Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #72

 
Časopis "KGH" – godina 50.

Časopis „KGH“ obeležava pola veka redovnog izlaženja. 192 toma, 954 rada, 4325 autora i koautora, 12.480 strana… Redakcija časopisa „KGH“ zahvaljuje autorima, suizdavačima i čitaocima na vernosti.

U prvom ovogodišnjem broju objavljujemo prikaz prvog virtuelnog Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, intervju sa Živojinom Perišićem, dipl. inž. maš. Slede Ozonske strane, rubrika o REHVA-i, tematski članci autora iz Srbije i Iraka. Svoje novosti objavili su Energy Net, Armacell, Emerson, Bosch, Caleffi Hdirtermika, Doming, Dominion, Smart Building Technologies, Viessmann, TECE, TROX, Ayvaz. Prvi ovogodišnji broj završavaju rubrike Preporučujemo vašoj pažnji i Standardizacija.

Prva informacija za Procesing '21

3. i 4. jun, Novi Sad

Procesing ’21 je trideset četvrti Međunarodni kongres o procesnoj industriji koji organizuje Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu – Katedrom za procesnu tehniku. Predviđeno je da se 34. Procesing održi 3. i 4. juna 2021, u Novom Sadu. Jedanaest tematskih oblasti obuhvata sve oblasti procesne tehnike.

Okrugli stolovi će biti mesto za razmenu mišljenja o cirkularnoj ekonomiji i drugih aktuelnih tema iz oblasti procesne tehnike.

Prva informacija za 9. MKOIEE

14. i 15. oktobar, Beograd

Ubrzani napredak nauke, tehnologije i industrije dovodi do poboljšanja kvaliteta ljudskog života, ali i do stvaranja novih rizičnih situacija. Čovečanstvo je suočeno sa rizicima kakvih u ranijoj ljudskoj istoriji nije bilo. Globalno zagrevanje ili preveliko zagađenje vazduha, vode i zemljišta tipični su primeri. Nauka pre svih uočava probleme opstanka planete i života na njoj. Ona takođe pokušava i da ih reši i uspeva onoliko koliko je to realno moguće, imajući u vidu političke, socijalne, ekonomske i tehnološke faktore. Široka primena obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih postrojenja daju veliki doprinos na tom planu i zato su glavne teme 9. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije koja ima za cilj da na jednom mestu okupi istraživače, naučnike, kreatore politike, stručnjake iz oblasti industrije kako bi prikazali i razmenili svoja istraživačka iskustva.

Kalendar aktivnosti  

Kalendar aktivnosti koji je objavljen na sajtu SMEITS-a zamišljen je kao podsetnik na rokove za dostavljanje materijala članicama SMEITS-a, redakcijama i autorima dvaju SMEITS-ovih časopisa, autorima radova za SMEITS-ove skupove i vebinare. Ova strana će redovno biti ažurirana tokom godine.

Vebinari preduzeća Wilo Beograd

Kompanija Wilo više decenija učestvuje na Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH i na druge načine podržava rad SMEITS-a i njegovih društava. Plodna saradnja nastavljena je serijom vebinara o pumpama i sistemima vrhunskog kvaliteta koje u Srbiji i Crnoj Gori predstavlja preduzeće Wilo Beograd.

  • Prvi deo predavanja o pumpi Stratos MAXO održao je kolega Mirko Koković. Snimak izlaganja možete pogledati ovde.
  • Kolega Mirko Koković je nedavno održao i drugi deo predavanja o pumpi Stratos MAXO, a snimak je objavljen ovde.
  • O inteligentnim rešenjima za pouzdan transport otpadnih voda govorio je kolega Damir Obradović. Snimak predavanja možete pogledati ovde.
  • Pametna rešenja za prepumpavanje otpadnih voda predstavio je kolega Milan Kostić. Snimak možete pogledati ovde.
  • Pumpe Stratos GIGA – pametna visokoefikasna rešenja uz vrhunsku povezanost i komunikaciju, predstavio je kolega Milan Kostić. Predavanje je objavljeno ovde.
  • Uređaje za povišenje pritiska vode za hidrantske i sanitarne mreže predstavio je kolega Miloš Pandurov. Snimak je dostupan ovde.
Swegon WISE – rešenje za upravljanje klimom
u zatvorenom prostoru

Ljudi u proseku 87% svog vremena provode u zatvorenom prostoru i udišu oko 15 kg vazduha dnevno. Zato je razumljivo da kvalitet unutrašnje sredine (engl. IEQ – Indoor Environment Quality) ima veliki uticaj na sve nas. Faktori koji utiču na kvalitet unutrašnje sredine vazduha su kvalitet vazduha, temperatura, relativna vlažnost vazduha, brzina strujanja vazduha, akustika okruženja, svetlost… Sistemi za unutrašnju klimatizaciju i ventilaciju utiču na većinu tih faktora, zbog čega je važno imati ih na umu prilikom planiranja gradnje. Pored ugodnosti, kvalitet unutrašnjeg vazduha utiče i na ljudske sposobnosti i zdravlje. Istraživanja pokazuju da se sposobnosti uglavnom smanjuju kada temperatura odstupa od optimalnog nivoa od oko 21–22 °C.

Svegon WISE je sistem za ventilaciju koji u skladu sa potrebama korisnika kombinuje optimalnu unutrašnju klimu sa minimalnom potrošnjom energije. WISE se zasniva na jedinstvenoj tehnologiji koja formira siguran i fleksibilan sistem jednostavan za korišćenje – od izbora i planiranja sistema, do instalacije i puštanja u rad, što omogućava zadovoljenje zahteva korisnika na značajno višem nivou – bilo da je reč o zaštiti životne sredine, neto operativnom prihodu ili povećanim zahtevima za ugodnošću.

Cilj globalne industrije ventilatora je
doprinos borbi protiv klimatskih promena

Mats Sándor, viši tehnički direktor Grupe Systemair, predsednik organizacije AMCA international 2021–2022, govori za Climatecontrol Journal o razvijanju globalne zajednice jačanjem regionalne saradnje i promociju nezavisnih akreditacionih tela.

Ceo intervju možete pročitati u novom broju časopisa “KGH” koji redovnom poštom šaljemo članovima Društva za KGH.

Tehnološko inovativno rešenje za
aerogenu dezinfekciju vazduha zatvorenih prostora

Samostalna jedinica FILTR izrađena je pod okriljem kompanije Lighthouse Worldwide Solutions, koja je sa svojim proizvodima za monitoring životne sredine više od 35 godina prisutna u visokotehnološkim proizvodnim procesima. Pomoću svoje HEPA tehnologije, FILTR uklanja 99,95% svih čestica poput spora, plesni, bakterija i virusa. Ugrađeni bipolarni jonizator provereno i potvrđeno uništava gljivice, viruse te bakterije poput npr. E.coli i MRSA. Filtracija do 0,01 mikrona pruža zaštitu od kontaminacija vazduha. Proizvod je testiran u skladu sa propisima FDA (Uprava za hranu i lekove SAD-a).

Jedinica je namenjena aerogenoj dezinfekciji vazduha u zatvorenim prostorima, kao što su npr. industrijski prostori, rasadnici, poslovni prostori, bolnička odeljena, izolacione zone, škole - i to tehnikom filtriranja poznatoj u farmaciji. Intervencija ili nadogradnja postojećeg ventilacionog sistema nije potrebna. Za rad joj nisu potrebne hemikalije. FILTR se takođe može ugraditi u postojeći ventilacioni sistem, sa cevnim priključkom od ø 254 mm. Standardno se uz jedinicu isporučuju točkovi koji omogućavaju ugradnju na bilo koju ravnu površinu. Na raspolaganju su dodatni nosači za plafonsku montažu i zidni nosači za vertikalnu montažu.

FILTR može da stvori nadpritisak u prostoru, zahvaćajući i dovodeći filtrirani vazduh u prostor. Nivo natpritiska zavisi od osiguranja nepropusnosti prostora u kome će se stvoriti nadpritisak.

Kvalitetno prečišćen vazduh omogućava bolju koncentraciju, radne i životne uslove, a istovremeno smanjuje rizik od širenja bolesti u osetljivim sredinama. Tehnologija ventilacije, koja je standardna u farmaciji, sa proizvodom FILTR takođe ulazi u obične prostore. Proizvod je dobio nagradu Top industrial filtration 2020.

Čilerska rešenja CLIVET: 
usaglašena sa najnovijim ERP standardima,
inverterska tehnologija i ekološka rashladna sredstva

Sa preko 30 godina iskustva, Clivet koristi invertersku tehnologiju u rashladnim uređajima i toplotnim pumpama kako bi tokom cele godine ponudio najbolju energetsku efikasnost bilo u kojoj: komercijalnoj, industrijskoj ili stambenoj primeni.

Rešenja Clivet čilera uključuju:

  • Inverterski scroll čileri do 100 kW sa R32 rashladnim sredstvom (SEER do 5,37).
  • Multiscroll čileri do 675 kW sa R32 rashladnim sredstvom i (SEER do 5,00).
  • Inverterski vijčani čileri do 1520 kW sa rashladnim sredstvima R1234ze i R513A (SEER do 5,4).
  • Centrifugalni inverterski rashladni uređaji do 1600 kW sa rashladnim sredstvom R1234ze (SEER do 9,64).

Svi ti proizvodi ispunjavaju zahteve evropske regulative iz 2021. godine u pogledu sezonske efikasnosti i eko-dizajna a omogućuju dobijanje povlastica u LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) sistemu ocenjivanja.

Clivet prednjači u upotrebi rashladnog sredstva R32 za rashladne uređaje i toplotne pumpe sa inverterskim, scroll i multiscroll kompresorima kao i rashladnim sredstvima R1234ze i R513A za čilere sa inverterskim vijčanim kompresorima.

Čiste i zategnute linije, predstavljaju reference na geografski položaj kompanije i Dolomita, karakterišu nove rashladne uređaje, dok hromatski izbor čisto bele boje vraća koncepte svežine i čistoće, svojstvene brendu Clivet. Rashladni uređaji i toplotne pumpe koje proizvodi Clivet mogu biti opremljeni svim hidrauličkim komponentama radi pojednostavljenja instalacije i sistema.

Zvučna izolacija Armacell

Odgovarajuća akustika prostorije jedan je od faktora koji značajno utiče kvaliteta zgrade koji traže investitori i korisnici. Normalno je da svi očekuju savršenu zvučnu izolaciju. Stoga treba pažljivo razmotriti rešenja koja će smanjiti količinu neželjenih zvukova, na primer iz kanalizacionih cevi i unutrašnjih delova sistema za odvod kišnice. Radi poboljšanja kontrole buke u zgradama, Armacell je razvio efikasna i svestrana rešenja za izolaciju da bi brzo i lako ispunio zahteve zdravog i udobnog života.

Nova linija kompresora Copeland™ Scroll
iz kompanije Emerson

Novi Copeland™ Scroll kompresori kompanije Emerson namenjeni primenama u aplikacijama komercijalne klimatizacije radi ispunjavanja zahteva u pogledu efikasnosti i propisa o rashladnim fluidima. Emerson je lansirao novu liniju Scroll kompresora Copeland za primene u komercijalnoj klimatizaciji, predviđenih za rashladni fluid R32. Novi asortiman kompresora će proizvođačima pomoći da ispune zahteve iz direktive o ekodizajnu i postepeno isključe f-gas iz upotrebe.

 
 
Održivo #LikeABosch 

U cilju unapređenja zdravlja ljudi i zaštite naše planete, Bosch računa na AIoT, koristeći mogućnosti koje nude baze podataka, veštačka inteligencija i internet stvari kako bi pomogli ljudima i očuvanju životne sredine putem savremenih tehničkih rešenja. „Mi kombinujemo veštačku inteligenciju i povezanost stvari da kreiramo AIoT, što nam pomaže u unapređenju energetske efikasnosti i borbi protiv korona virusa”, kaže Mihael Bole, član upravnog odbora kompanije Bosch. „AIoT nudi ogroman potencijal. Mi već koristimo taj potencijal i planiramo da ulažemo još više rada u to u budućnosti.”

Pod sloganom „Održivo #LikeABosch” kompanija je predstavila inteligentna, održiva rešenja za očuvanje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života i mobilnost na virtuelnom tehnološkom sajmu CES 2021.

Metalni kompenzatori kompanije Ayvaz

Ayvaz se bavi projektovanjem i proizvodnjom metalnih kompenzatora u obliku meha od početka 70-tih godina XX veka. Sedište kompanije nalazi se u Istanbulu gde je i glavno proizvodno postrojenje koje je opremljeno najnovijom tehnologijom i resursima za dizajniranje, proizvodnju, istraživanje i kontrolu kvaliteta. Ayvaz je takođe član udruženja Euro-qualiflex (udruženje evropskih proizvođača metalnih creva i kompenzatora).

Sa više od 50 godina iskustva u proizvodnji kompenzatora, Ayvaz nudi rešenja firmama širom sveta. Od najvažnijih svetskih građevinskih projekata do postrojenja za obnovljive izvore energije, od rešenja za toplotnu energiju do posebnih proizvoda za industriju automobila, Ayvaz ima na hiljade referenci iz mnogih različitih sektora.

Upravljanje sistemom radijatorskog grejanja
– CALEFFI CODE®

CALEFFI CODE® je pametan sistem jednostavan za korišćenje – nastao istraživanjem u Caleffi Hydronic Solutions – koji samostalno reguliše ambijentalne uslove svake prostorije nezavisno da li je to lokalni ili centralni sistem. Maksimalna ugodnost i ušteda zahvaljujući bežičnom sistemu COMFORT CONTROL za svaki radijator, senzor i regulator “gateway” omogućuju upravljanje temperaturom pomoću mobilne aplikacije (Android i iOS). Lako se ugrađuje u sisteme automatizacije zgrada, CALEFFI CODE® sa svojim kompaktnim i funkcionalnim dizajnom lako se uklapa u svaki enterijer.

Valrom PexKIT

Sistem PexKIT koji dolazi iz fabrike Valrom, predstavlja inovativni sistem za distribuciju tople vode za grejanje ali i za razvod tehničke i pijaće vode. Sistem se sastoji od cevi i fitinga, pribora i alata za montažu izrađenih od visokokvalitetnih materijala otpornih na koroziju i abraziju što produžava životni vek sistema.

Savremeni pristup projektovanju termotehničkih sistema i instalacija u poslednje vreme je nezamisliv bez upotrebe savremenih i inovativnih materijala i komponenti. Kvalitet, pouzdanost, sigurnost, energetska efikasnost i estetika samo su neki od faktora o kojima vodimo računa prilikom odabira opreme za savremene stambene i poslovne objekte.

TROX-ov prečišćivač vazduha

Aerosoli se skupljaju u vazduhu kada ljudi dišu i razgovaraju u zatvorenim prostorijama. Putem aerosola se mogu prenositi virusi, tako da su oni prema tvrdnjama nemačkog instituta Robert Koh glavni prenosioci virusa SARS-COV-2, uzročnika oboljenja COVID-19. Kada nije moguće obezbediti dovođenje dovoljne količine svežeg vazduha, aerosoli, tj. čestice pune virusa, često satima lebde u vazduhu u prostoriji. U tim slučajevima kao rešenje u pomoć priskaču prečišćivači vazduha, koji su u stanju da filtriraju skoro 100% aerosola, čime se smanjuje rizik od infekcije.

TROX prečišćivač vazduha na minimum smanjuje rizik prenošenja virusa preko vazduha u prostorijama koje se ne provetravaju dovoljno i to bez potrebe za složenim instalacijama. Jednostavno ga postavite i uključite. Uređaj filtrira preko 99,95% svih aerosola opterećenih virusima i obezbeđuje veliki broj vazdušnih izmena, pri čemu je tiši i štedljiviji od bilo kog drugog uporedivog uređaja.

Ventil HERZ VS-TS 4012 za regulaciju protoka
i diferencijalnog pritiska

Moderne instalacije za KGH zahtevaju optimizaciju i potrebnog prostora ugradnje i brzine ugradnje i balansiranja instalacije, nametnla se potreba za jednim ventilom koji bi sadržao sve potrebne elemente za regulaciju sistema sa promenjivim protokom i promenjivim diferencijalnim pritiskom kao na primer u sistemima dvocevnog toplovodnog grejanja.

Za klasične sisteme regulacije diferencijalnog pritiska i protoka HERZ u svom proizvodnom programu ima širok izbor različitih tipova regulatora Δp-a raspona regulacije od 5kPa do 150 kPa, kao i partner regulacionih ventila sa velikim izborom dimenzija (od DN15 do DN200) i protočnosti (od kvs=0,52 do kvs= 676,33) kako navojne tako i prirubničke izvedbe.

Kvalitetna životna sredina i dobre navike
– put do dobrog zdravlja

Dr Milica Karanac, diplomirani inženjer tehnologije, samostalni stručni saradnik u Envico d.o.o. Beograd i naučni saradnik Tehnološko-Metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu dala je intervju za klub čitalaca sajta Ekonec. Govorila je o trenutnom stanju životne sredine u Srbiji, značaju strateških procena uticaja na životnu sredinu u procesu prostornog i urbanističkog planiranja, održivim rešenjima za preradu otpadnih voda, zaštiti životne sredine, prelasku na zelenu ekonomiju i o drugim temama.

Za izuzetan doprinos procesnoj tehnici dr Milica Karanac dobila je Povelju Društva za procesnu tehniku koju je uručio prof. dr Miroslav Stanojević na svečanom otvaranju 31. Procesinga.

Priprema Zakona o obnovljivim izvorima energije

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost. U ministarstvu najavljuju prelazak sa fid-in tarifa na aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, što podrazumeva konkurenciju između proizvođača energije iz obnovljivih izvora. Posebna pažnja biće posvećena kogeneraciji.

S obzirom da je postojeći fond bio nedovoljan, u planu je formiranje velikog fonda koji će omogućiti podizanje energetske efikasnosti u Srbiji.

Dve milijarde evra investicija u vetroparkove

Investitori i bankari smatraju da Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije predstavlja dobru polaznu osnovu da se omoguće ulaganja u vetroparkove snage više od 2.000 megavata, ali da bi se to i desilo potrebno je da država napravi izmene koje će omogućiti da što više projekata dobije subvencije, a da oni koji ih ne dobiju mogu da ih sprovedu na tržištu.

Nacrt zakona, o kojem se trenutno vodi javna rasprava, izaziva veliku pažnju investitora u vetroparkove, kao i aktera u sektoru elektroenergetike jer zakon i podzakonska akta koja će biti donesena treba da kreiraju okvir za razvoj tržišta. Šta je još potrebno uraditi da bi zakon, koji su investitori i finansijske institucije u anketi ocenili ocenom 4, dobio najvišu ocenu 5, bila je tema diskusije na okruglom stolu “Industrija vetra u Srbiji između aukcija i tržišta – 2.000 megavata zelene energije čeka jasan signal države”, koji je organizovao Balkan Green Energy News, a moderirao Ivan Gazdić, partner u advokatskoj kancelariji CMS Srbija.

Usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije

Vlada Srbije usvojila je Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine – „Moć znanja“.

„Ova Strategija prepoznaje znanje i nauku kao temelj budućeg ekonomskog napretka i razvoja obrazovanja!“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija.

Predviđeno je dodatno osnaživanje naučno-istraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu, kako bi bile prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme. Cilj je da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije omogući integracija u evropski istraživački prostor.

14. “Beogradski dani inženjera – EBEC Beograd 2021”

Četrnaestu godinu zaredom, Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd organizuje projekat “Beogradski dani inženjera – EBEC Beograd 2021”, koji će se održati od 11. do 14. marta. Projekat se sastoji iz dva dela, takmičarskog i edukativnog.

U okviru takmičarskog dela projekta biće održana lokalna runda Evropskog BEST inženjerskog takmičenja, a pobednici će dobiti priliku da se takmiče u regionalnoj i finalnoj rundi. Takmičenje EBEC Beograd namenjeno je studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Takmičenje je timskog karaktera i obuhvata dve kategorije: timski dizajn i studiju slučaja. Najbolji timovi iz obe kategorije kvalifikuju se za učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Alpe-Balkan, koja će se održati u Ljubljani. Pobednici ove runde obezbeđuju plasman u finalnu rundu – EBEC Final, koja će biti održana u Madridu. Događaj prati i sajam inovacija na kome će biti predstavljeni neki od aktuelnih projekata iz sveta inženjerstva. Sajmu će moći da prisustvuju svi zainteresovani. Prethodnih godina posetioci Sajma imali su priliku da vide simulator letenja, formulu studentskog tima Drumska strela, i mnoge druge projekte.

Edukativni deo projekta, koji će se ove godine održati u online formatu, sastojaće se od niza radionica i treninga koji će studentima pomoći da razviju i unaprede veštine neophodne za njihovu buduću inženjersku karijeru.

Samit energetske budućnosti „SET – TREBINJE 2021“

Hibridna energetska budućnost

MH Elektroprivreda Republike Srpske, grad Trebinje i „SET“ d.o.o. Trebinje, organizuju Samit energetske budućnosti „SET – Trebinje 2021“. Skup će se, pod sloganom „Hibridna energetska budućnost“, održati 28. i 29. aprila 2021. u Kulturnom centru u Trebinju.

Stručna manifestacija će kroz sedam panela obraditi tematske celine: tranziciju energetskog sektora, tržište električne energije, energetsku efikasnost i povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Ključna tema ovogodišnjeg Samita je Energetska tranzicija – dekarbonizacija u energetskim sistemima. Takođe važnu tematsku celinu sačinjavaju problematika reforme institucionalnog okvira u energetskom sektoru, provođenje kratkoročnih sektorskih mera u cilju pokretanja privrednog razvoja, te pokretanje srednjoročnih i dugoročnih mera po pojedinim energetskim podsektorima. Uz promociju naprednih energetskih mreža i digitalnog društva, poseban akcenat je na posvećenosti energetskom fair play u najširem smislu, upravo zato što energetska tranzicija značajno povećava broj aktivnih učesnika u trgovanju energijom.

Odgovore na ključna pitanja u oblasti energetike, energetske efikasnosti i primene pametne energetike, ali i planiranih reformskih politika u ovom sektoru, predstaviće skoro 70 vodećih lidera industrije iz zemalja regiona, koji učestvuju na sedam panela. Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije, kao i o energetskom klimatskom paketu „20–20–20“.

Samit će se održati kombinovano – uz prisustvo u sali i putem onlajn platforme. Registracija će biti otvorena 1. marta 2021, a na osnovu prošlogodišnjeg iskustva i energije uložene u pripremu ovogodišnjeg događaja, očekuje se preko 400 učesnika.

Put ka neto-nultom grejanju i hlađenju.
Više od hlađenja 2021.

Na godišnjoj konferenciji britanskog Instituta za hlađenje (IOR), koja se virtuelno održava 21. i 22. aprila 2021, biće izložene studije slučaja odgovora sektora klimatizacije i toplotnih pumpi na izazove neto-nultog grejanja i hlađenja uz povećanje efikasnosti sistema za KGH i razvoj inovativnih tehnologija koje će promeniti način grejanja i hlađenja zgrada. Autori ključnih radova će govoriti o politici zaštite životne sredine i globalnim inicijativama za grejanje i hlađenje. Na konferenciji će biti organizovane i radionice o smanjenju curenja rashladnih fluida i opcijama sa niskim efektom globalnog zagrevanja.

Nove tehnologije u oblasti hlađenja i klimatizacije

UNEP, IIR, AREA i CSG 10. i 11. juna 2021. organizuju 19. Evropsku konferenciju o novim tehnologijama hlađenja i klimatizacije

Zahvaljujući odličnoj tehničkoj podršci Polytechnic University of Milan, Evropska konferencija će biti hibridni događaj i učesnici do mesec dana pre skupa mogu da odluče kako će pratiti skup.

Skup se održava pod patronatom italijanskog Ministarstva zaštite životne sredine uz učešće vodećih stručnjaka, eksperata, asocijacija i agencija Ujedinjenih nacija iz oblasti KGH. Zvanični jezici su italijanski i engleski, uz simultano prevođenje.

Centro Studi Galileo stalno radi na razvoju novih tehnologija i rešenja za zaustavljanje klimatskih promena i podržava dostizanje nedavno obnovljenih 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, pa je 19. Konferencija prirodan nastavak tih napora.

Tokom 40 godina aktivnosti jedna od poznatijih konferencija u sektoru KGH, kroz 18 uspešnih „izdanja“, svetski priznate stručnjake iz oblasti KGH okupljala je oko tema hlađenja, klimatizacije, grejanja, ventilacije i toplotnih pumpi. Konferencija se održava svake dve godine, a prethodna je imala 350 učesnika. Organizator je Centro Studi Galileo u saradnji sa UN Environment Programme (UNEP), International Institute of Refrigeration (IIR), European Association of RAC Contractors (AREA) i Renewable Energy Institute iz Edinburga. Predsednik Konferencije je g. Marco Buoni, generalni sekretar Italian Association of Refrigeration Technicians (ATF). Devetnaesta Evropska konferencija će ugostiti stručnjake iz agencija Ujedinjenih nacija – UNEP, UNIDO, UNDP, FAO, iz Evropske komisije (DG Clima), kao i američkih, evropskih, azijskih asocijacija iz oblasti KGH, koji će govoriti o najnovijim tehnologijama u oblasti KGH usmerenim ka smanjivanju klimatskih promena, obnovljivoj energiji, obuci, sertifikaciji, standardima i bezbednosti.

Zašto ste dobili ovu poruku?

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Izvori slika: arhiva i dizajn SMEITS; arhive i sajtovi sponzora; sajtovi pixabay; unsplash; ukoliko nije drugačije navedeno.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs