Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #58

 
4–6
DEC
Ko još slavi pola veka?
 • Pre pedeset godina Radio Beograd 202 emitovao je svoju prvu emisiju.
 • Pre pedeset godina Atelje 212 je postavio mjuzikla „Kosa“.
 • Pre pedeset godina Dobrica Ćosić je postao predsednik Srpske književne zadruge.
 • Pre pedeset godina održan je prvi festival „Radost Evrope“.
 • ...
4–6
DEC
Ko će govoriti na 50. Kongresu o KGH 

Plenarna predavanja na 50. Kongresu o KGH održaće prof. dr Predrag Pega Hrnjak, Alexander Cohr Pachai, dr Andy Pearson, prof. dr Ljubomir Janković, prof. dr Zoltan Magyar.

Osim počasnih gostiju koji će govoriti na svečanom otvaranju, tu je još preko 80 autora iz zemlje i sveta koji će uveličati proslavu pola veka neprekidnog održavanja Seminara, a kasnije Kongresa o KGH.

17-18
OKT
Program 7. MKOIEE

Objavljen je program 7. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije. Na dvodnevnom programu je 38 radova, a drugog dana sledi tribina "Električna vozila - juče, danas i sutra"

Tribinu posvećenu istoriji, sadašnjosti i budućnosti električnih vozila pripremili su dr Zoran Nikolić, dipl. inž. el, predsednik Organizacionog odbora 7. MKOIEE i prof. dr Zoran Stević, dipl. inž. el., predsednik Naučnog odbora 7. MKOIEE. 

U okviru tribine biće predstavljen električni bicikl za koji su studenti beogradskog Elektrotehničkog fakulteta jula ove godine dobili prvu nagradu na takmičenju u SAD.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je ovu tribinu.

29-30
OKT
Društvo za KGH na forumu „Energetska digitalna perspektiva Srbije“

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma 29. i 30. oktobra, održaće se XIII Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „Energetska digitalna perspektiva Srbije“ u organizaciji Instituta za evropske poslove i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta.

Društvo za KGH će na skupu imati svoj štand gde će predstaviti 50. Međunarodni kongres i izložbu o KGH. U okviru posebne sesije Društva za KGH, njeni članovi izložiće sledeća predavanja

 • Regulativa u oblasti rashladne tehnike
  Slobodan Pejković, Društvo za KGH Srbije pri SMEITS-u, Beograd
 • Specifičnosti primene i tehnička rešenja za prirodna rashladna sredstva
  Vladimir Sovilj, Frigoria, Novi Sad
 • Prirodna rashladna sredstva – iskustva u primeni
  Vladimir Beljanski, Danfoss, Srbija
 • Primena industrijskih amonijačnih toplotnih pumpi u proizvodnji slada
  Dragutin Miljković, Tehnomag-Teco, Novi Sad, Nebojša Pejić, Soufflet Srbija, Bačka Palanka i Zoran Stajić, Emerson Commercial & Residental Solutions-Vilter, Beograd, Srbija
18
SEPT
Obeležen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača 

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača ustanovila je organizacija UN Environment radi podizanja svesti o ovoj uspešnoj međunarodnoj akciji i on se slavi širom sveta. Beograd je doprineo okupivši 18. septembra 2019. učenike, nastavnike i direktora Tehničke škole „Novi Beograd“, studente i profesore Katedre za termotehniku beogradskog Mašinskog fakulteta, servisere, uvoznike opreme, licencirane inženjere, predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, članove Društva za KGH Srbije – sve strane uključene u zaštitu ozonskog omotača.

Novi broj časopisa "KGH"

Redakcija „KGH“ je za treći ovogodišnji broj spremila Uvodnik o srpsko-kineskom samitu; Ozonske strane sa prikazom obeležavanja Međunarodnog dana ozonskog omotača i još dva priloga; Intervju sa Pegom Hrnjakom: "Od beogradskog Mašinca - do svetske slave"; izveštaje sa godišnjih skupština REHVA-e i ASHRAE-a; ASHRAE-ovih 125 godina; Tematske članke; Novosti iz firmi-suizdavača "KGH": Systemair, Emerson, IEG, Delta term; Systemair-ov tekst: Ventilacioni sistemi za pasivne kuće, Standardizaciju...

Pola veka Kongresa i izložbe o KGH

Korica novog broja Magazina Energetskog portala posvećena je jubileju Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. U tekstu posvećenu našem Kongresu dat je osvrt na pola veka neprekidnog održavanja ovog u svetu jedinstvenog skupa.

To je četvrti broj toga časopisa koji objavljuje tekstove o našim aktivnostima. U broju 13, prof. Branislav Todorović dao je intervju nakon 49. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. U broju 14, Magazin je pisao o domaćem preduzeću Soko inžinjering. Broj 15 je predstavio domaće preduzeće Alfa klima, dok je broj 16 koricom i tekstom najavio jubilarni, 50. Međunarodni kongres i izložbu o KGH.

Hvala kolegama iz Redakcije Magazina.

Da ne bude zabune

Godine 2014. Emerson je pokrenuo E360 – inicijativu koja obuhvata članke, prezentacije, vebinare, jednodnevne seminare i još mnogo izvora namenjenih stručnjacima svih nivoa u oblasti KGH. Od tada se pojavilo na stotine tema o problemima sa kojima se sreću naši klijenti.

Uz E360 više nema zabune pri nalaženju odgovora na sva pitanja, jer E360 prati tržište i raste uporedo sa potrebama klijenata.

Kompanija Emerson će ove godine osmi put nastupiti na izložbi u okviru Kongresa o KGH. Organizator Kongresa i izložbe o KGH zahvaljuje kolegama iz Emerson-a na poverenju.

Konferencija mladih istraživača

Svetski dani održive energije 2020 (World Sustainable Energy Days 2010 – WSED) održavaju se u austrijskom gradu Velsu 4. i 5. marta 2020. Skup, koji podržavaju REHVA i Evropska komisija, okupiće zainteresovane strane, kreatore politike, istraživače i stručnjake svih oblasti u vezi sa izgradnjom iz cele Evrope. U okviru WSED sledeće godine organizovaće se i Konferencija mladih istraživača u oblasti energetike (Young Energy Researchers Conference) posvećena sledećoj generaciji stručnjaka i eksperata.

Konferencija će prikazati dostignuća mladih istraživača na polju energetske efikasnosti i biomase. Predviđena su dva priznanja: Best Young Energy Efficiency Researcher i Best Young Biomass Researcher uz koje idu i nagrade od po 1.000 €. Organizator će pokriti troškove smeštaja, obroka, kotizacije i lokalnog transporta za najviše 60 izabranih mladih istraživača.

Pravo na učešće imaju mladi istraživači rođeni nakon 1984. godine koji prijave radove preko on-lajn formulara najkasnije do 10. oktobra 2019.

Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Treći međunarodni kongres Održiva arhitektura–energetska efikasnost održaće se od 4. do 6. oktobra 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, sa ciljem da se šire afirmiše jedna od najznačajnijih tema savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost. Organizatori Kongresa su Magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Udruženje Ekokultplus, sa suorganizatorima arhitektonskim fakultetima iz Podgorice i Zagreba.

Hladan lanac hrane

U okviru uspostavljene saradnje, UN Environment i IIR izdaju priručnike za različite oblasti hladnog lanca radi podrške nacionalnih ozonskih kancelarija i ostalih relevantnih činilaca u vezi sa raznim sektorima hlađenja, tehnološkim trendovima i problemima u svakom od sektora.

Javno dostupna dokumenta mogu se preuzeti sa sajta IIR-a.

Grejanje za 55 RSD dnevno

Vlasnik stana sa podnim grejanjem, u naselju Medijana u Nišu, 80 m2, koji se greje premijum Viessmann Vitocal 222-S toplotnom pumpom, zabeležio je ove zime šampionski rezultat.

Račun za struju pokazuje…

Kompanija Viessmann će ovog decembra po devetnesti put učestvovati na izložbi u okviru Kongresa o KGH. Organizator Kongresa i izložbe o KGH zahvaljuje kolegama iz Viessmann-a na poverenju.

Evropska banka stimuliše energetsku efikasnost u Srbiji

Kredite iz linije GEFF Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji je za renoviranje stana iskoristilo 242 domaćinstva. Evropska unija pozdravlja brigu o štednji energije, pa su domaćinstva pored kredita ostvarila i dodatne i bespovratne podsticaje koje u Srbiji realizuju banke Unikredit i Erste.

Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs