Bilten SMEITS-a #27

 

Održan 29. Procesing

Dvadeset deveti Međunarodni Kongres o procesnoj industriji koji organizuje Društvo za procesnu tehniku SMEITS-a održan je 2. i 3. juna 2016. u Sava centru u Beogradu. U toku dva dana rada na Kongresu je bilo preko 150 učesnika (inženjera iz privrede, naučnih radnika sa fakulteta, iz raznih instituta). Po tradiciji, učesnici kongresa bili su i studenti usmerenja procesne tehnike.


Ostaci antičkog
sistema za klimatizaciju
otkriveni u Kuvajtu

Arheolozi su na lokalitetu Failaka na jednom ostrvu u Persijskom zalivu otkrili ostatke drevnog klima-uređaja u građevini koja potiče iz 7. ili 8. veka. Ekspedicija arheologa iz Slovačke otkrila je dobro očuvanu palatu, koje je, prema istraživačima, predstavljala „naprednu arhitekturu“ u tom vremenskom periodu, sa kamenom kulom sa sitemom kanala za protok vazduha koji povezuje otvore na kuli sa unutrašnjim prostorijama. Slični energetski efikasni sistemi za rashlađivanje pronađeni u mnogo mlađim naseljima na Bliskom istoku i Severnoj Africi. Međutim, istraživači tvrde da je ovo otkriće u Failaki „među najstarijim nalazima klima-uređaja u poznatoj istoriji“.

Ž. P.


4. Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije

Četvrta međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije održava se 17. i 18. oktobra u Sava centru u Beogradu. Tematika Konferencije obuhvata zaštitu životne sredine, održivost i politiku; energetske izvore i skladištenje energije; aplikacije i usluge.


Nova tehnologija zamrzavanja pokreće prenos toplote

Nova tehnologija toplotnih cevi (heat pipe), razvijena na Institutu za energetiku budućnosti Univerziteta Brunel iz Londona, predstavlja novi način smrzavanja pri temperaturama nižim od –180°C pomoću tečnog azota i tehnologije toplotnih cevi. U osnovi ove nove tehnologije je koncept da se prenos toplote (hladnoće) izvrši što efikasnije. „Hladnoća” se ovde crpi iz tečnog azota. Ali za razliku od konvencionalne hladnjače, koja za prenos toplote koristi tečni azot, u ovom slučaju fizički prenos azotanije potreban, već se koristi sistem kriogenih toplotnih cevi. Istraživači tvrde da ova nova tehnologija potrebu za tečnim azotom smanjuje do 50% u poređenju sa konvencionalnom tehnologijom, a ceo sistem je efikasniji i sigurniji od konvencionalnih sistema.

Ž. P.


Novi svetski rekord u pretvaranju sunčeve svetlosti
u električnu energiju

Korišćenjem novih solarnih ćelija, jedan australijski tim je postavio novi rekord „izvlačenja“ električne energije od direktne, neusmerene sunčeve svetlosti. Inženjeri sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu (University of New South Wales – UNSW) ostvarili su efikasnost pretvaranja sunčeve svetlosti u električnu energiju od 34,5 odsto, što je do sada najbliže teoretskoj granici takvog sistema.

Doktor Mark Keevers i profesor Martin Green sa UNSW postavili su rekord sa četvoročvornim mini-modulom od 28 cm² ugrađenim u prizmu. Ova nova konfiguracija deli sunčeve zrake u četiri grupe, tako da veća količina energije može da se izdvoji iz svakog snopa.

Isti tim postigao je još veći nivo efikasnosti pre nekoliko godina korišćenjem koncentratora sa ogledalima koji su u električnu energiju mogli da pretvore 40% dolazne sunčeve svetlosti. Međutim, ovaj novi rekord je postignut bez upotrebe koncentratora.

„Ono što je zapanjujuće je što se ovaj nivo efikasnosti nije očekivao još dugi niz godina“, rekao je Green, pozivajući se na nemačku studiju u kojoj je postavljen cilj postizanja efikasnosti od 35% do 2050. godine.

Članovi tima ne očekuju da će njihova konfiguracija ćelija pronaći put ka upotrebi na krovovima kuća ili preduzeća, iako ne u skorije vreme, jer su skuplje za proizvodnju. Grupa radi na tome da smanji njihovu složenosti da im proizvodnju učini jeftinijom i vidi im svetlu budućnost na solarnim tornjevima koji koriste koncentrisana ogledala.

U međuvremenu, povećanje efikasnosti se očekuje razvojem organskih solarnih ćelija koje su jeftinije i fleksibilnije. Dug je put toga razvoja, iako je u februaru postavljen rekord organskih fotonaponskih modula od 13,2% efikasnosti.


TROX na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2016

I kompanija TROX učestvuje u Evropskom prvenstvu u fudbalu u Francuskoj. Ova kompanije je isporučila elemente za distribuciju vazduha, komponente za zaštitu od požara i dima, kao i uređaje za regulaciju protoka vazduha za veliki broj stadiona na kojima se održava ovogodišnje prvenstvo. Mi na žalost nećemo imati priliku da bodrimo našu reprezentaciju, ali ćemo sa interesovanjem pratiti utakmice ove najvažnije sporedne stvari na svetu.

Preuzmite svoj planer utakmica koji vam poklanja TROX.


12. IIR-ova konferencija
Gustav Lorentzen o prirodnim rashladnim fluidima

Na ovogodišnjoj, 12. IIR-ovoj konferenciji „Gustav Lorencen“ koja se od 21. do 24. avgusta 2016. održava u Edinburgu, u Velikoj Britaniji, predviđena su sledeća plenarna predavanja.

Alexander von Bismarck, direktor Environmental Investigation Agency, SAD. On će se osvrnuti na trenutni položaj sektora rezicencijalnog, industrijskog i komercijalnog hlađenja na putu usvajanja rashladnih fluida koji ne ugrožavaju životnu sredinu. Govoriće o tome kako promeniti stanje uma i praksu u cilju prihvatanja održivih rešenja u poslovanju.

Profesor Guangmin Chen, sa Ningbo Institute of Technology, iz Kine. On će govoriti o tome kako se Kina hvata u koštac sa problemima rashladnih fluida, kao što su isključivanje iz upotrebe HFC-a i prelazak na ekološki prihvatljive fluide. Ukazaće i na to kako Kinezi donose odluke o budućim rashladnim fluidima u industriji i kakve odluke donosi kineska Vlada.

Poslednje plenarno predavanje izlaže Ray Gluckman, tehnički savetnik specijalizovan za hlađenje i klimatske promene, vodeći savetnik nacionalnih vlada, agencija i Evropske komisije. Rey će govoriti o mogućnostima i preprekama za usvajanje prirodnih radnih fluida, kao i o mogućim načinima za prevazilaženje tih prepreka.

Rezervišite svoje mesto na konferenciji i obezbedite pristup plenarnim predavanjima, praktičnim kratkim obukama, kursevima i radionicama, programu tehničkih obilazaka distributivnim centrima i fabrikama – i poslušajte preko 140 radova prihvaćenih za izlaganje. Društveni program je osmišljen tako da pruži jedinstvene prilike za povezivanje sa skoro 350 istraživača i proizvođača inovativnih tehnologija.


Prezentacija ventila firme BELIMO

Ovogodišnja prezentacija poznate švajcarske firme BELIMO, najvećim delom je bila posvećena upoznavanju projektanata sa ventilima nezavisnim od pritiska i zonskim ventilima iz proizvodnog programa firme BELIMO. Prezentacija je održana 24. maja 2016. godine u prijatnom ambijentu hotela HOLIDAY INN na Novom Beogradu uz prisustvo tridesetak učesnika iz Beograda i iz drugih gradova Srbije. Prezentaciju je vodio g. Branimir Petrović, dipl. inž, regionalni predstavnik firme BELIMO za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na početku prezentacije g. Petrović je ukratko podsetio prisutne na proizvodne programe firmi koje BELIMO takođe zastupa: THERMOKON sa programom različitih senzora i SCHISCHEK sa eksploziono sigurnom opremom. Za 2017. godinu najavljena je i posebna familija planiranih senzora sopstvene (BELIMO) proizvodnje.

Firma BELIMO se u praksi pridržava maksime da sve bude “pod jednim krovom” i u tom smislu ima opremu za kompletna rešenja (Solutions) za motorne pogone uređaja i regulacionih ventila – kako za realizaciju novih tako i renoviranje postojećih – vazdušnih, vodenih i siguronosnih sistema, kao i njihovo međusobno povezivanje, uključujući i specijalne alate za servisiranje i podešavanje.

Poseban naglasak je stavljen na poboljšanja i novitete iz postojećeg proizvodnog programa: novi dinamički senzor diferencijalnog pritiska (D3) na pokretačima VAV; mehanička povratna opruga ili električna povratna funkcija (SuperCap) na pokretačima sa povratnom funkcijom; WEB server na srpskom jeziku za ventile EV (Belimo Energy Valve); nov način regulacije protoka i hidrauličkog balansiranja loptastih regulacionih ventila EPIV nezavisnih od pritiska i sa elektronskom regulacijom protoka (Electronic Pressure Independent Valve) itd.

Posebno su istaknuti i novi proizvodi koji su na raspolaganju od 2016 godine, kao što su pokretači VAV sa komunikacijom NFC, novi pokretači protivpožarnih klapni (BFL i BFN) sa kućištem od specijalnih polimera i ventili EPIV sa Modbus komunikacijom i zaštitnom povratnom električnom funkcijom ili Retrofit pokretači ventila sa univerzalnim adapterima za zamenu za sve poznate proizvođače ventila.

Posebno su prikazani kompaktni zonski ventili (DN 15 i DN 20) sa ručnim podešavanjem vrednosti kv sa protokom nezavisnim od promene diferencijalnog pritiska (Presure Independent Quick Compact Valve – PIQCV), čijom se primenom postižu velike uštede pri hidrauličkom balansiranju sistema grejanja ili hlađenja kod ventilator-konvektora (fan-coil), rashladnih greda, podnog grejanja, kao i elektronski regulacioni ventili nezavisni od pritiska (EPIV) većih dimenzija sa ultrazvučnim i elektromagnetnim merenjem protoka.

BELIMO-vi ventili EV (Belimo Energy Valve) su ventili EPIV sa pokretačima sa integrisanom logikom kombinovani sa senzorima temperature ugrađenim na razvodnim i povratnim vodovima i integrisanim meračima potrošnje energije koji objedinjuju u sebi pet funkcija: merenje, regulaciju, balansiranje, potpuno zatvaranje ventila i praćenje potrošnje energije. Dodatnom funkcijom ograničenja razlike temperatura (Delta-T Manager) omogućuje se direktna kontrola snage i uvid u potrošnju energije čime se mogu postići velike uštede u eksploataciji sistema grejanja i hlađenja. Na ovim ventilaima su već ugrađeni WEB serveri i instalirane aplikacije, što daje mogućnost povezivanja na internet i bežični pristup pomoću pametnog telefona, tableta ili računara, kao i uvid u sve aktuelne i zabeležene podatke u numeričkom i grafičkom obliku – što je i praktično demonstrirano.

Prikazana je i upotreba programa Belimo SelectPro za izbor ventila, kao i nekoliko referentnih objekata na kojima su ugrađeni ventili kompanije BELIMO.

Praktična primena BELIMO-vih 6-krakih loptastih regulacionih ventila na 4-cevnim sistemima za grejanje i hlađenje prikazana je na izloženom distributivno razvodnom (i/ili mernom) ormanu firme ME COM iz Beograda, kojim se omogućuje i korišćenje ventilator-konvektora sa samo jednim razmenjivačem toplote.

Izlaganje g. Petrovića bilo je dopunjeno odgovorima na pitanja gostiju i razgovorima o konkretnim problemima. Razgovori su nastavljeni i za vreme koktela priređenog u holu hotela HOLLIDAY INN.

Ž. P.


Prvi put izdvojena sredstva
za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije

U Kragujevcu je aprila 2015. godine formirano Odeljenje za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost pod okriljem Gradske uprave za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj. To je prvi put da u okviru Gradske uprave Kragujevca postoji služba koja organizovano i sistematski prati potrošnju energije u javnim zgradama na terioriji grada i na osnovu te analize predlaže konkretne mere za uštedu energije, a samim tim i do ušteda u gradskom budžetu. I ono što je najvažnije, po prvi put su u budžetu grada izdvojena sredstva u iznosu od preko 20 miliona dinara namenjena povećanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. Tim povodom je gospođa Ana Radojević, načelnica Odeljenja za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost Gradske uprave za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj Grada Kragujevca dala sledeći intervju Vesni Vukajlović, za sajt Energetski portal Srbije.


Centar za obuku energetskih menadžera

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu, kao ovlašćenoj organizaciji za obuku energetskih menadžera i ovlašćenih energetskih savetnika 13. juna započinje prvi ciklus obuke za oblast opšinske energetike – za energetske menadžere za organe jedinica lokalne samouprave. Centar (organizacija) za obuku energetskih menadžera pri Mašinskom fakultetu objavio je javni poziv za prijavljivanje kandidata.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2016 Sva prava zadržana.

[CONTENT]