka u Beogradu, dođite na 50. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, 4–6. decembra.

Električni trotineti na Adi

Posetiocima Ade Ciganlije od ove nedelje na raspolaganju je novi vid transporta. Na samom početku šetališta, na savskoj strani, otvoren je punkt za iznajmljivanje električnih trotineta. Da E-trotineti osvajaju ulice našeg grada mogli smo da se uverimo u poslednjih par nedelja kad su nas u saobraćajnim gužvama mimoilazili ili prestizali prvi „Mohikanci“ na trotinetima. Kako vreme odmiče, vozača električnih trotineta je sve više, a nije ni čudo što se ova novina u prevozu dopala našim sugrađanima.

Tekst i slika: energetskiportal.rs

DOS u Berlinu

Članovi Srpskog društva za osvetljenje od 6. do 9. juna bili su u stručnoj poseti Berlinu. Nakon šest godina pauze zbog finansijske situacije u Srbiji, Srpsko društvo za osvetljenje uspešno je organizovalo stručnu posetu Berlinu od 6. do 9. juna 2019. Javno osvetljenje Berlina menja stubove i svetiljke po isteku veka trajanja, pa se mogu videti fluorescentni izvori, živine sijalice, beli i žuti natrijum, metal halogenidne sijalice i svetleće diode. Centar Berlina je prijatno osvetljen jer nema agresivnih svetlećih reklama, a bilborda skoro da uopšte nema.

Izveštaj sa stručne posete napisao je g. Zoran Ledinski.

E360 ‒ Emerson-ovi vebinari

Emerson-ova serija vebinara E360 govori o raznim temama iz oblasti KGH. Decembarski vebinar je bio posvećen dobrim i lošim stranama povezivanja komercijalnih kuhinja, februarski je bio o predviđanjima regulative o rashladnim sredstvima u 2019, a junski se bavio programom GreenChill koji je ustanovila američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) sa ciljem smanjenja ispuštanja rashladnih fluida i ublažavanja njihovog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Kontrola kvaliteta vazduha u domu

Loš kvalitet vazduha u domu može uticati na kvalitet sna, disanja, vida, može smanjiti nivo energije, da ne spominjemo ozbiljnije probleme kao što su plućna oboljenja ili rak. Kvalitet vazduha u domu može biti i do osam puta lošiji od kvaliteta vazduha napolju.

Na sreću, postoje uređaji za kontrolu kvaliteta vazduha koji u našem domu prate zagađivače.

Plavi vodič EU za konkurentnost srpske privrede

Prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, rekao je da su novi standardi kvaliteta i bezbednosti proizvoda, sastavni deo nastave na tehničkim fakultetima. Već tokom obrazovanja inženjera važno je da ova tehničko-ekonomska pitanja budu involvirana u sadržaje pojedinih nastavnih planova i programa. Mašinski fakultet je to već uradio, jer razvoj proizvoda podrazumeva poznavanje više od 30 faktora od kojih zavisi kvalitet proizvoda, uključujući i metode kontrolisanja, ispitivanja i slično, ali i njihovu harmonizaciju, ne samo između država članica EU, nego i nas, koji to nismo, istakao je prof. Mitrović.

Tekst i slika: mas.bg.ac.rs

Priroda u slici i (ne)prilici u Novom Sadu

U galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine 16. jula ove godine otvorena je izložba fotografija „Priroda u slici i (ne)prilici”, u organizaciji Energetskog portala (poslovni portal o čistoj energiji) i Arhiva Vojvodine, a u sklopu pratećeg programa „Tesla global forumaˮ. Izložbu čine dela više autora, od kojih su nagrade za najbolje ocenjene fotografije dobili Đurđina Tomić, sa fotografijom deponije u Vinči pod nazivom „Sakupljač zaboravljenih stvari”, drugu nagradu osvojio je Miloš Karaklić sa svojim radom „Dar prirode”, a nagradu za treće mesto dobio je Jan Valo sa fotografijom „Ledeni start”. Na otvaranju prisutnima su se obratili direktor Tesla Global Foruma, Goran Marić i zamenica urednice Energetskog portala, Tamara Zjačić, koja je i otvorila izložbu. Izložba se može pogledati do 2. avgusta 2019. godine.

Tekst i slika: energetskiportal.rs

Emisije CO2 će i dalje rasti

Prema merenjima Scripps Institution of Oceanography i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), emisije CO2 su prošlog maja dostigle 414,8 ppm, što je najveća koncentracija od kada se te emisije mere. Godišnji porast emisija CO2 1959. iznosio je 0,7 ppm, 1990. 1,5 ppm, prošle decenije 2,2, a prošle godine 3,5 ppm, sa tendencijom daljeg rasta.

Američka administracija i dalje odbija da sluša sopstvene naučnike…

Tekst i slika: mashable.com

Pametni gradovi protiv klimatskih promena

Većina zemalja sveta postavila je oštre ciljeve za obuzdavanje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Da bi se to postiglo, gradovi moraju trošiti znatno manje energije. Pametni gradovi će morati da odgovore na te izazove, a moguća mesta uštede su bolje uređenje saobraćaja, zajednička vožnja taksijem, lakše pronalaženje parkinga, rad od kuće, optimizacija uličnog osvetljenja, optimizacija sakupljanja otpada, isključivanje uređaja sa prekomernom potrošnjom energije, pametna kontrola potrošnje energije, praćenje zagađenja…

Države i kompanije optužene za promenu klime

Pojedinci i grupe ljudi širom sveta dovode države i kompanije pred sud pod optužbom da su odgovorne za promene klime. Samo u SAD se od 1990. vodi preko 1.300 sudskih postupaka na tu temu. Nakon SAD, slede Velika Britanija, Brazil, Španija, Novi Zeland i Nemačka. Najnoviji je slučaj pakistanskog poljoprivrednika koji tuži državu što ne garantuje odbranu vode, hrane i energije od klimatskih promena. Sud je presudio u njegovu korist i Pakistan je osnovao komisiju za klimatske promene.

REHVA-ina letnja rasprodaja

Federacija evropskih asocijacija za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, REHVA, najavila je letnju rasprodaju svojih izdanja. REHVA-ini priručnici pokrivaju sve oblasti KGH.

 
SMEITS-ova politka privatnosti

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.


 

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]