30. Procesing uspešno završen

Za ovogodišnji skup bilo je prihvaćeno 70 tema. Do predviđenog roka autori su dostavili 59 radova, a nakon recenzija u zvanični program skupa uvršteno je 57 radova podeljenih u sedam tematskih oblasti. Jedan broj radova predstavljen je u okviru poster sesije kao i svi radovi studenata. Autori radova su pored mašinskih inženjera bili i inženjeri drugih struka (tehnologije, elektrotehnike, medicine i dr.) koji se bave različitim delatnostima u procesnoj tehnici.

Povelju za doprinos u oblasti procesne tehnike ove godine je dobio prof. dr Martin Bogner, inicijator osnivanja Sekcije za procesnu tehniku pri SMEITS-u, 1984, glavni urednik časopisa „Procesna tehnika“ 1985–2004, predsednik Organizacionog odbroja Procesinga od 1988. do 2004.

Proglašeni su najbolji diplomski radovi odbranjeni u proteklih godinu dana na Mašinskom fakultetu u Beogradu, najbolji radovi izloženi na 30. Procesingu, a dva studentska rada podelili su nagradu za najbolji studentski rad izložen na ovogodišnjem skupu.

Zbornik radova slobodan je za preuzimanje. Jedan broj radova dobiće svoju oznaku DOI. Redakcija časopisa „Procesna tehnika“ izabrala je nekoliko radova koji će biti objavljeni u ovogodišnjim brojevima toga časopisa

Video prezentacije izlaganja radova i prezentacije objavljeni su na sajtu.


5. MKOIEE

Poslednji poziv na prijavu teme.

 Organizacioni odbor 5. Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije produžio je rok za prijavu teme do 22. juna 2017. Konferencija se održava 12. i 13. oktobra 2017. godine u Sava centru u Beogradu. Izabrani radovi će dobiti svoju oznaku DOI. Osim u zborniku radova na CD-u, svi prihvaćeni radovi biće postavljeni i na sajtu SMEITS-ovih izdanja koji zadovoljava sve standarde pretrage naučnih i stručnih tekstova i njihovu znatno veću vidljivost i mogućnost citiranja.


48. Međunarodni kongres i izložba o KGH

Prva informacija i poziv na prijavu teme.

Za prilaz zdravim, održivim i rezilijentnim zgradama, naseljima i gradovima nula emisije CO2 moto je ovogodišnjeg kongresa koji se od 6. do 8. decembra 2017. godine održava u Sava centru u Beogradu.

 • Slanje apstrakta rada na ovom obrascu  poslati na elektronsku adresu organizatora office(a)smeits.rs do 30. juna 2017.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 10. juli 2017.
 • Rok za dostavu radova 15. septembar 2017.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za revizijom 2. oktobar 2017.
 • Rok za dostavu konačne verzije rada 16. oktobar 2017.
 • Potvrda da je rad uvršten u program 1. novembar 2017.
 • Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2017.

Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i njihovih institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa e-adresom i telefonom, tekst apstrakta od 300 do 400 reči i 5 ključnih reči.

Obrazac za prijavu apstrakta može se preuzeti ovde. Popunjen obrazac dostaviti na elektronsku adresu organizatora: office@smeits.rs


ASHRAE se ne slaže sa
novom američkom administracijom

Nova američka administracija sve glasnije napada stavove i aktivnosti naučnika i stručnjaka iz celog sveta koji pokušavaju da umanje globalno zagrevanje i sačuvaju našu planetu za buduća pokolenja. Montrealski protokol je pokazao da se zajedničkim radom to može postići. Iako je ASHRAE američka asocijacija, nedavna izjava Tima Venca, ovogodišnjeg predsednika ASHRAE-a, vraća nadu da će razum ipak pobediti. Prenosimo poruku koju su dobili svi članovi ove najveće asocijacije za KGH.

„Dragi članovi ASHRAE-a,

Proteklih dana je bilo dosta tekstova o Pariskom sporazumu. Ova globalna razmena mišljenja me je podstakla da vas podsetim da je ASHRAE osnovan da služi čovečanstvu i omogući održiv svet.

ASHRAE ima 57.000 članova – stručnjaka u preko 130 zemalja u svetu. Oni su posvećeni smanjenju uticaja zgrada na životnu sredinu kroz nastojanja da one budu energetski efikasnije. U stvari, Pariski sporazum potvrđuje veliku ulogu članova ASHRAE-a u smanjivanju uticaja zgrada na životnu sredinu. Naša misija se neće povinovati geopolitičkim plimama i osekama.

Naša asocijacija će i dalje biti posvećena zaštiti životne sredine kroz istraživanja i nauku. ASHRAE će nastaviti da stvara standarde najbolje prakse u projektovanju i upotrebi zgrada sa što manjim uticajem na životnu sredinu, uz istovremeno poboljšanje zdravstvenih uslova i ugodnosti za ljude koji te zgrade koriste. Odličan primer našeg pristupa je naša nedavna investicija od 1.3 miliona dolara u istraživanje alternativnih rashladnih fluida sa malim potencijalom globalnog zagrevanja.

Naš rad je kritično važan i, u velikoj meri, objašnjava pasionirani trud naših posvećenih volontera širom sveta. Znam da ćemo nastaviti sa našim plemenitim radom da, kao globalna zajednica, dostignemo naš cilj – omogućimo održiv svet."

Tim Venc


Dva nova priručnika UNEP-ove inicijative
"United for Efficiency"

UNEP-ova inicijativa „United for Efficiency“ zemljama u razvoju i mladim ekonomijama pruža podršku u odlučivanju za korišćenje energetski efikasnih uređaja i opreme. Između ostalih aktivnosti, ova inicijativa Ujedinjenih nacija ima bogatu izdavačku delatnost. Upravo su objavljena dva nova izdanja:

Izdanja su slobodna za preuzimanje.


Grejanje i digitalizacija

Nedavno je nova i sve popularnija platforma za kupovinu sistema grejanja NovoGrejanje.com izazvala niz polemika – da li je moguće primeniti koncept prodaje preko veba, odnosno putem online platforme naručiti npr. sistem grejanja na gas ili toplotnu pumpu? Rast broja korisnika pokazuje da se ova platforma pokazala uspešnom. Da li će tradicionalni majstori grejači uzvratiti udarac, ostaje da se vidi.…


Izveštaj o paketu "Čista energija za sve Evropljane"

OpenEXP je nedavno objavio izveštaj pod naslovom „Čista energija za sve Evropljane – da li Evropska komisija daje pravu ulogu energetskoj efikasnosti“. Izveštaj predstavlja podršku aktuelnoj debati u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu o zastupljenosti energetske efikasnosti u paketu Čista energija za sve Evropljane. Izveštaj se zasniva na rezultatima modelovanja scenarija uključenih u ocenu uticaja Direktive o energetskoj efikasnosti i Direktivi o energetskom ponašanju zgrada.


Ugljen-dioksid može postati standard

Eurovent i Uniclima, marta ove godine, organizovali su u Parizu „Refrigeration 2030“, skup na kome su se sreli eksperti za hlađenje evropskih proizvođača i industrijskih udruženja.

Kompanija Epta Group objavila je svoje rešenje Full Transcrticial Efficiency za povećanje efikasnosti rashladnih sistema sa ugljen-dioksidom u toplijim klimama. Na osnovu toga rešenja, nema razloga da CO2 ne postane standardno rešenje u svakom delu sveta.

„Naše rešenje predstavlja novi pristup industrijskom hlađenju sa ugljen-dioksidom. To nije samo tehničko rešenje, već novi poslovni model koji kombinuje niske troškove, energetsku efikasnost i pouzdanost na veoma jednostavan, globalan i industrijski način“, izjavio je g. Francesco Mastrapasqua iz Epta Group za R744.com.


Midea se odlučila za R452B za tržište SAD

Kako navodi sajt coolingpost.com, kineska kompanija Midea će kao alternativu za R410A na tržištu SAD koristiti R452B jer taj rashladni fluid ima niži potencijal globalnog zagrevanja (GWP).

Novi rashladni fluid, sa tržišnim imenom Opteon XL55, ima GWP od 676, što je oko 65% manje u odnosu na R410A.

Rashladni fluid R452B je mešavina 26% R1234yf, 67% R32 i 7% R125. Klasifikovan je kao umereno zapaljiv, mada proizvođač tvrdi da je najmanje zapaljiv od svih vodećih zamena za R410A. Proizvođač ističe i kompatibilnost sa opremom za R410A i niže temperature na izlazu u poređenju sa R32.


Neprimetno integrisani senzori iz BELIMA

Uz novi asortiman senzora, Belimo je sada kompletan snabdevač perifernih uređaja za sisteme KGH. Senzori za merenje temperature, vlažnosti, kvaliteta vazduha i pritiska savršen su dodatak BELIMO pokretačima i ventilima, i pri tome nude najviši kvalitet i pouzdanost, jednostavnu instalaciju i neprimetnu kompatibilnost sa svim glavnim centralnim sistemima nadzora i upravljanja (BMS).

Dodatne prednosti su:

 • Brza i laka montaža zahvaljujući snap-on poklopcu i odvojivoj montažnoj pločici
 • NEMA 4X / IP65 zaštita za zahtevne aplikacije i za spoljašnju montažu
 • Jednostavno puštanje u rad i parametrizacija preko BACnet i Modbus komunikacionih protokola
 • Ušteda na vremenu i troškovima pri instalaciji zahvaljujući priključivanju bez alata i zaštiti elektronike od pogrešnog povezivanja
 • 5 godina garancije i najviši kvalitet uz prvoklasnu podršku


Kurs o F-gasovima
i odgovarajućoj regulativi

Društvo za KGH Srbije u saradnji sa kompanijom Star Learning Solutions, iz Glazgova, Velika Britanija, pripremilo je elektronski kurs o F-gasovima i odgovarajućoj regulativi lokalizovan za zemlje Balkana.

Tehničari za klimatizaciju, grejanje i hlađenje imaju priliku da budu u toku sa novim propisima i tehničkim dostignućima iz industrije na lak i pogodan način. Novi sistem obuke preko interneta (e-learning), omogućavaju profesionalcima da održavaju i pobolјšaju kompetentnost bilo kad i bilo gde, kao i da dobiju međunarodno priznati sertifikat o kontinualnom profesionalnom razvoju (sertifikat CPD).


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2017 Sva prava zadržana.

[CONTENT]