Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #68

 
Program 33. Procesinga

10. septembar 2020,
Hotel „Zepter“, Terazije 10,
10.00 časova

Zdravstvena situacija u zemlji je takva da će se Procesing ’20 održati u jednom danu, u kongresnoj sali hotela „Zepter“ u Beogradu. Svečano otvaranje skupa zakazano je u 10.00 časova. Sala ispunjava sve uslove za održavanje skupa u zatvorenom prostoru – ima prirodnu ventilaciju, svetlo i terasu. Procesing ’20 će se održati uz primenu sledećih mera zaštite:

  • do 30 osoba u sali,
  • obavezno nošenje maske,
  • održavanje rastojanja od 1,5 m.

Elektronski zbornik radova će biti objavljen nakon skupa.

Organizator se zahvaljuje članovima Naučnog odbora, Organizacionog odbora, recenzentima i autorima.

Preliminarni program 8. MKOIEE

Naučni odbor 8. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije formirao je preliminarni program 8. Konferencije koja se održava 15. i 16. oktobra u Beogradu.

Način održavanja skupa biće prilagođen zdravstvenoj situaciji u zemlji o čemu će autori i učesnici biti obavešteni na vreme.

Naši autori u REHVA-inom časopisu

U avgustovskom broju REHVA-inog časopisa, koji je slobodan za preuzimanje, objavljeni su sledeći radovi naših članova i kolega.

  • Impact of groundwater quality on heat pump operation, Milan Mitrić, Solar, Pančevo
  • The application of sorption rotors in the air drying technology, Aleksandar Pjević, Lindab Group
  • Air-Conditioning of the laboratory for testing of samples for the coronavirus called „Fiery Eye“, Dejana Soldo, Soko inžinjering, Beograd
  • Combined actions of HVAC professionals against corona and climate crisis, Miodrag Mesarović, Akademija inženjerskih nauka, Beograd
  • ECOROBOT for total cleaning and destruction of microorganisms on air-obstructed HVAC’S internal surfaces, Boriša Milekić, Impuls Clinic, Beograd, Dragan Škobalj, Beograd, Predrag Škobalj, Institut nuklearnih nauka „Vinča“, Beograd, Valentina Turanjanin, Institut nuklearnih nauka „Vinča“, Beograd
  • COVID-19: Challenges and opportunities in the district energy sector, Greg Gebrail, EBRD, Bojan Bogdanović, EBRD
  • Neolepenism – the new thermal comfort construction facilities, Nenad Miloradović, JKP „Beogradske elektrane“, Beograd

Čestitamo koleginicama i kolegama.

Pojačajmo ventilaciju

Ventilacija nam omogućava da udišemo čist vazduh. Njome se vazduh, zagađen npr. česticama goriva, dimom, zaraznim aerosolima, uklanja iz našeg okruženja i menja se vazduhom dobrog kvaliteta. Kompanija Systemair u svojim sistemima za ventilaciju podstiče ugradnju regulatora i senzora vrhunske tehnologije koji neprekidno mere i reaguju na faktore kao što su temperatura, pritisak, nivoi ugljen-dioksida, koncentracija čestica i vlažnost vazduha – radi unapređenja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, u skladu sa potrebama.

Tajne vlage u savremenoj industriji

Kontrola vlage je jedna od značajnih, ali često zanemarenih potreba u savremenoj industriji. Efikasna kontrola vlage može odigrati iznenađujuće važnu ulogu kao praktično rešenje u proizvodnim pogonima, smanjenjem velikih troškova popravke i održavanja opreme, kao i očuvanjem energije. Tehnologije koje imamo na raspolaganju su najčešće kondenzaciono i adsorbciono odvlaživanje i predstavljaju dodatni efikasni alat za poboljšanje kvaliteta proizvoda i efikasnosti u svim granama industrije, kao i za postizanje bolje kontrole nad ključnim procesima u proizvodnji.

U novom broju časopisa „KGH“, koji izlazi krajem septembra, pročitajte tekst o kontroli vlage kojim se našoj publici predstavlja preduzeće Cool klima iz Vršca, novi glavni sponzor Međunarodnog kongresa o KGH.

Jedinstven koncept fan-coil uređaja ART-U

Iz fabrike Galletti dolazi nov i potpuno jedinstven koncept ventilator-konvektora serije ART-U. Zahvaljujući optimizaciji unutrašnje razmene toplote u kombinaciji sa odličnim karakteristikama inverterski upravljanog motora kao i debljini od samo 10 cm, ART-U predstavlja najsavremeniji uređaj za klimatizaciju, jedinstven na tržištu ventilator-konvektor uređaja. ART-U se savršeno uklapa u svaki enterijer. Jedinstven dizajn kao i kvalitet materijala kućišta i komponenti od kojih je izrađen spajaju ventilator-konvektor i životni prostor u savršen sklad.

Ovaj izuzetan proizvod u Srbiju donosi preduzeće Doming, glavni sponzor Međunarodnog kongresa o KGH. Kompletan opis novog uređaja pročitajte u septembarskom broju časopisa „KGH“.

Novi Armacell-ov dodatak za BIM
u Autodesk Revit® programu

Projektovanje instalacionih sistema zadatak je koji zahteva puno rada, veliko znanje i tačnost, kao i savršeno upoznavanje sa proizvodima dostupnim na tržištu. Da bi rad stručnjaka učinio lakšim i efikasnijim, Armacell je stvorio poseban dodatak za Autodesk Revit®, koji automatski dodaje izolaciju projektovanom sistemu sa parametrima podešenim da zadovolje zahteve koji su potrebni.

Armacell-ov dodatak za Revit se može preuzeti ovde.

Za pitanja i podršku, obratite se predstavniku Armacella za Srbiju i Crnu Goru.

Vlažnost vazduha i prenos SARS-CoV-2

Brzina prenosa virusa SARC-CoV-2 kroz vazduh zavisi od relativne vlažnosti vazduha. Brojne studije preporučuju da se pored uobičajenih mera zaštite – maska, rastojanje, higijena, provetravanje – povede računa o održavanju vlažnosti unutrašnjeg vazduha u opsegu od 40% do 60%.

Kompanija Systemair je objavila pregledne preporuke za održavanje opštih sistema ventilacije.

Otvorite prozore!

SARS-CoV-2 se prenosi i kapljično i vazduhom. Svi smo usvojili pravila: maska, razdaljina, higijena, ali treba da vodimo računa i o vazduhu. Gustinu virusa u prostoriji možemo smanjiti stalnim provetravanjem – kad god je to moguće, ili filtracijom vazduha koji prolazi kroz sisteme za klimatizaciju.

U članku na koji vas upućujemo, autorka skreće pažnju na nedovoljno informacija o važnosti provetravanja prostora u kome boravimo "...sve beskrajno čistimo, a ne obraćamo pažnju na vazduh oko nas", ističe Zejnep Tufekci u svom tekstu.

Otvorite prozore!

Rešenje za kanale

Kao odgovor na globalnu zdravstvenu krizu i izazove u poslovanju, beogradska kompanija Propokan PRO, razvila je novi proizvod, sterilizacioni kanal – HVAC UVC, koji sprečava širenja virusa COVID-19 u klimatizacionim i ventilacionim sistemima. Ova inovacija je u potpunosti rešenje domaćih stručnjaka, namenjena suzbijanju i ublažavanju posledica pandemije. Kako ističu u kompaniji, uz podršku Privredne komore Srbije povezali su se sa investicionim fondovima koji su pomogli u razvoju novog proizvoda.

Sami proverite koliko vas maska štiti

Maske možemo kupiti, ali i sami napraviti. Bez obzira na poreklo, ne možemo da znamo koliko nas one štite dok razgovaramo, kašljemo ili kijamo. Ukazujemo na rad u kome su autori prikazali jednostavan i jeftin optički postupak ocene efikasnosti zaštitne maske, bez obzira da li je kupovna, ili kućne proizvodnje.

Potrebni su jednostavan laser, crna kutija i mobilni telefon. Osoba sa maskom govori kroz otvor crne kutije, kapljice prelamaju svetlost laserskog snopa, a kamera mobilnog telefona to beleži...

Struja iz obnovljivih izvora

Na krovu poslovne zgrade „Toplane-Šabac“, početkom avgusta instalirana je mala solarna fotonaponska centrala od 3 kW, čime je to javno komunalno preduzeće postalo prvo u Srbiji koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije. Upotrebom obnovljivih izvora energije kao što je solarna, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, smanjiti troškove grejanja i električne energije ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Reč je o projektu Energetske zadruge – Sunčani krovovi Šabac, koja je osnovana u novembru prošle godine, po čemu je Šabac takođe pionir u našoj zemlji.

Cigle kao superkondenzatori

Pečena cigla je hiljadama godina univerzalni građevinski materijal. Naučnici su razvili isplativ postupak hemijske sinteze elektroda u cigle koje se odlikuju otvorenom mikrostrukturom, mehaničkom čvrstoćom i hemijskim sastavom, čime one postaju stacionarni superkondenzatori sa 10.000 ciklusa i zadržavanjem kapacitivnosti od oko 90%.

Zatvaranje ugljenične petlje

Sintetički gas se svakodnevno koristi u proizvodnji lekova, đubriva, plastike i biogoriva. Čak iako se sastoji samo do vodonika i ugljen-monoksida, njegova fermentacija nije ugljenično neutralan proces. Australijski naučnici su pronašli postupak dobijanja sintetičkog gasa iz ugljen-dioksida. Prilikom proizvodnje cink-oksida na visokim temperatura emituju se nanočestice koje su odličan katalizator za pretvaranje ugljen-dioksida u sintetički gas.

Elektronski kurs o f-gasovima

Društvo za KGH Srbije u saradnji sa kompanijom Star Learning Solutions, iz Glazgova, Velika Britanija, i UNEP-om, pripremilo je elektronski kurs o f-gasovima i odgovarajućoj regulativi lokalizovan za zemlje Balkana. Tehničari za klimatizaciju, grejanje i hlađenje imaju priliku da budu u toku sa novim propisima i tehničkim dostignućima iz industrije na lak i pogodan način.

Sistem obuke preko interneta (e-learning), omogućava profesionalcima da održavaju i pobolјšaju kompetentnost bilo kad i bilo gde, kao i da dobiju međunarodno priznati sertifikat o kontinualnom profesionalnom razvoju (sertifikat CPD). Za pohađanje i polaganje kursa ne postoje nikakvi posebni uslovi niti vremenska ograničenja.

ASHRAE–UNEP Lower-GWP RAC Innovation Award

ASHRAE i UNEP su objavili konkurs za inovativni projekat, istraživanje i praksu tehnologija hlađenja i klimatizacije koje koriste rashladne fluide sa malim potencijalom globalnog zagrevanja. Pravo učešća imaju projekti u zemljama iz člana 5, stav 1 Montrealskog protokola. Ta godišnja nagrada se dodeljuje za projekte u stambenom i industrijskom/komercijalnom sektoru.

Rok za prijavu je produžen do 1. oktobra 2020.

Zašto ste dobili ovu poruku?

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs