Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #70

 
Otvorena onlajn registracija za 51. KGH

Počeli smo da postavljamo naš i vaš virtuelni događaj. Registrujte se ovde. Čeka vas prikaz (demo) koji će 2. decembra zameniti događaj sa svim funkcionalnostima:

 • Sala 1 sa snimljenim prezentacijama,
 • Sala 2 sa vebinarima i panelima,
 • Sala 3 za povezivanje sa učesnicima.
 • U sredu, 2. decembra, videćete konačan raspored izložbe sa štandovima naših poslovnih prijatelja koji su imali hrabrosti da sa nama krenu u novo nepoznato.

Zahvaljujući našim sponzorima, 51. Međunarodni kongres i izložba o KGH održaće se bez kotizacije.

Generalni pokrovitelj

Pokrovitelj izložbe

Posetite najveći kongres o KGH u ovom delu Evrope koji se bez prekida održava 51. put. Razgovarajte sa predstavnicima sponzora, prošetajte kroz virtuelni događaj koji nudi brojne mogućnosti povezivanja sa kolegama iz svih oblasti akademskog i stručnog sveta.

To je 51. uzastopna godina našeg i vašeg Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, i uzbuđeni smo što ćemo se prvi put na KGH sresti virtuelno.

Zabeležite datum:

2–4. decembar 2020.

I da… ako tih dana ne stignete do nas, Kongres i izložba će biti na istoj adresi do kraja 2020. godine.

Više informacija o 51. Međunarodnom kongresu
i izložbi o KGH možete naći ovde.

Registracija za virtuelni događaj je ovde.

Na društvenim mrežama pratite heštegove:
#jasamnakgh #kghgoesonline

Zašto organizujemo virtuelni KGH?

Od prvog Seminara o KGH održanog 1970. u Građevinskom centru u Beogradu, Međunarodni kongres i izložba o KGH nisu izostali ni jedne godine; ni zbog restrikcija struje, ni zbog sankcija, ni zbog bombardovanja... Menjao se broj radova u programu, broj učesnika, preduzeća na izložbi, ali smo uvek sa uzbuđenjem čekali početak decembra i novo izdanje Kongresa i izložbe o KGH.

Nije lako jednom takvom događaju ukloniti društveni aspekt, izgubićemo mnogo… Približno polovina prošlogodišnjeg broja firmi samo iz tog razloga neće učestvovati na izložbi. Ostaće u knjizi „Ko je ko u KGH u 2020“ i u časopisu „KGH“ u 2021, biće sa nama na sledećem skupu uživo, ali nisu prihvatili brojne prednosti virtuelnog skupa.

Još jednom se zahvaljujemo svima koji imaju hrabrost da sa nama krenu u novo nepoznato.

 
 
Još jedno mesto za umrežavanje

Ništa ne može da zameni lični kontakt sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti KGH, vrevu u Sava centru, susret sa kolegama iz drugog grada… ali virtuelno održavanje omogućava mnogo većem broju kolega iz zemlje i sveta da učestvuju na Kongresu.

Ove godine smo otišli korak dalje i na LinkedIn-u smo pokrenuli grupu namenjenu učesnicima ovogodišnjeg kongresa – kao još jedno mesto za umrežavanje. Prijavite se, pokrenite diskusiju, potražite odgovore, ponudite rešenje…

Nacionalno studentsko takmičenje

Nacionalno studentsko takmičenje će biti održano onlajn, u četvrtak, 3. decembra. Autor pobedničkog rada će predstavljati svoj fakultet, Društvo za KGH i Republiku Srbiju na sledećem REHVA-inom studentskom takmičenju.

Studenti osnovnih akademskih studija i master studija sa fakulteta univerziteta u Srbiji, na kojima se izučavaju discipline povezane sa tematskim oblastima kongresa o KGH, izložiće svoje radove zasnovane na odobrenom ili odbranjenom završnom radu osnovnih akademskih studija ili master radu na master studijama.

Godišnja priznanja Društva za KGH

U skladu sa Pravilnikom o izboru počasnih i zaslužnih članova i dodeli ostalih priznanja SMEITS-a Društvo za KGH svoja priznanja dodeljuje na svečanoj večeri u okviru Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. Dodela priznanja će, ove godine izuzetno, biti snimljena. Snimak će biti postavljen u okviru programa Sale 1 na virtuelnom kongresu (www.kgh2020.com).

Svoje predloge za Plaketu KGH i Medalju KGH možete poslati na adresu office(a)smeits.rs, najkasnije do ponedeljka, 9. novembra 2020.

Nagradna igra

Naučite i zabavite se! Nagradne igre za učesnike virtuelnog 51. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH imaju jednostavna tri koraka.

U virtuelnoj kongresnoj torbi će biti objavljena pravila svake nagradne igre. Organizator će u svojoj nagradnoj igri pobednicima pokloniti dvadeset godišnjih redovnih članarina, dvadeset Monografija „50 godina Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH“, deset kompleta časopisa „KGH“ u 2021…

 • Pitanja će biti u virtuelnoj kongresnoj torbi, na info-pultu.
 • Odgovori će biti na štandovima.
 • Pošaljete nam upitnik sa odgovorima.
Virtuelna kongresna torba

Od 2. decembra u 10.00, virtuelna kongresna torba biće na info-pultu (i on je virtuelan). U torbi će biti program skupa, knjiga „Ko je ko u KGH u 2020“, časopis „KGH“ 4/2020… Svaki sponzor će imati sliku štanda sa prošlogodišnje izložbe – da se podsetimo kako je nekada bilo – i dodatni materijal koji nije mogao da stane na virtuelni štand.

U torbi će biti i nagradne igre i vaučeri sa poklonima.

MPG-KGH slavi 30 godina postojanja

Preduzeće MPG-KGH d.o.o. osnovano je 1990. godine u Beogradu. Od 1992. godine redovno učestvuje na izložbi u okviru Kongresa o KGH, a zapažena su i stručna predavanja stručnjaka iz MPG-KGH u programu Kongresa. Povodom jubilarnog, 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, preduzeće dobilo je posebno Priznanje za izuzetan doprinos razvoju struke KGH i podršku Kongresu o KGH.

Zaposleni u preduzeću MPG-KGH posebno su ponosni na donacije Mašinskom fakultetu u Beogradu, manastiru Hilandar, mnogim bolnicama…

Čestitamo kolegama i želimo im mnogo godina uspešnog rada.

Zbornici radova SMEITS-ovih skupova

Objavljeni su zbornici radova 33. Procesinga, održanog 10. septembra i 8. MKOIEE, održane 16. oktobra ove godine. Ni pandemija nije sprečila autore da objave preko 60 radova na ova dva skupa. U skladu sa preporukama, učesnika je bilo najviše 30, a ugodan ambijent za oba skupa obezbedio je beogradski hotel „Zepter“.

U ime organizatora, zahvaljujemo se autorima, članovima Naučnih i Organizacionih odbora i učesnicima.

REHVA-ina obuka

Evropska asocijacije nacionalnih organizacija za KGH (REHVA) pokrenula je onlajn obuku o bezbednom upravljanju zgradama u kojima boravi mnogo ljudi za vreme pandemije COVID-19. Obuka je namenjena stručnjacima koji održavaju takve zgrade, nadležnima za bezbednost i zdravlje na radu, i svima koji su u vezi sa sistemima za KGH i koji brinu o kvalitetu unutrašnjeg vazduha.

Podsećamo: Ayvaz

Kompanija Ayvaz je 1948. počela proizvodnju mesinganih ventila za brodove. Od tada, polako ali sigurno osvaja i druga tržišta. Danas Ayvaz ima proizvodne pogone na 32.000 m2, izvozi u preko 100 zemalja sveta, zapošljava preko 500 radnika, od kojih petinu čine inženjeri proizvodnje, prodaje, istraživanja, razvoja i kvaliteta. Ayvaz proizvodi:

 • ekspanzione spojeve
 • fleksibilna metalna creva
 • kontrolere nivoa
 • opremu za rad sa parom
 • ventile
 • izolaciju
 • opremu za zaštitu od požara
Nova generacija energetskih oznaka EU

Energetske oznake su uvedene radi podsticanja proizvodnje energetski efikasnih uređaja za svakodnevnu upotrebu: osvetljenja, televizora, uređaja za grejanje, hlađenje, klimatizaciju…

Proizvođači su nastojali da tržištu predstave energetski štedljive uređaje za koje „A“ nije bilo dovoljno, pa su uvedene oznake „A+“, „A++“, ili čak „A+++“. Da bi potrošači lakše tumačili energetske oznake, EU je uvela novi, jednostavniji sistem označavanja (od A do G), na 24 službena jezika koji se govore na zajedničkom tržištu EU. Skeniranjem QR koda, potrošači će dobiti detaljne informacije o proizvodu.

Dekarbonizacija Balkana

Ideja Evropskog zelenog plana je da se pokaže da je dekarbonizacija moguća ne samo u Evropskoj uniji, nego u celom svetu. Zelena agenda za Zapadni Balkan, koja je najavljena ovim planom, pokazuje na čemu EU želi da radi sa ovim regionom, a to je zagađenje vazduha, energetska tranzicija… Dekarbonizacija je neminovnost, a rešenja za nju mogu biti različita, kao što to pokazuju primeri EU, SAD i Kine.

Vest je preuzeta sa onlajn portala Balkan Green Energy News koji je nedavno obnovljen, osvežen i nastavlja da objavljuje vesti o o održivom energetskom razvoju, klimatskim promenama, zaštiti životne sredine, mobilnosti… iz zemalja Balkana.

Slika: Mikser festival 2020.

Državni program „Srbija 2025“

Ministarstvo zaštite životne sredine veruje da državni program „Srbija 2025“ predstavlja Srpski „Nju dil“ koji ima snagu da zapravo bude deo Evropskog Zelenog dogovora i zelenog oporavka. Ovaj strateški projekat može biti renesansa Srbije, ne samo u ekološkom smislu.

Ministarstvo zaštite životne sredine je već po osnivanju 2017. godine jasno formulisalo primarni cilj – rešavanje višedecenijskog problema zagađivanja voda Srbije, dakle, izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom.

Rukovodeći se tim ključnim prioritetom, ali i manje-više nepostojanjem projektno-tehničke dokumentacije, koja je uslov za izgradnju takvih postrojenja, izuzetnim naporom, za manje od dve godine, Ministarstvo je zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada.

Slika: www.nestvarna.blog

 
Zašto ste dobili ovu poruku?

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs