47. Kongres i izložba o KGH

Himnu Srbije i pesmu sa snažnom ekološkom porukom, Humanity, grupe Scorpions, otpevao je hor Osnovne škole "Ivo Andrić", iz Beograda. Tako je počeo ovogodišnji kongres.

Zatim je profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, pozdravio prisutne i reč dao gospodinu Aleksandru Vesiću, pomoćniku ministra u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Skup su zatim pozdravili: Marko Stojanović, gradski sekretar za energetiku, Beograd, Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za Hlađenje, Tim Wentz, direktor ASHRAE-a za 2016-2017, Stefano Paolo Corgnati, direktor REHVA-e, Andrea Gasparella, član Upravnog odbora IBPSA, Costas Balaras, član Upravnog odbora Grčkog ogranka ASHRAE-a, Zoltan Magyar, profesor Univerziteta tehnologije i ekonomije, Budimpešta, Mađarska, prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a ispred generalnog pokrovitelja kongresa, kompanije Energy Net, iz Kaća, govorio je Goran Jevtić, jedan od vlasnika ove velike domaće kompanije.

Svečano otvaranje 47. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH i plenarna sesija prenošeni su uživo na našem kanalu YouTube.

Na programu ovogodišnjeg kongresa bilo je 109 radova podeljenih u 14 tematskih grupa. Izloženo je preko 90 radova, a pratilo ih je više od 850 učesnika. Većina predavanja je snimljena i na sajt su postavljene veze ka snimcima na našem kanalu YouTube.

Uporedo sa redovnim programom kongresa, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zajedno sa organizacijama Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i za razvoj (UNDP), održalo je redovni Tematski sastanak o primeni Plana smanjenja potrošnje HCFC-a i Pregleda alternativa supstancama koje oštećuju ozonski omotač. Učesnici Tematskog sastanka pratili su svečano otvaranje kongresa i učestvovali u radu sesija 4, 5 i 6.

Generalni
pokrovitelj

Pokrovitelj
izložbe

Domaćin koktela
dobrodošlice

Za vreme svečane večere dodeljena su priznanja Društva za KGH, pa su ove godine Plaketu dobili dr Miodrag Mesarović, iz Beograda, Rajko Janković, iz Podgorice i Gert Nilsen iz Norveške.

Dobitnici Medalje KGH za 2016. godinu su naši istaknuti stručnjaci: prof. dr Velimir Čongradac, iz Novog Sada, Dragan Šoškić, iz Lazarevca i Nenad Miloradović, Beograda.

Dobitnici Povelje zahvalnosti za 20 i više godina neprekidne saradnje sa Društvom za KGH Srbije su preduzeća: TROX AUSTRIA, Predstavništvo Srbija, Beograd, DANFOSS GREJANJE, Beograd, AIRTREND, Beograd, SOKO INŽINJERING, Beograd, FENIKS BB, Niš, TRACO, Beograd, TRACO INVEST, Beograd, FILTER FRIGO, Beograd, MPG KGH, Beograd, BM-ART, Sremski Karlovci, CENTRAL-H, Majdanpek.

Dobitnik Povelje zahvalnosti za 10 godina neprekidne saradnje sa Društvom za KGH je preduzeće ETAŽ, iz Beograda.

Žiri za ocenu štandova i izloženih proizvoda na izložbi, priređenoj u okviru 47. međunarodnog kongresa o KGH dodelio je izlagačima sledeće diplome: preduzeću PORTAL, Zaječar, za izloženi novi proizvod višenamenski kotao – VIADRUS U22 LP; preduzeću LG ELECTRONICS, Beograd, za bogato opremljen štand; Preduzeću GILLES, Austrija, za oglednu prikolicu – pokretnu kotlarnicu opremljenu kotlom HPK-RA.

Detaljan izveštaj sa ovog skupa biće objavljen u prvom broju „KGH“ u 2017. godini.

Organizacioni odbor 47. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH još jednom zahvaljuje autorima, sponzorima i svima koji su doprineli da ovaj, 47. po redu, kongres bude uspešan i poziva sve na 48. Međunarodni kongres i izložba o KGH, koji će se od 6. do 8. decembra 2017. godine održati u Sava centru.

Dobrodošli.


Skupovi SMEITS-a u 2017.

U okviru svojih redovnih aktivnosti 2017. godini SMEITS će sa svojim društvima organizovati 30. Procesing, u prvoj nedelji juna, 5. MKOIEE, polovinom oktobra i 48. Kongres o KGH u prvoj nedelji decembra. Uskoro će biti objavljene Prve informacije sa pozivom za prijavu radova.


Umetnost tihe moći

Weishaupt nudi pouzdane, visokoefikasne toplotne pumpe koje koriste toplotu iz vazduha. Proces se ne obavlja samo stabilno i snažno, već i veoma tiho. To se postiže, između ostalog, specijalno dizajniranim ventilatorom za hlađenje, koji se može uporediti sa tihim letom sove.


ISHVAC 2017

Od 19. do 22. oktobra 2017. godine u kineskom gradu Jinan održava se 10. Međunarodni simpozijum o klimatizaciji, grejanju i hlađenju – ISHVAC 2017. Simpozijum organizuje Univerzitet Shangdong Jianzhu u saradnji sa univerzitetima iz Kine, Hong Konga, SAD, Australije i Norveške.

Rok za dostavu apstrakta je 31. januar 2017.


NASA najavljuje novu klimatsku misiju

Američka NASA je vodeća institucija u istraživanjima vezanim za Zemlju i njenu klimu. Nedavno je najavila novu, dugoročnu misiju istraživanja zdravlja vegetacije i gasova sa efektom staklene bašte. Geostacionarna opservatorija ugljeničnog ciklusa – GeoCARB – sa komercijalnog komunikacionog satelita snimaće Severnu, Srednju i Južnu Ameriku sa visine od oko 35.400 kilometara. Sa tog rastojanja detaljno će se beležiti razmena ugljenika između zemlje, atmosfere i okeana.

Osnovni cilj GeoCARB-a je praćenje zdravlja biljaka i vegetacionog stresa na ova dva kontinenta i izučavanje procesa razmene ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i metana u atmosferi.


Obnovljiva energija za data-centre

Prošle godine kompanija Google je 44% svojih potreba za energijom dobijala iz obnovljivih izvora. Nedavno je iz kompanije stigla vest da će uskoro 100% energije potrebne za data-centre biti iz obnovljivih izvora. To znači da će serveri koji čuvaju našu elektronsku poštu, videa YouTube ili Google Maps koristiti energiju bez štetnih emisija.

Ova vest dolazi u nezgodno vreme za sektor čiste energije u Americi, jer nova administracija planira povećanje potrošnje fosilnih goriva, ali kompanija Google ipak ne želi da odustane od čiste energije.

Tehničke kompanije nastavljaju da ulažu u obnovljivu energiju jer je ona i čistija i isplativija. Cene električne energije u SAD su od 2012. porasle za 80%, dok je cena energije vetra pala za 60% zahvaljujući napretku tehnologije. Solarna energija i energija vetra sve su konkurentnije konvencionalnim izvorima kao što su gas ili ugalj.


Vodonik kao gorivo

Na nedavno održanoj 4. Međunarodnoj konferenciji o obnovljivim izvorima električne energije, prvo plenarno predavanje „Putevi ka široj upotrebi vodonika“ održao je Hans Marius Šuster, iz firme Arena - Innovation, iz Štutgarta, Nemačka. Govorio je o ekološki čistom načinu dobijanja vodonika, o njegovom skladištenju i bezbednom korišćenju. Snimak ovog predavanja možete pogledati na našem kanalu YouTube.

Američka kompanija „Nikola Motor Company“ nedavno je prikazala „Nikola One“, kamion sa baterijom od 320 kWh sa vodoničnim generatorom. Osim 2.000 kilometara sa jednim punjenjem, ovaj kamion ima odlično ubrzanje i nizak centar gravitacije. Plan je da ovaj kamion uđe u serijsku proizvodnju do 2020. Kupci će imati besplatan vodonik za prvih sedam godina ili 1.600.000 pređenih kilometara na više stotina punionica koje kompanija planira da postavi širom SAD, u blizini svojih solarnih elektrana kao izvora energije za proizvodnju vodonika.

Sličan potez je napravila i kompanija „Tesla“, ali je najavila da će punjenje njenih automobila od 2017. godine biti naplaćivano.

Autobusi sa gorivim ćelijama za sada kruže gradovima jer se pune na jednom, centralnom mestu. Kamionima će trebati šira infrastruktura, a u kompaniji „Nikola“ tvrde da je 364 stanica dovoljno za SAD.

To je odlična vest za svakoga ko smatra da za pogon treba koristiti najrasprostranjeniji element u prirodi. Za razliku od „Tesle“, kompanija „Nikola“ planira da, po prihvatljivoj ceni, svako može da snabdeva vodonikom. Na taj način će i tojote i honde, koji vodonik, podržati investicije „Nikole“.

Vodonik će biti proizvođen elektrolizom kao jedino gorivo nulte emisije od proizvodnje do potrošnje. Biće skladišten u tečnom stanju. „Nikola“ razvija solarne farme snage 100 MW pored kojih će biti sagrađena postrojenja za proizvodnju vodonika.


Učlanite se u SMEITS ili obnovite svoju članarinu

Zahvaljujemo se koleginicama i kolegama – članovima SMEITS-a i njegovih društava na saradnji tokom godine koja je na izmaku. Nadamo se da smo opravdali poverenje svojih članova. Članarina za 2017. je neizmenjena i iznosi 500,00 dinara. Članovi SMEITS-a, imaju pravo na sledeće pogodnosti:

  • 15% popusta na izdanja SMEITS-a,
  • 20% popusta na kotizacije za skupove u organizaciji SMEITS-a i njegovih društava,
  • po jedan primerak časopisa "KGH" u 2017. na poštansku adresu u Srbiji.

Očekujemo da ćete nam se, postajući član SMEITS-a pridružiti u radu koji, osim što obogaćuje stručno znanje, pruža zadovoljstvo u raznim vidovima kolegijalnog druženja.


Svim članovima SMEITS-a i njegovih društava
i poštovanim saradnicima želimo
srećnu Novu godinu i Božić

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2016 Sva prava zadržana.