Bilten SMEITS-a #18
 

Još jedan kongres za nama

46. međunarodni kongres i izložba o KGH započeo je intoniranjem državne himne u velikoj kongresnoj dvorani Sava centra u Beogradu. Gospodin prof. dr Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, i predsednik Naučno-stručnog i Organizacionog odbora 46. kongresa i izložbe o KGH, iskusno je vodio svečano otvaranje skupa na kome su govorili gg. Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, dr Milovan Živković, predsednik SMEITS-a, prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, a od inostranih gostiju skup su pozdravili g. David Andervud, predsednik ASHRAE-a, Ina Kolombo, zamenica direktora Međunarodnog instituta za hlađenje, Manuel Gameiro da Silva, predsednik Komiteta za obrazovanje i obuku REHVA-e. Ispred generalnog pokrovitelјa, kompanije Energy Net, iz Kaća, skup je pozdravio g. Sam Čen, predstavnik kineske kompanije GREE.

Sledeći, 47. kongres i izložba o KGH održava se od 30.11. do 2.12.2015. godine, u Sava centru u Beogradu. Dobrodošli.

Detaljnije…


Srbija ne koristi dovoljno svoje
izvore obnovljive energije

Srbija je natprosečno snabdevena obnovljivim izvorima energije, ali se taj potencijal ne koristi dovoljno zbog nedostatka investicija i znanja, poručeno je na predstavljanju studije „Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj“ (CIRSD) „Putokaz za razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i okruženju“.

Detaljnije…


Zgrada koja proizvodi
pet puta više energije nego što potroši

Zgrada u gradu Kaufbojrenu u Nemačkoj, je prva zgrada koja je dobila sertifikat Passive House Premium. „House of Energy“ je jedna od najodrživijih zgrada u svetu. Ona na godišnjem nivou ima potrebu za samo 8 kWh po kvadratnom metru, dok je na njenom krovu postavljen fotonaponski sistem površine 250 kvadratnih metara.

Detaljnije…


Mehanizmi (ne)moći ekološkog samita u Parizu

Na ekološkom samitu u Parizu 160 najviših predstavnika država i vlada pokušaće da donese pravno obavezujuće odluke kako bi se prevazišli problemi koji su doveli do neuspeha sporazuma iz Kjota i ograničio rast zagrevanja planete za dva stepena celzijusa.

Detaljnije…


Evropska direktiva za cirkulacione pumpe
sa vlažnim rotorom
 

Preko 90% cirkulacionih pumpi sa vlažnim rotorom za grejanje i klimatizaciju, koje su danas dostupne na tržištu, uskoro neće više smeti da budu u prometu. Razlog je stupanje na snagu odredbe o cirkulacionim pumpama koja se nalazi u okviru evropske Direktive o proizvodima koji koriste energiju. Širom EU se od 2013. godine postavljaju sve strožiji zahtevi za energetsku efikasnost pumpi sa vlažnim rotorom. 

Detaljnije…


Kako uštedeti novac na osvetljenju

Cena lektrične energija će, nesumnjivo, rasti u narednom periodu. Najavljuje se već poskupljenje pred sledeću grejnu sezonu. Pametno je u ovakvoj situaciji uštedeti što je moguće više kilovatsati, kako bi se uštedeo neki dinar za stanjene kućne budžete. Logično rešenje za ovakvu situaciju je okretanje ka novim tehnologijama. Međutim, to uglavnom nosi veće izdatke, pošto su novi tipovi osvetljenja uglavnom skuplji od dobro poznate sijalice sa užarenim vlaknom. Koliko se stvarno isplati ulaganje u „štedljive sijalice“? Koliko se može para uštedeti i koliko one realno traju?

Detaljnije…


Nove Vaillantove toplotne pumpe
za potrošnu vodu

Inteligentno planiranje objekta je prvi korak u postizanju visoke udobnosti i smanjenja potrošnje energije. Danas, kada je energija sve skuplja, potrebno je posebnu pažnju posvetiti tehničkim rešenjima kako bi se postigao željeni efekat. Arhitektonska i građevinska rešenja, uz primenu odgovarajućih materijala, rezultovala su vrlo malim toplotnim gubicima i dobicima, odnosno potrebno je sve manje energije za grejanje i hlađenje.

Detaljnije…


Troškovi životnog ciklusa
grejnog sistema

U proteklim godinama postalo je neophodno da dobro poznajemo sve troškove grejanja za vreme veka trajanja sistema koji koristimo (tzv. troškovi životnog ciklusa). Za to je potrebno detaljno poznavanje svih elemenata sistema i uputstava proizvođača.

Detaljnije…

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana.