Trstenik3. Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije

U Japanskom salonu Sava centra u Beogradu, 15. i 16. oktobra održaće se 3. Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije. Na otvaranju Konferencije će govoriti gospodin prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a, generalnog pokrovitelja skupa.

Skup su podržali i Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstvo rudarstva i energetike, Inženjerska komora Srbije, koja je skup uvrstila u svoj Program obuke kontinuiranog profesionalnog usavršavanja svojih članova.

Detaljnije… 


Vetrogenerator

Program istaknutih predavača ASHRAE-a 

Komitet za prenos tehnologija Dunavskog ogranka ASHRAE u saradnji sa Društvom za KGH pri SMEITS-u i Akademijom inženjerskih nauka Srbije organizuje Seminar istaknutih predavača ASHRAE-a, pod naslovom Konzervacija i obnovljivi izvori energije (OIE) u hlađenju i klimatizaciji, koji će se održati u četvrtak, 8. oktobra 2015. sa početkom u 11 časova u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73.

Predavači su Ron Vallort, ASHRAE, Čikago (Tehnike za konzervaciju energije u stambenim, kancelarijskim, komercijalnim i rashladnim postrojenjima), Petar Novak, Energoteh, Ljubljana (Toplotne pumpe – tehnologija za brzi prelazak zgrada na OIE) i Slobodan Pejković, P.E., Filterfrigo, Beograd (Merenje utroška energije toplotne pumpe voda – voda kod grejanja i klimatizacije stambene zgrade u realnim radnim uslovima).

Detaljan program i prijava na seminar…


46. Međunarodni kongres i izložba o KGH 

Na sajtu kongresa možete pogledati koje su firme potvrdile svoj dolazak na izložbu proizvoda i dostignuća u Sava centru. Njihov veliki broj predstavlja potvrdu da je ova manifestacija jedinstvena i najveća u ovom delu Evrope.

Detaljnije... 


UNIDO

Sertifikat CPD u Srbiji 

Ne postoji jedan ili standardan pristup kontinualnom profesionalnom usavršavanju (continuing professional development – CPD), ali bi njegovi rezultati uvek trebalo da budu jasni i primenljivi. CPD kombinuje različite metode učenja kao što su radionice, skupovi, programi e-učenja, deljenje ideja i tehnika najbolje prakse, sa ciljem poboljšanja stručnosti i profesionalnog razvoja kandidata. CPD se možde jednostavnije opisati kao niz obrazovnih aktivnosti kojima kandidat razvija svoje stručne sposobnosti. Uspešnim završetkom elektronskog kursa o F-gasovima i odgovarajućoj regulativi, kandidat dobija sertifikat o kontinualnom profesionalnom usavršavanju koji se priznaje u celoj Evropi. Osim stečenog znanja, kandidat dobija i prednost prilikom zapošljavanja u zemlji ili inostranstvu.

Detaljnije…


Ruski gas

Цена грејања у грејној сезони 2015/2016 

За грејање стамбеног простора од 60 m2 на 20 °C у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 kWh (150 kWh/m2 је просечна процењена потрошња у Србији). Годишњи трошкови обезбеђења ове количине енергије из различитих извора, зависе од ефикасности пећи и цена енергије, односно горива.

Detaljnije…


R32

Snaga vetra: energija budućnosti 

Danske vetrenjače su nedavno, kada je severom Evrope duvao nešto jači vetar nego obično, za jedan dan uspele da proizvedu 116% potrebne električne energije, a ostatak energije je izvezen za Norvešku, Nemačku i Švedsku. U prepodnevnim satima, kada se ne koristi mnogo struje, danske vetrenjače su zapravo proizvele 140% potrebne energije, iako u tim trenucima čak nisu koristile svoj puni potencijal. Danska se nalazi na prvom mestu u Evropi po energiji koju dobija od vetra, a trenutno iz obnovljivih izvora dobija čak 43% energije. Cilj za 2020. godinu je da se 70% struje dobija na ekološki način, a da do 2050. godine u potpunosti eliminiše upotrebu uglja, nafte i gasa u prozvodnji električne i toplotne energije.

Kako je istakao Oliver Džoj, portparol trgovinskog tela Evropske asocijacije za energiju nastalu od vetra, Danska je pokazala da je svet koji bi potpuno živeo od zelene energije moguć i da snabdevanje energijom iz vetra i drugih obnovljivih sistema predstavlja put ka dekarbonizaciji. Danska ima obalu dugu 7.300 kilometara što pogoduje izgradnji vetrenjača koje prozvode struju iznad površine mora. Vlasti Švedske, Danske i Nemačke zajednički rade na postrojenju sa turbinama na vetar u Baltičkom moru, koje bi trebalo da počne sa radom najkasnije do 2020. godine.


Toplotna pumpa

U Srbiji obnovljivi izvori nedovoljno zastupljeni  

Srbija najverovatnije neće ostvariti zacrtanih 27% udela obnovljivih izvora energije do 2020. godine u finalnoj potrošnji energije. Iz tih razloga verovatno će doći do revizije ovog programa kako se nagoveštava u izveštaju „Energetske zajednice jugoistočne Evrope“. Ulaganja kao i efekti zakona za sada su minimalni s obzirom na izgrađene nove kapacitete od 23 megavata od 2012. godine. Za veće uštede energije potrebno je doneti odgovarajuća podzakonska akta i pojačati institucionalne kapacitete, kao i primenu propisa. Na planu životne sredine, Srbija u energetici mora da se uskladi do kraja sa evropskim propisima o nivou sumpora u gorivima i da nastavi da se priprema za primenu ključnih odredbi direktiva kojima se ograničavaju emisije gasova.

Detaljnije…


EN 1886

Izmene javnog poziva za izgradnju postrojenja za biomasu i biogas 

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije objavilo je Obaveštenje u vezi sa Javnim pozivom za dodelu bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa.

Kako je navedeno u obaveštenju, u skladu sa pravilima pomenutog javnog poziva izvršene su izmene teksta Obrasca prijave i modela Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava. Tako je u Obrascu prijave izmenjeno poglavlje 4 koje sada nosi naziv Značajni datumi, dok je u Ugovoru o dodeli bespovratnih sredstava izmenjen deo teksta na prvoj strani koji se odnosi na datum raspisivanja Javnog poziva.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije 8. maja 2015. godine raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa. Javni poziv se sprovodi u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, a finansira ga Globalni fond za životnu sredinu i UNDP. Kako je navedeno, cilj projekta je održivo korišćenje energije kroz diversifikaciju izvora energije i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe. U planu je izgradnja osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa, a ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 1,6 miliona dolara. Rok za prijavu je 15. oktobar 2015. godine.

Detaljnije…


Torino

Simensova nova rešenja u prenosu električne energije 

Simens je najavio primopredaju četvrte mreže North Sea HelWin2 korisniku TenneT, čime ova mreža počinje sa komercijalnim radom. Platforma se nalazi oko 85 kilometara severozapadno od ostrva Helgoland, po kome je i dobila svoje ime.

Projektovana da prenosi i do 690 MW zelene struje, platforma dozvoljava da se priključen vetropark može proširivati Simensovim vetroturbinama od 3,6 MW, a nove vetroturbine se mogu dodavati skoro svakodnevno.

Detaljnije...


Torino

Zelena energija – Sajam energetike i ekologije 2015 

Od 14. do 16. oktobra 2015. godine u Beogradu biće održani 11. Međunarodni sajam energetike i 12. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFAIR. Moto koji objedinjuje ove dve međusobno zavisne oblasti je „Zelena energija“.

Detaljnije...


Torino

Promene u rukovodstvu TROX-a 

Promene u vrhu kompanije TROX GmbH desile su se iznenadnim odlaskom predsednika Michaela Bauera i postavljanje Uda Junga za generalnog direktora Kompanije.

Michael Bauer napušta Kompaniju posle samo godine dana, a njegov odlazak se opisuje kao "deo strateškog prestrojavanja".

U svojoj novoj ulozi, Udo Jung će biti odgovoran za upravljanje proizvodnjom, prodajom i istraživanjem i razvojem. Od 1997. godine bio je zaposlen u TROX TLT GmbH. Od 2013. je bio i potpredsednik za upravljanje proizvodima i sigurnosni inženjering TROX GmbH, a od 2014. godine radio je u MD BSH tehnologije Poljska.


Torino

Ventilacija porodičnih stanova (ASHRAE 62.2) 

Novi elektronski kurs ASHRAE 62.2. Ventilacija jednoporodičnih stanova. Datum: 19. oktobar – 27. novembar 2015.

Obiman elektronski kurs je praktični kurs za projektante koji traje od 19. oktobra do 27. novembra. Predavač RickKarg je od 2007. član ASHRAE-ovog komiteta 62.2 i šef je grupe za stambenu ventilaciju. Bio je glavni urednik ASHRAE-ove smernice 24-2015, dodatka standarda 62.2 ASHRAE-a. Rick će prikazati najbolja rešenja iz prakse za izračunavanje zahteva za ventilacijom, kako se bira optimalna oprema i kako da sve bude u skladu sa standardima. Kurs će prikazati razne proračune kao i rešenja u cilju iznalaženja najboljeg rešenja.

Detaljnije...


Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana

 

[CONTENT]