5. MKOIEE

Peta međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije održava se 12. i 13. oktobra 2017. godine u Sava centru u Beogradu. Za skup je prijavljeno preko 50 radova iz zemlje i inostranstva na teme iz oblasti životne sredine, održivosti, politike, energetskih izvora i skladištenja energije, aplikacija i usluga. Program će obogatiti i prezentacije sponzora.


48. Međunarodni kongres o KGH

Na sajtu 48. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH objavljen je spisak firmi koje su potvrdile svoje učešće na pratećoj izložbi. Većina njih želela je da zadrži svoje štandove, dok će konačan raspored po štandovima biti objavljen krajem septembra.

Generalni pokrovitelj je preduzeće Elcomtrade, iz Beograda, generalni distributer kompanija Midea i Daikin.

Pokrovitelj izložbe je preduzeće Energy Net, koje je u protekle tri godine ponosno nosilo titulu Generalnog pokrovitelja.

Domaćin ovogodišnjeg koktela dobrodošlice je kompanija WILO Beograd, koja će na štandu broj 1 i ove godine dočekivati svoje goste.


„Procesna tehnika“ dobila kategorizaciju

„Procesna tehnika“ izlazi u elektronskom obliku od 2009. godine. Objavljuje se na sajtu SMEITS-a i slobodna je za preuzimanje nakon registracije. Svi primerci su uredno dostavljani Repozitorijumu Narodne biblioteke, ali naš časopis nije imao kategorizaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Krajem jula 2017. godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na svom sajtu je objavilo kategorizaciju naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu među kojima je i naša Procesna dobila kategoriju M53.

Tema prvog ovogodišnjeg broja „Procesne tehnike“ je tretman voda sa tri objavljena članka. U rubrici Inženjerska praksa objavljena su dva teksta, a tu su i redovne kolumne: Uvodnik, Prikaz 30. Procesinga, Inženjerska knjižara, Ekonomski indikatori, Diplomirali, doktorirali.


Avgust – mesec popusta na izdanja SMEITS-a

U toku avgusta meseca ove godine svakom kupcu naših knjiga poklanjamo članski popust od 15%. Knjige iz mašinstva i elektrotehnike velika su pomoć svakom projektantu, izvođaču, ali i studentu. Autori naših knjiga priznati su stručnjaci i imaju bogato iskustvo koje prenose svojim čitaocima.

Knjjige se mogu kupiti preko sajta SMEITS-a, ili u kancelariji.


Beograd organizuje prvi sastanak
Evropskog regiona ASHRAE-a

U okviru svog obećanja da će proširiti domet svojih aktivnosti na globalnom planu i pružiti bolju podršku svom članstvu, formiran je novi region ASHRAE-a u Evropi – Region XIV.

Ovo je, između ostalog, na svom inauguralnom obraćanju saopštio dr Bjarne V. Olesen, predsednik ASHRAE-a za 2017–2018. Prvog Evropljanina – predsednika ASHRAE-a očekujemo u Beogradu, na osnivačkom sastanku Evropskog regiona koji se organizuje u okviru 48. Međunarodnog kongresa o KGH.


Midea klimatizuje 11 stadiona u Rusiji

Predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu održaće se u Rusiji na leto 2018. godine. Midea će klimatizovati 11 od 12 stadiona na kojima će se održavati utakmice. U pitanju su: stadion Luzhniki, Spartak Arena, stadion Krestovsky, Kazan Arena, stadion Nizhni Novgorod, Volgograd Arena, Cosmos Arena, stadion Kaljiningrad, Mordovia Arena, centralni stadion u Jekaterinburgu, olimpijski stadion Fisht u Sočiju. Stadioni će pretežno biti klimatizovani Midea VRF sistemom V5X, kao i vodom hlađenim vijčanim čilerom.

Ekskluzivni distributer klima-uređaja Midea je preduzeće Elcomtrade iz Beograda. Ovo preduzeće je generalni pokrovitelj 48. Kongresa o KGH koji se održava 6. do 8. decembra ove godine.


Letnja ponuda REHVA-inih priručnika

REHVA poklanja popust od 50% do 60% na devet svojih priručnika. Ako kupite četiri priručnika, peti dobijate na poklon. Ili – kupite svih devet priručnika za samo 150 €. Akcija traje do 10. oktobra, ili dok traju zalihe. Popust se ne odnosi na poštarinu.


Članovi REHVA-e,
dobrodošli na sajam Aquatherm Baku

Međunarodni sajam opreme za KGH – Aquatherm Baku – svoj 10. rođendan slavi 18–21. oktobra 2017. Preko 300 firmi iz Azerbejdžana i sveta predstaviće svoje proizvode i usluge pred više hiljada posetilaca.

Azerbejdžan je jedna od zemalja sa najbržim razvojem u Zajednici nezavisnih država. U 2016. godini izgradnja je učestvovala sa 5,6% u BDP koji je iznosio 73,5 milijardi dolara. U toku su brojni infrastrukturni projekti, naročito u glavnom gradu Bakuu – koji je na dobrom putu da se uporedi sa Dubaijem ili Singapurom.

Više izgradnje znači i veću potražnju za opremom za KGH. Međunarodni dobavljači imaju prednost, jer domaći, azerbejdžanski, snabdevači ne mogu da prate takvo povećanje potrebe. Na primer, uvoz rezidencijalnih klima-uređaja u prvih 11 meseci 2016. godine povećao se za 530%, a uvoz pumpi se udvostručio u odnosu na stanje u 2010.

Potencijali Azerbejdžana su veliki i REHVA podržava ovu izložbu da omogući vitalnu međunarodnu podršku.

Za više informacija javite se Ireni Nunziante, ili se prijavite ovde.


Da li zaista želimo da Zemlja postane Venera 2.0?

Na proslavi svog 75. rođendana Stiven Hoking, legendarni fizičar, rekao je da bi Trampova politika mogla gurnuti zemlju preko ivice. Izrazio je svoju veliku zabrinutost za klimu na našoj planeti, naročito nakon Trampove odluke da ignoriše Pariski sporazum.

„Blizu smo tačke na kojoj globalno zagrevanje postaje nepovratan proces“, rekao je Hoking. „Trampovi potezi mogu gurnuti Zemlju preko ivice i ona može postati kao Venera, na kojoj je temperatura 250 stepeni i pada kiša sumporne kiseline“.

Izvor teksta i slike: sciencealert.com.


Pančevo ima najveći solarni sistem u Srbiji

Novi rekord je postavljen. Svojim novim sistemom od 360 Viessmann-ovih kolektora, Toplana Pančevo se upisala u istoriju kao korisnik najvećeg solarnog termalnog sistema ikad izgrađenog u Srbiji.

Ali nije samo veličina sistema ono što je jedinstveno – primena ovog sistema je osmišljena na dosad neviđen način. U toku leta, sva ta ogromna količina energija Sunca koju apsorbuju kolektori služi pre svega za zagrevanje tople sanitarne vode koju će koristiti stanovnici Pančeva. Međutim, u zimskim mesecima toplotna energija koju stvaraju kolektori služi za efikasnije grejanje pančevačkih stanova - za povećanje temperature vazduha za sagorevanje u toplaninim kotlovima i za predgrevanje vode koja će se distribuirati dalje prema potrošačima.

Izuzev opreme, Viessmann je isporučio najsavremeniju mikroprocesorsku regulaciju moćnih performansi, koja vodi računa o svakom detalju ovog originalnog koncepta.

Radove na instalaciji ''rekordera'' izvela je firma "Jedinstvo" iz Sevojna, a čitav projekat je finansiran iz fondova Evropska unije.


Informativni listovi o Kigaliju

U okviru svoje elektronske biblioteke, UNEP je objavio 14 izdanja o Kigaliju. Ove korisne knjige prevedene su na nekoliko svetskih jezika i besplatno se mogu preuzeti sa sajta.


CIM-GAS otvorio trening centar u Subotici

Preduzeće CIM-GAS iz Subotice otvorilo je trening centar za gasnu tehniku BAXI. U novom trening centru serviseri, distributeri i projektanti biće obučavani za korišćenje gasne tehnike italijanske firme BAXI, koju uvozi i prodaje CIM-GAS. U trening centru je moguće organizovati i komercijalne i praktične prezentacije puštanja u rad i servisiranja gasnih kotlova. Obuka će biti organizovana prema potrebi.

Istom prilikom je otvoren i trening centar za komercijalne uređaje kompanije Midea.


Osnovno obrazovanje o rashladnim fluidima

UNEP i ASHRAE su pripremili besplatan e-kurs o osnovama KGH. Kurs o KGH traje približno pet sati i namenjen je početnicima u ovoj oblasti. Nakon uspešnog završetka besplatnog kursa, polaznik dobije sertifikat.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da
Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD]

Odjavite se sa naše liste.

Učlanite se u SMEITS
Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu,
uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a. 

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam
javite promenu svojih podataka.
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2017 Sva prava zadržana.