Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #65

 
Anketa o učešću na
51. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH

Da bismo se što bolje pripremili za naš i vaš, 51. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, kroz anonimnu anketu smo saznali da 70% ispitanika planira da dođe, 30% još uvek nije sigurno.

Na pitanje šta da učinimo da biste se osećali bezbedno – 98% anketiranih je odgovorilo da treba da poštujemo preporuke i mere zaštite od koronavirusa, što mi stalno činimo u saradnji sa zaposlenima u Sava centru, pa smo na tu temu organizovali i vebinar 18. juna ove godine.

Dobrodošli na 51. Međunarodni kongres i izložbu o KGH!

Vebinar: Evolucija radijatorskih ventila
FLOWMATIC – ventil za dinamičko balansiranje
nezavisan od pritiska (PICV)

Četvrtak, 11. jun, 10.00 časova

G. Vladimir Milidragović,dipl. inž. maš., direktor Predstavništva Caleffi Hidrotermika doo, Boegrad, prvo će predstaviti kompaniju Caleffi, a zatim i ventil Flowmatic, nezavisan od pritiska za dinamičko balansiranje (PICV). Sledi izlaganje o evoluciji radijatorskih ventila.

Vebinar je namenjen svima koji se bave instalacijama klimatizacije, grejanja i hlađenja: studentima, inženjerima, projektantima, proizvođačima originalne opreme, veletrgovcima/distributerima, izvođačima, investitorima, krajnjim kupcima iz privrede...


prijava.png

Vebinar: Sistemi koji nisu stali
Iskustva u prevenciji i suzbijanju
korona virusa među zaposlenima

Četvrtak, 18. jun, 10.00 časova

Pandemija nije zaustavila čitavu planetu. Postoje sistemi koji su morali da rade – zdravstveni, komunalni, energetski sistemi…, ali i sistemi čije je zaustavljanje i naknadno pokretanje veoma komplikovano i skupo.

O takvim sistemima govoriće g. prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu i g. dr Stefan Mandić-Rajčević, Università degli Studi di Milano. Koleginica Dejana Soldo, dipl. inž. maš, Soko inžinjering, govoriće o klimatizaciji laboratorije "Vatreno oko".

Nakon vebinara, svaki učesnik dobija preporuke za bezbedan povratak na radno mesto koje je objavila Vlada Britanije, a za naš region priredio dr Stefan Mandić-Rajčević.


prijava.png

Vebinar: Hisense VRF sistemi.
Tehničke karakteristike uz praktičnu primenu

Četvrtak, 25. jun, 10.00 časova

Tema vebinara je predstavljanje saradnje i strategije razvoja brenda Hisense VRF na tržištu Srbije koju firma Delta Term d.o.o sprovodi uz saradnju i podršku korporacije Hisense i fabrike Hisense/Hitachi Qingdao. Važan deo prezentacije zauzima predstavljanje proizvodnog programa Hisense VRF i napredne tehnologiju tih sistema, sa posebnim akcentom na seriju S heat recovery seriju i njenu praktičnu primenu.

O saradnji preduzeća Delta Term i Hisense i o proizvodnom programu kineskog partnera govoriće g. Žarko Topalović, dipl. inž. maš., menadžer brenda Hisense VRF.

G. Tony Xu Tongquan, dipl. inž. maš, Regional Technical Director, Hisense VRF, govoriće (na engleskom) o seriji Hisense VRF Heat Recovery, pregledu kapacaciteta i karakteristika, naprednoj tehnologiji serije Heat recovery, izložiće funkcionalne šeme i njihovu praktičnu primenu.


prijava.png

Bezbedan povratak na radno mesto

Iako se uticaj virusa COVID-19 smanjuje i vlade širom sveta daju zeleno svetlo za nastavak rada – to treba izvoditi pažljivo. Pametan pristup je pokrenuti samo one procese koji će sigurno biti uspešni, prvo krenuti sa virtuelnim, pa preći na fizičke korake. Svet nikada neće biti isti kao pre ove pandemije.

Rukovodioci imaju težak zadatak: moraju da procene šta se promenilo privremeno, a šta stalno i fundamentalno u svakom aspektu poslovanja.

Šta sa klimatskim promenama nakon pandemije?

Sagledavajući veličinu krize izazvane pandemijom i njeno trajanje nakon ukidanja vanrednog stanja u svetu, postavlja se pitanje: da li sada možemo posvetiti dužnu pažnju klimatskim promenama?

Autori teksta tvrde da klimatske promene ne smemo zanemariti, ne samo zato što će se one pojačavati u sledećim decenijama, već i zbog toga što investicije u klimatski otporne infrastrukture i prelazak na budućnost bez ugljenika mogu dovesti do otvaranja novih radnih mesta uz povećanje ekonomske i ekološke otpornosti.

10/11
SEP
Procesing '20

Program Procesinga ’20 zasniva se na sledećim tematskim grupama:

 • Procesne tehnologije;
 • Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanje procesnih postrojenja;
 • Osnovne i pomoćne operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji;
 • Merenja i upravljanje u procesnoj industriji.

Neće biti zanemareno ni ostalih sedam tematskih grupa, među kojima se ističu:

 • Energija u procesnoj industriji (energetska efikasnost u tehnološkim procesima; primena obnovljivih izvora energije);
 • Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj u procesnoj industriji (zaštita životne sredine, zaštita radne sredine; upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji; rešenja za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz procesne industrije); i
 • Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji (tretman vode za različite primene u procesnoj industriji; prečišćavanje otpadnih voda u procesnoj industriji).

Kao posebne celine uključene su tematske oblasti: Sušenje i sušare; Gasna tehnika, Modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja; i Menadžment kvaliteta i standardizacija u organizacijama.

Datumi i rokovi

 • Predlog teme rada i rezime (apstrakt) treba poslati organizatoru na procesing@smeits.rs (ili preko veb-forme) do 20. juna 2020.
 • Autori će do 31. juna 2020. biti obavešteni da li im je tema prihvaćena, kao i o formi u kojoj treba da rukopis bude pripremljen.
 • Radove o prihvaćenim temama treba dostaviti na recenziju najkasnije do 1. avgusta 2020.
 • Obaveštenje o prihvatanju rada ili potrebi za izmenama autori dobijaju najkasnije do 10. avgusta 2020.
 • Prezentacije radova treba dostaviti najkasnije do 25. avgusta 2020.

undefined

Autori mogu prijaviti i izlagati radove na sledeći način:

 • Prezentacija u okviru programa, rezime u štampanom zborniku rezimea radova i kompletan rad u zborniku na sajtu izdanja SMEITS-a;
 • Izlaganje na posteru, rezime u štampanom zborniku rezimea radova i kompletan rad u zborniku na sajtu SMEITS-a;
 • Prezentacija u okviru programa i rezime u štampanom zborniku rezimea radova.

Sponzori

Uspešan vebinar kompanije Emerson

Interesovanje za vebinar kompanije Emerson pokazalo je preko 220 prijavljenih. Ugledni predavači i zanimljive teme zaslužni su da izlaganja prati u proseku 80 učesnika. Naše objave o vebinaru na LinkedIn-u pogledalo je između 133 i 485 članova te društvene mreže.

U ime kompanije Emerson i Društva za KGH, zahvaljujemo se učesnicima vebinara i organizacijama koje su ga podržale, to su: Inženjerska komora Srbije; Hrvatska udruga za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline; Energetski portal; Grenef; Mašinski fakultet, Beograd; Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad; Mašinski fakultet Istočno Sarajevo; Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu; Mašinski faklutet, Niš.

Kolege Uzelac i Stajić će rado odgovoriti na sva pitanja u vezi sa komercijalnim i industrijskim hlađenjem kompanije Emerson. Dodatne informacije možete naći na sledećim stranama: Emerson website; Copeland product portfolio; Alco product portfolio; Copeland Mobile; Vilter.

PropSafe – toplotna pumpa sa R290

Preduzeće Alfa klima je 2018. godine dobilo bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost u okviru programa sufinansiranja inovacija za projekat PropSafe. G. Saša Jović, direktor i glavni projektant, ističe da su u Alfa klimi posebno ponosni PropSafe koji je posvećen proizvodnji toplotnih pumpi baziranih na prirodnom rashladnom fluidu R290 – propanu koji je, zahvaljujući zaštićenom patentu, potpuno bezbedan za kućnu i industrijsku upotrebu.

Preduzeće Alfa klima, prema potrebi naručilaca, projektuje u sopstvenoj fabrici proizvodi toplotne pumpe koje zatim ugrađuje, pušta u rad i održava na postrojenjima širom zemlje i sveta.

Skoro od svog osnivanja, preduzeće Alfa klima učestvuje na izložbi u okviru Međunarodnog kongresa o KGH, pa će i ovog decembra na štandu 49 prikazati novosti iz svog proizvodnog programa.

Prevod standarda VDI 4640 – sa popustom

Brojne su prednosti korišćenja geotermalne energije: zanemarljiv je uticaj na životnu sredinu, ne doprinosi efektu staklene bašte, geotermalne elektrane ne zauzimaju mnogo prostora i samim tim malo utiču na životnu sredinu, koriste ogroman energetski potencijal, obezbeđuje neograničeno napajanje energijom, nema potrebe za gorivom...

Četiri dela standarda VDI 4640 reguliše svaki aspekt korišćenja geotermalne energije i predstavljaju zaokruženu celinu koja će biti od koristi studentima, inženjerima, projektantima, izvođačima i krajnjim korisnicima

Prvih 100 kupaca ima pravo na popust. Prilikom plaćanja, potrebno je uneti kôd sa slike.

Problemi intenzivnog korišćenja geotermalne energije

Geotermalna energija predstavlja značajan energetski potencijal u našoj zemlji, s obzirom na njenu geotermalnu vrednost. Zbog toga je realno očekivati da geotermalna energija pruži značajan doprinos u supstituciji konvencionalnih goriva, posebno za toplotne potrebe i da njeno korišćenje stalno raste. Međutim, za njen intenzivniji razvoj neophodno je realno sagledati već izražene tehno-ekonomske probleme njenog korišćenja. U tom pogledu rešavanje problema hidrogeološkog istraživanja, razrade ležišta, efikasnog bušenja, racionalnih toplotnih šema i smanjenja investicionih i eksploatacionih troškova, daje suštinski doprinos boljoj ukupnoj valorizaciji geotermalne energije.

Prof. dr Nenad Đajić autor je teksta u časopisu „KGH“ broj 1/1996 o problemima korišćenja geotermalne energije u Srbiji i svetu. Potrebe za geotermalnom energijom stalno rastu i taj tekst je aktuelan i danas.

Geotermalni potencijal Srbije

Potencijal geotermalne energije u Evropi je oko 60 mW/m2,dok su u Srbiji ove vrednosti znatno veće: preko 100 mW/m2. Tereni u Srbiji su od tvrdih stena i zbog tako povoljnih hidrogeoloških i geotermalnih karakteristika u Srbiji se nalazi oko 160 izvora geotermalnih voda sa temperaturom većom od 15 °C. Najtopliji su izvori u Vranjskoj Banji gde se temperatura vode penje i do 96 °C.

Šta je geotermalni litijum?

Litijum je osnova nove industrijske revolucije zasnovane na proizvodnji čiste energije i njenom efikasnom korišćenju, električnoj mobilnosti i povezanosti internetom.

Zavisna od uvoza litijuma, Evropska unija procenjuje da se čak 25% potrebnih količina tog metala može dobiti iz bušotina za geotermalna postrojenja koja obezbeđuju obnovljivu električnu energiju, grejanje i hlađenje.

Naučite arapski u Jordanu

Ako planirate da u arapskom svetu potražite posao ili proširite posao koji već vodite, znanje arapskog jezika je velika prednost.

Arapski institut Qasim nudi on-lajn programe učenja arapskog jezika koji vas od početnika vode do odličnog poznavaoca ovog 5. po redu svetskog jezika. Kroz praktične tekstove i situacije iz svakodnevnog i poslovnog života, naučićete četiri jezičke veštine – čitanje, pisanje, slušanje i govor i književnog i govornog arapskog jezika.

Stabilnost virusa SARS-CoV-2

Američko odeljenje za unutrašnju bezbednost nedavno je objavilo alat za predviđanje stabilnosti virusa SARS-CoV-2 u širokom rasponu temperatura i relativne vlažnosti.

Relevantna istraživanja su pokazala koliko virus opstaje u kapljicama pljuvačke na površinama u unutrašnjoj sredini. Početna verzija modela razmatrala je temperature u rasponu od 20–35 °C i vlažnosti od 20% do 60%.

Prenos virusa vazduhom u zatvorenom prostoru

Istraživači Department of Energy’s Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) objavili su studiju rizika prenosa virusa vazduhom u zgradama kao i smanjenja tog rizika. Kvantitativno su ispitana scenarija normalne ventilacije, pojačane ventilacije i pojačane filtracije. Putem simulacija i eksperimenata, tim ispituje prenos kapljica i aerosola unutar prostorija i između njih. Ključno pitanje je: koliki je rizik udisanja virusa ukoliko u prostoriji ili zgradi boravi jedna ili više inficiranih osoba.

Dva filma za tehničare KGH

UNEP OzonAction je objavio dva filma namenjena tehničarima koji rade u oblasti klimatizacije i hlađenja:

Serija filmova namenjenih tehničarima klimatizacije, grejanja i hlađenja sadrži video-uputstva na temu tehnike, sigurnosti, dobre prakse i bezbednosti pri korišćenju zapaljivih rashladnih fluida. Filmovi nisu predviđeni kao zamena za redovno obrazovanje, već kao pomoć u boljem savladavanju veština potrebnih za rad.

Kao i ranijih godina, na 51. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH UN Environment sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za KGH organizuje forum Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača i ima svoj štand broj 37.

Vebinar o alternativnim rashladnim fluidima

UNEP/UNIDO i ASHRAE organizuju vebinar o alternativnim rashladnim fluidima u zemljama čija se klima odlikuje visokom temperaturom.

Cilj vebinara je obuka službenika koji se bave Montrealskim protokolom i nacionalnih stručnjaka za KGH u oblasti alternativnih rashladnih fluida u regionima sa toplom klimom. Biće reči o radnim uslovima u takvim sredinama, o istraživačkim projektima, projektnim uslovima i analizama rizika.

Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]