Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #62

 
SMEITS-ova priznanja za 2019.

Na 32. Skupštini SMEITS-a potvrđena je odluka Upravnog odbora od 20. februara 2020. doneta na osnovu Pravilnika o izboru počasnih i zaslužnih članova i dodeli ostalih priznanja SMEITS-a, da se priznanja SMEITS-a za 2019. godinu dodele sledećim koleginicama i kolegama.

Medalja "Branislav Đaković"

 • Najviše priznanje SMEITS-a, medalju „Branislav Đaković“ za 2019. godinu dobio je prof. dr Milovan Živković.

Zaslužni članovi SMEITS-a

 • Zvanje Zaslužnog člana SMEITS-a dobili su g. Miroslav Savić (DMEIT Paraćin) i g. Čedomir Maksimović (UIT Leskovac)

Počasni članovi SMEITS-a

 • Zvanje Počasnog člana SMEITS-a dobili su gđa Mirjana Sofrenović (Systemair, Beograd) i g. Dragan Arsenović (Elcom Trade, Beograd)Čestitamo na zasluženim priznanjima.
Priznanja Saveza inženjera i tehničara Srbije

Savez inženjera i tehničara Srbije je na svojoj skupštini održanoj 7. februara 2020. dodelio godišnja priznanja za prošlu godinu, iz kojih izdvajamo sledeća.

Najbolja inženjersko-tehničarska organizacija

 • Društvo za KGH Srbije

Najbolja inženjersko-tehničarska publikacija

 • Monografija „Pedeset godina Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH (1970–2019), u izdanju SMEITS-a

Zaslužni član SITS-a

 • Prof. dr Zoran Stević, član Upravnog odbora Društva za OIEE, pri SMEITS-u

Počasna članica SITS-a

 • Marija Mrđanov, članica Upravnog odbora SMEITS-a

Čestitamo na zasluženim priznanjima.

50. Kongres o KGH na RTS-u

Obrazovno-naučni program RTS-a polovinom februara je objavio emisiju „Nauka 2019: Tehnologija komfora“. Deo emisije je snimljen za vreme 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, a reč su imali članovi Društva za KGH: prof. dr Branislav Todorović, Predrag Hrnjak, Petar Vasiljević, Bojan Bogdanović, nekoliko kolega koji su izlagali radove na Kongresu i predstavnika sponzora.

Urednica emisije je pažljivo biranim pitanjima vodila sagovornike kroz oblast klimatizacije, grejanja i hlađenja, tako da je široka publika toga programa RTS-a mogla jasno da sagleda zašto Međunarodni kongres i izložba o KGH postoje pola veka.

Generalni pokrovitelj

Pokrovitelj izložbe

Domaćin koktela dobrodošlice

Domaćin oproštajnog ručka

4. i 5.
JUN
Programski koncept Procesinga '20

Program Procesinga ’20 zasniva se na sledećim tematskim grupama:

 • Procesne tehnologije;
 • Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja;
 • Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji;
 • Merenja i upravljanje u procesnoj industriji.

Neće biti zanemareno ni ostalih sedam tematskih grupa, među kojima se ističu:

 • Energija u procesnoj industriji (energetska efikasnost u tehnološkim procesima; primena obnovljivih izvora energije);
 • Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji (zaštita životne sredine, zaštita radne sredine; upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji; rešenja za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz procesne industrije); i
 • Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji (tretman vode za različite primene u procesnoj industriji; prečišćavanje otpadnih voda u procesnoj industriji).

Kao posebne celine uključene su tematske oblasti: Sušenje i sušare; Gasna tehnika, Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja; i Menadžment kvaliteta i standardizacija u organizacijama.

Datumi i rokovi

 • Predlog teme rada i rezime (apstrakt) treba poslati organizatoru na procesing@smeits.rs (ili preko veb-forme) do 20. marta 2020.
 • Autori će do 31. marta 2020. biti obavešteni da li im je tema prihvaćena, kao i o formi u kojoj treba da rukopis bude pripremljen.
 • Radove o prihvaćenim temama treba dostaviti na recenziju najkasnije do 1. maja 2020.
 • Obaveštenje o prihvatanju rada ili potrebi za izmenama autori dobijaju najkasnije do 10. maja 2020.
 • Prezentacije radova treba dostaviti najkasnije do 25. maja 2020.

undefined

Autori mogu prijaviti i izlagati radove na sledeći način:

 • Prezentacija u okviru programa, rezime u štampanom zborniku rezimea radova i kompletan rad u zborniku na sajtu izdanja SMEITS-a;
 • Izlaganje na posteru, rezime u štampanom zborniku rezimea radova i kompletan rad u zborniku na sajtu SMEITS-a;
 • Prezentacija u okviru programa i rezime u štampanom zborniku rezimea radova.

Sponzori

Prvi broj časopisa „KGH“ u 2020.

U štampi je 1.500 primeraka prvog broja časopisa „KGH“ u 2020. godini. Detaljno su prikazani 50. Međunarodni kongres i izložba o KGH: svečano otvaranje, dodela Priznanja za izuzetan doprinos razvoju struke KGH i dugogodišnju podršku kongresu o KGH, 1970-2019, rad Kongresa, zatim dodela redovnih priznanja Društva za KGH. Slede intervju, Ozonske strane, prikaz učešća članova Društva za KGH na Godišnjoj konferenciji ASHRAE-a, u Orlandu, SAD, stručni radovi. U rubrici Novosti suizdavača predstavljamo Systemair, TROX, Emerson, Belimo, Central-H, Viessmann, ION Solutions. Na kraju časopisa je rubrika Standardizacija sa prikazom standarda ANSI/ASHRAE 90.1-2019 i tekst o Ključnoj ulozi serije standarda o energetskim performansama zgrada.

Članovi Društva za KGH časopis će uskoro dobiti na kućnu adresu.

1–3
APR
14. Međunarodni simpozijum o KGH

Tursko društvo inženjera za KGH i sanitarnih inženjera (TTMD) 1–3. aprila ove godine organizuje svoj 14. Međunarodni Simpozijum o KGH. Tematske grupe Simpozijuma su: interakcije mikroklime i zgrade; kvalitet unutrašnje i spoljašnje sredine; projektovanje energetski efikasnih zgrada u kontekstu klimatskih uslova; pristup projektovanju visokoefikasnih sistema i studije slučaja; inovativni pristupi korišćenju obnovljive energije; rešenja za otpornu opremu i sisteme KGH; alati za modeliranje i simulaciju; Solarni dekatlon.

Systemair-ov alat za izbor proizvoda

Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH – kompanija Systemair – nastoji da svojim saradnicima olakša projektovanje, pa je na svom sajtu razvila intuitivan i precizan alat za izbor proizvoda. Nakon odgovora na samo nekoliko pažljivo formulisanih upita, korisnik dobija predlog uređaja koji zadovoljava unesene kriterijume.

Osim gotovih proizvoda, na sajtu se nalaze i biblioteke za poznatije programe kao što su AutoCAD, MagiCAD, Autodesk i Revit.

Midea u revoluciji veštačke inteligencije

Inteligentni kontrolni sistem Midea-inog V6 VRF govori u prilog da je Midea vrlo pametna. Uz taj invertor ide „Mr. Doctor“ – alat koji omogućava puštanje u rad pomoću jednog dugmeta sa automatskim čuvanjem podataka. Tu je i inteligentna kontrola koja sa ampermetrom povezuje sisteme alarma, ventilatora, pumpi i lampica – revolucija veštačke inteligencije je počela.

Ekskluzivni uvoznik i distributer klima-uređaja za Srbiju, Kosovo, BiH i Crnu goru je kompanija Elcom Trade, koja je 2019. godine bila pokrovitelj izložbe na 50. Međunarodnom kongresu o KGH.

U toku je velika akcija za sve lake komercijalne i komercijalne klima-uređaje firme Midea.

Energy Net – najbolja kompanija u oblasti energetike

Na 9. “Međunarodnim danima energetike i investicija”, održanim 26. i 27. februara na Novosadskom sajmu, kompanija Energy Net je nagrađena priznanjem „Najbolja kompanija u oblasti energetike“. Nagradu je dodelila stručna komisija u sastavu: prof. dr Aleksandar Ašonja (Agencija za energetiku Grada Novog Sada), doc. dr Zoran Čepić (Fakultet Tehničkih nauka Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu) i dipl. prav. Mladen Konjović (Srpski akademski centar, Novi Sad).

Pored svog štanda na izložbenom delu manifestacije, Energy Net je održao i prezentaciju svojih energetski efikasnih rešenja za grejanje i hlađenje industrijskih objekata primenom toplotnih pumpi sa geotermalnim sondama i kotlova na biomasu (pelet, sečka) sa automatskim sistemom doziranja.

Kompanija Energy Net osnovana je 1991. i regionalni je lider u oblasti grejanja, klimatizacije, ventilacije, i uređenja prostora. Na Kongresu o KGH ta kompanija je učestvovala 15 puta, od čega tri puta kao generalni pokrovitelj, a više puta kao pokrovitelj izložbe.

Čestitamo na zasluženom priznanju.

Predstavljamo: Tipo kotlogradnja

Preduzeće Tipo kotlogradnja osnovano je 1979. godine. Osnovna delatnost je u početku bio remont kotlovskih postrojenja, da bi 1990. preduzeće pokrenulo sopstvenu proizvodnja industrijskih kotlova uz moto: Vaša energetska sigurnost“. Proizvodni program čini pojedinačna proizvodnja industrijskih kotlova na sve vrste goriva, uz posebnu smo posvećenu tehnologiji i proizvodnji kotlova na biomasu.

Na 50. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH, preduzeće Tipo kotlogradnja je bilo glavni sponzor, što donosi još jednu, važnu, referencu ovom domaćem preduzeću.

Preduzeće Tipo kotlogradnja sponzor je 33. Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji - Procesing '20.

Izračunajte svoj ugljenični otisak

Emisije gasova sa efektom staklene bašte stambenih zgrada nikako nisu zanemarljive, u čemu svako domaćinstvo ima svoj doprinos. Stručnjaci Ujedinjenih nacija su napravili upitnik kojim možete izračunati emisiju tih gasova svog domaćinstva. Tročlano domaćinstvo autora ovog prikaza emituje 20,68 tona ugljen-dioksida godišnje, od čega je 30% udeo električne energije, 16% drumskog, 4% avionskog saobraćaja, a hrana učestvuje sa 50%.

Prema proračunu toga upitnika za planetu je opasniji naš način ishrane od svog uglja koji sagoreva termoelektrana u Obrenovcu!

Moram na dijetu – da spasem planetu!

Dijetom ćemo spasiti planetu

Procenjuje se da se danas gaji oko 1.5 milijardi goveda čiji metanogeni mikrobi iz digestivnog trakta u atmosferu ispuštaju oko 12% metana. Taj gas ima 25 puta veći efekat staklene bašte od ugljen-dioksida. Uz očekivani porast potražnje za mesom i mlečnim proizvodima, emisije metana će ozbiljno ugroziti nastojanja čovečanstva da se zaustavi zagrevanje planete.

Naučnici ozbiljno izučavaju dijetalnu ishranu goveda uvođenjem morske trave koja smanjuje stvaranje metana tokom procesa varenja.

Genetičari su ustanovili da se količina metana može regulisati i genetskim putem, dok drugi naučnici rade na vakcini koja stimuliše anti-metanogena antitela kod goveda.

Da li obeležavanje hrane može da pomogne?

Jedan veliki proizvođač hrane u SAD na omotima svojih proizvoda ističe ugljenični otisak svojih proizvoda – od farme do prodavnce. Podatke prikuplja i daje nezavisna organizacija, a proizvođač ih samo prenosi.

Proizvodi su na bazi mikoproteina – biljnog pokrekla, koji ima 90% manju emisiju gasova sa efektom staklene bašte u odnosu na govedinu.

I hibridna vozila zagađuju okolinu

Hibridna vozila koriste električni motor uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem i obično se smatraju zelenim izborom. Ali, ta vozila mogu da emituju i ti puta više ugljen-dioksida od količina navedenih u karakteristikama. Baterije za elektromotor znatno povećavanju težinu vozila, a time i potrošnju motora SUS. Krivi su i korisnici koji često zaborave da napune baterije i duže voze na fosilna goriva.

Imajući to u vidu, Vlada Britanije uvodi petogodišnji period isključivanja iz prodaje vozila na fosilna goriva, a od 2035. godine biće zabranjena i prodaja hibrida.

Da li su električna vozila ekološko rešenje?

Faza proizvodnje

Studije pokazuju da proizvodnja jednog vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje emituje oko 10,5 tona ugljen-dioksida. Proizvodnja jednog električnog vozila zajedno sa baterijom emituje 13 tona CO2.

Faza upotrebe

Ugljenični otisak upotrebe električnog vozila zavisi od načina dobijanja električne energije. Novi Zeland 84% električne energije dobija iz obnovljivih izvora, Grčka samo 22%, gde je ugljenični otisak takvih vozila mnogo veći.

Faza reciklaže

Procenjuje se da reciklaža vozila motorom na unutrašnje sagorevanje emituje oko 1,8 tona CO2, a električnog vozila 2,4 tone - zajedno sa reciklažom baterija.

Konačna(?) presuda

Vozila na fosilna goriva u Australiji emituju 333 g ugljen-dioksida po kilometru, a električna vozila 273 g/km. Četiri petine električne energije Novog Zelanda potiče iz obnovljivih izvora, pa električna vozila koja se tamo napajaju emituju samo 128 g/km CO2.

Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs