Video snimci predavanja 
izloženih na 46. kongresu o KGH
 

Na našem Youtube kanalu možete pogledati video snimke predvanja izloženih na 46. kongresu o KGH. Snimljena su sva izložena predavanja. Do sada je objavljena prva, plenarna sesija, a za njom će, redom, biti objavljeni svi snimci. 

Detaljan izveštaj o 46. kongresu i izložbi o KGH biće objavljen u prvom broju časopisa "KGH" u 2016. godini, koji će na adrese članova Društva za KGH krenuti krajem februara.

Detaljnije…


Париска конференција – крај ере фосилних горива 

Министри земаља учесница Међународне конференције о клими, која се одржава у Паризу, усвојили су споразум о ограничавању глобалног загревања, а одобрило га је готово 200 нација. Претходно је француски председник, Франсоа Оланд, позвао министре земаља учесница Међународне конференције о клими да предузму „одлучујући“ корак и усвоје „историјски пакт“ о ограничавању глобалног загревања.

Након двонедељних преговора, споразум је одобрило готово 200 земаља.

Споразум о клими предвиђа да до краја века буде ограничен раст глобалних просечних температура на испод два степена Целзијуса у односу на прединдустријски период.

„Споразум о клими је усвојен. То је мали корак који може да учини велике ствари“, изјавио је домаћин скупа, шеф француске дипломатије Лоран Фабијус.

Детаљније…


Privatnici se otimaju za vetar i sunce ali ne i EPS 

Privatne kompanije otimaju se za to da u Srbiji proizvode struju na vetar i sunce, ali ne i „Elektroprivreda Srbije”, koja najvljuje da se za ulaganja u vetro i solarne parkove tek sprema. U Srbiji su potencijali za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije značajni, ali se za sada ne koriste dovoljno.

Ulaganje u obnovljive izvore energije je veliko, tako da su proizvedeni kilovati skuplji od onih proizvedenih klasično, ali je izvesno da se u tu proizvodnju mora ulagati. Treba reći da se kilovati proizvedeni iz obnovljivih izvora energije otkupljuju po takozvanim fid-in tarifama, kojima države podstiču ulaganje u tu vrstu proizvodnje struje, a jedan kilovat struje proizvedene korišćenjem vetra košta 9,2 evrocenti, dok je onaj proizveden zahvaljujući solarnoj eneriji – 16,25 evrocenti, što je skuplje nego kilovat proizveden u EPS-ovim postrojenjima. Koliko košta kilovat proizveden u Srbiji veoma je teško reći jer proizvodna cena nije regulisana i određeuje se na tržištu, ali, kako kažu stručnjaci, niža je od tržišne i kreće se oko tri evrocenta, dok bi ekonomska cena mogla biti nešto viša od četiri evrocenta, koliko je na berzama u Mađarskoj. To znači da je veoma isplativo raditi sa suncem i vetrom i da bi se ulaganje isplatilo.

Detaljnije…


Енергетска будућност у фузији 

Британски фузиони реактор Tokamak Energy из Оксфордшајера направио је велики искорак ка искоришћавању фузионе енергије за производњу електричне енергије. Овај сферни реактор би у следећих шест година могао да направи прави преокрет у енергетској индустрији, како су најавили 7. децембра.

Више малих фузионих реактора, такозваних токамака, модела SТ25 комбиновано је са високотемпературним суперпроводницима који својим магнетним пољем „чувају“ врелу плазму.

„Сферно распоређени реактори омогућавају да са мањим интензитетом магнетног поља добијемо већи притисак плазме“, рекао је Бил Хуанг, инжењер на реактору. Он очекује да до 2020. године реактор достигне фузиону температуру од око 100 милиона степени целзијуса.

Детаљније…


Srbija troši četiri puta više energije nego EU 

U Srbiji se troši četiri puta više energije nego u zemljama EU, pri čemu zgrade troše čak 40 odsto energije, rečeno je na parlamentarnom forumu „Finansijski modeli energetske efikasnosti u zgradarstvu“. Od ukupne energije koje troše zgrade, 61% se troši u stambenim objektima.

Srbija, zemlja zavisna od uvoza energije, ima 4,5% veći „energetski intenzitet“ od proseka zemalja EU i dosta viši nego u bilo kojoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU, a taj indikator pokazuje koliko privreda racionalno troši energetske resurse, upozorili su učesnici Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije. Na primer, „energetski intenzitet“ je u Srbiji tri puta već nego u Hrvatskoj ili Sloveniji.

Detaljnije…


Daikin i uticaj rashladnih fluida na životnu sredinu 

Kompanija Daikin Industries Ltd. objavila novu globalnu publikaciju u kojoj objašnjava svoju politiku i aktivnosti u vezi sa uticajem rashladnih fluida na životnu sredinu.

Daikin je poznat kao prvi proizvođač koji je u stambenom i komercijalnom sektoru predstavio klima-uređaje i toplotne pumpe koji koriste HFC-32 kao rashladni fluid. Ova publikacija ima mnogo širi pristup. Ona objašnjava stav kompanije da omogući izbor rashladnog sredstva u celokupnoj proizvodnoj gami Daikinovih proizvoda uključujući VRV, primenjene i proizvode za hlađenje. U publikaciji se objašnjava i uloga kompanije i drugih zainteresovanih strana u smanjenju uticaja na životnu sredinu rashladnog fluida i opreme tokom njihovog veka trajanja.

Detaljnije…


Zimska konferencija ASHRAE 

Svoju zimsku godišnju konferenciju ASHRAE održava od 23. do 27. januara 2016. godine u Orlandu (SAD).

Američka država Florida je zbog sunca i zabave globalna destinacija. Zimska konferencija ASHRAE-a i izložba AHR takođe su atraktivni jer stručnjacima širom sveta nude neponovljivo profesionalno iskustvo. Konferencija će predstaviti novine u projektovanju i izgradnji stambenih sistema kao i programe koji prate trendove inženjeringa KGH. Poseban naglasak će biti na energetskoj efikasnosti i održivosti, kao i inženjerskoj i građevinskoj praksi van SAD i Kanade. Dođite da doživite Floridu i tehnološke napretke koje vam nudi ASHRAE.

Detaljnije…


Kako smanjiti emisiju
ugljen-dioksida u gradovima?
 

Građevinski sektor je jedan od najvećih potrošača energije u Evropi. Ova činjenica je podstakla Evropu da uloži u razvoj sistema grejanja u urbanim sredinama koji je se može povezati sa budućom pametnom energetskom infrastrukturom. U skladu sa više evropskih direktiva, Evropa mora drastično da smanji emisiju ugljen-dioksida do 2030. godine. Ključno rešenje je da gusto naseljeni gradovi postanu održivi kroz renoviranje sistema za grejanje zgrada kako bi ispuštali što manje CO2.

Detaljnije…

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana.