Bilten SMEITS-a #17

 

Objavljen program
46. kongresa o KGH

Za izlaganje su prihvaćena 83 rada autora iz zemlje i sveta. Kongres će pratiti preko 200 studenata iz zemlje i okruženja i nadamo se da će oni uskoro izlagati svoje naučne i stručne radove na nekom od sledećih kongresa. Društvo za KGH Srbije redovan je član REHVA-e, pa će ove godine beogradski kongres o KGH pratiti i članovi Upravnog odbora ove asocijacije koji će tom prilikom održati svoju redovnu sednicu.

Program kongresa možete pogledati ovde. 


KGH-4-2015Novi broj časopisa "KGH"
preuzmite na 46. kongresu o KGH

U četvrtom broju časopisa "KGH" čitaoce čekaju rubrike: 90 dana KGH, Intervju, Ozonske strane, Tematski članci, Preporučujemo vašoj pažnji, Novosti suizdavača, Standardi u grejanju, hlađenju i klimatizaciji.

Članovi Društva za KGH Srbije svoj primerak četvrtog ovogodišnjeg broja časopisa "KGH" mogu da preuzmu za vreme 46. međunarodnog kongresa i izložbe o KGH koji se od 2. do 4. decembra održava u Sava centru, u Beogradu.

Ukoliko neko od članova nije u mogućnosti da za vreme kongresa preuzme časopis, svoj primerak će dobiti poštom nakon kongresa.

Podsećamo članove da uplate članarinu za 2016. godinu i obezbede svoja četiri primerka časopisa "KGH" u sledećoj godini. Uplatom članarine, osim toga, stiču pravo na popust od 15% na SMEITS-ova izdanja, popust na elektronski kurs o F-gasovima, 20% popusta na kotizacije za skupove u organizaciji SMEITS-a...


Otvoren prvi vetropark u Srbiji

Kompanija MK Fintel Wind je otvorila je 12. novembra ove godine prvi vetropark u Srbiji. Vetropark se nalazi nedaleko od Kule i snagom od 9,9 megavata (MW) proizvodiće 27.000 MW zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Vetropark je pustio u rad ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

MK Fintel Wind je zajednička kompanija italijanskog Fintel Energia Spa, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i srpske MK grupe, koja je u februaru ove godine započela izgradnju vetroparka i uložila blizu 15 miliona evra, a pokretanjem tog projekta planirano je da posao dobije 50 radnika.

Postrojenje se sastoji od tri vetrogeneratora tipa "Vestas" iz Danske, visine 178 metara, a radi se o prvim vetrogeneratorima u Srbiji koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi. Vetrogeneratori su rečnim baržama stigli u luku Apatin odakle su transportovani do Kule.

Prema izjavi ministra Aleksandra Antića može se očekivati da će u aprilu ili martu sledeće godine biti završene dve vetrenjače snage 6,6 megavati pored Vršca, a da će u narednom periodu Srbija dobiti između 160 i 170 novih vetrenjača koje će biti izgrađene najviše u Vojvodini, ali i uz sliv Dunava.

Detaljnije...


Velike elektrane uskoro odlaze

Fotonaponski paneli, vetroturbine i sve pristupačniji sistemi za skladištenje energije uskoro će zameniti centralizovani model distribucije električne energije. Koliko još vremena imaju velike elektrane i šta će ih zameniti?

Pod pritiskom novih načina dobijanja energije, velike elektrane na fosilna goriva uskoro će proći kao dinosaurusi koje su zamenili manji i fleksibilniji takmičari.

U većini industrijskih zemalja, uz sve razlike, zajedničko je sve šire korišćenje obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije, u najvećoj meri zahvaljujući upotrebi brojnih generatora na sunce i vetar. Ne uzimajući u obzir ekonomiju i ekologiju, ova činjenica ima velikog uticaja na to kako balansiramo proizvodnju i potrošnju energije. Prenosni sistemi za sada nemaju skladišne kapacitete pa zato nemaju ni mogućnost inertnog odgovora. Bez udubljivanja u ovo stanje, svaka neravnoteža se trenutno mora rešavati kako bi se sprečile distorzije talasnog oblika i frekvencije struje napajanja, dva vrlo nepoželjna fenomena koji mogu izazvati ozbiljne kvarove opreme i strukture proizvodnje i distribucije.

Detaljnije…


Nova generacija Kerijerovih inteligentnih toplotnih pumpi

Kerijer (Carrier) je vodeći proizvođač visokotehnoloških uređaja za grejanje, ventilaciju, klimatizaciju i hlađenje (KGH). Nedavno je uveo novu generaciju vijčanih toplotnih pumpi vazduh–voda koje vlasnicima zgrada nude novi nivo efikasnosti i karakteristika.

Nova generacija toplotnih pumpi 30RQP AquaSnap kombinuje jednostavnost sa inteligencijom. U pumpu su ugrađene najnovije tehnologije kao što su ventilatori sa promenljivom brzinom, lemljeni razmenjivači toplote sa asimetričnim kanalima, elektronski ekspanzioni ventili i ekrani u punoj boji osetljivi na dodir.

Nova gama pumpi odlikuje se inovativnim odmrzavanjem bez utroška energije. Zato ovi uređaji mogu da povećaju sezonski koeficijent učinka (seasonal coefficient of performance – SCOP) toplotne pumpe do 12% u odnosu na ranije modele AquaSnap. Ovaj metod odmrzavanja omogućava brži povraćaj uloženih sredstava, veću efikasnost, pouzdanost i ugodnost, uz smanjenje buke i vibracija, kao i smanjenje uticaja na životnu sredinu.

Detaljnije…


Nova globalna analiza pokazuje nastavak trendova ka čistoj energiji

Prema analizama projekta Carbon Disclosure (CDP) i AECOM-a, gradovi Latinske Amerike i Evrope su najmanje zavisni od fosilnih goriva za dobijanje električne energije. Gradovi pacifičke Azije i dalje u velikoj meri zavise od fosilnih goriva, dok su gradovi Severne Amerike i Afrike, negde na sredini.

U ovogodišnjem istraživanju učestvovalo je 308 gradova sa ciljem poboljšanja strategija borbe protiv klimatskih promena. Do sada su 162 grada objavila odnos fosilnih i čistih izvora koje koriste. Rezultati pokazuju da gradovi Latinske Amerike 76% energije dobijaju iz čistih izvora, u poređenju sa 59% u evropskim ili 15% u azijskim gradovima.

Gradovi su, generalno, napravili veliki napredak u zameni fosilnih goriva onima sa energijom sa malom emisijom ugljenika. 35% gradova izjavljuje da tri četvrtine električne energije dobijaju iz ne-fosilnih izvora, dok trećina gradova ima postavljen neki cilj za upotrebu obnovljivih izvora. Santa Monika, San Francisko i Stokholm su postavili ciljeve od 100% obnovljivih izvora.

Detaljnije…


Termička jedinica sa fiksnom regulacijom

Termička jedinica sa fiksnom regulacijom i setom za distribuciju fluida za primarni krug grejanja se koristi kod kombinacije radijatorskog i podnog grejanja. Termička jedinica sa fiksnom regulacijom održava konstantan protok fluida na zadatoj temperaturi za podno grejanje. Regulisanje temperature vrši se hidrauličkom jedinicom koja se sastoji od termostatskog trokrakog ventila sa ugrađenim senzorom. Funkcija ovog seta je da obezbedi protok fluida oko kotla do grejnih elemenata. Komplet sa razdelnicima sa ugrađenim zaustavnim i regulacionim ventilima i podesivim by-pass setom za primarni krug radijatorskog grejanja. Druga neophodna oprema su termostatski ili elektrotermički ventili.

Detaljnije…


Obnovljivi izvori za novo automobilsko stajalište

Sistem klimatizacije novog Autogrilla je hibrid obnovljivih izvora, koji može da koristi različite izvore energije, kao što su voda, zemlja i sunce.

Tehnički deo se nalazi van objekta, na terasi i na krovu. Sastoji se od geotermalnih kolektora, toplotnih pumpi, glavne jedinice za upravljanje vazduhom i rezervoara (ASC Engineering).

Zbog neujednačnih zahteva za toplotnom energijom i potreba za snažnim hlađenjem tokom leta, koristi se tehnologija skladištenja toplote u tlu, pri čemu je tlo ujedno i izvor geotermalne energije i sezonsko skladište energije, što omogućava da druga toplotna pumpa radi sa velikim stepenom iskorišćenja.

Tlo ispod i oko Autogrilla je vrsta geotermalnog skladišta koje, u kombinaciji sa apsorbujućom površinom krova omogućava: rasipanje toplote u atmosferu za vreme zime i apsorbovanje toplote iz klima-uređaja zgrade za vreme leta.

Detaljnije…

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana.