Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #64

 
Vidimo se na KGH u decembru!

Društvo za KGH je spremno za 51. Međunarodni kongres i izložbu o KGH.

 • Prve prijave radova su već stigle.
 • Sava centar nas čeka 2–4. decembra.
 • Materijal za štandove je spreman.
 • Učesnici izložbe već potpisuju ugovore.

Organizacioni odbor pažljivo prati zdravstvenu situaciju u zemlji i svetu i, ako bude potrebno, deo kongresa će biti održan onlajn, štandovi će biti zaštićeni pleksiglasom, na svakom koraku će biti sredstva za dezinfekciju i stalno će se kontrolisati broj posetilaca.

Da bismo se što bolje pripremili za naš i vaš Kongres i izložbu, molimo da popunite anonimnu anketu.

Odgovor Društva za KGH na pandemiju

Kako sprečiti prenos virusa COVID-19 kroz vazduh u komercijalnim i javnim objektima

Osnove i praktične implikacije za vlasnike zgrada, operatere i inženjere

Kao odgovor na pandemiju, poslednjeg dana aprila Društvo za KGH je održalo vebinar na temu ključnih pojmova ventilacije zatvorenog prostora i efektivne mere za sprečavanje širenja bolesti u gustoj mreži mogućih kontakata u komercijalnim, javnim i sportskim objektima.

Više od 150 učesnika pratilo je izlaganja članova Društva za KGH. Izlagali su prof. dr Ljubomir Janković, dipl. inž. maš., profesor Univerziteta u Hartfordširu, Velika Britanija, Laboratorija za nula emisije ugljenika, član CIBSE-a, ASHRAE-a, g. Rade Đukanović, dipl. inž. maš., ASHRAE BEAP, Agencija za projektovanje i konsalting, i prof. dr Marija S. Todorović, dipl. inž. maš., član Komiteta tehnologija i istraživanja i Edukativnog komiteta REHVA-e, član Tehničkog komiteta ASHRAE-a.

Uvodnu i završnu reč imao je prof. dr Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH koji je zahvalio kolegama iz Privredne komore Srbije na podršci u organizovanju ovog skupa.

Serija vebinara kompanije Grundfos

U ovim vremenima, više nego ikada, bitno je ne posustati i ići napred! Grundfos je organizovao niz interaktivnih webinara kroz koje će vas voditi tim naših stručnjaka i dati vam detaljniji uvid u Grundfos proizvode i aplikacije u kojima se oni koriste. Unapredite svoja znanja - registrujte se već danas na Grundfos webinare!

Kompanija Grundfos je jedan od glavnih sponzora Međunarodnog kongresa o KGH.

Caleffi serial vebinara

Caleffi vam nudi serijal vebinara kojim će pokušati da predstavi seriju artikala za hidrauličko balansiranje cevne mreže u instalacijama za KGH, seriju artikala zonskih ventila i predstaviti nove artikle.

 • iz udobnosti doma ili kancelarije pratite izlaganje,
 • stručnjaci daju odgovore koji su vam potrebni
 • aktivno diskutujte sa stručnjacima

 Kompanija Caleffi je jedan od sponzora Međunarodnog kongresa o KGH.

Viessmann-ovi vebinari

Dugogodišnji glavni sponzor Međunarodnog kongresa o KGH – kompanija Viessmann, i tokom maja će imati seriju vebinara sa sledećim duhovito smišljenim temama:

 • Sunce kalajisano – mali solarni sistemi
 • Sofisticirani hevi metal – zašto neke parne kotlarnice rade kao švajcarski sat
 • Toplotne pumpe - od hipsterizma do razočarenja i natrag
 • Toplotne pumpe - od hipsterizma do razočarenja i natrag
 • Viessmann klimatizacija - Vitoclima
 • Hajde da se gasiramo - nova Viessmann gasna tehnika
 • Toplotne pumpe - torba sa super moćima

Osim znanja, svaki polaznik koji do kraja odsluša bilo koji vebinar stiče mogućnost da u izvlačenju osvoji poseban poklon: split inverterski klima uređaj Vitoclima 200-S.

Soko inžinjering opremio laboratoriju „Vatreno oko“

Soko inžinjering je uspešno završio i pustio u rad sistem klimatizacije u novoj laboratoriji „Vatreno oko“ namenjenoj testiranju na virus COVID-19 u Kliničkom centru Srbije.

Radovi su završeni u rekordnom roku od 15 dana.

U saradnji sa preduzećem Delta inženjering, klimatizovano je ukupno 750 m2, od čega laboratorija zauzima 670 m2.

Urađen je sistem centralne klimatizacije laboratorije sa izuzetno strogim higijenskim i unutrašnjim parametrima temperature i relativne vlažnosti. Klima-komora koja obezbeđuje navedene parametre je vlastite proizvodnje Soko inžinjeringa oznake „K7-4 HG“ u skladu sa visokim higijenskim standardima, koje moraju ispuniti sistemi ove namene. Soko inžinjering je izradio i montirao distribucione limene kanale koji zadovoljavaju higijenske standarde i visoke pritiske predviđene za ovu vrstu prostora.

Sva testiranja ovlašćene laboratorije za validaciju potvrdila su tražene parametre.

Svoju odanost struci KGH kompanija Soko inžinjering potvrđuje dugogodišnjom podrškom svim aktivnostima Društva za KGH.

Daikin dobitnik nagrade Red Dot Design Award 2020

Daikin Altherma HPC, uređaj koji kombinuje grejanje i hlađenje, jedan je od dobitnika prestižne nagrade Red Dot Design Award 2020 u kategoriji Dizajn proizvoda: tehnologija grejanja i klimatizacije. Osim izvanrednih tehničkih karakteristika, ovaj uređaj predstavlja ukras u svakom prostoru, a pogodan je i za skrivenu montažu. Daikin Altherma HPC se jednostavno povezuje sa toplotnom pumpom i u zavisnosti od potrebe – greje ili hladi. Može se povezati i sa cevima za podno grejanje i stari radijatori više nisu potrebni.

Ovlašćeni diler klima-uređaja Daikin za Srbiju je Elcom Trade, – preduzeće koje dugi niz godina učestvuje na Međunarodnom kongresu o KGH kao glavni sponzor, pokrovitelj izložbe ili kao generalni pokrovitelj.

Anketa kompanije Belimo

Kompanija Belimo je sve snažnija na tržištu senzora u oblasti KGH. Da bi napredak bio u skladu sa potrebama tržišta, stručnjaci te kompanije pripremili su anketu čiji će odgovori pomoći da kompanija poboljša svoje proizvode i usluge.

Anketa je anonimna ali prvih 20 učesnika koji ostave svoje podatke – dobiće poklon.

Proizvode kompanije Belimo možete videti na štandu broj 32 51. Međunarodnog kongresa o KGH.

Danfoss-ova škola hlađenja i klimatizacije

Kompanija Danfoss je pokrenula stranu sa kursevima i vebinarima na kojoj su i materijali pripremljeni za širenje znanja i veština iz oblasti hlađenja i klimatizacije. Preko 1.500 kurseva na 26 jezika obuhvata proizvode, teme i trendove koji će inženjerima, instalaterima, serviserima, prodavcima, studentima omogućiti da svoj posao obavljaju bolje.

I kompanija Danfoss se može pohvaliti višegodišnjim učešćem na Međunarodnom kongresu o KGH gde učestvuje ne samo na izložbi (tradicionalno na štandu broj 64), već i sa odličim radovima u programu Kongresa.

Emerson nas brani od pandemije

William Vaughn, visoki funkcioner kompanije Emerson, u svom intervjuu za sajt Medical Plastic News, govori o brzoj reakciji Emerson-a na pandemiju i primeni ultrazvučnog varenja za proizvodnju ličnih zaštitnih sredstava, medicinskih, sanitarnih i mnogih drugih proizvoda bez upotrebe lepkova i sličnih sredstava koja povećavaju mogućnost zagađenja. Kompanija koristi ultrazvučnu tehnologiju Branson koja ispunjava najviše standarde koje zahteva čista proizvodnja. Emerson-ov uređaj Branson 2000Xc emituje visokofrekventne mehaničke vibracije koje generišu frikcionu toplotu koja topi i spaja delove termoplastičnih materijala.

Na štandovima 96–98 na izložbi u okviru Međunarodnog kongresa o KGH kompanija Emerson predstavlja svoje brendove Vilter, Copeland, Dixell, Alco Controls i Ridgid koje zastupa u Srbiji.

I Bosch nas čuva

Bosch je već počeo da proizvodi i zaštitne maske za lice. Upravo sada, trinaest fabrika u devet zemalja od Barija u Italiji, preko Burse u Turskoj, do Andersona u SAD – preuzele su inicijativu i prave takve maske za lokalne potrebe. Dodatno, Bosch trenutno postavlja dve potpuno automatizovane proizvodne linije na svojoj lokaciji u Štutgart-Fojerbahu, a sledeće linije će biti postavljene na lokaciji kompanije u Nemačkoj u Erbahu, kao i u Indiji i Meksiku.

„Našem odeljenju koje proizvodi mašine za specijalne namene trebalo je samo nekoliko nedelja da dizajnira neophodne mašine”, rekao je dr Volkmar Dener, predsednik upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Bosch je takođe stavio na raspolaganje projektovanje bez naknade drugim kompanijama. To znači da će kompanija moći da proizvodi više od 500.000 maski dnevno. Maske su namenjene zaštiti zaposlenih kompanije Bosch u fabrikama širom sveta. Osim toga, cilj je da budu dostupne i trećim licima. To će zavisiti od dobijanja posebnih odobrenja u svakoj zemlji. Pored toga, Bosch proizvodi 5.000 litara dezinfekcionih sredstava svake nedelje u Nemačkoj i SAD za svoje zaposlene u fabrikama u Americi i Evropi. „Naši ljudi obavljaju sjajan posao”, izjavio je Dener.

Tekst i slika: bosch.com

Savitljive metalne spojnice kompanije Ayvaz

Kompanija Ayvaz je prvi turski proizvođač rebrastih savitljivih metalnih spojnica i jedan od najvećih u Evropi. Prve takve spojnice napravljene su još 1975. i od tada se ponuda razvija u skladu sa potrebama mnogih grana industrije. Korišćenjem najsavremenijih tehnologija proizvodnje i obukom zaposlenih za njihovu upotrebu, kompanija može da ponudi rebraste savitljive spojnice veličina od DN25 do DN500, kao i metalna fleksibilna creva dimenzija od DN6 do DN300. Kompanija može da odgovori i na svaki poseban zahtev bilo koje grane industrije.

Katalog možete preuzeti ovde.

Proizvode i usluge kompanije Ayvaz možete pogledati na štandovima 35 i 36 na izložbi u okviru Međunarodnog kongresa o KGH gde Ayvaz nastupa kao jedan od glavnih sponzora.

Obnova Zagreba nakon potresa 2020.

Razorni zemljotres je 22. marta 2020. napravio veliku štetu u centru grada Zagreba, većinom zbog rušenja dimnjaka, a koji su onda sa sobom povukli delove krovova i fasada.

“Potres je srušio oko 10.000 dimnjaka, čime je privremeno onemogućio grijanje trećine zgrada u centru grada. Kako je prirodni plin fosilno gorivo, njega neće više biti u sustavu grijanja u Europskoj uniji 2040, što znači da je sad pravi trenutak da se u obnovi centra grada uključi i novi sustav za grijanje, što bi daleko najbolje bilo da bude daljinsko grijanje”, navodi profesor Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst: balkangreenenergynews.com

Čisto nebo za vreme pandemije

Pandemija je zatvorila fabrike, zaustavila saobraćaj i satelitski snimci širom sveta pokazuju značajno smanjenje emisija azot-dioksida u odnosu na isto doba prošle godine. Zamena fosilnih goriva čistim izvorima energije sigurno će omogućiti zdraviju životnu sredinu.

Naučnici strahuju da će države – pogođene krizom koju je izazvala pandemija – posegnuti za industrijom koja koristi fosilna goriva, jer lako dostupna, a da će investicije u energiju sunca i vetra ostati na čekanju.

Pandemija i zelena budućnost

Korona ima i dobre uticaje na ekologiju: smanjene su emisije azot-dioksida, kanali u Veneciji su čisti… ali je zaustavila višegodišnje planiranje i investicije u napore za smanjenje globalnog porasta temperature. Drastičan pad cena nafte ugrozio je ulaganja u zelene izvore energije. Beata Javorcik, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavila je sledeće.

„Klimatske promene moraju ponovo biti glavna tema. Prošlog decembra većina ljudi nije obratila pažnju na pojavu virusa korona u Vuhanu – jer je to bilo daleko od njih, problem Kine, koji se nas ne tiče. Za tren oka – to je postao i naš problem. Isto je i sa klimatskim promenama. Mnogi ljudi ne primećuju ništa, ali to ne znači da se ništa ne događa. Već sada moramo govoriti o sprečavanju šokova koji dolaze sa klimatskim promenama“.

75 godina Ujedinjenih nacija

Ujedinjene nacije 75. godišnjicu obeležavaju u vreme velikih izazova među kojima je i najteža zdravstvena kriza od osnivanja te organizacije. Da li će ta kriza ujediniti svet, ili će izazvati još veće podele i nepoverenje?

Odgovorite na kratak upitnik i možda vaša ideja donese nešto dobro.

Ažurirana aplikacija WhatGas?

Aplikacija WhatGas? Je osmišljena kao izvor informacija i alat za identifikaciju rashladnih fluida: supstanci koje oštećuju ozonski omotač, HFC-a i drugih alternativa. Namenjena je nacionalnim službenicima zaduženim za sprovođenje Montrealskog protokola, carini, tehničarima iz oblasti KGH. Aplikacija se jednostavno koristi preko mobilnog telefona ili sajta OzonAction.

Aplikacija na engleskom, francuskom i španskom nedavno je ažurirana podacima o novim mešavinama rashladnih sredstava.

Mobilni telefoni i klimatske promene

Za proizvodnju jednog mobilnog telefona potrebno je oko 35 kg sirovina uz emisiju od oko 55 kg ugljen-dioksida, što daje ogromne emisije kada se pomnoži sa brojem telefona koji se godišnje proizvedu u celom svetu. Da bi se ta količina emisija smanjila, mora se preći sa linearnog pristupa – upotrebi i baci, pri čemu se skoro polovina aparata čuva za rezervne delove – na cirkularni pristup koji podrazumeva vraćanje i reciklažu.

Dobra vest je da su korisnici spremni, a telefonska industrija ima načina da to izvede i ekonomski i ekološki optimalno.

Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]