46. Međunarodni kongres i izložba o KGH 

Izložba o KGH u okviru kongresa ima za cilj da stručnoj javnosti predstavi nova rešenja i proizvode koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. Izložba je prilika da se sretnu naučnici, projektanti, konstruktori, proizvođači, predstavnici firmi – svi posvećeni istom zadatku: energetskoj efikasnosti u zgradama. 

Povodom 111 godina od uvođenja predmeta Grejanje i provetravanje u visokoškolsku nastavu u Srbiji, ove godine se na Kongresu posebna pažnja posvetiti programu za mlade sa cilјem da oni steknu iskustvo u javnim nastupima, da dobiju priliku da provere svoj pristup temi ili problemu kojima se bave, da opišu i prikažu svoje početne ili završne rezultate.

Detaljnije... 


O obnovljivim izvorima električne energije
u Sava centru

U beogradskom Sava centru, 15. i 16. oktobra 2015. godine, održana je 3. Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije.

Konferenciju je organizovalo Društvo za obnovljive izvore električne energije (DOIEE) pri SMEITS-u. Nakon svečanog otvaranja i veoma dobrog plenarnog predavanja, prof. dr Nikole Rajakovića, saopšteno je ukupno dvadeset sedam, od trideset, radova iz Srbije, Austrije i Ukrajine. Radovi su bili podeljeni u šest tematskih grupa. Cilj Konferencije bila je analiza prednosti i nedostataka savremenih rešenja u oblasti obnovljivih izvora električne energije, koja se primenjuju u svetu u kod nas, kao i obezbeđenje plodotvorne razmene mišljenja i ideja vezanih za razvoj i primenu ovih izvora. Učesnici skupa su dobili štampanu knjigu apstrakta kao i zbornik prijavljenih radova u digitalnoj formi. Konferenciji je prisustvovalo oko 160 inženjera različitih struka: elektrotehnike, mašinstva, arhitekture, građevine.

Detaljnije...


Međunarodni dani energetike i investicija

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, Novosadski sajam i Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine APV. organizuju Međunarodne dane energetike i investicija koji će se održati 28. i 29. oktobra 2015. godine u Novom Sadu. Ciljevi ovog skupa su:

  • podsticanje poslovnih kontakata i saradnje između svih relevantnih zainteresovanih strana u oblasti energetskog sektora i sektora lokalnog razvoja u Srbiji i regionu,
  • upoznavanje potencijalnih investitora sa investicionim projektima i stimulisanje porasta investiranja u ove privredne oblasti, i
  • predstavljanje naprednih tehnologija i oblika finansiranja energetskih projekata.

Drugog dana skupa, 29. oktobra, SMEITS će na ovom skupu predstaviti članovi Društva za obnovljive izvore električne energije svojim radovima.

Detaljnije...


Grejanje, hlađenje i ventilacija:
Kako postići najveće uštede u zgradi
primenom energetske strategije EU?

U saradnji sa EHPA, EVIA i EPEE, REHVA je organizovala konferenciju na visokom nivou za vreme Nedelje održive energije EU 2015, 17. juna u Briselu.

Više od 100 stručnjaka raznih struka pohađalo je ovaj seminar. Razmatrane su različite ideje o primeni i razvoju novih građevinskih tehnologija za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada u Evropi. Pola Rej (Paula Ray), rukovodilac građevinskog tima u DG Energy, dala je pregled EPBD i evropskih smernica za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada. Frank Hovorka (Frank Hovorka), potpredsednik REHVA-e govorio je o važnosti kvaliteta unutrašnjeg vazduha i energetski efikasnih zgrada i o tome da oba pitanja treba rešavati istovremeno. EU se nedavno fokusirala na energetski efikasne zgrade – ne posvetivši dovoljno pažnje kvalitetu unutrašnjeg vazduha. Pa ipak, ova tema ima glavnu ulogu: veći deo našeg života provodimo unutra i unutrašnja sredina ne samo da ima veliki uticaj na naše zdravlje, već i na našu produktivnost. Direktiva o energetskoj efikasnosti, ekodizajn i obnovljena EPBD, utrli su put za poboljšanje energetske efikasnosti. Sada nam je potrebna ista vrsta snažnog signala u vezi sa kvalitetom unutrašnjeg vazduha i da očekujemo da veliki igrači nađu načina da to ostvare.

Detaljnije...


Студентско такмичење REHVA-e
у оквиру конгреса CLIMA 2016

12. REHVA КОНГРЕС КЛИМА 2016 (www.clima2016.org) одржаће се од 22. до 25. маја 2016. године у Алборгу (Данска) у оквиру кога ће се одржати и студентско такмичење са темом из области КГХ. Студентско такмичење ће се одржати као подршка професионалном развоју струке.

Детаљније…


Budućnost "Turskog toka"  

Početak izgradnje gasovoda „Turski tok“, planiran za kraj 2016. godine, otkazuje se neodređeno vreme, saopštio je u sredu zamenik predsednika Uprave Gasproma Aleksandar Medvedev, a javljaju ruski mediji.

Po njegovim rečima, ruska strana ne zna kim će da potpiše međuvladin sporazum, jer posle parlamentarnih izbora, Turska još nije uspela da formira vladu, a novi izbori su zakazani za početak novembra.

Prvobitni ruski plan je bio gradnja gasovoda sa četiri cevi, ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, ali kako se s potpisivanjem sporazuma kasnilo, a na horizontu se u međuvremenu pojavio „Severni tok 2“, počelo se razgovarati o dve, a na kraju čak i samo o jednoj cevi.

Ministar energije, Aleksandar Novak, nedavno je izjavio da eventualno polaganje više cevi zavisi od potreba jugoistočne Evrope za gasom.

Detaljnije....


Kirigami kao inspiracija za solarne ćelije

Jedan od izazova sa kojim se suočavaju dizajneri običnih ravnih solarnih panela jeste činjenica da se Sunce ne zadržava dugo na jednom mestu.

To znači da, ukoliko se želi da solarni panel „uhvati“ što više Sunčeve svetlosti, onda mora da se okreće zajedno sa Suncem dok se ono kreće nebom.

Iako postoje motorizovani uređaji napravljeni upravo za ovu potrebu, oni ipak dodaju na kompleksnosti, težini i ceni fotonaponskih sistema.

Sada pak, postoji i drugi način, jer su naučnici sa Univerziteta u Mičigenu (SAD) razvili jednostavniju alternativu tome – baziranu na antičkoj japanskoj umetnosti kirigami (isecanje papira kako bi se dobio određeni oblik). Inženjeri sa Univerziteta u Mičigenu konsultovali su se sa Metjuom Šlianom, umetnikom za kirigami koji drži predavanja u Školi za umetnost i dizajn ovog univerziteta.

Detaljnije...


Obnovljivi izvori će zameniti fosilne do 2050. 

Najnoviji izveštaj Greenpeace International i Global Wind Enery Council, Energy [R]evolution 2015, pokazuje put ka energetskom sektoru koji koristi 100% obnovljivih izvora.

Scenario Energy [R]evolution nudi najpribližnija rešenja za postizanje dogovorenog cilja za ograničenje porasta globalne srednje temperature ispod 2 °C.

Sa manje od tri meseca do Pariskog klimatskog samita, svetski lideri imaju priliku da naprave prve kritične korake u borbi protiv klimatskih promena i ubrzaju prelazak svetskog energetskog sektora sa fosilnih goriva na 100% obnovljivih izvora do sredine veka.

„Sada imamo konkurentne tehnologije koje mogu rešiti većinu klimatskih problema – emisiju ugljen-dioksida iz energetskog sektora“, rekao je Steve Sawyer, generalni sekretar Global Wind Energy Council. „Sada nam je potrebna politička volja da uspostavimo odgovarajuće finansijske i zakonske mere za ispunjenje tog cilja“.

Detaljnije….


Energija i okolina 

Globalna industrijska proizvodnja i potrošnja prerasli su kapacitete obnavljanja prirodnih resursa i sposobnosti država da se izbore sa zagađenjem i otpadom. Industrijski razvoj je tokom proteklih decenija desetine miliona ljudi izvukao iz bede, naročito u stalno rastućim urbanim sredinama, evidentno je da takav razvoj i urbanizacija traže svoj danak.

Ovaj fenomen prate neodgovarajuće ili nepostojeće urbane službe, kao što su sistemi za reciklažu, tretman otpadnih voda, kanalizacije, drenaže, vodosnabdevanja i upravljanja čvrstim otpadom.

Takvi nedostaci usporavaju ekonomski razvoj, opterećuju prirodne sisteme i ugrožavaju javno zdravlje i investicije. Urbane sredine nisu u stanju da na pravi način doprinesu ekonomskom razvoju.

Detaljnije….


50. rođendan kompanije Polytechnik 

Austrijska industrija je naveći proizvođač postrojenja za sagorevanje biomase. Porodična firma Polytehnik Luft –und Feuerungstechnik ističe se natprosečnim rastom i razvojom u ovom sektoru. Tokom nekoliko prethodnih decenija, mali biznis sa dva zaposlena, sa sedištem u mestu Triestingtal u Donjoj Austriji, izrastao je u globalno prisutnu kompaniju Polytechnik Group. Tokom svečanosti povodom proslave 50. rođendana, firma je objavila da planira investiciju od 12 miliona evra u razvoj i proširenje proizvodnje. Usporenom rastu na postojećim tržištima odgovoriće se otvaranjem novih izvoznih tržišta.

Detaljnije... 

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana.