Bilten SMEITS-a #23
 

Mogućnost energetskog iskorišćenja podzemnih voda u priobalju Save
sa osvrtom na projekat
„Beograd na vodi“

15. mart 2016. u 17.00 časova 
Dom inženjera i tehničara Srbije, 
Kneza Miloša 7a/III

Predavač: Mr Stevan Šamšalović, dipl. inž. maš.

Autori: Mr Stevan Šamšalović, dipl. inž. maš., prof dr Ivan Matić, i prof. dr Slobodan Knežević, Rudarsko geološki fakultet, Beograd

Predavanje sadrži kratak prikaz mogućnosti primene toplotnih pumpi kao vida obnovljivih izvora energije, kod nas i u svetu, sa posebnim osvrtom na površinske i podzemne vode kao toplotne izvore. Prikazani su rezultati najnovijih geoloških istraživanja podzemnih voda u priobalju reke Save rađenih za potrebe projekta „Beograd na vodi“, koji ukazuju na veliki energetski potencijal. To predstavlja značajan momenat u rešavanju supstitucije primarne energije za područje grada Beograda, posebno kada se radi o sistemima KGH.

Neka tehnička rešenja ukazuju na ekonomičnost primene toplotnih pumpi uz uslov da se napuste klasična rešenja sa visokotemperaturnim sistemima grejanja.

Dat je kratak tehnoekonomski osvrt na primenu toplotnih pumpi za objekat „Beograd na vodi“, čija je izgradnja započeta.

Prisustvo predavanju je besplatno, ali uz obaveznu prijavu.


Seminar o obnovljivim izvorima električne energije

Društvo za obnovljive izvore električne energije pri SMEITS-u 25. marta 2016. organizuje seminar o obnovljivim izvorima električne energije. Seminar se održava u velikoj sali Tehničkog fakulteta u Boru. 

Seminar je namenjen inženjerima i tehničarima koji se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine. Studentima će seminar proširiti znanje i dati odgovore na mnoga pitanja.

Predavači su dr Zoran Nikolić, dipl. inž. el., prof. dr Zoran Stević, dipl. inž. el., dr Mila Pucar, dipl. Inž. arh., Žarko Ševaljević, lab. teh.

Program seminara i način prijavljivanja možete pogledati ovde.


Izazovi za daljinsko grejanje

19. Međunarodna konferencija o daljinskoj energiji 2016, održaće se od 20. do 22. marta 2016. u Portorožu, Slovenija. Ove godine Međunarodna konferencija o daljinskoj energiji slavi svoje devetnaesto izdanje.

Vrlo je važno istaći da se održava u vreme intenzivne poslednje faze stvaranja nacionalne strategije – dokumenta koji Sloveniji nedostaje već godinama. „Nije postojao osnovni dokument koji će nas voditi prema nacionalnim ciljevima, dokument koji predstavlja put kojim moramo ići u budućnost. Odlično znamo da putevi koji vode do ciljeva koje moramo ispuniti moraju biti predvidljivi“, izjavio je g. Marijan Eberlinc, predsednik Organizacionog komiteta i direktor preduzeća „Plinovodi“, d.o.o.

Detaljnije...


Godišnja skupština REHVA-e
i CLIMA2016

Grad Alborg, u Danskoj, od 20. do 22. maja ove godine biće domaćin Godišnje skupštine REHVA-e i 12. REHVA-inog kongresa CLIMA 2016.

Potrebna su nova rešenja u sistemima KGH za ostvarivanje evropskih ciljeva za smanjenje potrošnje energije, uz istovremeno zadržavanje zdrave i ugodne okoline, što je ostvarivo samo uz primenu obnovljivih izvora energije u sprezi sa pametnim energetskim sistemima.

Zato će se 12. REHVA-in kongres CLIMA 2016 fokusirati na izgradnju sistema za KGH i njihove karakteristike u praksi koje će zadovoljiti potrebe stanara, interakciju sa korisnicima u svakodnevnoj praksi pametnih zgrada.

Sve novosti iz aktivnosti REHVA-e mogu se pratiti preko časopisa.

Ponuda REHVA-inih kurseva objavljena je ovde.


Информисање о стандардима

Институт за стандардизацију Србије (ИСС) је једино национално тело за стандардизацију Републике Србије. Са традицијом дугом више од осам деценија, ИСС је право место на којем можете добити све релевантне информације из области стандардизације. Основна делатност ИСС-а је доношење српских стандарда (SRPS). ИСС је пуноправни члан међународних (ISO и IEC) и придружени члан европских (CEN и CENELEC) организација за стандардизацију.

ИСС пружа могућност информисања о стандардима преко своје веб-странице (www.iss.rs), путем друштвених мрежа (фејсбук, твитер и линкдин), а у 2015. години ИСС је почео са објављивањем електронског гласила „ИСС новости” које се објављују једном месечно и бесплатно достављају свим заинтересованим који су се претходно пријавили.

Захваљујући овом популарном начину информисања, можете да будете у току са свим новитетима из динамичног света стандарда, и то само једним „кликом”.

Пријавите се за примање електронских „ИСС Новости” преко линка,  или на адресу.


Pametna rasveta
u Sremskoj Mitrovici

U naselju Laćarak u Sremskoj Mitrovici postavljena je pametna rasveta koja omogućava građanima da je kontrolišu putem interneta.

Predstavnik kompanije „xCube International“ gospodin Amit Vujić izjavio je da je postavljena 31 pametna lampa koja će omogućiti uštedu energije i do 60 odsto. Istakao je da lampe poseduju bele panele i panele u boji tako da mogu da se koriste i kao dekorativna rasveta kada je smanjen intezitet saobraćaja. Dodao je da će se građani uskoro uz pomoć mobilne aplikacije dobijati informacije o temperaturi, vlažnosti vazduha, pritisku, količini ugljen dioksida, UV indeksu, a postoji i mogućnost promene boje rasvete povezivanjem na centralnu lokaciju odakle se kontroliše rasveta.

Direktor Direkcije za izgradnju grada Sremska Mitrovica gospodin Vladimir Sanader dodao je da se naredne godine očekuje rekonstrukcija javne rasvete i u Sremskoj Mitrovici, a novac dobijen uštedom biće uložen u modernizaciju javne rasvete kroz javno-privatno partnerstvo.

Vrednost projekta postavljene javne rasvete u Laćarku iznosi oko 3 miliona dinara.


Proizvodnja iz OIE povećavaće se
po stopi od 9%

SAD kratkoročno očekuje najveći rast proizvodnje energije vetra i sunca.

Prema novim kratkoročnim procenama američkog Energy Information Administration (EIA), energija iz obnovljivih izvora energije trebalo bi da raste po stopi od 9% tokom 2016. godine. EIA u svom novom izveštaju veći deo rasta pripisuje novim vetroenergetskim i sunčevim instalacijama, ali i povećanoj proizvodnji hidroenergije. Nove savezne porezne olakšice za izgradnju novih elektrana neće previše uticati na godišnje povećanje proizvodnje, budući da je većina projekata razvijena i odobrena 2015. godine ili ranije, to jest pre stupanja na snagu novih pravila. U decembru prošle godine Kongres je izglasao nastavak i modifikaciju federalnih posticaja za nove elektrane na energiju vetra i sunca, sa značajnim smanjenjem podsticaja za vetroelektrane zbog zrelosti tehnologija. Podsticaji za elektrane na energiju sunca nisu toliko smanjeni.

EIA navodi kako će upravo elektrane na sunce i vetar doprineti porastu proizvodnje energije za dve trećine u 2016. godini. Što se tiče energije biomase, EIA ne očekuje prevelike promene, ali bi proizvodnja geotermalnih elektrana trebalo da poraste za 4%, a hidroelektrana za 5%, i to prvenstveno zahvaljujući padavinama koje će donijeti El Ninjo. EIA očekuje stalni rast proizvodnje elektrana na sunce čija bi proizvodnja 2017. trebalo da dostigne prosečno 129 GWh dnevno, što je porast za 45% u odnosu na 2016. U 2017. godini elektrane na sunce proizvodiće 1,1% energije u SAD. Samo u Kaliforniji će biti izgrašeno 4,9 GW novih kapaciteta, a značajne planove imaju i Nevada i Severna Karolina.


Najveća fabrika za proizvodnju električne energije od otpada

Predstavljen je pobednički projekat za „najveće postrojenje za proizvodnju energije od otpada na svetu“. Postrojenje će u Šendženu izgraditi „Shenzhen East Waste-to-Energy Plant“ i biće prepoznatljivog kružnog oblika. Projektovale su ga kompanije Schmidt Hammer Lassen Architects i Gottlieb Paludan Architects.

Projekat koji je pobedio na međunarodnom takmičenju zamišljen je tako da celo postrojenje bude smešteno u jednoj zgradi. Kružni oblik je izabran da se smanjile dimenzije postrojenja i smanjilo kopanje tokom gradnje.

U kompaniji Schmidt Hammer Lassen kažu da će postrojenje koristiti „najnapredniju tehnologiju spaljivanja otpada i proizvodnje električne energije“. U fabrici se očekuje spaljivanje 5.000 tona otpada svakog dana, ili trećina otpada koji dnevno napravi 20 miliona stanovnika kineskog grada Šendžena. Pored proizvodnje električne energije postupkom spaljivanja, na krovu postrojenja biće postavljeno 44.000 m² fotonaponskih panela, što će dodatno povećati proizvodnju energije.

Biće izgrađen i uređen park i centar za posetioce sa pogledom na mašine postrojenja. Posetioci će posebnom stazom obilaziti unutrašnjost postrojenja sa informacijama o njegovom radu, a na raspolaganju im je i panoramska staza na krovu postrojenja sa pogledom na okolinu. Projektanti se nadaju da će posetioci na taj način bolje razumeti probleme u vezi sa otpadom i načine za njegovo smanjivanje.

Projektat treba još razvijati, a predviđeno vreme početka rada je 2020. godine.


Kompanija Trane otvorila novo postrojenje za ispitivanje čilera

Novo, savremeno postrojenje za ispitivanje čilera kompanije Trane, počelo je sa radom u francuskom gradu Epinalu. Osim čilera velikog kapaciteta i višecevnih uređaja, ovim postrojenjem Trane može potvrditi odličan učinak široke game svoje opreme.

Klima-komora od 5.000 m3 simulira radne uslove sa širokim spektrom temperatura i vlažnosti. Tačnije, sa vazdušne strane raspon temperatura je od –25°C do 60°C i 10% do 90% relativne vlažnosti, a sa vodene strane raspon je od –12°C do 65°C.

Novo postrojenje omogućava ispitivanje svih proizvoda kompanije Trane, uključujući vazduhom i vodom hlađene čilere i višecevne sisteme od 200 kW do 1700 kW, kao i toplotne pumpe od 200 kW do 1000 kW.

„Naši klijenti zahtevaju više konfiguracija i opcija nego ikada i zato će nam ovo postrojenje omogućiti da ispunimo njihova očekivanja kroz inovacije i razvoj proizvoda sa vrhunskim karakteristikama“, rekao je Louis Rompre, menadžer za investicije kompanije Trane u Evropi. Testovi sprovedeni u postrojenju u Epinalu potvrdiće klijentima da se tražene karakteristike čilera mogu postići i u stvarnim uslovima. Klijenti će moći da prisustvuju testiranje svoje opreme.

Prilikom izgradnje postrojenja u Epinalu vodilo se računa i o održivosti. Tako 70% motora radi sa promenljivom brzinom, a 100% ispuštene energije se rekuperiše za potrebe klimatizacije ogledne komore.


Novi EC motori za uređaje
za obradu vazduha

U vreme porasta cene energije, problematične zavisnosti od gasa, klimatskih promena i ekoloških taksi, svest o važnosti zaštite životne sredine i uštede energije nikad nije bila viša. Naravno, ovaj trend nije rezultat samo svesti o uštedi energije, već i rezultat međunarodnih političkih aktivnosti koje postaju sve strože. Evropsko zakonodavstvo o energetskim karakteristikama proizvoda i zgrada ima za cilj smanjenje potrošnje energije za 20% do 2020, uz dodatno povećanje energetske efikasnosti od čak 30% do 2030. godine.

Sistemi za ventilaciju i klima-uređaji nalaze se među prvih pet potrošača električne energije. Prateći trendove uštede energije, kompanija Domel je još 2009. godine započela proizvodnju električno komutiranih (EC) motora posebno namenjenih uređajima za obradu vazduha. Ovi motori su u skladu sa regulativama i direktivama o efikasnosti motora Evropske komisije i garantuju velike uštede energije i kratko vreme otplate. Ovi proizvodi prevazilaze klasu IE4 (Super Premium efficiency) i, u skladu sa novim standardom IEC/EN 60034-30-2, zadovoljavaju kriterijume klase IE5 (Ultra Premium efficiency).

Detaljnije...


Sklapajuće elise projektovanje
za džinovske vetrenjače

Kompanija Sandia National Laboratories (SAD) otkrila je svoje planove za projekat „Segmented Ultralight Morphing Rotor“ (SUMR) ekstremnih razmera. Turbine karakteriše to da se sklapaju pri udaru jakog vetra i napravljene su za ekstremne uslove na jednoj ofšor farmi.

Većina postojećih vetrenjača u SAD-u proizvodi između 1 i 2 MW snage koristeći lopatice oko 50 metara dužine, dok su najveći komercijalno dostupni modeli sposobni za proizvodnju samo 8 MW sa lopaticama od 80 metara. Sandia planira da svoje lopatice napravi mnogo veće, dva i po puta veće od bilo kog konkurenta, koje bi proizvodile 50 MW snage.

Naravno, kada se pravi toliko velika vetrenjača, postoje i značajni izazovi koje treba prevazići. Proizvodnja i transport elise ogromnih razmera skup je i logistički teško izvodljiv postupak. Da bi se to prevazišlo, nove lopatice mogu da se proizvode u segmentima, kako bi transport bio jednostavniji i jeftiniji.

Novi projekat predviđa turbinu niz vetar samog tornja, umesto u položaju uobičajenog rešenja. Pri udaru i duvanju jakog vetra, lopatice bi se sklopile kako bi se izbegla oštećenja na njima, a nakon toga ponovo otvarale da bi povećale proizvodnju energije kada se vetar smiri.

Dizajn je inspirisan kretanjem listova palme za vreme oluje. Trup je izgrađen iz delova sa nizom cilindričnih školjki koje se savijaju pod vetrom bez bojazni da će se neki od segmenata polomiti ili pući.

Ovakve vrste turbina mogle bi da imaju veliki uticaj na proizvodnju „zelene“ energije. Istraživanje je finansiralo Odeljenje za projekte unapređenja energetskog programa Department of Energy's (DOE) Advanced Research Projects Agency Energy Program (SAD). Ove turbine će pomoći da se ostvari plan od 20% učešća energije vetra u SAD do 2030. godine.

„SAD ima veliki energetski potencijal, ali ofšor postrojenja su skupa, tako da su potrebne veće turbine koje će „uhvatiti“ tu energiju po pristupačnoj ceni“, rekao je glavni dizajner na projektu Todd Griffith.


Prva hrvatska
geotermalna elektrana

GE Velika Ciglena biće ne samo najveća hrvatska, nego i najveća evropska ORC geotermalna elektrana. Temperatura vode na proizvodnim bušotinama za proizvodnju električne energije kreće se oko 175 °C. Postojenje snage 15 MW će u probni rad biti pušteno na samom početku 2017. godine, a ako eksperimentalni rad prođe dobro, Velika Ciglena će krenuti u puni proizvodni pogon u martu ili aprilu 2018. godine.

Sve donedavno bogati izvori obnovljive energije u obliku geotermalne vode krili su se duboko u podzemlju kontinentalnog dela Hrvatske i čini se da nije bilo ni volje ni interesa za njenu upotrebu za proizvodnju energije. No već početkom iduće godine, s puštanjem u probni rad prve hrvatske geotermalne elektrane koja će električnu energiju proizvoditi pomoću vruće vode, stvari će se u velikoj meri izmeniti. Prvo geotermalno postrojenje u mestu Velika Ciglena kod Bjelovara, moglo bi utrti put za slične projekte koji bi Hrvatskoj mogli osigurati jeftinu i lako dostupnu obnovljivu energiju.

Detaljnije...


Midea na velikoj pozornici

Brazil se užurbano priprema za predstojeće, 31. Letnje olimpijske igre. U ovoj južnoameričkoj državi izgrađen je kompleks Barra Park, u Rio de Žaneiru, koji se prostire na površini od 1.180 km2 i obuhvata 5 stadiona i drugih objekata. Midea će imati zadatak da klimatizuje sve te objekte svojim VRF sistemima. Proizvodi koji će biti korišćeni su serije V5X, sa visokom radnom efikasnošću i niskom potrošnjom energije.

VRF sistem serije V5X postiže visoku klasu energetske efikasnosti i pri hlađenju i pri grejanju, zahvaljujući upotrebi DC kompresora, DC motora ventilatora i naprednim performansama razmenjivača toplote.

Kada je reč o DC motoru ventilatora, u skladu sa radnim opterećenjem i pritiskom u sistemu, kontroliše se brzina rada DC motora ventilatora kako bi se usaglasila sa izlaznim vrednostima kompresora i umanjila potrošnja struje i to oko 45%, naročito u trenucima malog opterećenja

Generalni distributer proizvoda Midea i Daikin je Elcomtrade.

Detaljnije...


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2016 Sva prava zadržana.

[CONTENT]