Molimo, ne odgovarajte na ovu poruku. Ako nije dobro prikazana, kliknite ovde.
Bilten SMEITS-a #89
Uspešno održan Procesing ’22

Trideset peti Međunarodni kongres o procesnoj industriji, organizovalo je Društvo za procesnu tehniku pri SMEITS-u u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu – Katedrom za procesnu tehniku, održan je od 1. do 3. juna 2022, u hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ove godine je kao suorganizator bio uključen i Samit energetike Trebinje (SET) jedan od vodećih regionalnih skupova u oblasti energetike.

Na otvaranju skupa učesnicima i gostima obratili su se prof. dr Aleksandar Jovović (predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a), prof. dr Dušan Todorović (predsednik Naučnog odbora) i prof. dr Miroslav Stanojević (predsednik Organizacionog odbora) koji su predstavili program Kongresa i aktivnosti Društva za procesnu tehniku.

Nakon toga prisutnima su se obratili gosti skupa: prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog Fakulteta u Beogradu, prof. dr Radoje Vujadinović, dekan Mašinskog fakulteta u Podgorici, Crna Gora, Mirko Aranđelović, predsednik Izvršnog odbora inženjera mašinske struke Inženjerske komore Srbije, Vladimir Milovanović, direktor kompanije Beo čista energija, Beograd, Aleksandar Branković, direktor Samita energetike Trebinje (SET-a), Bosna i Hercegovina, i prof. dr Bratislav Blagojević, Predsednik SMEITS-a. Skup je zvanično otvorio doajen procesne tehnike, prof. dr Martin Bogner.

Po tradiciji, na otvaranju 35. Procesinga dodeljena su priznanja Društva za procesnu tehniku SMEITS-a za doprinos u oblasti procesne tehnike, za najbolje master radove u u 2021/2022. godini i za najbolje prijavljene radove. Žiri za dodelu priznanja je bio u sastavu: predsednik: prof. dr Aleksandar Jovović (Mašinski fakultet u Beogradu), članovi: prof. dr Dušan Todorović, prof. dr Miroslav Stanojević, prof. dr Mirjana Stamenić i prof. dr Dejan Radić.

Povelja za doprinos procesnoj tehnici dodeljena je dr Marku Obradoviću, vanrednom profesoru Mašinskog fakulteta u Beogradu, a Povelja za doprinos organizaciji Procesinga i radu Društva za procesnu tehniku u 2022. godini. uručena je Branislavu Todoroviću, dipl. inž. maš. . Priznanja su uručili prof. dr Miroslav Stanojević i prof. dr Dušan Todorović.

Povelja za najbolji master rad. Marko Đurović, mas. inž. maš., Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet, za rad „Idejno rešenje linije za filtraciju u postrojenju za pripremu pijaće vode kapaciteta 180 l/s“, mentor prof. dr Dušan Todorović.

Povelja za najbolji master rad. Danijela Babović, mas. inž. teh., Univerzitet u Beogradu Tehnološko-metalurški fakultet, za rad „Numerička analiza i optimizacija procesnih parametara granulacije u fluidizovanom sloju u proizvodnji farmaceutskog proizvoda RAPTEN DUO primenom neuronskih mreža“, mentor prof. dr Tatjana Kaluđerović Radoičić.

Povelja za najbolji master rad. Dušan Tojagić, mas. inž. maš., Fakulteta Tehničkih Nauka, Univerziteta u Novom Sadu, za rad „Prilog istraživanju uticaja projektnih odluka na radne karakteristike isparivača“, mentor doc. dr Đorđije Doder.

Povelja za najbolji rad na Procesingu'22 dodeljena je grupi autora: Alija Salkunić, Nikola Belobaba, Bajro Salkunić, Ljiljana Stanojević, Slavica Bogdanović, za rad „Priprema kompanije ELIXIR GROUP za uvođenje prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika na granicama EU (CBAM)“.

G. Aleksandar Branković, direktor SET, Trebinje, uručio je zahvalnicu prof. dr Aleksandru Jovoviću, predsedniku Društva za procesnu tehniku.

Detaljan prikaz Procesinga ’22 objavljen je ovde.

Hlađenjem do sveže hrane 

Svetski dan hlađenja svake godine ima novu kampanju kojom ukazuje na aktivnosti ljudi u kojima hlađenje igra veliku ulogu.

Ove godine se naša pažnja usmerena je na ulogu hlađenja u održavanju svežine hrane. Cilj kampanje je podizanje svesti o tehnologijama hlađenja koje smanjuju bacanje hrane i promovišu ublažavanje klimatskih promena i očuvanje ozonskog omotača.

Organizatori kampanje su Chefs4thePlanet, Global Food Cold Chain Council (GFCCC) i UNEP OzonAction, a veliku podršku inicijativi Sekretarijata Svetskog dana hlađenja daju četiri međuvladine organizacije i 22 udruženja za KGH širom sveta.

Bilten SMEITS-a #89 emitovan je na Svetski dan hlađenja, 26. juna 2022, a istog dana podignut je i sajt posvećen inicijativi #coolingfood sa više informacija o ovogodišnjoj kampanji koja će trajati duže, da bi njeni efekti bili što veći.

Srećan Svetski dan hlađenja!

Snažna poruka sa skupa Stockholm+50

Moramo pojačati akciju za zdravu planetu i opšti prosperitet!

Prošlo je pedeset godina od kada je Švedska ugostila prvu Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini. Podstaknuti današnjom trostrukom planetarnom krizom: klimatskim promenama, gubitkom biodiverziteta i planetarnim zagađenjem, vlade, civilno društvo, mladi lјudi i privatni sektor okupili su se 2. i 3. juna na međunarodnom skupu – Stokholm+50 – da bi podstakli hitnu akciju za zdravu planetu i opšti prosperitet.

Hilјade učesnika prisustvovalo je dvodnevnom sastanku – koji su sazvale UN, a domaćini su bile Švedska i Kenija – uz govornike među kojima su Nјegovo Veličanstvo švedski kralј Karl XVI Gustav, premijerka Švedske, Magdalena Andersson, predsednik Kenije, Uhuru Keniatta, predsednik Azali Assoumani, sa Komorskih ostrva, predsednik Libije, Mohamed al Menfi, generalni sekretar UN, Antonio Gutereš i Džon Keri, specijalni izaslanik predsednika SAD za klimu.

„Kriza životne sredine i promene klime utiču na ljude širom sveta. Razvijene zemlje zagađuju, ali su najteže pogođeni siromašni,“ izjavila je premijerka Andersson. „Moramo paziti da ne zanemarimo nijednu zemlju. Ni jednog čoveka. Klimatska tranzicija je moguća samo ako o tome vodimo računa. To nije opcija, već naša moralna obaveza“.

Teslin dan u Leskovcu

Teslino delo je prošlost, sadašnjost i budućnost

Tako glasi naslov tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava u ponedeljak, 11. jula, u 18.30 časova u Centru za stručno usavršavanje u Leskovcu. Uz obeležavanje rođendana Nikole Tesle, ove godine se obeležava i Dan nauke u Srbiji. Učesnici će moći da vide Teslino obrtno magnetno polјe (Teslino jaje), Teslin kalem, Teslin trafo-varničar, maketu Teslinog tornja visine 1,20 m, lebdeću kuglu, robotić, hologramske slike i majice...

Najmlađim učesnicima namenjena je igraonica „Nauči ko je Tesla“ sa igrama memorije i slagalicama pomoću kojih će se upoznati sa Teslom i njegovim delom.

Udruženje „Teslin toranj u Srbiji“ i Udruženje inženjera i tehničara Leskovca za učenike osnovnih i srednjih škola tradicionalno organizuju likovni i literarni konkurs o Nikoli Tesli, pa će tom prilikom biti uručene nagrade pobednicima ovogodišnjeg konkursa, kao i nagrade zaslužnim pojedincima koji su se istakli svojim radom i rezultatima.

U okviru manifestacije predviđena je i poseta Teslinom parku u hidroelektrani „Vučje“, koji je svečano otvoren 10. jula 2021. godine, o čemu govori tekst na sajtu Medija centar 016.

Etažovi Dani otvorenih vrata - 10. put

Preduzeće Etaž doo sa dvadeset poslovnih centara širom Srbije i preko 160 zaposlenih je jedna od vodećih firmi u prodaji opreme za grejanje, vodovod i klimatizaciju. Uspešno posluje preko 30 godina, a ove godine je organizovala svoj jubilarni – 10. po redu – kućni sajam „ETAŽ - DANI OTVORENIH VRATA“, a koji se održao od 1–3. juna u sedištu firme, u Vrčinu.

Na preko 30 štandova posetioci iz svih krajeva Srbije i regiona imali su priliku da se upoznaju sa novostima iz prodajnog asortimana. Organizovan je i niz predavanja za instalatere i projektante, kao i edukativni treninzi, a naravno bilo je vremena i za zabavu i druženje.

Predavanja za instalatere su organizovale kompanije Centrometal, Fondital, Bosch, LG, Herz, Fischer, Rehau, Grundfos i Interplast.

Bila je izuzetna prilika da se dobavljači zahvale instalaterima na saradnji, tako da je Rems najbolje nagradio alatima iz svog proizvodnog asortimana. Caleffi je najvernije instalatere nagradio termovizijskim kamerama. Herz je na štandu predstavio nove proizvode, a spremio je i nagrade za najvernije kupce. Najbolji instalateri opreme Bosch nagrađeni su profesionalnim alatima iz Bosch proizvodnog programa...

Centrometal, Caleffi i Kan Therm su u okviru postavki na infomobilima na praktičan način prikazali novosti iz svog proizvodnog programa. Zanimljivo je bilo i na štandu kompanije LG Electronics.

Bilo je vremena i za zabavu, pa su na štandu Grohe organizovane virtuelne auto trke kao i koktel za sve posetioce štanda.

Nagradne igre za sve prisutne goste su organizovale firme Fischer i Slovarm.

Fondital se posebno zahvalio vernim kupcima, a osim prezentacija proizvoda u infomobilu organizovao je i turnir u stonom fudbalu. Svi su se dobro zabavili, a najbolji su i nagrađeni.

Uzbudljivo je bilo na štandu Rehau gde je tradicionalno organizovano zabavno takmičenje u pravljenju krugova od cevi i bacanje na metu, Pobednici su imali priliku da osvoje zanimljive nagrade. Grundfos je organizovao edukativni trening odnosno takmičenje u brzoj montaži pumpi gde su najspretniji osvojili vredne nagrade.

Na manifestaciji su još učestvovali i uspešno se predstavili firme Mikoterm, Termorad, Esbe, Tiemme, HSG, Schiedel, Oventrop, Henco, Siemens, Te-Sa, Sabiama, Bonamini, Tim Sistem, Interplast, Limbox, Sanica, FAF, Energo System, Loctite i Sitem.

Gosti su bili i prof. Tamara Bajc sa studentima završnih godina Termotehnike Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Po tradiciji, tu je bio i BeerBulli na kome su posetioci mogli da se posluže craft pivom domaće pivare „Dogma“.

Na 53. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH, Etaž je glavni sponzor i predstaviće se na štandovima broj 114 i 115.

BIM elementi na sajtu vaillant.rs

Ukratko rečeno, „BIM“ je skraćenica od „Building Information Modeling“, a odnosi se na 3D modelovanje objekata i sistema zgrada u svrhu lakšeg procesa projektovanja i stalnog protoka informacija između svih učesnika u procesu gradnje.

Tradicionalni proces projektovanja zasniva se na dugoročnoj saradnji arhitekata i investitora, u sklopu kojega arhitekta, između ostalog, određuje lokaciju kotlarnice, generatora toplote, dimnjake i sl. Proces projektovanja može se poboljšati korišćenjem „BIM“ tehnologije i stvaranjem 3D modela objekta, u saradnji sa projektantima pojedinih struka.

Vaillant je na vreme prepoznao potencijal ovakvog modernog načina projektovanja, te je već preduzeo odgovarajuće korake. Na web stranici namenjenoj poslovnim partnerima dostupni su 3D-BIM modeli većine Vaillantovih proizvoda.

Na 53. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH, Vaillant je glavni sponzor i predstaviće se na štandu broj 61.

EcoStruxure Platform

U srcu arhitekture IoT sistema kompanije Schneider Electric nalazi se EcoStruxure Platform. Spaja sve – od proizvodnih pogona do rukovodstva. Prikuplja ključne podatke, od senzora do oblaka. Analizira podatke da bi otkrila smislene zaključke. Omogućava delovanje na osnovu informacija u realnom vremenu i poslovne logike. EcoStruxure Platform je osnovna tehnologija na kojoj se zasnivaju i pružaju rešenja kompanije Schneider Electric.

Kompanija Schneider Electric ove godine obeležava dve decenije poslovanja u Srbiji i uz čestitke na jubileju, predstavnicima kompanije želimo dobrodošlicu na štandu 108 na izložbi u okviru 53. Međunarodnog kongresa o KGH.

Gilles-ova toplana na biomasu u Vranju

Bolnica u Vranju od decembra 2021. godine svoje potrebe za grejanjem i potrošnjom tople vode pokriva preko sistema nove toplane na biomasu. U drugoj fazi biće priključene dodatne javne ustanove i domaćinstva. Grejne potrebe ove velike bolnice do sada je pokrivala stara toplana, koja kao energent koristi mazut.

Kompanija Gilles Biomass Heating Srbija ugradila je dva kotla MAGNO SR izlazne snage 2 × 2,5 MW, sa automatskim čišćenjem putem komprimovanog vazduha, iznošenjem pepela pužnim transporterima u kontejner za pepeo, akumulator toplote, elektrofilteri, dimnjaci, pokretni podovi za višednevno skladište sečke.

Gilles Biomass Heating Srbija glavni je sponzor 53. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH i biće na štandovima 39 i 40.

Slika: bookaweb.com

Sportski centar Milanello

Clivet obezbeđuje čist vazduh i idealnu temperaturu
u novom sportskom centru Milanello

Tokom fizičkih aktivnosti, posebno aerobnih, povećava se broj udisaja i količina vazduha koji prođe kroz pluća. Ako vazduh u prostoru u kome atletičari vežbaju nije čist, prilikom svakog udisaja povećava se količina zagađivača, fine prašine itd. u njihovom organizmu, što ima negativne posledice na zdravlje i rezultate sportista.

Izazov

Imajući to u vidu, medicinska služba Atletskog kluba Milan odlučila je da u novu salu, u kojoj će vežbati članovi tima „Primavera“, ugradi Clivet-ov sistem za klimatizaciju koji garantuje ne samo optimalnu temperaturu tokom godine, već i čist vazduh koji će atletičari udisati.

Rešenje

Sistem se činiti sledeći uređaji.

  • Dva sistema VRF Heat Recovery MV6R-XMI (veličina 400 i 450) za snabdevanje unutrašnje VRF jedinice kasetnog tipa i cevovoda do kancelarija, sale za rehabilitaciju i fizioterapiju.
  • Dva VRF hidromodula za proizvodnju sanitarne tople vode u celoj zgradi.
  • Jedna centralna klima-komora AQX1 za klimatizaciju i obnavljanje vazduha u salama sa video opremom.
  • Jedan sistem VRF MV6i-XMi 500T uparen sa dve centralne kilima-komore AQX6 za klimatizaciju i obradu primarnog vazduha u svlačionicama.
  • Jedan sistem VRF MV6i-XMi 400T uparen sa klima-komorom SAHU06 za klimatizaciju gimnastičkih sala.
  • Jedan autonoman sistem sa toplotnom pumpom Zephir3 za obnavljanje i čišćenje vazduha, koji je opremljen elektronskim filterima i aktivnom termodinamičkom rekuperacijom za obradu primarnog vazduha u gimnastičkim salama.
  • Jedan sistem VRF MV6i-XMi 560T uparen sa centralnom klima-komorom za klimatizaciju i obradu primarnog vazduha u salama za velnes.
  • Jedan sistem Clivet MM2 Y 35M Cristallo Monosplit za hlađenje tehničke sobe.

Niz naprednih kontrola upravlja celim sistemom i garantuje ugodnost i blagostanje atletičara i osoblja, uz velike uštede energije, pri čemu su povezane sa centralnim sistemom upravljanja sportskog centra Milanello.

Rezultati

Rezultati primene navedenih sistema su gimnastička dvorana sa idealnom temperaturom i čistim vazduhom u svakoj prostoriji, tako da atletičari mogu da vežbaju i dostignu svoj pun potencijal za tim koji stalno teži izvrsnosti i boljim rezultatima.

Više informacija:
Clivet South East Europe
E-mail: info.see@clivet.com

Ammonia and CO2 Refrigeration Technologies

Međunarodni institut za hlađenje i Mašinski fakultet Univerziteta svetog Ćirila i Metodija, u Skoplju, organizuju jubilarnu, desetu, konferenciju o tehnologijama hlađenja zasnovanim na amonijaku i ugljen-dioksidu.

Klimatske promene su imaju katastrofalne posledice koje vidimo skoro svakodnevno. Postoje alarmantne projekcije u vezi sa emisijama gasova sa efektom staklene bašte među kojima su i HFC. U Evropi je Uredba br. 517/2014 o f-gasovima uvedena sa mnogim ograničenjima i postepenim smanjivanjem. 28. sastanak Strana (2016) usvojio je amandman na Montrealski protokol za postepeno smanjenje HFC-a (od 2019. do 2047) kako bi se postiglo smanjenje od 85%. Nedavno su se na tržištu pojavila nova HFC rashladna sredstva (nazvana HFO) sa niskim potencijalom globalnog zagrevanja. Međutim, u julu 2021. pet evropskih država članica objavilo je svoju nameru da podnesu zajednički predlog za ograničenje polifluoroalkila, uklјučujući HFC i HFO rashladne fluide, pa je izbor rashladnih fluida i tehnologije postalo veoma kompleksno pitanje.

Organizatori su objavili prvu informacija i poziv na prijavu rada

Nacrt vodonične strategije Republike Srbije

Projekat izrade Nacrta vodonične strategije Republike Srbije uspešno je završen i predstavlјen široj i stručnoj javnosti na konferenciji koja je nedavno održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Autori ovog dokumenta poručuju da su vodeće svetske ekonomije uveliko započele proces vodonične tranzicije i da u tom kontekstu izrada i usvajanje Vodonične strategije Republike Srbije predstavlja odgovor naše akademske i privredne zajednice na taj globalni izazov.

Slika: https://vesti.mas.bg.ac.rs

Digitalni blizanac – ključ održivog razvoja

Izveštaj „Digital Twins: Adding Intelligence to the Real World“ koji je objavio britanski institut Capgemini Research navodi da kroz simulaciju fizičkog sveta digitalni blizanci omogućavaju bolje iskorišćenje resursa, smanjenje emisija ugljenika, optimizaciju snabdevanja i transporta uz povećanje bezbednosti zaposlenih.

Zahvaljujući napretku tehnologija, u sledećih pet godina primena koncepta digitalnog blizanca povećaće se za 36% u svim velikim granam industrije. Ključni razlozi za investiranje su uštede i do 79% i tehnološki napredak koji omogućavaju nove ten+hnologije.

I ja hoću svog digitalnog blizanca…

Zamislite da možete da stvorite identičnu, digitalnu kopiju samog sebe, koja živi u digitalnoj kopiji realnog sveta u kome vi živite.

Uporedo sa razvojem koncepta metaverzuma, razvija se i koncept digitalnog blizanca koji bi bez ikakvih posledica prolazio kroz razna scenarija, pa da se najbolji od njih primeni u realnom životu.

Uz velike prednosti takvog pristupa idu i brojna, za sad nerešena, pitanja etike, bezbednosti i mnoga druga pitanja koja se još nisu ni pojavila.

Ali, zvuči odlično, zar ne?

Hisar – svedok istorije

Brdo Hisar pokriva Leskovac senkom koja priča osam hilјada godina dugu priču. Od tada pa do danas grad, a i sam Hisar iznad njega, pretppeo je mnoge promene.

Arheološki lokalitet Hisar zauzima dominantan položaj iznad samog grada Leskovca, ali i velikog dela Leskovačke kotline. Zahvalјujući tako povolјnom strategijskom položaju, naselјavan je od neolita do danas. Legenda kaže da je u neka davna vremena na Hisaru postojao dvorac i utvrđenje, te je tako naselјe Podvrce dobilo svoje ime.

Od 1922. godine na Hisaru se nalazi Spomenik Neznanom junaku koji je čuvar tradicije srpstva i dana kada je vođena herojska borba za slobodu Srbije. Na jednom od platoa brda je i Svetoilijska crkva, podignuta 1889. godine.

Zbog svoje arheološke vrednosti Hisar je odavno skrenuo pažnju akademske zajednice i označen je kao značajan arheološki lokalitet. Ostaci bedema, delovi posuda, novac, građevinski materijal, predmeti od metala, stakla i kostiju kao svedoci živlјenja na Hisaru od neolita izlazili su na svetlost dana prilikom zemlјanih i građevinskih radova.

Na lokalitetu Hisar su otkriveni kulturni slojevi i ostaci objekata koji svedoče o načinu života i privrednim aktivnostima tokom bronzanog i gvozdenog doba, kao i rimskog, vizantijskog i srednjovekovnog perioda. Od predmeta koje su sakupili istraživači i lјubitelјi starina, formirana je i prva arheološka zbirka školske 1929/1930. godine u okviru Istorijskog društva „Vulović“ u leskovačkoj Gimnaziji. Zbirka je stradala u bombardovanju Leskovca 1944. godine.

Tekst: predsednik.rs

Slika: spomenikdatabase.org/leskovac

Izaberite šta želite da pročitate

Poštovane koleginice i kolege,

Svesni smo da je i vaše sanduče prepuno poruka koje ili ne želite, ili vam baš i nisu od velike koristi. Poruke dolaze, gomilaju se i samo prave nered. Zbog toga predlažemo da izdvojite malo vremena i izaberete SMEITS-ova društva čije vesti želite da pratite. Naše vesti namenjene su akademskoj zajednici, tehničarima, inženjerima, projektantima i široj publici.

Pratite nas i na LinkedInu (https://www.linkedin.com/company/smeits).

Zašto ste dobili ovu poruku?

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

Vaša privatnost nam je bitna i redovno ažuriramo politiku privatnosti koja se odnosi na prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova ili prilikom prijave na događaje koje organizuemo, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Izvori slika: arhiva i dizajn SMEITS; arhive i sajtovi sponzora; sajtovi pixabay; unsplash; ukoliko nije drugačije navedeno.

www.smeits.rs
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041

[CONTENT]