Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #63

 
Pomozite i vi...

Upravni odbor Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) 2. aprila 2020. doneo je odluku o novčanoj donaciji Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u iznosu od pola miliona dinara za nabavku medicinske opreme.

Ova vest je poziv svima da pronađu načina i pomognu koliko mogu.

Hvala vam što brinete o nama

Veliko hvala doktorima, sestrama, tehničarima, higijeničarima, vozačima. Veliko hvala i kolegama koji rade na održavanju sistema u bolnicama i u drugim institucijama koje moraju da rade. To su inženjeri i tehničari za klimatizaciju, grejanje, hlađenje, za medicinske gasove, liftove, slabu i jaku struju. Hvala prodavcima, milicajcima, vojnicima...

Skupovi SMEITS-a u 2020.

Tokom 2020. godine društva u okviru SMEITS-a održaće svoje redovne godišnje skupove. Organizacioni odbori prate zdravstvenu situaciju u zemlji i prilagodiće vreme i način održavanja skupova u skladu sa uputstvima Vlade Republike Srbije.

 • 33. Međunarodni kongres o procesnoj industriji odložen je za 10. i 11. septembar.

 • 8. Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije održaće se 15. i 16. oktobra.

 • 51. Međunarodni kongres i izložba o KGH održaće se 2, 3. i 4. decembra.

Evropski Zeleni plan – žrtva virusa korona 

Evropske zemlje čine drastične mere za smanjivanje uticaja virusa korona na zdravlje i ekonomiju Evrope. Takve krize imaju trenutne i snažne uticaje na celokupno stanovništvo i ekonomiju. Imajući u vidu njene efekte na ključne ekonomske sektore, kriza izazvana tom zarazom će sigurno smanjiti uticaje ekonomskih aktivnosti usmerenih ka očuvanju životne sredine i klime. Tako snažni udari sa izuzetno visokim troškovima daleko su od evropskog Zelenog plana i nedavno predloženog evropskog Zakona o klimi kojima je predviđeno postepeno smanjenje emisija uz umerenu podršku najviše pogođenim zemljama.

Vodič za servisere tokom pandemije

Tehničari svakog dana obiđu nekoliko kuća i stanova od kojih svaki prostor predstavlja još jednu mogućnost izlaganju virusu korona, običnom gripu, prehladi ili nekoj drugoj bolesti u tom prostoru. S obzirom na to da je COVID-19 izuzetno zarazna bolest, potrebno je da razmišljamo o tome šta tehničar treba da radi da bi zaštitio i sebe i vlasnika kuće ili stana.

U vodiču nisu predlozi ili preporuke, osim ako to nije naznačeno u referentnoj literaturi. To su elementi o kojima treba voditi računa. Može se desiti da neke od ovih saveta nije moguće poslušati zbog nestašice određenih proizvoda. Neki saveti se, pak, lako mogu primeniti.

On-line knjižara SMEITS-ovih izdanja

Pandemija je samo ubrzala prelazak poslovanja na internet pa su i SMEITS-ova izdanja postala dostupna elektronskim putem. Kupci iz Srbije knjige mogu platiti preko računa ili karticom, a knjige šaljemo redovnom poštom. Ako prilikom plaćanja unesete kôd 3103, ostvarićete popust od 15% na knjige koji važi za vreme vanrednog stanja. Popust ne važi za poštarinu.

Priroda nas opominje

Gospođa Inger Andersen, direktorka UN Environment, za časopis The Guardian kaže da nas priroda opominje pandemijom virusa korona i već dugotrajnom klimatskom krizom. Ona ističe da čovečanstvo previše pritiska prirodu, što ima trajne posledice i ako ne vodi računa o prirodi, čovečanstvo ne vodi računa ni o sebi. Vodeći naučnici tvrde da je virus korona „pucanj upozorenja“ da u prirodi postoje mnogo opasnije bolesti i da se današnja civilizacija „igra sa vatrom“. Oni tvrde da je ljudsko ponašanje skoro uvek odgovorno za širenje takvih bolesti.

Blisko smo povezani sa prirodom – sviđalo se to nama ili ne. Ako ne možemo da vodimo računa o prirodi, ne možemo ni o nama samima. Dok se približavamo broju od 10 milijardi ljudi na planeti, priroda mora da nam bude saveznik.

Korona u svetu

Stručnjaci Centra za sistemske nauke pri poznatom američkom Univerzitetu "Johns Hopkins" postavili su sajt posvećen virusu korona, namenjen obrazovanju široke javnosti i donosilaca odluka u cilju sprečavanja zaraze, kvalitenije nege i čuvanja života ljudi. Na osnovu ažurnih informacija dobijenih od WHO, CDC, ECDC, NHC, DXY, 1point3acres, Worldometers.info, BNO i nacionalnih zdravstvenih organizacija iz svih zemalja sveta, nastala je mapa koja prati razvoj zaraze u svetu navodeći broj obolelih, preminulih, ali i oporavljenih pacijenata.

Podaci se slobodno mogu preuzeti i uneti u programe kao što su Microsoft Power BI, Excel, MicroStrategy, GoogleData Studio, Plot.Ly, Jupyter, RStudio... koji pružaju mnogo mogućnosti za precizne globalne i lokalne analize stanja pandemije.

Kurs WHO o virusu korona

Besplatan kurs Svetske zdravstvene organizacije daje informacije na srpskom jeziku kako ustanove mogu da se pripreme za slučajeve novonastalih respiratornih virusa poput novog virusa korona, kako da prepoznaju slučajeve kada do njih dođe i da pravilno uvedu mere za prevenciju i kontrolu infekcije da ne dođe do prenosa među zdravstvenim radnicima ili drugim pacijentima, kao i svim prisutnima u zdravstvenoj ustanovi.

Otvoren pristup rezultatima globalnih istraživanja

Kao odgovor na pandemiju virusa korona, zajedno sa vodećim istraživačkim grupama širom sveta, Allen Institute for AI je postavio COVID-19 Open Research Dataset (CORD-19) – sa besplatnim pristupom do preko 45.000 naučnih članaka o virusima familije korona. Zbirka podataka, koja treba da pomogne istraživačima u borbi protiv ove zarazne bolesti, ažurira se svake sedmice.

Hladan lanac snabdevanja hranom i virus korona

Pandemija virusa korona ima do sada neviđen uticaj na poslovanje svake grane industrije, pa i na hladan lanac snabdevanja hranom. G. Lowell Randel, potpredsednik u Global Cold Chain Alliance govori o prilagođavanju hladnog lanca snabdevanja novim pravilima, bezbednosti na radu, strateškom premeštanju zaliha pića i smrznute hrane.

Upravljanje otpadom u vreme pandemije

U vreme sve većeg uticaja virusa korona na zdravlje i ekonomiju, vlade moraju upravljati medicinskim, komunalnim i drugim opasnim otpadom tako da se smanje sekundarni uticaji na zdravlje i okolinu. Tokom pandemije stvara se dodatni opasni medicinski otpad – zaražene maske, rukavice i druga zaštitna oprema čije je pravilno odlaganje izuzetno važan deo efikasnog odgovora tokom krize.

Intervju Bojana Bogdanovića

Veza obnovljivih izvora energije i daljinskog grejanja bila je tema dvodnevne sesije u okviru prošlogodišnjeg, 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. Bojan Bogdanović, menadžer Fonda za sisteme daljinske energetike iz obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), član Društva za KGH, i član Međunarodnog naučnog i Organizacionog odbora toga skupa, nedavno je dao intervju za sajt BGEN istakavši da se obnovljivi izvori energije mogu koristiti u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja tako da ne povećaju račune građana, kao ni troškove toplana i lokalnih samouprava, a da ujedno značajno doprinesu kvalitetu životne sredine, pre svega time što će se smanjiti zagađenje vazduha.

Tekst i slika: balkangreenenergynews.com

Systemair-ove preporuke za sisteme ventilacije u doba COVID-19

Klijenti, između ostalog, posebno cene Systemair zbog davanja tačnih i preciznih podataka tokom svih poslovnih procesa. Zbog toga se ne upuštamo ni u kakve diskusije o virusu COVID-19 koje nisu zasnovane na činjenicama ili prihvaćenim preporukama Eurovent-a i njegovih članica, ASHRAE-a i drugih priznatih tela.

U ovom trenutku možemo dati sledeće preporuke.

 1. Produžite vreme rada sistema za ventilaciju.
  - Sistem za ventilaciju treba da radi i nakon što sve osobe napuste zgradu.
  - Pokrenite sistem za ventilaciju pre nego što osobe dođu u zgradu i ostavite ga da radi nakon što je svi napuste.
 2. Neka klima-komore rade neprekidno 24/7.
 3. Pojačajte ventilaciju podizanjem količine prerađenog vazduha.
 4. Poštujte uputstva za održavanje i opšteprihvaćene standarde higijene.
 5. U bolnicama, laboratorijama i drugim kritičnim sredinama poštujte njihova uputstva i standarde.
Emerson-ova linija novih kompresora Copeland™

Kompanija Emerson pustila je u prodaju novu liniju komercijalnih skrol kompresora Copeland™ fiksne brzine koja zadovoljava sve zahteve energetske efikasnosti i radi sa rashladnim fluidima sa niskim koeficijentom globalnog zagrevanja. Uređaji su optimizovani za rad sa sledećim rashladnim fluidima: R410A (modeli ZPKZ), R32 (modeli YPK1/KA) i R454B (modeli YAK1).

„Spremnost za novu regulativu, uz povećanje efikasnosti i korišćenje rashladnih fluida sa niskim koeficijentom globalnog zagrevanja – predstavlja izazov za naše klijente“, rekao je g. Mark Bills, potpredsednik i generalni direktor Commercial Air Conditioning, Emerson. „Inovativna linija kompresora pažljivo je projektovana za vrhunsku efikasnost i pouzdanost i naši klijenti i krajnji korisnici je mogu ugraditi u krovne jedinice, split-uređaje, čilere i reverzibilne sisteme“.

Kompanija Ayvaz dobila sertifikat od ASME

Američko udruženje mašinskih inženjera (ASME) dalo je prošlog septembra tri pečata (sertifikata) kompaniji Ayvaz:

 1. U-Stamp – proizvodnja posuda pod pritiskom prve klase u skladu sa ASME Section VIII, Div 1
 2. U2-Stamp – proizvodnja posuda pod pritiskom prve i druge klase u skladu sa ASME Section VIII, Div 2
 3. S-Stamp – popravka i sklapanje posuda pod pritiskom na terenu.

Dobijanje pečata (sertifikata) ASME-a traje dugo. Ovlašćeni inspektori ASME-a ocenjuju kompaniju sa više aspekata: projektovanja, korišćenja materijala, tehnike proizvodnje, metoda zavarivanja i kontrole kvaliteta. Priprema i odobrenje mogu da traju i više godina. Zahvaljujući naporima zaposlenih u kompaniji Ayvaz, ceo proces završen je za rekordnih šest meseci.

Čestitamo!

Deaeracija vode visokim vakuumom

Firma Vupis, iz Rume bavi se distribucijom repromaterijala i procesne opreme u prehrambenoj industriji. Godine 2018. Vupis postaje ekskluzivni zastupnik poznate nemačke firme Corosys, koja je razvila sistem za deaeraciju vode (V2WD) do koncentracije rezidualnog kiseonika (ispod 10 ppb) bez korišćenja ugljen-dioksida ili azota. Navodimo prednosti u odnosu na ostale sisteme.

 • Nema ugljen-dioksida, azota, ni drugih gasova;
 • Ne zahteva zagrevanje (nema potrošnje pare);
 • Napravljen od nerđajućeg čelika (1.4404);
 • U potpunosti izrađen u skladu sa zahtevima naručioca;
 • Jednostavno održavanje (zamena ulja i zatvarača pumpe jednom godišnje);
 • Ugrađen kontrolisan PLC, spreman je za integraciju sa SCADA;
 • Referenca u regionu (Balkan Energy Group), reference u pivarstvu (Wittmann Brauerei, Weihenstephan, Spaten München...)
Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]