TrstenikKurs o F-gasovima na srpskom jeziku

Tehničari za klimatizaciju, grejanje i hlađenje imaju priliku da budu u toku sa novim propisima i tehničkim dostignućima iz industrije na lak i pogodan način. Novi sistem obuke preko interneta (e-learning), omogućavaju profesionalcima da održavaju i pobolјšaju kompetentnost bilo kad i bilo gde, kao i da dobiju međunarodno priznati sertifikat o kontinualnom profesionalnom razvoju (sertifikat CPD).

Detaljnije… 


Vetrogenerator

Vršac i Kula dobijaju vetrogeneratore 

U Kuli i Vršcu grade se vetrogeneratori koji će oko 15.000 domaćinstava snabdevati električnom energijom. U 2016. godini može se očekivati 300 MW čiste energije. Ovi vetrogeneratori biće prvi takve snage u Srbiji. Očekuje se da se nakon dužeg čekanja i pripreme ovaj projekat ostvari. S obzirom na povoljne vremenske prilike, naročito u toku zime, smanjiće se potrošnja električne energije iz konvencionalnih izvora.

Detaljnije…


Treća međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije

Društvo za obnovljive izvore električne energije, pri SMEITS-u, organizuje 15. i 16. oktobra 2015. Treću međunarodnu konferenciju o obnovljivim izvorima električne energije.Konferencija se održava u Sava centru.

Preliminarni program Konferencije možete videti na sajtu.

Detaljnije…


ASHRAE

ASHRAE i Odeljenje za energiju SAD obnavljaju memorandum o razumevanju 

Atlanta – Ističući svoju posvećenost poboljšanju efikasne upotrebe energije, ASHRAE i Odeljenje za energiju SAD (Department of Energy – DOE) obnovili su memorandum o razumevanju.

Sporazum su nedavno potpisali Tom Feniks (Tom Phoenix), tadašnji predsednik ASHRAE-a, i David Danielson (David Danielson), pomoćnik sekretara za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije pri DOE. Ovaj memorandum predstavlja obnovljeni sporazum potpisan 2011. godine.

I ASHRAE i DOE se slažu da treba da nastave svoju dugogodišnju saradnju na poboljšanju efikasne upotrebe energije, poboljšanje vidljive i sve šire primene obnovljivih izvora energije i smanjenje uticaja korišćenja energije na životnu sredinu.

„Obnavljanjem našeg memoranduma o razumevanju, ASHRAE i DOE izjavljuju da će uložiti zajedničke napore za očuvanje energije“, rekao je g. Feniks. „Nastavljanje saradnje sa DOE omogućiće nam da pojačamo napore za postizanje značajnih ušteda energije bez žrtvovanja ugodnosti, kvaliteta vazduha ili produktivnosti“.

Detaljnije…


46. Međunarodni kongres i izložba o KGH 

Na sajtu kongresa možete pogledati koje su firme potvrdile svoj dolazak na izložbu proizvoda i dostignuća u Sava centru. Njihov veliki broj predstavlja potvrdu da je ova manifestacija jedinstvena i najveća u ovom delu Evrope.

Detaljnije... 


UNIDO

Podsticaj ženama da postanu agenti održive energije 

Ključna poruka Bečkog energetskog foruma (Vienna Energy Forum – VEF – 25. jun 2015) jeste da su održiva energija i jačanje položaja žena dva komplementarna, ključna cilja za zaista inkluzivni i održivi razvoj.

Za vreme trodnevnih diskusija na najvišem nivou u okviru VEF-a, od 18. do 20. juna, održiva energija je proglašena zlatnom niti koja vezuje agendu za održivi razvoj sa aktivnostima za zaštitu klime, a svi su se složili da polna ravnopravnost treba tesno da povezuje sve te komponente. Konačan dokument VEF-a ističe da energetsko siromaštvo neproporcionalno utiče na žene zbog zavisnosti od biogoriva, tradicionalnih uloga u društvu i sa time vezanih zdravstvenih problema. Dokazano je da pristup održivoj energiji može ekonomski da osnaži položaj žena i poboljša polnu ravnopravnost, pa je u tom kontekstu postignuta saglasnost da Ciljevi održivog razvoja broj 5 i 7, koji govore o jačanju položaja žena, odnosno o održivoj energije, moraju biti razmatrani istovremeno, kroz integralni pristup koji podstiče pozitivnu promenu uloge žene u inovativnim energetskim rešenjima.

Detaljnije…


Ruski gas

Test za izdržljivost bez ruskog gasa 

Uoči oktobarskog samita EU, Komisija je predstavila prvu analizu posledica prekida dotoka ruskog gasa, ili čak potpunog zaustavljanja uvoza gasa u EU i susedne zemlje. Lako je bilo predvideti da su neke zemlje ugroženije od ostalih.

Zima se približava, ukrajinska kriza tinja, Komisija je izjavila da je želela jasnu sliku o posledicama i kako ih ublažiti.

Test se sastojao od simulacije dva glavna pretpostavljena scenarija prekida snabdevanja u periodu jesen–zima (za periode od jednog do šest meseci u svakom godišnjem dobu):

  • kompletan prekid dotoka ruskog gasa u EU i članice Energetske unije (Ukrajina, Moldavija i zemlje zapadnog Balkana). Predviđen je i kompletan prekid snabdevanja kroz Severni gasovod kojim ruski gas ispod Baltičkog mora dolazi do Nemačke;
  • prekid gasovoda kroz Ukrajinu. 

Detaljnije…


R32

Daikin nudi savete za instalaciju R32 

Belgija. Daikin Europe je napravio belu knjigu o prednostima R32 i nudi savete i odgovore u vezi sa njegovom „umerenom zapaljivošću“.

Daikin trenutno u Evropi nudi tri uređaja koji koriste ovaj novi rashladni fluid sa niskim potencijalom globalnog zagrevanja, a nudi i belu knjigu za instalatere i servisere. Iako je u Evropi relativno nova kompanija, Daikin je krajem 2012. u Japanu prvi u svetu ponudio klima-uređaj sa rashladnim fluidom R32. Od tada je instalirano nekoliko miliona uređaja u raznim zemljama kao što su Australija, Novi Zeland, Indija, Tajland, Vijetnam, Filipini, Malezija i Indonezija.

Uprkos zabrinutosti zbog „umerene zapaljivosti“, Daikin tvrdi da su instalacija i servisni postupci za R32 slični kao i za R410A. „To je običan rashladni fluid i rad sa njim ne može biti jednostavniji“, kaže se u Daikinovoj beloj knjizi. „R32 se i lakše obnavlja i ponovo koristi“.

Detaljnije...


Toplotna pumpa

Rast tržišta toplotnih pumpi u svetu 

Globalno tržište toplotnih pumpi doživljava porast prodaje od 4 milijardi evra u 2014, što je za 1,7% više u odnosu na 2013. godinu.

Najnovije istraživanje britanske kompanije BSRIA pokazuje da je ovakav porast rezultat pozitivnih brzina rasta u Evropi i Severnoj Americi, dok azijsko tržište zaostaje zbog usporenog rasta kineske ekonomije i povećanja konkurencije koja pojačava pritisak na cene u Japanu. Uprkos tržišnog pritiska, Japan ostaje najveće svetsko tržište sa oko jednom milijardom evra u 2014.

Detaljnije…


EN 1886

EN 1886 – evropski standard za mehaničke osobine uređaja za pripremu vazduha 

EN 1886 je evropski standard za mehaničke osobine uređaja za pripremu vazduha u celini, određujući metode testiranja, zahteve testiranja i klasifikaciju. Mehaničke osobine su:

  • jačina kućišta,
  • vazduha kroz kućište,
  • vazduha oko filtera,
  • toplote (kućišta),
  • toplote (kućišta),
  • izolacija. 

Detaljnije…


Torino

2 MW snage za simulator skakanja padobranom  

Nova atrakcija u Torinu – doživite slobodan pad! Prvi vertikalni vazdušni tunel u Italiji koji svima pruža mogućnost da dožive stvarni osećaj leta identičan koji imaju i padobranci za vreme slobodnog pada.

Vazdušni tunel – stakleni cilindar prečnika 4,3 metra i 11 metara visine u kojem snažno vertikalno strujanje vazduha, jedno ili više lica podiže u visinu, omogućava učesnicima da dožive neverovatno iskustvo plutanja u vazduhu – sve potpuno bezbedno, zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji!

Detaljnije...


Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana

 

[CONTENT]