47. Kongres i izložba o KGH

Na sajtu Kongresa o KGH objavljen je program ovogodišnjeg skupa. U program je uvršteno preko 100 radova koji će u 14 tematskih grupa biti izloženi u tri sale Sava centra od 30. novembra do 2. decembra ove godine.

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg kongresa i plenarna sesija biće prenošene uživo na našem Youtube kanalu.

  • Program kongresa možete pogledati ovde. 
  • Raspored štandova na izložbi objavljen je ovde.
  • Glavni sponzori, sponzori i izlagači predstavljeni su ovde.
  • Uslove učešća možete pogledati ovde.

48. Međunarodni kongres i izložba o KGH

48. Međunarodni kongres i izložba o KGH održaće se od 6. do 8. decembra 2017. godine, u Sava centru u Beogradu. Generalni pokrovitelj je preduzeće Elcomtrade, iz Beograda.

Preduzeće Elcomtrade d.o.o. osnovano je 2003. godine. Osnovna delatnost preduzeća je uvoz i distribucija uređaja za klimatizaciju u koje spadaju rezidencijalni split sistemi, laki komercijalni sistemi (kanalski, kasetni, parapetno-potplafonski) – VRF sistemi, multi sistemi – vodeni sistemi (water chiller, fan coil).

Od svog osnivanja Elcomtrade uspešno prati potrebe domaćeg tržišta i razvija se u skladu sa njima, te se posebna pažnja posvećuje projektovanju, ugradnji i servisu klimatizacione i ventilacione opreme. Među kompanijama koje se bave ovim poslom postoje sličnosti i razlike. Elcomtrade se ističe time što je jedan od više uvoznika, a razlika što u tehničkom smislu nudi odlično razvijenu podršku servisa i održavanja, kao i najširu paletu rezervnih delova i po isteku garantnog roka.

U preduzeću Elcomtrade su ponosni se što od osnivanja nisu izgubili ni jednog kupca i što iz godine u godinu uvećavaju broj saradnika u poslovno tehničkom smislu kao i broj krajnjih korisnika. Široku lepezu kupaca ovog preduzeća čine investitori, građevinske firme, projektni biroi, marketi, prodavnice bele tehnike i mnogobrojne samostalne radnje i servisi. Takođe poseban akcenat stavljen je na primenu sopstvenih rešenja u industrijskim, zdravstvenim, turističkim, poslovnim i stambenim objektima, bankama, računskim centrima, mega marketima, sportskim centrima… Sopstveni carinski magacin, kao i magacin ocarinjene robe je veličine 1200 m² omogućava zavidan lager robe u svakom momentu. Čelnici preduzeća su na vreme shvatili da veliku ulogu u uspešnosti preduzeća čini stručni kadar. Veliku važnost pridaju i sajmovima u zemlji i van nje. I inženjeri i serviseri svake godine pohađaju seminare i obrazovne centre gde se upoznaju sa najnovijim dostignućima iz oblasti klimatizacije i ventilacije.

Preduzeće Elcomtrade više godina učestvuje na kongresu o KGH kao glavni sponzor, ili pokrovitelj izložbe, a sledeće godine će kao Generalni pokrovitelj dokazati svoju posvećenost nauci i struci kojom se bavi od svog osnivanja.


120 godina uspešnog rada kompanije HERZ

Akcionarsko društvo HERZ Armaturen proizašlo je iz firme Gebauer & Lehrner, koja je osnovana davne 1896. godine. Tokom 120 godina postojanja, kompanija se specijalizovala za proizvodnju i razvoj visokokvalitetnih armatura za grejanje, hlađenje i klimatizaciju. Na čelu kompanije u svojstvu vlasnika i generalnog menadžera nalazi se g. dr Gerhard Glinzerer. Sa svojih 2.400 zaposlenih, HERZ Armaturen GmbH je jedini austrijski proizvođač termostatskih ventila, regulacione armature, sistema podnog grejanja, kotlova na pelet, solarnih sistema i toplotnih pumpi, a sigurno je i jedan od najvažnijih proizvođača u Evropi na tom polju.

Sedište kompanije HERZ Armaturen od 1986. godine je u novoj poslovnoj zgradi u Wien – Itzendorf, A-1230, Richard-Strauss Strasse 22. Ovde se nalaze proizvodnja armatura, centralni magacin i poslovno rukovodstvo. HERZ Armaturen u svom sastavu ima 24 fabrike i sve su u okviru Evropske unije: Austrija, Poljska, Rumunija i Slovenija.

Kompanija HERZ Armaturen ima predstavništva u skoro svim evropskim državama, na Bliskom Istoku, Severnoj i Južnoj Americi. Oko 60% proizvedene armatura se izvozi.

Trajni uspeh kompanije HERZ Armaturen zasnovan je na proizvodnom principu, da se samo tehnički zreli i visokokvalitetni proizvodi puštaju na tržište. Dugogodišnje iskustvo, kao i specijalizacija na polju grejne i regulacione tehnike, doprineli su razvoju brojnih inovativnih rešenja u sektoru uštede energije, kao i unapređenju oblika i dizajna HERZ proizvoda.

HERZ-ovi termostatski ventili "DE LUXE" predstavljaju simbiozu visoke tehnike i luksuznog oblika i dizajna. Osim toga, HERZ Armaturen zajedno sa poznatim evropskim sistemskim proizvođačima razvija koncepte za uvođenje regulacione armature "krojene po meri" sa ciljem uštede energije i troškova grejanja.

Kompanija HERZ Armaturen primenjuje moderan sistem osiguranja kvaliteta uz tesnu saradnju kooperanata. HERZ-ovi proizvodi se stalno ispituju u nacionalnim i međunarodnim nezavisnim institutima. Termostatski ventili HERZ-a odgovaraju evropskoj normi (EN215).

Kompanija je preko 20 godina prisutna na tržištu Srbije gde svoje proizvode prodaje preko svojih distributera. U 2003. godini otvoreno je predstavništvo za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Od maja 2009. godine, HERZ Armaturen ima svoj poslovno-skladišni objekat na 1650 m², u Industrijskoj zona bb, Nova Pazova. Od 2014. godine HERZ je postao još jači u saradnji sa kompanijom Feniks BB iz Niša, koja je srpski lider u razvoju i proizvodnji elemenata i sistema automatske regulacije i upravljanja u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja.


4. Međunarodna konferencija
o obnovljivim izvorima električne energije

Četvrta međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije (4. MKOIEE) održana je 17. i 18. oktobra 2016. godine u "Japanskom salonu" Sava centra u Beogradu. Konferenciju je organizovalo Društvo za obnovljive izvore električne energije (DOIEE) pri Savezu mašinskih i elektroinženjera i tehničara Srbije (SMEITS).

Skup je otvoren za javnost s ciljem podizanja nivoa obaveštenosti o svim problemima, kao i izražene spremnosti da se učestvuje u dijalogu sa onima koji donose odluke.

Štampan je zbornik rezimea radova, dok je zbornik radova objavljen na CD-u, sa svojim CIP-om i ISBN-om. Konferenciji je prisustvovalo oko 100 inženjera različitih struka: elektrotehnike, mašinstva, tehnologije, metalurgije, šumarstva, arhitekture, građevine itd.

Inženjerska komora Srbije uvrstila je ovaj skup u svoj program kontinuiranog obrazovanja svojih članova. Od preko 120 licenciranih inženjera koji su se prijavili preko sajta Komore, u dva dana skupa prisustvovalo je ukupno njih 29.

Na otvaranju skupa su govorili Rastislav Kragić, ispred Ministarstva rudarstva i energetike, i član Upravnog odbora DOIEE-a; prof. dr Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora EPS-a; Dragan Jovanović, direktor Sektora obnovljivih izvora EPS-a; prof. dr Petar Uskoković, prodekan za nastavu Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu; dr Igor Marić, Institut za arhitekturu i urbanizam. Skup je otvorio dr Milovan Živković, predsednik SMEITS-a.


Jubilej časopisa "KGH"

Ove godine se navršava 45 godina izlaženja časopisa „KGH“. Od 1972. godine časopis izlazi redovno i samo je za vreme agresije na Jugoslaviju, 1999. godine izašao jedan dvobroj, jer štamparija nije radila. Za vreme 47. Kongresa o KGH u Sava centru će biti priređena izložba svih korica časopisa.

Četvrti ovogodišnji broj časopisa „KGH“ je u štampi. Članovi Društva za KGH mogu da preuzmu svoj primerak na info-pultu, za vreme 47. Kongresa o KGH, a ako su sprečeni da to učine, dobiće ga poštom.

U novom broju časopisa možete pročitati šta se desilo u Kigaliju, šta naši sponzori misle o izložbi u okviru kongresa. Tu su tekstovi o radu Dunavskog ogranka ASHRAE-a…

Objavljen je i govor Timotija Venca koji je održao prilikom preuzimanja dužnosti direktora ASHRAE-a za 2016/2017. godinu.

Tematske članke pišu Velimir Čongradac i Slađana Lazarević, Alexander Cohr Pachai, Gert Nielsen i Carl Rasmussen, Jelena Ivanović-Šekularac i drugi, Ninoslav Srdić i Željka Vuković, Egon Venko i Damjan Makuc.

Svoje priloge poslali su Energy Net, Danfoss, Viessmann, Bosch, Elcomtrade, Sena.


Amandman iz Kigalija

„Imamo amandman.“ Ovo su reči kojima su učesnici 28. sastanka strana Montrealskog protokola (MOP 28) izrazili i zadovoljstvo i olakšanje zbog toga što se nakon sedam godina razmatranja opcija i predloga da se dopuni Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač kako bi mogao da se bavi pitanjem HFC-a, hemikalije koja ima veliki uticaj na klimu, ali se tradicionalno ne smatra supstancom koja oštećuje ozonski omotač, došlo ne samo do pozitivnog zaključka, već i do, po rečima jednog delegata, „dogovora (saglasnosti) zbog koje ćemo biti ponosni do kraja naših života“.

Put do Kigalija nije bio ni kratak ni lak, zbog čega je jedan pospani kopredsednik predstavio tekst kao „amandman na kojem su delegati radili pet godina... mislim, pet dana!“. Na kraju, uprkos momentima u kojima učesnici umalo nisu kolabirali i uprkos skoro dvadesetčetvoročasovnom maratonskom finaliziranju detalja, Kigalijski amandman se bavi ozbiljnim globalnim izazovom, daje prostor za ambiciozne ciljeve uz postizanje univerzalnog dogovora, i odaje poštovanje duhu Montrealskog sporazuma time što je postignut konsenzus i time što se oslanja na mudrost osnivača protokola koji su omogućili da se on dopunjuje i modifikuje.


Шведска донација за припрему Поглавља 27

27. октобра 2016. званично је представљен Програм „Припрема за преговоре у процесу приступања Републике Србије Европској унији, у области заштите животне средине – ЕНВАП 3“, за чију ће реализацију Влада Краљевине Шведске донирати Влади Србије три милиона евра. Програм ће бити усмерен на подршку ресорном Министарству, преговарачкој групи за припрему преговора, Агенцији за животну средину, као и на спровођење комуникационих стратегија неопходних за успешну реализацију Програма.

„Екологија је веома важна област којом се треба континуирано и темељно бавити и која захтева координисано деловање свих релевантних институција, али и самих грађана. Донација Влада Краљевине Шведске, чија је вредност око три милиона евра, треба да помогне Влади Србије на њеном путу евроинтеграција, а с обзиром на то да је Поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, једно од најскупљих и најзахтевнијих поглавља у преговарачком процесу, веома је важно да се ова помоћ искористи на прави начин и усмери на решавање важних проблема из ове области. Влада Краљевине Шведске инвестира око 100 милиона евра укупне развојне помоћи Србији, јер је то у интересу обеју земаља и стратешка подршка Србији на њеном путу ка ЕУ“, истакао је Њ. Е. Јан Лундин, амбасадор Шведске у Србији.

До сада је Влада Краљевине Шведске највише од свих осталих држава чланица Европске уније помагала Србији када је у питању решавања проблема из области заштите животне средине, а ова донација наставак је њихове несебичне подршке нашој земљи.

(Извор: Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије)


Puštene velike Viessmann-ove toplotne pumpe
za industrijske korisnike u Aranđelovcu i Novom Sadu

U proteklih par meseci firma Viessman je isporučila pustila u rad svoje velike toplotne pumpe voda-voda kod više srpskih industrijskih proizvođača.

Jedna od njih je kompanija "Budućnost" iz Novog Sada (Vračar), sa jednom od najmodernijih štamparskih postrojenja u ovom delu Evrope. Instalirana je toplotna pumpa voda-voda tipa Vitocal 300-G Pro nazivnog kapaciteta 302 kW za grejanje + pasivno i aktivno hlađenje. Pasivno hlađenje ce na ovom objektu biti dominantno, pa će se objekat hladiti vrhunskom efikasnošću.

Druga, ali ne manje atraktivna, je instalacija u kompaniji "Stublina", maloj ali vrhunskoj proizvodnji okova iz Stojnika kod Aranđelovca. Posebno interesantno kod ove instalacije, je korišćenje otpadne toplote za hlađenje mašina u pogonu kao primarni izvor za toplotnu pumpu u režimu grejanja (grejemo objekat i jednovremeno hladimo mašine). Instalirana je toplotna pumpa voda-voda tipa Vitocal 300-G Pro nazivnog kapaciteta 235 kW za grejanje + pasivno i aktivno hlađenje.

Za zainteresovane kolege iz struke, kao i za potencijalne investitore, obezbeđena je mogućnost posete kao i razmena iskustva sa korisnikom.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2016 Sva prava zadržana.