Zajednički okrugli sto
UNEP-a i IIR-a na temu upravlјanja hladnim lancem u toplim klimama
 

Međunarodni institut za hlađenje (IIR) i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) 9–10. marta 2016. organizuju u Tunisu (Tunis) zajednički ekspertski okrugli sto o upravlјanju hladnim lancem u toplim klimama (toplim klimatskim uslovima).

Detaljnije…


Od metanola do benzina 

Proizvodnja benzina od sirove nafte ima odličnu alternativu u postupku proizvodnje benzina od metanola dobijenog od uglja, prirodnog gasa ili biomase. Ova tehnologija je naročito važna u regionima sa jeftinim ugljem ili prirodnim gasom.

Treba naglasiti da se u ovoj kompaniji primenjuju međunarodni standardi kvaliteta ISO 9001 i ISO 14001. U svom polju delovanja kompanija je orijentisana ka savremenim trendovima i sve većim zahtevima tržišta naročito u oblastima energetski efikasnih i čistih tehnologija. Širokim asortimanom proizvoda u mogućnosti su da ponude kompletna rešenja za porodične kuće, stambeno poslovne objekte, velika stambena naselja i industrijske komplekse. Dve uzastopne godine ova kompanija bila je Generalni pokrovitelj kongresa o KGH.

Detaljnije


Zvučna barijera duž autoputa – fotonaponski prijemnik 

Inženjeri Tehnološkog univerziteta u Ajnhovenu, Holandija, projektuju zvučne barijere duž autoputa koje su ujedno i fotonaponski prijemnici. Barijere će biti prijemnici sunčeve svetlosti (lumniscent solar concentrator – LSC). Prijemnici prihvataju sunčevu svetlost i usmeravaju ih ka ivicama obojenih panela gde su uobičajene solarne ćelije koje svetlost pretvaraju u električnu energiju.

Michael Debije iz Odeljenja za hemijsku energiju i hemiju kaže da su paneli jeftini, mogu biti u bilo kojoj boji, izdržljivi su i mogu da rade i po oblačnom vremenu. „To znači da imaju ogroman potencijal“, rekao je.

Ova istraživačka grupa sprovela je celogodišnje testove na dva poteza zvučnih barijera širine 5 m i visine 4,5 m. Paneli su delimično pokriveni LSC, a delimično poluprovidnim panelima sa konvencionalnim solarnim ćelijama. Istraživači će sada uporediti rezultate ovih dveju tehnologija.

Tim testom će se odrediti koliko se struje može dobiti od panela LSC u raznim uslovima, kao i kako izdržavaju eventualni vandalizam.


Tošiba oduševljava
novim sistemom VRV
 

Priča o uspehu Tošibinog sistema klimatizacije s promenjivom zapreminom radnog fluida (VRF) traje bez prekida i upravo ispisuje novo poglavlje predstavljanjem i uvođenjem sistema SMMS-e (Super Modular Multi e). Zasluge u tome nemaju samo veliki koeficijenti energetske efikasnosti i veliki stepen pouzdanosti sistema, već vrlo važnu ulogu igra i udobnost za korisnike, montere i projektante. Taj je aspekt oduševio publiku na evropskoj premijeri sistema.

Detaljnije...


Punjenje automobila električnom energijom u toku vožnje 

U Velikoj Britaniji se ispituje mogućnost punjenja električnom energijom automobila u toku vožnje. Putevi bi bili posebno opremljeni specijalnim elektromagnetskim poljima ispod samog puta. Testiranje bi trajalo 18 meseci pre uvođenja javne saobraćajnice. To nije prvo testiranje takve tehnologije. 2013. godine je u Južnokorejskom gradu Guni uvedeno 12 kilometara puta koji specijalnim autobusima omogućuje punjenje na sličan način. Vlada je spremna da uloži 500 miliona funti u novu tehnologiju u sledećih pet godina.

Prema rečima Mike Wilsona, glavnog inženjera za autoputeve Engleske, tehnologija vozila se sve brže razvija i Engleska će podržati razvoj vozila sa malom emisijom ugljenika na svojim putevima. Ta tehnologija bi omogućila stvaranje održivije mreže puteva u Engleskoj i nove načine transporta u državi.


100% električne energije
iz obnovljivih izvora do 2050
 

Prema najnovijem istraživanju, koje su proveli Greenpeace International i Global Wind Energy Council, obnovljivi izvori energije mogli bi do 2050. godine u potpunosti obezbediti svet električnom energijom. U izveštaju pod nazivom The Energy [R]evolution 2015 prvenstveno se ističe kako bi prelazak na potpuno obnovljive izvore energije do 2050. godine osigurao značajan broj novih radnih mesta uz mnogo ušteda.

U izveštaju su dopunjeni i revidirani scenariji prethodnih izveštaja, a ponuđen je i novi scenario sa ciljem od 100% zelene energije. Dodatno je prikazano poređenje sa trenutnim scenarijem navedenim u izveštaju IEA's World Energy Outlook Current Policies.

U oba izveštaja energija vetra ima najveći deo, 30% do 32% ukupnog udela u snabdevanju električnom energijom. U takvom scenariju do 2030. godine samo taj sektor mogao bi otvoriti 8 miliona novih radnih mesta, što je 10 puta više nego danas, to znači dvostruko više zaposlenih od broja svih danas zaposlenih u industriji nafte i zemnog gasa. U sledećih petnaest godina udeo zelene električne energije utrostručiće se u odnosu na današnje stanje, čime bi se sa današnjih 21% povećao na 64%, zadovoljavajući gotovo dve trećine svetskih potreba za električnom energijom.

Danas postoje konkurentne tehnologije koje uveliko mogu pomoći u rešavanju problema klimatskih promena, a kako bi u potpunosti bile primenjene, potrebne su značajne promene zakonodavstava i drugih regulatornih mera. Ovaj izveštaj jasno pokazuje kako je energetska revolucija već započela i da je više ništa ne može zaustaviti, jedino pitanje koje preostaje jeste da li će vodeći ljudi na vreme preduzeti mere za sprečavanje daljih klimatskih promena, istakao je Steve Sawyer, sekretar GWEC-a.


Akumulacija vodonika
kao akumulacija energije

Velika Britanija ima velike pećine koje bi mogle pokriti vršna opterećenja električne energije za celi grad. Akumulacija vodonika duboko ispod zemlje u slane pećine i njegovo pretvaranje u električnu energiju moglo bi pomoći Velikoj Britaniji da pokrije svoje buduće vršne potrebe za električnom energijom – pokazao je najnoviji izveštaj instituta Energy Technologies Institute (ETI).

Izveštaj The Peak Energy Report je napisao strateški menadžer firme Den Gammer. U izveštaju se proučava uloga skladištenja vodonika kao dela čistog, responzivnog elektroenergetskog sistema. On tvrdi da bi takva rešenja mogla smanjiti potrebe za investicije u nove elektrane. Danas se ovakve slane pećine koriste za skladištenje nafte i prirodnog gasa i ima ih otprilike 30 u Velikoj Britaniji. Uz odgovarajuću podršku, Velika Britanija bi mogla da razvije, komercijalizuje i integriše novu tehnologiju u sledećih 35 godina.

„Tokom 2014. godine, praćeno inicijativom Siemens-a, kao i potrebama fabrike vetrogeneratora, u Tehničku školu „Ivan Sarić“ u Subotici uveden je novi obrazovni profil bravar-zavarivač. Profil je uveden u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školski sistem koji je pokrenula Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, ističe Ajhlinger. Počevši od septembra 2015, tokom druge godine svog školovanja, učenici su otpočeli sa praktičnom nastavom u Siemens-u, ali i drugim fabrikama koje podržavaju ovaj program.


Forum o toplotnim pumpama 2016.

Impresivni klub Yacht de Paris će 18–20. maja 2016. ugostiti Forum o toplotnim pumpama. Francuska je jedno od najvećih tržišta toplotnih pumpi u Evropi.

U 2016. godini usvojiće se Evropska strategija grejanja i hlađenja, a biće revidiran veći broj evropskih direktiva (EPBD, Direktiva o energetskoj efikasnosti, Direktiva o obnovljivoj energiji, Ekodizajn, Energetsko označavanje). Forum o toplotnim pumpama 2016 biće odlična prilika za razmatranje uspešnih evropskih i nacionalnih klimatskih i energetskih politika i kako im toplotne pumpe doprinose i kako politike utiču na toplotne pumpe.

Forum će biti organizovan pod pokroviteljstvom Vlade Francuske i biće objašnjen novi francuski Zakon o zelenom razvoju i važnost rasta tržišta toplotnih pumpi u Francuskoj. Osim toga, biće predstavljena evropska tržišta toplotnih pumpi i novi on-lajn alat za statistiku. Na skupu će se sastati evropski i francuski predstavnici udruženja i industrije održive/obnovljive energije, službenici Evropske komisije zaduženi za razvoj politike i tehnoloških trendova toplotnih pumpi.

Detaljnije...


Avion na solarni pogon
leti preko Pacifika
 

Avion na solarni pogon sa jednim članom posade upravo se upisao u istoriju avijacije (i istoriju obnovljive energije) tako što je preleteo 4.000 milja od Japana do Havaja, bez sletanja i bez fosilnog goriva. Avion je sleteo na aerodrom Kalaeloa, na havajskom ostrvu Oahu.

Detaljnije...


Laminarni rezervoar
potrošne tople vode
 

actoSTOR VIH RL predstavlja novu generaciju rezervoara za potrošnu toplu vodu koja će pružiti maksimalnu ugodnost korišćenja tople vode u najkraćem mogućem vremenu. Zahvaljujući svojoj tehnologiji laminarnog (slojevitog) rezervoara, actoSTOR priprema toplu vodu pomoću spoljašnjeg razmenjivača toplote. Zagrejana voda dovodi se potom u gornji deo rezervoara i već nakon približno 5 minuta, na raspolaganju je dovoljno vode za jedno tuširanje. U poređenju sa klasičnim rezervoarom koji ima uronjeni razmenjivač toplote, nova generacija laminarnih rezervoara ima znatno veću snagu za pripremu potrošne tople vode sa 50% manje gubitaka toplote prilikom zagrevanja tople vode.

Poređenja radi, 500 litarski laminarni rezervoar po svom učinku odgovara konvencionalnom rezervoaru od 1000 litara uz to ima i manje dimenzije. To znači veća ugodnost u odnosu na konvencionalni rezervoar uz manji prostor za ugradnju i veću uštedu energije. Spoljašnji razmenjivač toplote rezervoara actoSTOR ima snagu od 120 kW tako da se ovaj rezervoar kombinuje sa većim Vaillantovim sistemima za grejanje, od preko 60 kW, kao što je ecoCRAFT exclusiv. Rezervoar actoSTOR od 500 litara može da obezbedi potrošnu toplu vodu do 50 stanova (prema EN 13203, NL=50) tako da će ga najčešće koristiti veliki potrošači tople vode.

Detaljnije...


Novi dokazi o početku
epohe antropocena

Ideja da živimo u epohi antropocena već duže vreme se nalazi u centru svih ekoloških rasprava. U pitanju je epoha koju je obeležio uticaj čoveka na geološki razvoj planete i počinje ljudskim aktivnostima koje su globalno uticale na ekosistem. Grupa naučnika je nedavno predstavila studiju koja pruža čvrste dokaze o tome da je ova nova epoha zaista nastupila, zamenjujući holocen koji je započeo pre 12.000 godina. Ovo pitanje bi zvanično trebalo da reši Međunarodna komisija za stratigrafiju tokom 2016. godine.

Detaljnije...

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana.