Procesing ’15 uspešno održanOtvaranje Procesinga 2015

Procesing '15 pratilo je preko tri stotine učesnika. Dugogodišnji učesnici Procesinga složni su u oceni da je ovo najposećeniji i najbolje organizovan skup u poslednjih nekoliko godina. Generalni pokrovitelj bilo je preduzeće GasTeh, iz Inđije.

Autobusom Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, pedesetak studenata beogradskog Mašinskog fakulteta posetilo je fabriku Generalnog pokrovitelja i pratilo izlaganja radova drugog dana Kongresa.

Detaljnije… 


PowerTech 2015

Redovna konferencija PowerTech održaće se ud 29. juna do 2. jula 2015. u Ajnhovenu (Holandija)
PowerTech će nastaviti tradiciju prošlih konferencijskih izdanja PowerTech nedavno održanih u mnogim gradovima Evrope. PowerTech je centralna konferencija IEEE Power & Energy Society u Evropi.

Konferencija PowerTech Ajnhoven 2015 predstavlja forum za naučnike i inženjere koji rade u raznim segmentima proizvodnje i upotrebe električne energije i organizacija za njenu distribuciju. Svi oni će razmeniti ideje i prikazati rezultate svog naučnog ili stručnog rada.

Teme od interesa su: kretanja u planiranju elektroenergetskog sistema; rad elektroenergetskih sistema i njegov nadzor u realnom vremenu; modeliranje, simulacija i analiza energetskih sistema; zaštita mreže i distribuciju automatizacije; novi načini pretvaranja energije (hibridni AC/DC); distribucija tehnologije; integracija obnovljivih izvora energije i drugo.

Detaljnije... 


Treća međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije

Društvo za obnovljive izvore električne energije, pri SMEITS-u, organizuje 15. i 16. oktobra 2015. Treću međunarodnu konferenciju o obnovljivim izvorima električne energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i Inženjerska komora Srbije podržali su Konferenciju. Inženjerska komora Srbije uvrstila je ovaj skup u svoj Program permanentnog obrazovanja i njeni članovi će dobijati bodove za izlaganje radova kao i za prisustvo Konferenciji. 

Detaljnije...


Loše izvedeni prozori – najveći potrošači energije

Srbija troši dva i po puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i četiri puta više od proseka u zemljama EU.

Struju, gas i mazut najviše rasipamo – kroz grejanje. Od ukupnih toplotnih gubitaka najviše gubitaka odnosi se na prozore. Za zagrevanje naših domova prosečno se potroši 220 kWh/m2, dok, na primer, dansko domaćinstvo potroši prosečno 96 kWh/m2. Loša izolacija fasada na zgradama i kućama, propala stolarija, ali i veliki broj potrošača koji se greje na struju troše čak i polovinu potrošene energije. Zbog svega ovoga Srbija je među zemljama Evrope sa najnižim stepenom energetske efikasnosti.

Od ukupno 3,3 miliona stanova, jednu trećinu stanova treba delimično ili potpuno renovirati. Ova intervencija se pretežno odnosi na izolaciju spoljnih zidova i zamenu spoljnih vrata i prozora. Povoljnim kreditima može se obezbediti ušteda od najmanje 30%.

Kada bi svako domaćinstvo, uz povoljne kredite, odlučilo da izoluje stan, angažovao bi se i znatan deo privrede pa bi tako i država imala koristi kroz poreze i otvaranje novih radnih mesta.


Swegon Air Academy poklanja vebinare Davida P. Wyona

Sagledavajući važnost deljenja znanja, kolege iz Swegon Air Academy članovima Društva za KGH poklanjaju nekoliko najznačajnijih vebinara gospodina Davida P. Wyona.

Zahvaljujemo se kolegama iz Swegon Air Academy na ovom vrednom poklonu.


46. međunarodni kongres i izložba o KGH

Program za mlade – poziv na prijavu radova.

Povodom 111 godina od uvođenja predmeta Grejanje i provetravanje u visokoškolsku nastavu u Srbiji, 46. međunarodni kongres o KGH ove godine će imati poseban Program za mlade namenjen studentima, poslediplomcima, magistrantima, doktorandima, kao i mladim inženjerima koji su zakoračili u proizvodne programe, ili rade u inženjerskim i projektantskim biroima, a imaju do 35 godina.

Detaljnije...


Solarna elektrana u Mađarskoj

Mađarska elektrana Matrai Eromu je položila kamen temeljac za buduću najveću sunčanu elektranu u Mađarskoj. Elektrana je vredna 21 milion evra i gradiće se u mestu Visonta na severu Mađarske. Njena snaga će biti 15 MW, a činiće je više od 72.000 fotonaponskih panela na 30 ha površine. Puštanje u probni rad očekuje se krajem avgusta 2015. godine. Inače Matrai Eromu je vlasnik najveće termoelektrane na ugalj, snage 950 MW.


Primene rashladnih fluida sa niskim potencijalom globalnog zagrevanja

Tokom pripreme planova za isključivanje HCFC-a iz upotrebe u zapadnoj Aziji, predstavnici industrije klimatizacije izrazili su svoju zabrinutost u vezi sa postizanjem ciljeva hlađenja i smanjenja količine opasnih rashladnih fluida koje je postavio Montrealski protokol, jer alternative HCFC-22 u sobnim i malim poslovnim klima-uređajima još nisu uvedene i verifikovane na lokalnim tržištima. Osim toga, vlade su počele sa primenom novih standarda minimalnih energetskih performansi za puštanje na tržište klima-uređaja koji troše više od 50% ukupne energije u nekim zemljama sa visokim temperaturama okoline.

Tehnologije koje su trenutno u komercijalnoj upotrebi i koriste zamene za HCFC, ne samo da rade manje efikasno u ekstremnim uslovima, već mogu imati i veći potencijal globalnog zagrevanja, tako da ne predstavljaju optimalnu alternativu u skladu sa programima zamene HCFC-a u ovom sektoru. Ovaj izuzetan projekat ima za cilj da odgovori na neke dugoročne izazove koji su pred rashladnim fluidima niskog potencijala globalnog zagrevanja i tehnologijama koje ih prate, kao što su finalni proizvodi, komponente i dodaci u zemljama sa visokim temperaturama okoline.

Detaljnije...


Plutajuće solarne elektrane

Nedavno je završena izgradnja dve ogromne plutajuće solarne elektrane koje se nalaze u jezerima Nišihira i Hihašihira u gradu Kato u Japanu. Prema korporaciji Kyocera i kompaniji Century Tokyo Leasing, koje su se udružile u ovom poduhvatu, kombinovana proizvodnja solarnih elektrana će biti oko 3.300 MWh na godišnjem nivou, što je dovoljno za obezbeđivanje potreba za procenjenih 920 domaćinstava.

Ogromne plutajuće elektrane predstavljaju atraktivnu, i što je važnije sigurnu opciju za proizvodnju električne energije u kontekstu nesigurnosti koja je nadvladala nakon incidenta u Fukušimi 2011. godine. Osim toga, solarne ćelije u vodi će navodno proizvoditi više struje od solarnih ćelija na krovovima, jer se stalno hlade vodom na kojoj su postavljene.

Ova dva postrojenja se sastoje od 11.256 modula korporacije Kyocera od 255 vati, smeštenih na platformi napravljenoj od polietilena visoke gustine. Postrojenja su navodno u stanju da izdrže tajfune. Smatra se da će senke koje ogromne platforme bacaju smanjiti rast algi i isparivanje vode.
Još jedna mnogo veća solarana elektrana se planira u veštačkom jezeru brane Jamakura, i ona će moći da se pohvali sa 50.000 modula koji će proizvoditi oko 15.635 MWh godišnje.


Novi pokretači kuglastih ventila

Na osnovu tehnologije koja se nebrojeno puta dokazala kod rotacionih pokretača, Belimo na tržište iznosi novu generaciju pokretača kuglastih ventila čime zaokružuje sveobuhvatan koncept standardizovanih pokretača. Kako bi proširili mogućnosti primene i zadovoljili realne potrebe tržišta, opseg ovih proizvoda proširen je i na gore i na dole, tako da mogu da rade sa snagama od 500 N do 4500 N, uz uobičajen kvalitet koji nudi Belimo. Kompaktnija konstrukcija omogućava ugradnju u stacionarne sisteme grejanja, ventilacije i klimatizacije sa kritičnim prostornim zahtevima. Nova gama proizvoda se ističe jednostavnim i intuitivnim rukovanjem od mehaničkog spajanja, pa do podešavanja radnih parametara.

Detaljnije...


Energetska efikasnost u Pirotu

U Beogradu je 22. i 23. aprila održan Drugi međunarodni sajam o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti – „RENEXPO – zapadni Balkan“. Jedna od tema sajma bila je i promocija Projekta srpsko-nemačke saradnje „Energetska efikasnost u zgradarstvu“.

Opština Pirot je od strane GIZ-a odabrana kao jedna od četiri opštine, od ukupno 169 lokalnih samouprava, sa kojima GIZ sarađuje, da se predstavi i prisutne upozna sa svojim iskustvima i planovima iz oblasti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Tom prilikom su predstavnici opština obavili razgovore sa domaćim i međunarodnim ekspertima iz ove oblasti. Prethodna faza projekta obuhvatala je energetsku sertifikaciju objekata i ona je uspešno završena.

Pirot je na dobrom putu unapređenja energetske efikasnosti jer je sada aktuelan ovaj projekat, a paralelno s tim sprovode se i aktivnosti u oblasti korišćenja biomase, odnosno projekat zamene postojećih kotlova kotlovima na bio masu u školskim objektima.

U okviru ovog skupa predstavljeni su projekta srpsko-nemačke saradnje energetske efikasnosti u zgradarstvu u kome su partneri sa nemačke strane organizacija za tehničku saradnju GIZ i Ministarstvo energetike i Ministarstvo građevinarstva.


Klimatizacija malih bazena

ThermoCondovi uređaji serije 19 i 29 su višenamenski kompaktni sistemi za klimatizaciju zatvorenih privatnih bazena. Projekat i funkcionalnost svih sistema optimalno je prilagođen tehničkim zahtevima. Integrisana toplotna pumpa (serije 29) u režimu recirkulacije podiže ukupnu efikasnost sistema i omogućava odvlaživanje vazduha u sali bazena.

Kombinacija prvoklasnih komponenti i sistema za preciznu kontrolu i regulaciju, garantuju ekonomičan rad u svim uslovima, uz istovremeno obezbeđivanje najvišeg stepena ugodne klimatizacije. Sistemi ThermoCond odvlažuju, greju i provetravaju zatvorene bazene, a istovremeno obezbeđuju dobru klimu i idealnu zaštitu materijala zgrade.

Dodatne komponente, kao što su radijatori, ili panelni sistemi grejanja, načelno više nisu potrebni.

Detaljnije... 


Vetrogeneratori bez elisa

Španska kompanija Vortex razvila je novi koncept proizvodnje “zelene energije” – pomoću vetrenjača bez elise. Ove vetrenjače su zapravo beli stubovi postavljeni u zemlju koji energiju proizvode osciliranjem izazvanim strujanjem vetra, dok običnom posmatraču zapravo izgleda kao da se tresu. Dok se tako pomeraju ovi stubovi liče na vrtloge, po čemu je ova kompanija dobila i ime.

Efekat “vrtloga” postignut je posebnim magnetima uz pomoć kojih se vetrenjače tresu koliko god je to moguće bez obzira na jačinu vetra. Dok vibriraju one proizvode energiju koja je za oko 40% jeftinija od one koju proizvode vetrenjače sa elisama, jer su skupe i njihovo održavanje.

S obzirom na njihov dizajn u budučnosti će biti moguće da se na manjoj površini postavi više stubova, čime bi se mogao nadoknaditi njihova najveći nedostatak – to što proizvode 30% manje energije od klasičnih vetrogeneratora.

Predstavnici Vortex-a izjavljuju da će prve manje modele ovih vetrogeneratora isporučiti tržištu sledeće godine, a veće modele možemo očekivati od 2018. godine. 


Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a.

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana

 

[CONTENT]