Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #66

 
SMEITS se sprema za jesen 2020.

Uporedo sa redovnim aktivnostima, društva u okviru SMEITS-a će u jesen 2020. održati svoje godišnje skupove:

 • Društvo za procesnu tehniku – 33. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – 10. i 11. septembra > dalje >
 • Društvo za OIEE – 8. Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije – 15. i 16. oktobra > dalje >
 • Društvo za KGH – 51. Međunarodni kongres i izložba o KGH – 2–4. decembra > dalje >

Naučni odbori i dalje primaju prijave, recenzije prispelih radova su u toku, organizacioni odbori pažljivo prate zdravstvenu situaciju u zemlji i svetu i, ako bude potrebno, skupovi će biti održani virtuelno u predviđenim terminima, o čemu će autori i učesnici biti obavešteni na vreme. Zbornici radova će biti objavljeni na sajtu www.izdanja.smeits.rs, imaće svoj CIP i ISBN.

SMEITS-ov odgovor na pandemiju COVID-19

Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije na više načina je odgovorio na pandemiju COVID-19. Prvi odgovor je bila novčana donacija Institutu „Dr Milan Jovanović Batut“, zatim je prof. Marija Todorović organizovala vebinar na temu sprečavanja prenosa virusa kroz vazduh u komercijalnim i javnim objektima. Usledio je još jedan vebinar koji je dr Stefan Mandić-Rajčević, član SMEITS-a, organizovao pod naslovom „Sistemi koji nisu stali. Iskustva u prevenciji i suzbijanju korona virusa među zaposlenima“. Za tu priliku kolega Mandić-Rajčević je pripremio a SMEITS objavio priručnik Bezbedan povratak na radno mesto koji će pomoći rukovodiocima i zaposlenima da održe radne cikluse uz očuvanje bezbednosti i zdravlja.

Svaki novi član SMEITS-a će na poklon dobiti elektronski primerak priručnika Bezbedan povratak na radno mesto.

Serija SMEITS-ovih vebinara

SMEITS i njegova društva ispratili su proleće 2020. serijom vebinara:

 • Kako sprečiti prenos virusa COVID-19 kroz vazduh u komercijalnim i javnim objektima > dalje >
 • Upoznajte komercijalno i industrijsko hlađenje kompanije Emerson > dalje >
 • Evolucija radijatorskih ventila; FLOWMATIC – ventil za dinamičko balansiranje, nezavisan od pritiska (PICV) > dalje >
 • Sistemi koji nisu stali. Iskustva u prevenciji i suzbijanju korona virusa među zaposlenima > dalje >
 • Hisense VRF sistemi. Tehničke karakteristike uz praktičnu primenu > dalje >

Na stranama vebinara su objavljene prezentacije, snimci vebinara i korisni linkovi.

Preko 300 učesnika iz zemlje i regiona pratilo je stručna i komercijalna izlaganja. Podršku našim vebinarima dali su Privredna komora Srbije, mašinski fakulteti u Srbiji, Energetski portal, Grenef, Hrvatska udruga za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline, Privredna komora Crne Gore…

Zahvaljujemo se predavačima i učesnicima.

Vebinar EBRD o daljinskoj energetici

Cilj vebinara bio je da pokaže kako da sistemi daljinskog grejanja i hlađenja obezbede otporan sistem snabdevanja energijom sa niskim emisijama ugljenika da bi stanovnici gradova disali čist vazduh za vreme ove i svake druge krize.

Na prošlogodišnjem, jubilarnom 50. Međunarodnom kongresu o KGH imali smo čast da upoznamo većinu izlagača i panelista ovog vebinara, koji su vodili Nandita Parshad – Managing Director, Sustainable Infrastructure Group (SIG), European Bank for Reconstruction and Development (EBRD); Greg Gebrail – District Energy Sector Specialist, SIG, EBRD; Bojan Bogdanović – Fund Manager, Renewable District Energy in the Western Balkans Fund (ReDEWeB), EBRD; Matthew Jordan-Tank – Director, Sustainable Infrastructure, Policy and Project Preparation, SIG, EBRD; Lily Riahi – Head of District Energy in Cities Initiative, United Nations Environment Programme; Paul Voss – Managing Director, Euroheat and Power (International network for the district energy sector, headquartered in Brussels); Susan Goeransson – Director, Head of Infra-Europe (EBRD), Expert in financing infrastructure projects; Oddgeir Gudmundsson – Director, District Energy Europe, Danfoss (Major Danish manufacturer of district energy equipment); Dušan Macura – Deputy Director, Novosadska Toplana, Novi Sad.

Svetski dan hlađenja

Drugi Svetski dan hlađenja obeležen je 26. juna – na rođendan lorda Kelvina – sa ciljem podizanja svesti o značaju hlađenja, klimatizacije i toplotnih pumpi u savremenom životu. Ove godine je istaknut značaj KGH u prevenciji širenja pandemije COVID-19.

Ovogodišnju akciju podržale su brojne organizacije i kompanije širom sveta podržali, među kojima su ASHRAE, UN Environment, IIR, REHVA, Systemair, Emerson…

Cold Chain 4 Life

Podršku Svetskom danu hlađenja zajedničkom kampanjom Cold Chain 4 Life dali su ASHRAE, European Partnership for Energy and Environment (EPEE), International Institute of Refrigeration (IIR) i UNEP OzonAction sa ciljem isticanja značaja sektora hladnog lanca za bezbednost hrane i javno zdravlje

Nakon registracije, snimak vebinara možete pogledati ovde.

Systemair i Svetski dan hlađenja

Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana hlađenja, Systemair skreće pažnju na dva svoja tehnička centra – u Francuskoj i u Italiji – koji su među najmodernijim centrima za razvoj i testiranje čilera i toplotnih pumpi. Briga o životnoj sredini, ugodnosti i kvalitetu glavni su prioriteti ove značajne kompanije čiji istraživački timovi svakodnevno nastoje da ujedine te prioritete u inovacije koje stvaraju.

Emerson i Svetski dan hlađenja

Kompanija Emerson podržala je Svetski dan hlađenja kroz aktivan dijalog sa liderima u industriji hlađenja i klimatizacije radi rešavanja mnogih izazova sa kojima se ta industrija suočava, među kojima su klimatska regulativa, porast svesti o klimatskim promenama, zdravlje i ugodnost ljudi, šira primena digitalnih tehnologija, veća potreba za bezbednošću hrane i konstantna briga o energetskoj efikasnosti i proizvodnim troškovima.

Kigali in Action

Svetski dan hlađenja podržao je i UNIDO okupivši predstavnike industrije, vlada, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora… Ključne tačke vebinara Kigali in Action bili su uspešno sprovođenje Montrealskog protokola kao i izazovi i prilike koji se postavljaju pred Amandman iz Kigalija. Vebinar je ukazao na potrebu ubrzane ratifikacije i primene Amandmana iz Kigalija radi podrške održivih rešenja u oblasti hlađenja.

UNIDO će objaviti snimak vebinara na svom kanalu YouTube.

“Ko se posveti učenju, svakog dana postaje veći”

Ova izreka Lao Cea (6. vek p.n.e) moto je osveženog trening-centra kompanije Delta Term koji je spreman da ugosti nove partnere na obukama, a tim Delta Term Hisense jedva čeka da svoje znanje i iskustvo podeli sa svim potencijalnim partnerima koji prepoznaju kvalitet ovog brenda i strategiju zajedničkog nastupa u osvajanju tržišta i novih poslova.

Nakon pauze koja je usledila zbog korona virusa koji je uslovio prekid mnogih aktivnosti, među kojima su i obuke za instalatere i servisere za sisteme Hisense VRF i sisteme toplotnih pumpi u funkcionalnom trening-centru, kolege iz Delta Terma se vraćaju tim aktivnostima uz primenu svih mera predostrožnosti. Iako novo vreme, očigledno, donosi promene u načinu komunikacije pa i u obuci, oni smatraju da ne postoji zamena za lični kontakt i direktnu komunikaciju i razmenu znanja i ideja, naravno uz primenu svih preporučenih mera predostrožnosti i ograničenja.

Anketa o f-gasovima

Važeća evropska regulativa o f-gasovima će se uskoro menjati i Shecco je na tu temu pokrenuo anketu namenjenu svim zainteresovanim stranama u industriji klimatizacije i hlađenja. Rezultati te ankete će biti deo opsežnog izveštaja upućenog donosiocima politike u celoj Evropi kao poziv da se uvedu pozitivne promene u oblasti rashladnih fluida i smanje emisije štetnih gasova u svim sektorima: od hlađenja u transportu do rezidencijalne klimatizacije.

Iako naša zemlja nije članica EU, naši stručnjaci i naša preduzeća iz oblasti KGH često prednjače u odnosu na svoje evropske kolege pa ih pozivamo da učestvuju u anketi čije ćemo rezultate objaviti čim budu dostupni.

Elektronski kurs o f-gasovima

Društvo za KGH Srbije u saradnji sa kompanijom Star Learning Solutions, iz Glazgova, Velika Britanija, i UNEP-om, pripremilo je elektronski kurs o f-gasovima i odgovarajućoj regulativi lokalizovan za zemlje Balkana. Tehničari za klimatizaciju, grejanje i hlađenje imaju priliku da budu u toku sa novim propisima i tehničkim dostignućima iz industrije na lak i pogodan način.

Sistem obuke preko interneta (e-learning), omogućava profesionalcima da održavaju i pobolјšaju kompetentnost bilo kad i bilo gde, kao i da dobiju međunarodno priznati sertifikat o kontinualnom profesionalnom razvoju (sertifikat CPD). Za pohađanje i polaganje kursa ne postoje nikakvi posebni uslovi niti vremenska ograničenja.

Deset koraka koje Srbija treba da preduzme
ka putu zelenog razvoja

G. Danko Kalkan, ekspert za zeleno finansiranje i upravljanje u zaštiti životne sredine, za sajt balkangreenenergynews.com kaže da, sa ekološke tačke gledišta, Srbija predstavlja jednu od najugroženijih zemalja u Evropi. U oblasti zaštite životne sredine Srbija zaostaje za velikim brojem zemalja Evrope i sveta. Na ovu zaostalost najviše utiču zagađenje vazduha, zapostavljanje vodnih resursa, zatim neadekvatno upravljanje otpadom i opasnost od posledica klimatskih promena u bliskoj budućnosti.

Tekst i slika: balkangreenenergynews.com

UV zraci protiv virusa SARS-CoV-2

UVC svetlo (200–280 nm) se već pola veka koristi za dezinfekciju vode za piće, otpadne vode, farmaceutskih proizvoda i površina protiv velikog broja patogena. Svi do sada testirani patogeni – bakterije i virusi (uključujući i korona viruse) – uništavaju se tim svetlom.

Ako se pravilno koristi, UVC svetlo može smanjiti rizik od zaraze COVID-19, kažu kolege iz Međunarodnog udruženja za UV (IUVA), koje se od 1999. bavi razvojem UV tehnologija za potrebe javnog zdravlja i zaštite životne sredine.

UV dezinfekcija mobilnog telefona 

U toku jednog dana – koliko puta perete ruke ili lice? Verovatno – mnogo puta.

U toku jednog dana – koliko puta perete mobilni telefon? Verovatno – nikada.

Dokazano je da mobilni telefon nosi više bakterija od javnog toaleta. Sve šta dodirne vaše ruke, dodirne i telefon: kolica u prodavnici, kvake, rukodržači…

Telefon možete čistiti hemijskim sredstvima, ali i uređajem za UV dezinfekciju mobilnih telefona, kakvih je na tržištu sve više. Ti uređaji, međutim, mogu biti vrlo opasni po ljudsku kožu i oči, pa preporučujemo da dobro proučite uputstvo za njihovu upotrebu.

Tretiranje otpada tokom pandemije COVID-19

Pod uticajem pandemije COVID-19, bolnice, zdravstvene ustanove i domaćinstva stvaraju znatno više medicinskog otpada koji čine maske, rukavice, odela, zaštitna oprema, jednokratna plastika – koji mogu biti prenosioci zaraze. Radi pravilnog tretiranja takvog otpada UNEP je objavio devet dokumenata sa preporukama namenjenim vladama, lokalnim samoupravama, industriji i pojedincima:

 • Factsheet 1 - Introduction to COVID-19 waste management;
 • Factsheet 2 - National medical waste capacity assessment;
 • Factsheet 3 - How to choose your waste management technology to treat COVID-19 waste;
 • Factsheet 4 - Policy and legislation linked to COVID-19 pandemics;
 • Factsheet 5 - Links to circularity – Non-healthcare waste;
 • Factsheet 6 - Linkages of Air quality and COVID-19;
 • Factsheet 7 - Household medical waste management strategies;
 • Factsheet 8 - Disaster and conflict;
 • Factsheet 9 - COVID-19, wastewater, and sanitation.
Klima i COVID-19

Autori nedavno objavljenih naučnih radova tvrde da, kao i u slučaju drugih virusa, temperatura i vlažnost vazduha mogu uticati na širenje virusa SARS-CoV-2. Takođe se ističe da zagađenje vazduha, naročito fine čvrste čestice, mogu doprineti razvoju bolesti i smrtnih slučajeva od COVID-19 kao i širenju virusa SARS-CoV-2.

Stručnjaci iz Copernicus Climate Change Service razvili su aplikaciju za prikazivanje prosečne temperature i vlažnosti vazduha, nivoa zagađenosti vazduha i stope smrtnosti po regionima.

Ekološka urbanizacija

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u saradnji sa drugim telima UN, razvio je set alata za usklađivanje zakona sa promenama klime radi unapređenja ekološke urbanizacije.

Globalno zagrevanje je ključni problem našeg vremena. Efikasan odgovor na klimatske promene zahteva odlučne i održive akcije kako državnih tako i ostalih činilaca nacionalno definisanih obaveza. Ispunjenje tih obaveza zahteva prilagođavanje regulativnih i institucionalnih okvira i redovno proveravanje njihove ispravnosti i efikasnosti.

Rekuperacija otpadne toplote

Studije pokazuju da Evropska unija proizvodi više otpadne toplote od potreba celog građevinskog fonda. Vreme borbe protiv klimatskih promena zahteva radikalne promene energetskog sistema u skoroj budućnosti. Korišćenje obnovljivih izvora i otpadne toplote u daljinskom grejanju bitan su deo rešenja za postizanje ugljenične neutralnosti do 2050.

Stručnjaci Austrijskog instituta za tehnologiju, uz podršku Euroheat & Power i drugih institucija, identifikovali su izazove i najbolje prakse rekuperacije otpadne toplote.

Pretvaranje otpadne toplote u čistu električnu energiju

Stručnjaci Univerziteta Penn State testiraju uređaj koji otpadnu toplotu pretvara u čistu električnu energiju. Uređaj veličine kutije šibica primenu može naći u domovima, kancelarijama, vozilima i predstavlja ekološki izvor električne energije. Otpadna toplota od sanitarne tople vode emituje se u atmosferu, ali taj uređaj je može pretvoriti u korisnu električnu energiju.

Termoelektrični uređaji odavno pretvaraju toplotu u električnu energiju, ali je tehnologija bila nedovoljna za svakodnevnu upotrebu. Novi moduli postižu visoku efikasnost koja je ranije dostizana samo u laboratorijskim uslovima.

Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs