3. biznis konferencija BEES 2015 

Treća celodnevna Biznis konferencija BEES 2015 „Razvoj tržišta energetske efikasnosti kroz nove modele finansiranja“, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije održana je 15. decembra 2015. u Sava centru u Beogradu. Konferencija je bila usmerena na podršku unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji i regionu i imala je za cilj bržu realizaciju projekata EE i OIE direktnim povezivanjem potencijalnih poslovnih partnera.

Detaljnije…


Studenti iz Novog Sada
u poseti kompaniji Energy Net
 

Studenti treće godine Departmana za energetiku i procenu tehniku i studenti čistih energetskih tehnologija sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, imali su priliku da 24.12.2015 posete novi prodajni i trening centar firme Energy Net u Beogradu. Kompanija Energy Net spada u kategoriju velikih preduzeća. Posluje od 1995. godine i bavi se uvozom, distribucijom i servisom gasnih uređaja, opreme za sisteme grejanja, klimatizacije, ventilacije, visoko efikasnih uređaja, pribora, alata i ostale opreme vodećih svetskih i domaćih proizvođača.

Treba naglasiti da se u ovoj kompaniji primenjuju međunarodni standardi kvaliteta ISO 9001 i ISO 14001. U svom polju delovanja kompanija je orijentisana ka savremenim trendovima i sve većim zahtevima tržišta naročito u oblastima energetski efikasnih i čistih tehnologija. Širokim asortimanom proizvoda u mogućnosti su da ponude kompletna rešenja za porodične kuće, stambeno poslovne objekte, velika stambena naselja i industrijske komplekse. Dve uzastopne godine ova kompanija bila je Generalni pokrovitelj kongresa o KGH.

Detaljnije


EnergyStorage 2016  

U Parizu, će se 3. i 4. februara 2016. održati konferencija EnergyStorage 2016 na kojoj će istaknuti stručnjaci iz oblasti skladištenja energije raspravljati o trenutnim izazovima tržišta skladištenja energije i o najnovijim dostignućima u toj oblasti.

Biće prikazana aktualna rešenja, regulativa, finansijski aspekti i tehnološki napredak u industriji skladištenja energije. Na konferenciji EnergyStorage 2016 biće prikazane studije uspešnih slučajeva, kao i najnoviji istraživački projekti. U Parizu će biti viši rukovodioci vodećih kompanija, što je odlična prilika za poslovno povezivanje.

Detaljnije…


Nove istražno-eksploatacione bušotine 

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine 9. decembra 2015. godine objavio je odluku o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa – izrada novih istražno-eksploatacionih bušotina. Bespovratna podsticajna sredstva u iznosu od 13.950.000 dinara odobrena su opštinama Inđija i Ada. Opština Inđija dobila je 4 miliona dinara, dok je opštini Ada dodeljeno skoro 10 miliona dinara za izradu novih istražno-eksploatacionih bušotina.

Podsetimo, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao je 18. novembra 2015. godine javni konkurs za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa – izrada novih istražno-eksploatacionih bušotina. Pravo učešća na konkursu imale su jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine. Ukupan iznos za raspodelu sredstava bio je 20 miliona dinara, dok je maksimalni iznos sredstava po projektu 10 miliona dinara. Zainteresovane lokalne samouprave mogle su konkurisati samo sa jednim projektom.


Orijentacija fotonaponskih prijemnika
uskoro neće biti važna
 

Veoma je važno dobro promisliti o tome gde smestiti solarne panele i u kom smeru će oni biti okrenuti, kako bi se izvukao maksimum sunčeve energije, ali nova vrsta materijala će uskoro možda dokazati da orijentacija fotonaponskih prijemnika ipak nije toliko bitna. Istraživači su razvili specijalnu vrstu staklenih obloga za koje tvrde kako bi mogle da omoguće panelima da upijaju sunčevu energiju iz više uglova, čime bi se značajno povećala efikasnost solarnih ćelija i ukupna količina sakupljene energije.

Inženjeri elektrotehnike sa Univerziteta za nauku i tehnologiju „King Abdullah“ iz Saudijske Arabije (KAUST) i Centralnog nacionalnog univerziteta Tajvana, proizveli su, koristeći fuzijom stvoren silicijum, ambalažno staklo koje poboljšava svoje osobine kao zaštitni premaz za silikonske solarne ćelije. Staklena obloga je sastavljena od hijerarhijske strukture koju čine male, ultratanke nanocevi i veći nanozidovi u formi saća, integrisanih u sam materijal. Tim koji je radio na stvaranju materijala kaže da talasna dužina manja od talasne dužine vidljive svetlosti, kao karakteristika nanocevi u kombinaciji sa njihovom sposobnosti da se efikasno rasprše, stvara poboljšanje u ukupnoj konverziji energije na bilo kom mestu, između 5,2 i 27,7 odsto, u zavisnosti od ugla pod kojim pada svetlost. Pored impresivne sposobnosti da prikuplja energiju iz više uglova, ovo staklo se takođe dobro pokazalo i po pitanju samočišćenja. Bilo je u stanju da odbije prašinu i zagađenje, toliko da je nakon 6 nedelja upotrebe imalo čak 98,8 odsto svoje efikasnosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „ACS Nano“.


Vakumski cevni prijemnik sunčeve
energije za zagrevanje vode
 

Kombinacija vrhunske solarne tehnike kompanije Viessmann sa vakuumskim cevnim kolektorima na principu toplotne cevi (heatpipe) i poznate termosifonske tehnologije imaju za rezultat nov i atraktivan proizvod – Vitosol 222-T. Devet vakuumskih cevi, ukupne površine apsorbera od 1,5 m2, bitno smanjuju potrebnu veličinu sistema u poređenju sa pločastim kolektorima. Vakuumska cevna tehnologija sa visokoselektivnim slojem obezbeđuje maksimalno iskorišćenje sunčevog zračenja tokom cele godine.

Tako uhvaćena energija „suvom vezom“ predaje se gore postavljenom akumulacionom bojleru zapremine 150 litara, koji je izolovan tvrdom poliuretanskom penom. Princip direktnog uranjanja vakuumskih cevi u akumulacioni bojler eliminiše dodatnu, često problematičnu hidrauliku i time štedi novac i vreme. Ovakva kompaktna celina (visine 2020 mm i širine 1470 mm) može da zadovolji i do 60% godišnjih potreba za toplom sanitarnom vodom jedne četvoročlane porodice.

Sistemi se mogu postavljati kako na ravne, tako i na kose krovove, a u slučaju da pozicija nije baš idealna – vakuumske cevi se mogu pojedinačno okretati oko ose do željene pozicije. Sav prateći pribor je od brižljivo odabranih materijala – aluminijuma i nerđajućeg čelika – što garantuje dugotrajnost i postojanost na atmosferske pojave. I tako se do obilja tople sanitarne vode jednostavno dolazi pomoću vakuumskog termosifonskog sistema Vitosol 222-T i to bez ikakve pomoćne energije, regulacije, cirkulacione pumpe itd. Ovaj uređaj se može koristiti u objektima različite namene: u porodičnim kućama, vikendicama, bazenima, kampovima, izletištima, planinarskim domovima, motelima, hostelima, hotelima, svuda gde je potrebna topla voda.

Detaljnije...


Proizvodnja vetrogeneratora
u Subotici
 

Siemens može da se pohvali da je svaki treći vetrogenerator za evropsko tržište proizveden u fabrici ove kompanije u Subotici. Tokom godine zabeležen je i porast broja porudžbina generatora za vetrenjače usled potražnje na svetskom tržištu, zahvaljujući čemu je povećan obim poslovanja i broj zaposlenih u subotičkoj fabrici. Fabrika u Subotici je jedna od najvećih u čitavom sistemu Siemens-a i predstavlja pravi primer uspešne proizvodnje u našoj zemlji.

„Siemens trenutno zapošljava oko 1.500 ljudi u Srbiji“, rekao je generalni direktor Siemensa u Srbiji, gospodin Udo Ajhlinger. Dodao je da je kompanija od jula do decembra 2015. godine zaposlila 309 novih radnika u subotičkoj fabrici, gde sada sada radi 1.322 radnika. Fabrika vetrogeneratora u Srbiji je kompaniji Siemens prošle godine omogućila poziciju jednog od pet vodećih izvoznika. Siemens Srbija ulaže u lokalnu zajednicu kroz projekat dualnog obrazovanja, investirajući u edukaciju i praktičnu nastavu srednjoškolaca za poslove koji zahtevaju posebne tehničke veštine.

„Tokom 2014. godine, praćeno inicijativom Siemens-a, kao i potrebama fabrike vetrogeneratora, u Tehničku školu „Ivan Sarić“ u Subotici uveden je novi obrazovni profil bravar-zavarivač. Profil je uveden u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školski sistem koji je pokrenula Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, ističe Ajhlinger. Počevši od septembra 2015, tokom druge godine svog školovanja, učenici su otpočeli sa praktičnom nastavom u Siemens-u, ali i drugim fabrikama koje podržavaju ovaj program.

Detaljnije…


ISO 50001:2011
– sistem upravljanja energijom
 

Standard ISO 50001:2011 se bazira na modelu sistema upravljanja i stalnog poboljšavanja koji se koristi i u drugim poznatim standardima kao što su ISO 9001 ili ISO 14001. Time se organizacijama olakšava integrisanje sistema upravljanja energijom u celokupne napore za poboljšanje upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine. ISO 50001:2011 obezbeđuje sledeći okvir zahteva koji se postavljaju organizacijama:

  • razvijanje politike efikasnijeg korišćenja energije,
  • postavljanje ciljeva i zadataka za postizanje te politike,
  • upotreba podataka za bolje razumevanje i odlučivanje u vezi sa korišćenjem energije,
  • merenje postignutih rezultata,
  • revizija efekata poltike i
  • stalno poboljšanje upravljanja energijom.

Kao i u slučaju drugih standarda sistema upravljanja, sertifikacija za ISO 50001 je moguća, ali nije obavezna. Neke organizacije su odlučile da standard primenjuju samo zbog prednosti koje on donosi. Druge organizacije odlučuju da se sertifikuju za taj standard, kako bi klijentima pokazali da primenjuju sistem upravljanja energijom. ISO ne sprovodi sertifikaciju.

Besplatni delovi standarda ISO 50001:2011 objavljeni su na sajtu ISO-a.

Detaljnije…


Kazna za prodaju F-gasova 

Jedna kompanija iz Vičite (SAD) mora da plati 100.000 dolara kazne za reklamiranje i prodaju F-gasova (ugljovodoničnih rashladnih fluida) zabranjenih Uredbom o čistom vazduhu (Clean Air Act). Okružni sud u Kanzasu je u ime Agencije za zaštitu okoline SAD sa kompanijom Northcutt Inc. postigao poravnanje zbog puštanja u promet na američko tržište supstanci koji oštećuju ozonski omotač a koje ne ispunjavaju trenutno važeće propise o čistom vazduhu.

Kompanija Northcutt Inc. će povući zabranjene supstance sa domaćeg i međunarodnog tržišta, platiće 100.000 $ kazne i poslaće pismo upozorenja svojim kupcima u SAD. Poravnanje u SAD predstavlja dogovor za rešavanje spora između dveju strana, bez prihvatanja odgovornosti.

U pismu upozorenja upućenom 26. juna 2014. kompaniji Northcutt, Agencija za zaštitu prirode tvrdi da je u periodu od marta 2010. do 28. januara 2015. godine, Northcutt izbacila na tržište, prodala i distribuirala zapaljive ugljovodonične rashladne fluide R12a, R22a i R502a namenjene stambenim i komercijalnim rashladnim sistemima. Oni su bili zamena za R12, R502 i R22 koji oštećuju ozonski omotač.

Prema Agenciji, Northcutt je u potpunosti obustavila prodaju ovih rashladnih fluida u SAD oko 28. januara 2015. Kompanija nastavlja da reklamira, prodaje i distribuira svaki od ovih proizvoda van granica SAD.


Emersonov vodič
za rashladne fluide sa niskim GWP
 

Kompanija Emerson je objavila vodič za korišćenje Copelandovih kompresora i ventila Alco, kontrolne uređaje i komponente koji koriste rashladne fluide HFO i njihove mešavine sa niskim GWP (potencijalom globalnog zagrevanja). Vodič na 84 strane o HFO/HFO mešavinama koje nudi kompanija Emerson Climate Technologies, dostupan je na sajtu ukrajinskog distributera Planetaklimata. Obuhvaćeni su proizvodi Copelanda i Alco koji rade sa HFO R1234ze i mešavinama R448A, R449A, R450A i R513A.

Emerson je odobrio upotrebu svih tih mešavina u Copelandovim vijčanim i klipnim kompresorima i oni su uključeni u Emersonov on-lajn program za izbor komponenti.

R449A je zamena za R404A i R507A. Mešavina R32, R125, R1234yf i R134a ima GWP 1397 i nezapaljiva je, neotrovna i zato je klasifikovana kao A1.

R448A proizvodi Honeywell, nezapaljiv je i neotrovan rashladni fluid klase zapaljivosti A1 koji zamenjuje R404A koji se prodaje pod trgovačkim imenom Solstice N40. Ima isti sastav kao R449A iz DuPont-a, uz dodatak male količine R1234ze(E). GWP mu je oko 1273.

Honeywell-ov R450A (Soltstice N13) i DuPont-ov R513A (Opteon XP10) zamenjuju R134a. R513A je binarna mešavina R134a i R1234yf sa GWP od oko 630 i ASHRAE klasifikacijom A1. R450A je nezapaljiva mešavina R134a i HFO1234ze(E), sa GWP od oko 601.

U Emersonu kažu da će standardni proizvodi koji koriste nove rashladne fluide biti pušteni u prodaju nakon testova kompatibilnosti radi postizanja optimalnih karakteristika. To podrazumeva ispitivanje radnih uslova komponenata sa novim fluidima u poređenju sa HFC fluidima u pogledu pritiska, temperature, entalpije itd.; izbora kapaciteta protoka ventila na osnovu termodinamičkih osobina novih fluida; i u pogledu izmena softvera u elektronskim komponentama.

Osim toga, ovaj vodič navodi i korekcije podešavanja TRV predgrevanja neophodne za upotrebu novih rashladnih fluida.

Detaljnije…

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana.