Prijavite se na naš Bilten • Uredite svoje podatke • Odjavite se 

Proizvodnja električne energije unutar gradskih vodovodnih cevi 

Postoji dosta vode koja se konstantno kreće kroz gradske cevovode većine velikih gradova. Iako je sama voda već predodređena za razne namene, zašto ne bismo iskoristili njen tok za proizvodnju hidroelektrične energije? Pa, to je upravo ono što je kompanija Lucid Energy uradila sa svojim sistemom LucidPipe Power Sistem, a grad Portland u državi Oregon, SAD, je poslednji grad koji je usvojio ovu tehnologiju.

Detaljnije...  

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Izvinjenje predsednika ASHRAE-a Društvu za KGH 

Američka međunarodna strukovna asocijacija inženjera ASHRAE, već duži niz godina tradicionalno podržava asocijaciju KGH prisustvom svojih predsednika i objavljivanjem njenih termina i programa za decembarski kongres. Ta tradicija se održava još od svetskog kongresa „CLIMA 2000“, davne 1989. godine i nije prekinuta ni kada je zbog sankcija beogradski aerodrom bio zatvoren.

Tadašnjeg predsednika ASHRAE gospodina Bill-a Coad-a, koji je umro krajem prošle godine, poštovaće i upamtiti naše članstvo jer je na kongres KGH došao avionom iz Budimpešte, a odatle autobusom do Beograda. Gospodin Coad se priključio tadašnjim demonstrantima u Beogradu i javno izrazio čuđenje zbog nesklada onoga što je video na ulicama Beograda i izveštaja koje je mogao pročitati u novinama i videti u TV reportažama iz sveta.

Detaljnije... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Danfos u Kini 

Grad Anšan na severu Kine, poznat kao kineska prestonica industrije čelika, je odabrana za prvu stepenicu u kampanji protiv zagađenja vazduha. U nedostku stručnog znanje u borbi protiv zagađenja grada koji ima 3.5 miliona stanovnika, koji se guše od sumpor dioksida,  Kina se obratila Danskoj, zemlji koja je dramatično smanjila potrošnju energije i emisiju štetnih gasova zadržavši pri tome rast ekonomije. Tokom posete predsednika Hu Jintaoa Kopenhagenu, u junu 2012 . godine, kineske vlasti su potpisale ugovor sa Danfosom u želji da se pomogne stanovnicima Anšana da reše problem aerozagađenja i ostvare uštede u potrošnji primarnog izvora energije.

Detaljnije... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Predstavljene izmene i dopune tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine 

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da oblast zaštite životne sredine može biti jedna od najvećih razvojnih šansi Republike Srbije. Prema njenim rečima, oblast zaštite životne sredine predstavlja najsloženiju oblast kada je reč o pridruživanju Evropskoj uniji, ali Srbija može postati ekološka država u pravom smislu te reči.

Detaljnije... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Čajetina dobila Lokalni energetski plan kroz projekat „Alterenergy“

Opština Čajetina je kroz projekat „Alterenergy“ koji se sprovodi u 9 opština u Srbiji (Bač, Bela Palanka, Bela Crkva, Beočin, Boljevac, Koceljeva, Sečanj, Čajetina, Čoka) dobila Lokalni energetski plan za period od 2015. do 2018. godine. Cilj ovog plana je poboljšanje energetske efikasnosti u opštini Čajetina kroz smanjenje potrošnje električne energije, čime će se smanjiti i emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Detaljnije... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Srbija i Makedonija potpisali Memorandum u oblasti zaštite životne sredine

U ponedeljak 16. februara 2015. godine potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Republike Srbije i Makedonije. Memorandum su potpisali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković i ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Makedonije gospodin Nurhan Izairi.

U okviru ovog sastanka razgovaralo se o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite voda i upravljanju vodama i otpadom, kao i o zajedničkom konkurisanju Srbije i Makedonije za sredstva iz fondova Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine. 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Konkurentna energija za sigurnu budućnost

Sredinom novembra, približno 500 delegata iz 39 zemalja Evrope i drugih krajeva sveta su tokom ENTSO-E konferencije „Osigurati budućnost Evrope kroz konkurentu energiju” razgovarali u Briselu o tome na koji način se produkti i usluge koje nudi ENTSO-E nose sa izazovima koje donose tržišta električnom energijom u Evropi. Povezana tržišta dan-unapred već pokrivaju 75 procenata potreba Evrope za električnom energijom. Na dan konferencije došlo je do povezivawa tržišta Republika Češke i Slovačke Mađarske i Rumunije. 

Detaljnije... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

„Фракинг” узрокује земљотрес?

Поланд у Охају, једна са становишта Америке ништавно малобројна насеобина на североистоку САД, доспела је током минуле године у наслове светских медија поводом вештачки узрокованог земљотреса - не намерно, већ применом технологије при експлоатацији лежишта уљних шкриљаца. „Fracking makes the earth shake”, објавио је између осталих и немачки Дојче веле.“

Детаљније... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

„Pametno“ postrojenje na gas uravnotežava snabdevanje iz vetra i sunca 

Pokušaj da kogeneracija ublaži fluktuacije snabdevanja iz obnovljivih izvora energije

Kompanija General Electric iz Portlanda (PGE) nedavno je objavila da je 30. decembra 2014. pustila u rad svoje 220 megavatno postrojenje na prirodni gas, Port Westward Unit 2, u blizini mesta Clatskanie u Oregonu. Novo, visokoefikasno, postrojenje vrlo je fleksibilno i u realnom vremenu treba da ublaži neslaganja između zahteva potrošača i fluktuacija integrisanih obnovljivih izvora.

Detaljnije... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Национални акциони план за коришћење обновљивих извора енергије Републике Србије

Национални акциони план за коришћење обновљивих извора енергије (у даљем тексту: НАПОИЕ) је документ којим се утврђују циљеви коришћења обновљивих извора енергије до 2020. године, као и начин за њихово достизање. Између осталог, он има за циљ и да подстакне инвестирање у области обновљивих извора енергије. Израда НАПОИЕ у приказаној форми питања и одговора, проистекла је из међународне обавезе коју је Републикa Србијa преузела 2006. године „Законом о ратификацији уговора о оснивању Eнергетске заједнице између Европске заједнице и Републике Албаније, Републике Бугарске, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Бивше југословенске Републике Македоније, Републике Црне Горе, Румуније, Републике Србије и Привремене мисије Уједињених Нација на Косову у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности уједињених нација („Службени гласник РС”, број 62/06)”.

Детаљније...

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   

Seminari IMI Hydronic Engineering

Seminar IMI Hydronic Engineering podiže nivo svesti o uticaju konstrukcije jednog hidrauličkog sistema na energetsku efikasnost zgrada i razmatraju mogućnosti uštede u KGH sistemima. Seminar se bavi uštedama u različitim sistemima pojedinačno i na štednju po sistemu kao celini i ima sledeća četiri modula.

  • Ušteda energije u proizvodnim jedinicama (čileri, kondenzacioni kotlovi, toplotne pumpe, solarni paneli). Ovaj deo se bavi uticajem kontrole terminalnih jedinica na povratnu temperaturu koja povećava efikasnost proizvodnih jedinica.Ispravno delovanje u ovim oblastima može da poboljša efikasnost za 15%.

  • Drugi modul istražuje uštedu energije u distributivnom delu i kako koristiti pumpe sa promenljivim brojem obrtaja i regulatore diferencijalnog pritiska kako bi poboljšali efikasnost. Ovaj modul takođe rešava kako optimizirati napor pumpe korišćenjem rašličitih balansnioh metoda. Koraci u ovom modulu mogu doneti uštedu energije sa strane pumpe i do 40%.

  • Treći modul istažuje uštedu energije kroz precizniju regulaciju sobne temperature. Ukazujemo kako male tempersturske razlike imaju značajan uticaj na potrošnju energije i kako ispravna termostatska kontrola, kontrola izlazne snage i regulacija fan-coil jedinica i klima komora mogu optimizovati efikasnost. Ovi koraci, zajedno sa onima u prvom modulu, mogu doneti uštedu sistemu i do 30%.

  • U poslednjem modulu koristimo realne primere i studije kako bismo pokazali kako su različiti izazovi pevaziđeni u projektima, kako su nova rešenja razvijena i kako je sva znanja stečena do sada mogu biti vama od koristi.

Detaljnije...

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Skupovi SMEITS-a i njegovih društava u 2015.

Tokom 2015. godine SMEITS sa svojim društvima organizuje sledeća tri skupa.

  • 28. međunarodni kongres o procesnom inženjerstvu, Procesing '15, u Inđiji, 4. i 5. juna.
  • Treću međunarodnu konferenciju o obnovljivim izvorima električne energije, u Beogradu, sredinom oktobra.
  • 46. međunarodni kongres i izložba o KGH, 2–4. decembra.

Više informacija možete naći na sajtu SMEITS-a. 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Nova knjiga u izdanju SMEITS-a   

Ekonmske analize za potrebe procesnog inženjerstva

Kompletan inženjerski rad u današnje vreme podrazumeva, pored tehničkih znanja u oblasti projektovanja, konstruisanja, ispitivanja, eksploatacije i održavanja postrojenja i opreme, i poznavanje osnova za sprovođenje ekonomskih analiza. Imajući ovo u vidu u ovoj knjizi su objašnjeni osnovni pojmovi i prikazane osnovne tehnike za sprovođenje ekonomskih analiza, bez namere da se pred inženjere, kojima je knjiga prvenstveno namenjena, postavlјaju kompleksni zadaci iz oblasti ekonomske struke i nauke.

Detaljnije...

Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu
i postajete član SMEITS-a.

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.

Dobrodošli.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  

 
 

 

 

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Glavni sponzori
45. kongresa i izložbe o KGH

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  

Sponzori

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  
Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
© 2015 Sva prava zadržana