Стеван Шамшаловић
(1940–2016)

Један од најоданијих пријатеља и градитеља СМЕИТС-а, пионира Друштва за КГХ и часописа „Климатизација, грејање, хлађење“, спиритус мовенс многих стручно-научних скупова и акција у области машинства током последњих пет деценија – наш драги колега Стева, преминуо је 4. септембра ове године, не успевши да се избори са тешком болешћу.

Као дугогодишњи председник и члан УО СМЕИТС-а и члан УО Друштва за КГХ од, стални члан организационих одбора конгреса и изложби о КГХ, уредник часописа „КГХ“, уредник Билтена, писац више књига из области КГХ и аутор десетина стручних радова – а изнад свега посвећени реализатор идеја и планова којима се наша организација етаблирала као ауторитативан фактор у развоју стручне и научне мисли у машинству – магистар Стеван Шамшаловић остаје непревазиђен у круговима стручњака којима је припадао.


4. Међународна конференција о обновљивим изворима електричне енергије

Објављен је дефинитивни програм 4. МКОИЕЕ. Конференција се одржава у „Јапанском салону“ Сава центру у Београду. Током два дана, учесници ће имати прилику да чују радове о сунчевој енергији, фотонапонским ћелијама, биомаси, суперкондензаторима…

Преко педесет аутора из земље и света говориће у Београду о начинима за избегавање разних облика загађења и о суочавању са једним од највећих изазова у људској историји – климатским променама и глобалном загревању.

Програмски покровитељи Конференције су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарство рударства и енергетике, Електротехнички факултет, Београд, Технолошко-металуршки факултет, Београд, Институт за хемијско-технолошка истраживања, Београд, Институт техничких наука САНУ, Београд.

Генерални покровитељ овогодишње Конференције је ЈП Електропривреда Србије.

 


Seminar Društva za KGH i AINS

Unapređivanje energetske efikasnosti
sistema za KGH postojećih objekata
– primeri iz australijske inženjerske prakse

Seminar se održava 12. oktobra 2016. godine
u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu,
Ulica kralјa Aleksandra 73
sa početkom u 10.00.
Ulaz je slobodan uz obaveznu prijavu.

Predavač: Mr Aleksandar Končar, lic. inž. mašinstva,
osnivač i direktor – GreenKon Engineering, Sydney, Australia,
MIEAust, CPEng, NPER, NABERS Assessor, CMVP, CEEL.

Prijavljujem se na seminar.

Program seminara možete pogledati ovde. 


Почетак обуке тренера-инструктора

На дан Међународног дана озонског омотача, 16. септембра 2016, у Техничкој школи „Нови Београд“ започела је тродневна обука тренера-инструктора за сертификацију лица за рад са супстанцама које оштећују озонски омотач и флуорованим гасовима са ефектом стаклене баште. У складу са одговарајућом Уредбом („Сл. Гласник РС“, број 24/16), обуку спроводе чланови Комитета за хлађење Друштва за КГХ Србије, проф. др Франц Коси, са Машинског факултета, Београд, Милорад Робинац, Филтер Фриго, Београд, и Милан Стојановић, Florida Int. System, Београд.

Више о овој обуци читајте у четвртом броју часописа „КГХ“, који ће чланови моћи да преузму на инфо-пулту за време 47. Међународног конгреса и изложбе о КГХ, од 30. новембра до 2. децембра.


Нови број часописа „КГХ“

Из штампе је изашао нови, трећи овогодишњи, број часописа „КГХ“. Из садржаја овог броја издвајамо интервју са г. Јованом Пантелићем, добитником престижне награде „Ralhp Nevins“, коју је ASHRAE установио 1978. Награда се додељује „истраживачу млађем од 40 година који се истакао у области човековог реаговања на животну средину“.

160. годишњицу рођења Николе Тесле часопис „КГХ“ обележава текстом „Алкално метално термоелектрично претварање ванземаљског сунчевог зрачења и бежични пренос произведене снаге до Земље – колико је далеко остварење?“ аутора Марије С. Тодоровић, Зорице Циврић и Оливере Ећим-Ђурић.

Суиздавачи који су се представили у овом броју су Belimo, Trox, Етаж и Weishaupt.

У рубрици Стандардизација можете прочитати први део Кратке историје вентилације у здравственој заштити Travis-а R. English-а.


Нови број часописа „Процесна техника“

Тема првог броја часописа „Процесна техника“ у 2016. години је опрема под притиском. Један од радова из ове тематске групе бави се прорачуном делова опреме под притиском према нормама стандарда ГОСТ 32388-2013. С обзиром да су домаће фирме заступљене на руском тржишту, Уредништво се нада да ће преглед прорачунских процедура према руском стандарду бити интересантан читаоцима. Први део стандарда ГОСТ 32388-2013 представљен је у овом броју, а други, због обимности, биће на странама следећег броја часописа. Друга два рада ове тематске групе су посвећени проблематици заваравања и заварених спојева. У првом броју „Процесне технике“ за 2016. годину дата су још три стручна рада која представљају избор уредника од радова са овогодишњег Процесинга, чиме се наставља традиција да се један број радова са конгреса представи и читаоцима часописа.

„Процесну технику“ могу читати регистровани посетиоци сајта СМЕИТС-а.


Изложба поводом 45 година часописа "КГХ"

Часопис "КГХ" непрекидно излази већ 45 година. За време 47. Конгреса о КГХ биће приређена пригодна изложба посвећена овом вредном јубилеју.

Чланови СМЕИТС-а ће свој примерак четвртог броја моћи да преузму на инфо-пулту, а уколико су спречени да то учине, након Конгреса ће свој примерак добити редовном поштом.


Novi kompresori Copeland Scroll Digital

Kompanija Emerson Climate Technologies izbacila je na tržište tri nova digitalna skrol kompresora u seriji Summit K5E, čime je proširena gama digitalnih uređaja do 15 hp. Sa kontinualnom regulacijom kapaciteta od 10% do 100%, ovi uređaji koji rade u srednjem rasponu temperatura nude rashladni kapacitet do 26 kW, dok u niskotemepraturnom opsegu nude do 12,5 kW rashladnog kapaciteta.

Ovi kompresori su namenjeni postrojenjima sa više isparivača ili svim slučajevima u kojima je potreban širok raspon modulacije kapaciteta, kao što su višestruke hladne sobe u lancu hlađenja hrane, ili mali kondenzatorski uređaji i kompresori, ali i preciznom hlađenju manjih industrijskih sistema.

Zbog rastućih potreba za efikasnom modulacijom kapaciteta, što garantuje minimalne troškove rada, projektanti su se trudili da optimizuju efikasnost novih modela. Osim toga, digitalna serija Summit K5E veoma je tiha, a niskotemperaturni model ZFD41K5E radi sa injektiranjem i tečnosti i pare.

Modeli rade sa standardnim rashladnim fluidima R404A, R407A/F i R134a, kao i sa alternativnim fluidima sa niskim stepenom globalnog zagrevanja, kao što su R448A i R449A. Kompresori klase ZBD i ZFD zauzimaju istu površinu što olakšava njihovu ugradnju u različite sisteme koji već koriste Summit K5 modele fiksne brzine.

Karakteristike novih modela ZBD76K5E, ZBD114K5E i ZVD41K5E mogu se naći na Emerson Selectrion Software.


Poziv na predlaganje kandidata za
Zlatnu medalju J&E Hall International

Britanski Institute of Refrigeration već 39 godina dodeljuje Zlatnu medalju J&E Hall International za priznavanje izuzetnih tehničkih dostignuća u oblasti hlađenja i dodirnim disciplinama. Nagrada se dodeljuje pojedincima i timovima koji su u skorije vreme postigli izuzetna tehnička dostignuća na jednom ili više od sledećih polja:

  • praktična primena inovativnih projekata,
  • originalni projekti u svom polju,
  • sistemi sa odličnim potencijalima i dokaze da se mogu uspešno završiti,
  • izuzetan i značajan rad na novim ili neuobičajenim područjima.

Nagrada je više namenjena podršci napretka nego priznanju ranijih dostignuća, a pobednik će se pridružiti velikim imenima kao što su prof. Gustav Lorentzen, prof. Ole Fanger, prof. Don Cleland, mr Ron Conry i prof. Pega Hrnjak.

Proglašenje pobednika će biti za vreme 117. godišnje večere Instituta za hlađenje, u Londonu. Pobednik dobija prelaznu Zlatnu medalju na godinu dana, srebrnu medalju u trajno vlasništvo i 5.000 GPB.

Predlozi se primaju do 15. oktobra 2016.


Precizno hlađenje data centara

Schneider Electric je globalni specijalista za upravljanje energijom i automatizacijom. Sa prihodima od 25 milijardi evra u 2014. godini, 170.000 zaposlenih uslužuje klijente u više od 100 zemalja, pomažući im da upravljaju svojom energijom i procesima na siguran, pouzdan, efikasan i održiv način. Od najjednostavnijih prekidača do složenih operativnih sistema, tehnologija, softvera i usluga, unapređuje način kako klijenti upravljaju i automatizuju svoje poslovanje. Povezane tehnologije reoblikuju industrije, tranformišu gradove i obogaćuju živote. U Schneider Electric-u ovaj koncept zove se Life Is On. Od 2011.godine Schneider Electric je vlasnik kompanije Uniflair, italijanskog proizvođača rešenja za precizno hlađenje u data centrima i poslovnim objektima.

Više o preciznom hlađenju data centara čućete u izlaganju predstavnika Kompanije za vreme 47. Kongresa o KGH, a posetioci izložbe će na štandu 2, u Sava centru, imati priliku da se bliže upoznaju sa delatnošću kompanije Schneider Electric.


Zaboravite baterije – tu je voz pun kamenja

Jedan od nedostataka obnovljivih izvora energije je nestalnost snabdevanja. Kada vetar ne duva, ili sunce ne sija, energija se ne stvara. Uobičajeno rešenje su baterije koje čuvaju energiju za takve periode.

Postoje i drugi predlozi, kao što je plansko punjenje akumulacija hidroelektrana, pumpanje vazduha u podzemne pećine… Ili jednostavan projekat Advanced rail energy storage (ARES) koji se sastoji od vagona napunjenih kamenjem i betonom, opremljenih generatorom struje koji na vrhu brda čekaju da mreži zatreba struja i tada se spuštaju nizbrdo. Struja se stvara regenerativnim kočenjem. Kao tojota Prius.

Izuzetno jednostavna ideja koja koristi uređaj iz 19. veka za rešenje problema 21. veka, uz pomoć neiscrpnog prirodnog izvora – gravitacije. Kada mreža ima višak obnovljive energije voz prepun kamenja i betona penje se na vrh brda, a kada je mreži energija potrebna, vagoni se spuštaju.

Ogledno postrojenje u Nevadi ima kapacitet 50 MW i može da proizvede 12,5 megavatčasova energije. To je znatno više od postrojenja sa baterijama, ali verovatno nije dovoljno da opravda investicije. James Kelly, direktor ARESA, očekuje da će povećanjem kapaciteta porasti i efikasnost sistema. Potrebno je još dosta investicija u elektronsku opremu, telekomunikacije, prilagođavanje vagona.

Ali, jednostavnost rešenja je očaravajuća. Voz ide gore, voz ide dole.

Tekst i slike: www.wired.com


Toplota i električna energija iz pulpe šećerne repe

British Sugar je vodeći proizvođač šećera u Velikoj Britaniji koji od pulpe šećerne repe proizvodi oko 1 milion tona šećera i oko 500.000 tona hrane za stoku.

Tehnologija CHP predstavlja značajan deo četiri postrojenja ove kompanije širom Velike Britanije. Postrojenje CHP u Visingtonu obezbeđuje i toplu vodu i višak ugljen-dioksida za uzgoj preko 140 miliona plodova paradajza u stakleniku.

Kompanija je nedavno investirala u postrojenje sa anaerobnim sagorevanjem koje koristi presovanu pulpu šećerne repe za proizvodnju biogasa na koji rade dva CHP motora i snabdevaju oko 8.000 domaćinstava električnom energijom.

Dva postrojenja sa CHP motorima postavljena su u dva odvojena kontejnera, od kojih jedan ima šest odeljaka. U tim odeljcima se nalazi motor sa biogasnim postrojenjem „avus“ kompanije 2G, sistem za gas pod pritiskom, sistem za vodu sa rekuperacijom toplote i rezervoar ulja. Oba postrojenja CHP motora opremljena su razvodnom tablom visokog napona i direktno su vezani na mrežu. Na kontejneru se nalazi još jedan kontejner sa sistemom za ventilaciju i filtriranje vazduha. CHP motori kompanije 2G su „avus“ 3000a i 2000b, snage 2,8 MW odnosno 2,2 MW. Ukupna efikasnost oba motora je oko 86%, što je znatno više od komercijalnih postrojenja na fosilna goriva.

Gasni motori su projektovani, proizvedeni i testirani u Nemačkoj. Nakon što su rastavljeni, pojedini odeljci kontejnera su kamionima prevezeni u Veliku Britaniju gde su sastavljeni i pušteni u pogon nakon 30 dana.


Toplotna pumpa vazduh–voda

Kada se govori o regeneraciji energije, danas se mora govoriti o toplotnoj pumpi. Zahvaljujući velikom stepenu iskorišćenja, ovi uređaji su pogodni za trajni rad, uz visoku ugodnost. Toplotne pumpe Estia vazduh–voda koriste toplotu okolnog vazduha za grejanje sanitarne vode, ali i za hlađenje prostorija, uz minimalne troškove i na ekološki prihvatljiv način. Ove toplotne pumpe aktivno doprinose zaštiti životne sredine.

Osim odličnog koeficijenta efikasnosti, smanjene potrošnje električne energije i malih troškova nabavke, Tošibine toplotne pumpe vazduh–voda rade potpuno automatski, apsolutno su pouzdane, a uz pomoć ventilator-konvektora mogu i da hlade prostorije. Korišćenjem energije iz okolnog vazduha, ove toplotne pumpe čuvaju životnu sredinu. Nezavisne su od fosilnih goriva i ne ispuštaju ugljen-dioksid.

Jednostavno se montiraju kako u nove i u stare objekte i mogu se koristiti u kombinaciji sa postojećim sistemima grejanja, ali i sa sunčevim i fotonaponskim sistemima.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2016 Sva prava zadržana.