30. Procesing

Preko šezdeset radova je na recenziji. Preliminarni program 30. Procesinga biće objavljen uskoro. Osim usmeno izloženih radova, jedan broj radova biće izložen na posterima. Stručni žiri će izabrati najbolji studentski rad čije autore čeka nagrada. Kongres se održava 1. i 2. juna 2017. godine, u "Japanskom salonu" Sava centra u Beogradu.

Zbornik izloženih radova će biti postavljen na sajt SMEITS-ovih izdanja koji zadovoljava sve standarde pretrage naučnih i stručnih tekstova i njihovu znatno veću vidljivost i mogućnost citiranja.

Prisustvo skupu je besplatno, ali uplatom kotizacije obezbeđujete svoje mesto u sali, štampani zbornik rezimea radova, zbornik radova na CD-u, prisustvo koktelu prvog dana i svečanom ručku nakon završetka rada skupa.


5. MKOIEE

Prva informacija i poziv na prijavu rada.

Peta međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije održava se 12. i 13. oktobra 2017. godine u Sava centru u Beogradu. Zbornik radova će biti objavljen na uobičajeni način – na CD-u, a radovi će biti postavljeni i na sajtu SMEITS-ovih izdanja koji zadovoljava sve standarde pretrage naučnih i stručnih tekstova i njihovu znatno veću vidljivost i mogućnost citiranja.


Tehnički dan u Paraćinu

Tehnički dan se sastoji od izložbe i filma o životu i delu Milutina Milankovića, u Domu tehnike i četiri predavanja u amfiteatru Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu.

Organizaciju izložbe i prikazivanje filma o životu i delu Milutina Milankovića u Domu tehnike pomogla je Fondacija „Milutin Milanković“. Organizaciju predavanja omogućili su Opština Paraćin, Mašinsko elektrotehnička škola, CRH (Srbija) – fabrika cementa, Srpska fabrika stakla, građevinska preduzeća: Ljuba invest, Pro-art, Transkop, MiB-proing, energetičari: NID-enerdži, SZR Mini-montaža i Srbija gas.

Prof. dr Branislav Todorović govoriće o potrošnji energije u objektima. O obnovljivim izvorima energije i Milankovićevoj teoriji o promeni klime govoriće prof. dr Marija S. Todorović. Prof. dr Časlav Lačnjevac će govoriti o aktivnoj zaštiti cevi i drugih ukopanih konstrukcija, dok će dr Milovan Živković govoriti o tehničkim propisima i standardima u termotehnici.

Poseta izložbi i prisustvo predavanjima su besplatni.


ASHRAE Distinguished Lecturer Cleanrooms Seminar

U okviru programa istaknutih predavača ASHRAE-a, g. Wei Sun je održao seminar o čistim sobama. Seminar su organizovali Komitet za transfer tehnologija Dunavskog ogranka ASHRAE-a, Društvo za KGH Srbije i Akademija inženjerskih nauka Srbije, uz podršku Inženjerske komore Srbije. Seminar je 28. aprila 2017. održan u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.


Tehnologije hlađenja amonijakom i ugljen-dioksidom

Sedma međunarodna konferencija o tehnologijama hlađenja amonijakom i ugljen-dioksidom održava se od 11. do 12. maja 2017. na Ohridu, u Makedoniji. Skup organizuje Mašinski fakultet Univerziteta "Sv. Ćirilo i Metodije" iz Skoplja, Makedonija i Međunarodni institut za hlađenje, Pariz, Francuska.

Organizator skupa je ponudio 50% popusta na kotizaciju za članove Društva za KGH Srbije.


Nova generacija Midea V6 VRF

Midea u ovoj godini planira da lansira novu generaciju V6 serije VRF uređaja, čija će spoljna jedinica biti sačinjena od jednog modula i najvećeg kapaciteta na svetu za tu vrstu individualnih spoljnih jedinica. Kapacitet će biti do 32 HP po jedinici odnosno do 128 HP u kombinaciji što doprinosi uštedi prostora u osnovi uređaja za 40%.

Pokrovitelj izložbe u okviru prošlogodišnjeg, 47. kongresa o KGH, preduzeće Elcomtrade iz Beograda, generalni je zastupnik proizvoda Midea za Srbiju. Očekujemo još vesti o novom Mideinom uređaju.


Novi BOSCH-ovi akumulacioni bojleri za toplotne pumpe

Zašto je za toplotne pumpe potreban specijalni bojler za grejanje tople vode? Da li se ovi bojleri mogu koristiti i u drugim sistemima grejanja? Kolika je razlika u ceni? Koji su modeli u ponudi? Koje su njihove dimenzije, priključci…

Posetite štand kompanije BOSCH na izložbi u okviru 48. Međunarodnog kongresa o KGH


Park nauke u Šapcu

U Šabačkom Centru za stručno usavršavanje od 2013. godine radi Park nauke, prvi u Srbiji. Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejom u Šapcu i Centrom za promociju nauke, a njegovi autori su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović profesor u srednjoj me-dicinskoj školi i Goran Stojićević, direktor Centra za stručno usavršavanje (CSU) u Šapcu.


Panevropski termalni atlas

Panevropski termalni atlas (Pan-European Thermal Atlas – PETA) je interaktivna mapa koja prikazuje termalne resurse i potrebe željenog područja. PETA je prvi panevropski geografski model koji prikazuje potrebe za grejanjem i hlađenjem, invesicione infrastrukturne troškove i moguće kanale snabdevanja, u mreži od 100 m. Model koristi javno dostupne podatke Evropske komisije, Evropske agencije za životnu sredinu i Eurostata.


Pametni gradovi

Pametni gradovi više nisu budućnost. Oni su sadašnjost i rastu sa širenjem interneta stvari (Internet of Things – IoT). Pametni grad koristi davače, pokretače i druge tehnologije za povezivanje komponenti na bilo kom nivou jednog grada: ispod ulica, u zgradama, u vazduhu... Svi podaci se analiziraju i na osnovu njih stvaraju se modeli reakcija.

Kompanija Schneider Electric je globalni specijalista za upravljanje energijom i automatizacijom. Imamo čast da je kompanija glavni sponzor kongresa o KGH i u sledećim brojevima časopisa „KGH“ kompanija Schneider Electric predstaviće svoja rešenja za pametne gradove.


Priručnik o F-gasovima

Kompanija Mitsubishi Electric je objavila priručnik iz oblasti regulative o F-gasovima u kome se prikazuje kako ta regulativa utiče na opremu i na sve koji se bave klimatizacijom. "Do sada se mnogo govorilo o ras-hladnim fluidima i F-gasovima, a naš cilj je bio da napravimo priručnik za sve u industriji klimatizacije", objašnjava Graham Temple, menadžer marketinga split-sistema ove kompanije. Novi vodič daje pregled i ranije regulative i objašnjava razloge njenog nastajanja: kako je planirano sprovo-đenje postepenog isključenja i šta to znači i za sisteme za klimatizaciju i za njihove vlasnike.

Ovlašćeni uvoznik i distributer uređaja Mitsubishi Electric je preduzeće Klima M, glavni sponzor kongresa o KGH.


Propisi iz oblasti zaštite životne sredine

Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, u cilјu unapređenja vršenja inspekcijskih nadzora, pripremio je Spisak važećih propisa iz oblasti zaštite životne sredine i Tabelu nadležnosti. Spisak važećih propisa iz oblasti zaštite životne sredine namenjen je, kako inspektorima, tako i pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima, da na jednom mestu i u svakom trenutku mogu raspolagati infor-macijom o propisima koji se primenjuju u ovoj oblasti.

Zakonima iz oblasti zaštite životne sredine deo poslova inspekcijskog nadzora poveren je autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave. Zbog obimnosti i složenosti primene zakonskih i podzakonskih akata u oblasti zaštite životne sredine (17 Zakona i preko 240 podzakonskih akata), Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, pripremio je i Tabelu nadležnosti u kojoj je prikazana nadležnost postupanja inspekcija. Tabela nadleženosti ne zamenjuje zakonske propise, već je samo alat koji će pomoći kako inspekcijama na svim nivoima, tako i svim zainteresovanim subjektima i javnosti, da na jednostavniji način prepoznaju i upoznaju stvarne nadležnosti u vršenju inspekcijskih nadzora.


Simpozijum o reciklaži i održivom razvoju

Tehnički fakultet u Boru objavio je prvu informaciju i poziv na prijavu radova za svoj 12. Međunarodni simpozijum o tehnologijama reciklaže i održivom razvoju. Simpozijum se održava od 13. do 15. septembra 2017, u hotelu Jezero, na Borskom jezeru.


Sveže – od polja do stola

Prirodni rashladni fluidi ubrzano postaju standard u evropskom maloprodajnom lancu ishrane i kompanija Emerson ima gotova rešenja za hlađenje u svakom delu toga lanca – od polja do stola. Svojim rešenjima koja koriste prirodne rashladne fluide, Emerson čuva hranu od žetve, obrade, transporta i distribucije, sve do samoposluge. Kompanija se odlučila za ugljen-dioksid koji zadovoljava evropske propise o F-gasovima.


Platforma buduće arhitekture

Projekat Platforma za budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) pokrenuo je Muzej za arhitekturu i dizajn u Ljubljani i realizuje se u saradnji sa 14 evropskih institucija. Kroz program Kreativna Evropa, ovaj projekat podržava i Evropska komisija.

Pored Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, saradnici na projektu su Nacionalni muzej umetnosti XXI veka u Rimu, Muzej arhitekture u Vroclavu, Švajcarski muzej arhitekture u Baselu, Kuća arhitekture u Gracu, Kuća arhitekture u Zagrebu, CANactions u Kijevu, Ruby Press u Berlinu, Kopenhaški festival arhitekture, Lisabonsko trijenale arhitekture, Nedelja arhitekture u Tirani, Nedelja arhitekture u Prištini i Design Biotop u Ljubljani.

Cilj projekta je da okupi mlade arhitekte, dizajnere, teoretičare i istoričare kako bi se predstavilo kritičko mišljenje mlađe generacije o arhitektonskoj disciplini kao i svim onim faktorima koji je oblikuju.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2017 Sva prava zadržana.