Стручно предавање у Лесковцу

У сарадњи са предузећем Alfa Clima из Књажевца, Друштво инжењера и техничара, Лесковац, при СМЕИТС-у организује предавање под насловом:

Практична примена топлотних пумпи вода–вода
за климатизацију стамбених објеката
и пластеника

Господин Јован Јовић, главни пројектант у предузећу Alfa Clima, говориће о томе како повезати топлотне пумпе на постојеће инсталације за наводњавање и врло економично грејати и хладити оближње стамбене, производне, или пољопривредне објекте.

Alfa Clima је приватно предузеће, основано 1995, специјализовано за производњу термотехничке опреме из области КГХ. „Пунолетан“ је спонзор конгреса о КГХ, па ће и ове године на свом штанду број 49 приказати богату понуду производа и услуга.

Предузеће пројектује и производи системе по мери корисника, па ће након излагања г. Јовић одговарати на питања слушалаца и предлагати конкретна решења.

Петак, 2. септембар 2016. 13.00 часова
Центар за стручно усавршавање у образовању,
Лесковачког одреда 6, Лесковац
Улаз слободан


Preliminarni program 4. MKOIEE

17. i 18. oktobra ove godine, Društvo za obnovljive izvore električne energije, pri SMEITS-u, organizuje 4. Međunarodnu konferenciju o obnovljivim izvorima električne energije. Recenzenti su za izlaganje prihvatili 52 rada.

Kotizacija za skup do 1. oktobra iznosi 100 €, a nakon toga datuma, 140 € (u dinarskoj protivvrednosti). Kotizacijom se nadoknađuju: štampani zbornik rezimea radova, elektronski zbornik recenziranih radova (na CD-u), troškovi organizacije skupa, koktel i dr.

Programski pokrovitelji Konferencije su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike, Elektrotehnički fakultet, Beograd, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, Institut za hemijsko-tehnološka istraživanja, Beograd, Institut tehničkih nauka SANU, Beograd.

Konferencija se održava u Sava centru u Beogradu, a preliminarni program objavljen je na sajtu organizatora.


Ugljen-dioksid: bolja opcija za grejanje i hlađenje gradova

Redakcija vesti Engineering360, 16. maj 2016. Istraživači iz švajcarske École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) pokazali su da mreža daljinskog grejanja i hlađenja koja koristi CO2 može uštedeti i preko 80% energije.

Građevinski sektor u Evropi troši oko 40% energije i emituje oko jedne trećine gasova sa efektom staklene bašte. Švajcarska nije izuzetak. A u gradovima kao što su Ženeva i Lozana postoje raznovrsne zgrade sa različitim potrebama za grejanjem i hlađenjem.

Na primer, za postizanje ugodne toplote tokom zime, temperatura vode koja cirkuliše kroz stari radijator mora da bude 50 °C, dok podno grejanje traži samo 30 °C. Tokom leta, klima-uređaji u supermarketima hlade punom snagom i istovremeno ispuštaju toplotu – dok samo par koraka dalje gasni bojler greje vodu koja cirkuliše kroz sve podove zgrade. Ogroman gubitak energije.


Superefikasna zgrada koja štedi energiju

Nakon tri godina izvođenja građevinskih radova, Siemens se preselio u svoje novo sedište koje se nalazi u Minhenu u Nemačkoj. Očigledno je da se time smanjila njihova godišnja emisija CO2 koja je ekvivalent sa 5,6 miliona km pređenih putovanjem avionom. Ušteda je postignuta trošenjem 90% manje električne energije od prethodne zgrade koja je bila sedište Siemensa i korišćenjem 75% manje vode.

Nakon odluke Siemensa da redizajnira svoje sedište na trgu Wittelsbacherplatz, kompanija je radila sa gradom Minhenom na lansiranju građevinskog projekta i organizovanju arhitektonskog konkursa. Pobednik je bila danska firma Henning Larsen Architects iz koje su rekli da su za ovaj projekat kombinovane tradicija i budućnost.

Zgrada zauzima površinu od 45.000 m² i obmotana je staklenom fasadom površine 16.000 kvadratnih metara. Ima novo pristupačno prizemlje, sa javnom pešačkom stazom koja prolazi kroz zgradu i povezuje centar Minhena sa delom gde su gradski muzeji. U okviru zgrade je i zeleno unutrašnje dvorište, kafić, restoran i fontana.


Izdanja SMEITS-a sa popustom

Ukoliko ste član SMEITS-a, ili njegovih društava, izdanja SMETIS-a možete kupiti sa popustom od 15%. Isti popust važi i za članove Inženjerske komore Srbije i studente.

Izabrane naslove možete kupiti u Prosvetinoj knjižari „Geca Kon“, u Knez Mihajlovoj 12, a sve ostale knjige u SMEITS-u, ili naručiti preko sajta.


Najveći italijanski hipermarket sa CO2

Aprila 2016 najveći italijanski hipermarket otvorio je svoja vrata u Milanu. Gigant supermarketa, Iper, je u novom hipermarketu na 10.000 m2 prvi put uveo rashladni sistem sa transkritičnim CO2 koji koristi ejektorsku tehnologiju za povećanje efikasnosti na temperaturama do 38 °C i pokazao da hlađenje koje koristi CO2 održivo rešenje za jug Evrope.

Iperov hipermarket nalazi se u sklopu šoping-centra Arese, najvećeg šoping-centra u Italiji i jednog od najvećih u Evropi. Održivost je ključni element projektovane zgrade koja ispunjava uslove za sertifikaciju USGBC LEED nivoa Gold, što znači da je hipermarket projektovan i izveden tako da troši manje vode i energije uz smanjenu emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

„Upotrebom CO2 u rashladnom sistemu zadovoljeni su zahtevi LEED. CO2 je fluid sa malim stepenom globalnog zagrevanja i odličan je izbor za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Istovremeno, CO2 ima odličnu efikasnost i izuzetne osobine za rekuperaciju toplote“, kaže Gabriele De Bona, vodeći ekonomista italijanskog Danfoss-a.


DIRTMAG oslobađa od nečistoća u tečnosti

Caleffi-jev hvatač nečistoća, DIRTMAG, odvaja sitne čestice koje kruže u zatvorenim krugovima sistema, pogotovo pesak i mulj, uz veoma mali pad pritiska. Nečistoće se skupljaju u velikoj komori za odvajanje, tako da čišćenje i pražnjenje nije suviše često i moguće je i za vreme rada sistema. Proizvodi serije hvatača nečistoća DIRTMAG opremljeni su i magnetnim prstenom, koji omogućava odvajanje gvozdenih nečistoća.

Izrađeni su od kompozitnih materijala veoma pogodnih za rad u klimatizacionim sistemima, jednostavni su za montažu, s obzirom da mogu biti instalirani na horizontalnim i vertikalnim deonicama cevovoda.


Obnovljivi izvori čuvaju ekonomiju i životnu sredinu

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i Univerzitet Colorado Boulder složni su u tvrdnji da sa ekonomskog stanovišta i stanovišta zaštite životne sredine obnovljivi izvori energije mogu smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte u proizvodnji energije i do 78%. Tako bi se emisija tih gasova svela na nivo pre 1990. uz neprekidno smanjivanje tokom sledećih 15 godina.

U zajedničkoj studiji korišćen je matematički model za procenu scenarija budućih troškova, zahteva, proizvodnje energije i njenog prenosa. Pokazalo se da bi poboljšanja infrastrukture prenosa i korišćenje obnovljivih izvora na bazi sunca i vetra obezbedilo snabdevanje nacije električnom energijom po cenama sličnim današnjim.

Model je omogućio istraživačima da procene dostupnost, pouzdanost i emisije gasova sa efektom staklene bašte za mešavinu raznih energenata, uključujući i ugalj. Pokazalo se da niske cene i male emisije ne isključuju jedna drugu.

„Ovaj model je ozbiljno tragao za najjeftinijom energijom, bez obzira na ograničenja“, izjavio je Christopher Clack, pomoćnik vodećeg istraživača, fizičar i matematičar u Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences na Univerzitetu Colorado Boulder. „A model je uvek predvideo više obnovljivih izvora nego što danas postoji“.


Izložba u okviru 47. Kongresa o KGH

Glavni sponzori, sponzori i izlagači svake godine još od februara rezervišu štandove na izložbi u okviru kongresa o KGH. Većina želi da zadrži svoje mesto, ali ima i onih koji žele da se presele ili traže više prostora. 

Generalni pokrovitelj 47. Kongresa

Energy Net

Pokrovitelj izložbe

Elcomtrade

Domaćin koktela dobrodošlice

Elcomtrade


Projekat Quantum debitovao u Alborgu

Uklanjanje nesklada između stvarne i projektovane energetske efikasnosti objekta uz pomoć menadžmenta kvalitetom.

Procenjeni prosečni nesklad između izračunate i stvarne energetske efikasnosti zgrada u Evropi je 25% za energetsku efikasnost i 1,5% za ugodnost (prema podacima dobijenim od ljudi u zgradama). Opsežna istraživanja su pokazala da su za ovaj nesklad odgovorni slabi sistemi tehničkog prijema i upravljanja zgradama, generalno zbog nepostojanja odgovarajućeg i koherentnog sistema menadžmenta kvalitetom (quality management system, QMS) karakteristika zgrada.

U sledeće četiri godine projekat Quantum će se uhvatiti u koštac sa ovim izazovima i razviće i prikazati pragmatične usluge i odgovarajuće alate sa visokom mogućnošću ponavljanja čija je namena podrška menadžmentu kvaliteta karakteristika zgrada tokom projektovanja, izgradnje, tehničkog prijema i životnog veka.

Osnovni mehanizam je „projektovanje koje se može testirati“ kroz određivanje jasnih ciljeva karakteristika sa cenovno prihvatljivim načinima testiranja. Taj projekat će koristiti tri inovativna IKT alata za efikasan menadžment kvalitetom u svim uslugama tokom životnog veka jedne zgrade.

  • HPS/NG9 (firme Energy Team SPA, Italija). Jeftini uređaji za merenje energije sa on-lajn analizom podataka, koji se jednostavno postavljaju na lokaciji.
  • Performance Test Bench (firme Synavision GmbH, Nemačka). Prvi alat za određivanje i automatsku validaciju funkcija BMS koji koristi Active Functional Specifications (AFS).
  • Comfortmeter (firme FACTOR 4 BVBA, Belgija). Prvi kompletni veb-upitnik o ugodnosti ljudi.

Ovi alati će biti demonstrirani na reprezentativnom uzorku tipičnih evropskih zgrada u sedam zemalja kako bi se pokrenulo tržište tih alata i usluga.

Za vreme 13. REHVA-inog svetskog kongresa CLIMA2016, u Alborgu, 26. maja, Quantum je organizovao svoju prvu radionicu. Tom prilikom su učesnici obavešteni o potencijalima menadžmenta kvalitetom i predstavljena su tri nova IKT alata. Nakon prezentacija su usledile interesantne diskusije, a organizatori Quantuma su prikupili povratne on-lajn informacije od učesnika. Prezentacije i izveštaj sa ove radionice dostupni su na sajtu REHVA-e.


Kompanija Grundfos u oblasti održivosti energije

Živimo u vremenu kada u svetu oko 13% potrošnje primarne energije potiče od obnovljivih izvora iako su tehnološki kapaciteti značajno veći. Smatra se da će neobnovljivi izvori energije biti iscrpljeni za maksimalno nekoliko stotina godina, a njihovo obnavljanje bi trajalo višestruko duže. U tom kontekstu, u kompaniji Grundfos smatraju da imaju obavezu da se uvek ponašaju odgovorno – u poslovanju i u društvu. Pridržavaju se internacionalnih i lokalnih standarda, regulativa i zakona bilo gde da posluju.

U Grundfosu jasno iskazuju ubeđenje da kao preduzeće imaju odgovornost prema okolini, zaposlenima i lokalnim zajednicama, kao i za sprovođenje poštenog i ispravnog ponašanja prema svojim kupcima, dobavljačima i konkurentima. Pored odgovornosti i usklađenosti, održivost je ključni koncept Grundfosa. Generalni cilj je da ova generacija u nasleđe ostavi čistiju zemlju sa više energije, nego što je to nama ostavljeno. Održivost je susretanje sa potrebama sadašnjosti, ali bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe, kako kod prirodnih izvora tako i kod društvene dobrobiti.

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2016 Sva prava zadržana.