Bilten SMEITS-a #33

 

30. Međunarodni kongres o procesnoj industriji

Prva informacija i poziv na prijavu rada.

Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, objavilo je prvu informaciju i poziv na prijavu rada. Jubilarni Procesing održava se 1. i 2. juna 2017. godine, u Sava centru u Beogradu.

Popunjen obrazac za prijavu teme treba poslati Organizatoru najkasnije do 1. aprila 2017.


5. Međunarodna konferencija
o obnovljivim izvorima električne energije

Prva informacija i poziv na prijavu rada.

Društvo za obnovljive izvore električne energije, pri SMEITS-u, objavilo je prvu informaciju za svoj peti skup koji se održava 12. i 13. oktobra 2017. godine u Sava centru u Beogradu.

Popunjen obrazac za prijavu teme treba poslati Organizatoru najkasnije do 1. maja 2017.


Izdanja SMEITS-a dobijaće oznaku DOI

Izabrani tekstovi objavljeni u SMEITS-ovim izdanjima od sada mogu dobiti oznaku DOI (digital object identificator) koja predstavlja jedinstvenu adresu teksta sa besplatnim – otvorenim pristupom preko interneta.

Uporedo sa uobičajenim načinom izdavanja knjiga, časopisa i zbornika, počev od 2017. godine izdanja SMEITS-a će biti objavljivana i u elektronskom obliku. Biće objavljena sva godišta časopisa „KGH“ i „Procesne tehnike“, svi zbornici radova održanih skupova. Knjige u izdanju SMEITS-a biće predstavljene koricom, sadržajem i predgovorom, a prodavaće se na uobičajen način.

Platforma na kojoj će izdanja SMEITS-a biti objavljivana zadovoljava sve standarde pretrage naučnih i stručnih tekstova i njihovu znatno veću vidljivost i citiranost, što će naročito znati da cene autori radova iz akademske zajednice.


Air Magic Inverter Quattro
– Pametan i elegantan uređaj

Ultimate Comfort serija uređaja ne samo da nudi izuzetno ugodno hlađenje, već se odlikuje i vrhunskom tehnologijom i elegantnim izgledom. Daljinski upravljač je ergonomski oblikovan, a jednostavne i lako dostupne kontrole omogućavaju podešavanje temperature u koracima od 0,5 °C.

Midea Group je vodeći proizvođač aparata za domaćinstvo sa sedam proizvodnih pogona širom sveta. Zahvaljujući sopstvenim naprednim tehnologijama i poštovanju zahteva kvaliteta, Midea prodaje svoje proizvode u preko 150 zemalja i regiona. Midea Air Conditioner, deo korporacije Midea Group, proizvođač je klima-uređaja koji je širom sveta poznat po uvođenju novih tehnologija i pružanju izuzetnog iskustva hlađenja svojim kupcima.

Ekskluzivni distributer klima-uređaja Midea je preduzeće Elcomtrade iz Beograda. Ovo preduzeće je bilo pokrovitelj izložbe u okviru 47. Kongresa o KGH, a svoju posvećenost nauci i struci KGH potvrdilo je generalnim pokroviteljstvom 48. Kongresa o KGH koji se održava 6. do 8. decembra ove godine.


Klima-uređaj GREE Amber sa radnim fluidom R32

Nedavno je na globalnom nivou predstavljen jedan zaista specijalan uređaj, Gree Amber, koji ne samo da poseduje sve prethodno navedene tehnologije već koristi i najnoviju vrstu radnog fluida, R32. Radni fluid R32 je fluid koji pruža najveću efikasnost od svih trenutno poznatih freona koji se koriste u rashladnoj tehnici. On je za 8% efikasniji od R410A, čime osigurava nižu potrošnju i bolje performanse. Osim toga, njegov uticaj na životnu sredinu je za 30% manji nego kog R410A. Uređaj Amber pripada Premium kategoriji Gree proizvoda, a u prodaji u Srbiji se očekuju na vreme za nastupajuću sezonu. Biće dostupan u snagama od 12, 18 i 24 hiljade BTU na čas i imaće optimalan odnos cene i kvaliteta.

Kompanija Energy Net je tri godine zaredom bila generalni pokrovitelj kongresa o KGH. Ova kompanija ostaje verna kongresu o KGH što potvrđuje odlukom da bude pokrovitelj izložbe u okviru 48. Kongresa o KGH.


Toplotna pumpa LG Therma V vazduh–voda

Energetski efikasna Therma V četiri puta je efikasnija od kotlova jer apsorbuje energiju iz okruženja, uz minimalni utrošak električne energije.

Therma V obezbeđuje vodu temperature od 80 °C, a može se instalirati kao jedini izvor toplote, ili se povezati na postojeći sistem kotlova.

Toplotnu pumpu Therma V odlikuje najnoviji, napredni sistem toplotne pumpe vazduh–voda kompanije LG, naročito dizajniran za novogradnji i renoviranje, koji greje uz uštedu energije. Therma V se može koristiti kao rešenje za različite tipove grejanja iz više toplotnih izvora – od podnog grejanja, do snabdevanja sanitarnom toplom vodom.


Vaillant nastavlja akciju “Staro za efikasno”

Zbog velikog interesovanja korisnika starih gasnih kotlova akcija "Staro za efikasno" firme „Vaillant“ produžena je do 30.4.2017. godine!

Zamenom starog gasnog kotla bilo kog proizvođača, novim, efikasnim, bezbednim i pouzdanim kotlom firme Vaillant ili Protherm, i to kondenzacionim kotlom Tiger ili Gepard, ostvaruje se popust od 10%. Efekat ovakve akcije korisnici najčešće primećuju na računima za gas već posle prve grejne sezone.

Ovom akcijom korisnici štede mnogo, a dobijaju višestruko: pouzdan i bezbedan uređaj, vrhunski kvalitet proizvoda, savremen dizajn, lakoću rukovanja…


ASHRAE objavljuje standarde za rashladna sredstva za 2016. godinu

ASHRAE-ova izdanja glavnih standarda vezanih za rashladne fluide za 2016. godinu objavljena su u paketu sa dodatih 30 novih rashladnih fluida i mešavina rashladnih fluida.

Bezbednosni standard ANSI/ASHRAE15 za rashladne sisteme i njegov par-standard ANSI/ASHRAE 34, Označavanje i bezbednosna klasifikacija rashladnih fluida, predstavljaju kompletan set zahteva za bezbedno projektovanje, izgradnju i primenu rashladnih sistema koji se koriste u širokom spektru stambenih, poslovnih i industrijskih primena.

Ažuriranja za oba standarda dolaze iz stalnih izmena ostvarenih na bazi novih naučnih i istraživačkih ostvarenja, kao i predloga od projektanata, konstruktora, proizvođača i korisnika.


NIS kandidat za prestižnu nagradu
u oblasti zaštite životne sredine

Od 9. januara, počela je prva faza javnog glasanja za izbor dobitnika nagrade u oblasti zaštite životne sredine, kako saopštava Naftna industrija Srbije. Za NIS možete glasati putem linka koji se nalazi na portalu ove kompanije. Nakon odlaska na preporučeni link potrebno je da na označenom mestu upišete svoju e-mail adresu na koju potom stiže poruka o potrebi verifikacije. Tek nakon verifikacije, glasanje je uspešno obavljeno.

Javno glasanje traje do 1. marta 2017. godine u 17 časova.

NIS je prošao u narednu fazu konkursa European Business Awards, nakon što mu je dodeljena nagrada „Nacionalni šampion“ u kategoriji „Zaštita životne sredine i održivi razvoj“.


Svetski dani održive energije 2017

Konferencija za 2017. godinu će se održati od 1. do 3. marta 2017. godine u Velsu (Wels), u Austriji.

World Sustainable Energy Days (WSED) – Svetski dani održive energije, jedna od najvećih godišnjih konferencija u Evropi u ovoj oblasti, nudi jedinstvenu kombinaciju događaja u vezi sa održivom energijom.

Već više od 20 godina stručnjaci iz celog sveta okupljaju se u Gornjoj Austriji da prisustvuju konferenciji. Prošle, 2016. godine, manifestacija je privukla preko 700 učesnika iz 57 zemalja. Konferencija daje značajan doprinos podizanju svesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.


Sušenje i sušare

Prof. dr Radivoje M. Topić, dipl. maš. inž. autor je ove knjige, u izdanju SMEITS-a, koja obrađuje osnovne pojmove u vezi sa definisanjem i izvođenjem procesa sušenja uz ispunjenje osnovnih zahteva, kao što su: maksimalni intenzitet ostvarivanja procesa, minimalna "potrošnja" energije i dobijanje proizvoda zahtevanog kvaliteta.

Sušenje je jedna od najstarijih i najčešćih pojedinačnih operacija u različitim oblastima življenja. Do sada, međutim, nije bilo izvornih referenci na raspolaganju koje pokrivaju oblast teorije, tehnike, tehnologije i praktične primene procesa sušenja. Ova jedinstvena knjiga pokušava da odgovori na te zahteve.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.