Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #73
SMEITS-a ova priznanja za 2020.

Na 33. Skupštini SMEITS-a potvrđena je odluka Upravnog odbora od 22. februara 2021. doneta na osnovu Pravilnika o izboru počasnih i zaslužnih članova i dodeli ostalih priznanja SMEITS-a, da se priznanja SMEITS-a za 2020. godinu dodele sledećim kolegama.

Medalja „Branislav Đaković“

 • Najviše priznanje SMEITS-a, medalju „Branislav Đaković“ za 2020. godinu dobio je g. Branislav Džinić.

Zaslužni član SMEITS-a

 • Zvanje Zaslužnog člana SMEITS-a dobio je prof. dr Zoran Avramović (odsutan iz poslovnih razloga).

Čestitamo na zasluženim priznanjima.

34. Procesing u Novom Sadu

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu ustupio je svoju svečanu salu za održavanje 34. Procesinga, gde će se taj tradicionalni skup održati 3. i 4. juna 2021.

Produženi datumi i rokovi

 • Ceo rad ili samo apstrakt (u zavisnosti od izabranog načina učešća) treba poslati organizatoru do 30. aprila 2021.
 • Autori će do 5. maja 2021. biti obavešteni prihvatanju teme.
 • Autori koji učestvuju sa celim radom, dobiće mišljenje recenzenta do 15. maja 2021.
 • Prezentacije radova treba dostaviti najkasnije do 25. maja 2021.

Okrugli stolovi

U programu 34. Procesinga predviđena su sledeća tri okrugla stola.

Tretman voda u industriji – iskustva i buduće potrebe

Svaka namena vode u industriji zahteva vodu određenog kvaliteta. Dostupnost kvalitetne vode ključan je preduslov za poslovanje jedne industrije, jer brojni procesi ne mogu da se obavljaju bez kvalitetne vode. U cilju obezbeđivanja potrebne količine i zahtevanog kvaliteta vode, primenjuje se sistematski pristup kontrole korišćenja vode, smanjenja njene potrošnje i umanjenja mogućnosti njenog zagađivanja. Voda koja ne ulazi u sastav proizvoda, po završetku procesa proizvodnje prelazi u tok otpadne vode ili se ispušta u vazduh u vidu vodene pare. Tretman otpadnih voda u industriji može predstavljati značajan trošak za operatere, počevši od investicija za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, a zatim i troškova funkcionisanja samog postrojenja (električne energije neophodne za rad motora i pumpi, hemikalija za tretman i slično)…

Cirkularna ekonomija – alat za održivost industrije

Cirkularni pristup ekonomiji menja pristup proizvodnji i potrošnji vodeći računa o projektovanju, upotrebi resursa i rukovanje otpadom – koji u cirkularnoj ekonomiji ne postoji, već predstavlja sirovinu za druge procese. Prioritet stiču obnovljivi izvori energije, uz njeno efikasno korišćenje. U centru je čovek, čije se navike moraju promeniti sa linearnog na cirkularni pristup.

Ovaj okrugli sto će okupiti stručnjake koji znaju kako se sve to može ostvariti.

Gasovi u procesnoj industriji – primeri dobre prakse

Neosporna je važnost gasova u procesnoj industriji – njihova proizvodnja, distribucija, skladištenje komplikovani su procesi i moraju se pažljivo projektovati i sprovoditi. Gasovi se koriste u različitim industrijskim granama – prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj industriji, u medicini, transportu… Ništa manje nisu bitni gasovi kao energent u sistemima daljinskog grejanja…

Predstavnici preduzeća koja se bave gasovima prikazaće primere dobre prakse u ovoj oblasti.

9. Međunarodna konferencija o obnovljivim
izvorima električne energije

14. i 15. oktobar, Beograd

Nauka i struka pokušavaju da reše energetske i ekološke (često suprotstavljene) probleme i uspevaju onoliko koliko je to realno moguće, imajući u vidu političke, socijalne, ekonomske i tehnološke faktore. Široka primena obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih postrojenja daju veliki doprinos na tom planu i zato su glavne teme 9. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije koja ima za cilj da na jednom mestu okupi istraživače, naučnike, kreatore politike, stručnjake iz oblasti industrije kako bi prikazali i razmenili svoja istraživačka iskustva.

Članovi SMEITS-a besplatno posetili ISH2021  

Nastavljajući dugotrajnu uspešnu saradnju, Frankfurtski sajam, SMEITS i Zodaks – predstavnik Frankfurtskog sajma za Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, obezbedili su besplatne ulaznice za sajam ISH 2021 za članove SMEITS-a.

Dvogodišnji sajam ISH ove godine je održan virtuelno, pa je mnogo veći broj posetilaca bio u prilici da poseti ovaj veliki događaj iz oblasti tretmana voda, kanalizacije, sanitarija, ali i klimatizacije, grejanja i hlađenja.

Zahvaljujemo se kolegama iz Frankfurtskog sajma i Zodax-a.

Energy Net i energija

"Mi u Energy Net-u znamo da je ENERGIJA ključni pokazatelj napretka i razvoja civilizacije, ali znamo i koliko je danas ugrožena. Ugrožavanjem energije životnog prostora, ugrožavamo svoju budućnost i budućnost današnjih najmlađih generacija.

Zato se povezujemo, pričamo, kreiramo i stvaramo prostor najbolje energije 21. veka. I tragamo za svima koji dele naše brige, strast i želju za pozitivnim promenama.

Stvaramo prvi ENERGY CARE HUB - krug investitora u energiju i kvalitet životnog prostora; krug koji pokrećemo, krug koji uvećavamo i krug koji po prvi put na našim prostorima pokazuje koliko više možemo zajedno."

Systemair ističe značaj ventilacije

Ventilacija je važnija nego ikada. Systemair je uvek #ByYourSide i globalnoj stručnoj javnosti poklanja „Technical Handbook – Ventilation“. Dokument na 96 strana predstavlja ekspertizu kompanije u oblasti sistemskih rešenja, terorije i proizvoda u oblasti ventilacije.

Dokument je slobodan za preuzimanje svakome ko želi da osveži ili proširi svoja znanja iz oblasti KGH.

Još dva vebinara preduzeća Wilo Beograd

Kompanija Wilo više decenija učestvuje na Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH i na druge načine podržava rad SMEITS-a i njegovih društava. Plodna saradnja nastavljena je serijom vebinara o pumpama i sistemima vrhunskog kvaliteta koje u Srbiji i Crnoj Gori predstavlja preduzeće Wilo Beograd.

 • Wilo uređaje za protivpožarnu zaštitu predstavio je kolega Miloš Pandurov. Snimak izlaganja možete pogledati ovde.
 • O Wilo uređajima u komercijalnim objektima govorio je kolega Mirko Koković. Snimak izlaganja možete pogledati ovde.

Ranije održani vebinari dostupni su za pregled na zahtev na SMEITS-ovom kanalu YouTube.

 • Prvi deo predavanja o pumpi Stratos MAXO održao je kolega Mirko Koković. Snimak izlaganja možete pogledati ovde.
 • Kolega Mirko Koković je nedavno održao i drugi deo predavanja o pumpi Stratos MAXO, a snimak je objavljen ovde.
 • O inteligentnim rešenjima za pouzdan transport otpadnih voda govorio je kolega Damir Obradović. Snimak predavanja možete pogledati ovde.
 • Pametna rešenja za prepumpavanje otpadnih voda predstavio je kolega Milan Kostić. Snimak možete pogledati ovde.
 • Pumpe Stratos GIGA – pametna visokoefikasna rešenja uz vrhunsku povezanost i komunikaciju, predstavio je kolega Milan Kostić. Predavanje je objavljeno ovde.
 • Uređaje za povišenje pritiska vode za hidrantske i sanitarne mreže predstavio je kolega Miloš Pandurov. Snimak je dostupan ovde.
Kompanija Emerson i hladni lanac u medicini

Kompanija Emerson posebnu pažnju usmerava na podršku bolnicama, doktorima, pacijentima, urgentnim centrima i drugim činiocima hladnog lanca u medicini, sa posebnom pažnjom usmerenom skladištenju i distribuciji vakcina.

Emerson upravlja svakim aspektom tehnologije hladnog lanca u medicini i obezbeđuje skladištenje, upravljanje i podršku u skladu sa najstrožim zahtevima tog vrlo osetljivog hladnog lanca.

Nova serija spoljašnjih jedinica sa rekuperacijom toplote
– VRF MV6R kompanije Clivet

Italijanska kompanija Clivet predstavlja novu seriju VRF spoljašnih jedinica s rekuperacijom toplote opremljenom kompresorskom tehnologijom EVI (Enhanced Vapor Injection) i maksimalnom fleksibilnošću primene i proizvodnjom tople vode temperature do 80 °C, uz istovremeno grejanje i hlađenje.

Uređaji serije MV6R u jednoj jedinici mogu imati snagu od 22,4–50 kW, a u kombinaciji do tri modula dostižu 150 kW. Uređaji su generacije V6 i u oblasti VRF dolaze na mesto prethodne serije MHR spoljašnjih uređaja.

Uz novu seriju spoljašnih jedinica, kompanija Clivet predstavila je i sledeće uređaje.

 • Potpuno nov „MS box“, koji se odlikuje inovativnim funkcijama i širim rasponom dimenzija.
 • Novi „High Temperature Hydro Module“ za proizvodnju tople vode temperature do 80 °C pomoću kaskadnog kola koji odlikuje velika fleksibilnost upotrebe zahvaljujući brojnim posebnim projektantskim rešenjima.
 • Novi „AHU kit“ namenjen direktnom upravljanju ekspanzionih izmenjivača u klima komorama u kombinaciji sa Clivet-ovim sistemima VRF.
Vaillant brine o energetskoj efikasnosti

Bez obzira da li želite da zamenite svoj stari gasni kotao ili da modernizujete trenutni sistem grejanja: nova generacija gasnih kondenzacionih zidnih kotlova osigurava ulaganje u budućnost. Jedinstvenom tehnologijom sagorevanja osigurava maksimalnu energetsku efikasnost uz najnižu emisiju CO2.

Putem tehnologije „IoniDetect” uređaj direktno meri kvalitet plamena i u kontinuitetu prilagođava odnos gasa i vazduha, kako bi se osiguralo kvalitetno sagorevanje u svakom trenutku, bez obzira na kvalitet i vrstu gasa, te na taj način povećava efikasnost i smanjuje troškove.

Izborom novog gasnog kondenzacionog kotla ecoTEC exclusive možete biti sigurni da investirate u ekološki prihvatljivo rešenje. Green IQ oznaka stoji za inteligenciju unutar samog uređaja, optimizaciju rada tokom godine te kontrolu i nadzor nad potrošnjom energije.

Nadgledajte grejanje bilo da ste kod kuće ili napolju, zahvaljujući integrisanom internet modulu sensoNET i aplikaciji sensoAPP. Novi interfejs uređaja sa integrisanim elementima osetljivim na dodir i unapređenim konceptom rada omogućuje jednostavno podešavanje uređaja.

Kod novog uređaja ecoTEC exclusive hidrauličko balansiranje pojedinih radijatora / podnog grejanja, serviser može da sprovede putem mobilne aplikacije. To olakšava početak instalacije bez dugotrajnog proračuna hidrauličkog balansiranja unapred.

Primarni razmenjivač toplote za kombinovani kotao VUW opremljen je dodatnom zavojnicom za funkciju extraCONDENS na zadnjoj strani razmenjivača toplote. Zahvaljujući toj zavojnici hladna voda iz vodovodne mreže se predgreva; temperatura dimnih gasova je takođe smanjena i ovde se povećava kondenzacija dimnih gasova što rezultuje kondenzacionim učinkom od +10% tokom proizvodnje PTV u domaćinstvu, tj. bruto iskorišćavanje kalorijske vrednosti. Prethodno zagrejana pitka voda zatim se dovodi u sekundarni razmenjivač toplote i zagreva do željene temperature.

Intervju prof. dr Aleksandra Jovovića

Prof. dr Aleksandar Jovović, dao je intervju za časopis "Nedeljnik". U tekstu pod naslovom „Veliki projekti znače nove puteve, železnicu, komunikacione linije, novi lanac snabdevanja“, prof. Jovović je govorio o značaju velikih projekata za privredu Srbije.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu prof. Jovović drži nastavu na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama. Na osnovnim akademskim studijama predaje „Uvod u procesno inženjerstvo i zaštitu životne sredine“ i „Procesi i oprema u zaštiti životne sredine“. Na master akademskim studijama predaje „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“.

Kolega Jovović je predsednik Društva za procesnu tehniku, pri SMEITS-u i predsednik Međunarodnog naučnog odbora 34. Procesinga.

Tekst i slika: nedeljnik.rs

Zelena energetika i zelena ekonomija Srbije

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

 • Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije
 • Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije
 • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici
 • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima
Srbija – lider u energetskoj tranziciji i zelenoj energiji

Мinistarstvo rudarstva i energetike potpisalo je Memorandum o razumevanju između Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čija je svrha da obezbedi okvir za saradnju i pospeši saradnju sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i povećanja energetske efikasnosti.

REHVA-ino studentsko takmičenje 2021.

REHVA je objavila poziv za prijavu radova na studentsko takmičenje koje se održava onlajn u utorak, 7. septembra 2021.

Mašinski fakultet u Beogradu, Društvo za KGH i Republiku Srbiju ove godine predstavlja rad pod naslovom Energetska analiza termotehničkih sistema u porodičnoj kući, autora Nemanje Milinkovića, pod mentorstvom doc. dr Aleksandre Sretenović – koji je pobedio na prošlogodišnjem Nacionalnom studentskom takmičenju održanom u okviru 51. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

 
 
Kalkulator recirkulacije vazduha

Nastavljajući borbu protiv COVID-19, REHVA je objavila kalkulator recirkulacije vazduha namenjen procenjivanju strategija rada sistema za KGH. Kalkulator je razvio prof. dr Livio Mazzarela koji je predvodio REHVA-inu Radnu grupu za borbu protiv COVID-19. Alat je slobodan za preuzimanje i korišćenje i preporučeno je da se koristi uz odgovarajuće preporuke i tehničko uputstvo. Kalkulator je nastao pre pojave novih varijanti SARS-CoV-2 (britanska, brazilska, južnoafrička…), pa će razvoj ovog alata biti nastavljen.

Ugljenik vezan u građevinskom sektoru

Ukupan ugljenik vezan u građevinskom sektoru čini zbir emisija samih zgrada, ali i emisija nastalih prilikom iskopavanja, transporta, proizvodnje, ugradnje građevinskih materijala kao i njihovog korišćenja. Može se reći da se radi ugljeniku iz celog lanca snabdevanja građevinskog sektora. Nažalost, vezan ugljenik se mnogo teže meri i prati od operativnog ugljenika koji se relativno jednostavno izvodi iz računa za utrošenu energiju. Dva materijala mogu izgledati identično, koštati identično, zadovoljavati iste standardi, ali mogu imati potpuno različite količine vezanog ugljenika.

SET – TREBINJE 2021 odložen za kraj maja“

Hibridna energetska budućnost

Samit energetske budućnosti „SET – Trebinje 2021“ odložen je za 20. i 21. maj 2021.

Stručna manifestacija će kroz sedam panela obraditi tematske celine: tranziciju energetskog sektora, tržište električne energije, energetsku efikasnost i povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Ključna tema ovogodišnjeg Samita je Energetska tranzicija – dekarbonizacija u energetskim sistemima. Takođe važnu tematsku celinu sačinjavaju problematika reforme institucionalnog okvira u energetskom sektoru, provođenje kratkoročnih sektorskih mera u cilju pokretanja privrednog razvoja, te pokretanje srednjoročnih i dugoročnih mera po pojedinim energetskim podsektorima. Uz promociju naprednih energetskih mreža i digitalnog društva, poseban akcenat je na posvećenosti energetskom fair play u najširem smislu, upravo zato što energetska tranzicija značajno povećava broj aktivnih učesnika u trgovanju energijom.

Odgovore na ključna pitanja u oblasti energetike, energetske efikasnosti i primene pametne energetike, ali i planiranih reformskih politika u ovom sektoru, predstaviće skoro 70 vodećih lidera industrije iz zemalja regiona, koji učestvuju na sedam panela. Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije, kao i o energetskom klimatskom paketu „20–20–20“.

Zašto ste dobili ovu poruku?

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

Vaša privatnost nam je bitna i redovno ažuriramo politiku privatnosti koja se odnosi na prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova ili prilikom prijave na događaje koje organizuemo, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Izvori slika: arhiva i dizajn SMEITS; arhive i sajtovi sponzora; sajtovi pixabay; unsplash; ukoliko nije drugačije navedeno.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]