Prijavite se na naš Bilten • Uredite svoje podatke • Odjavite se 

Prijavite svoj rad za Procesing '15 

Poštovane koleginice i kolege, prijavite svoj rad za 28. međunarodni kongres o procesnom inženjerstvu koji se 4. i 5. juna održava u Inđiji.

Prvu informaciju i spisak prihvaćenih radova možete videti na sajtu SMEITS-a. 

Programom ovogodišnjeg Procesinga predviđen je obilazak fabrike preduzeća GasTeh, generalnog pokrovitelja ovogodišnjeg kongresa. U cilju kvalitetnijeg i pouzdanijeg poslovanja, GasTeh radi po međunarodnim standardima ISO 9001:2008, 14001:2005 i OHSAS 18001:2007, a izvršena je i sertifikacija po GOST-u. Stručnjaci zaposleni u ovom preduzeću imaju sve potrebne licence za projektovanje i izvođenje termotehničkih postrojenja.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Program kontinuirane obuke IKS

Inženjerska komora Srbije uvrstila je Procesing '15, Treću međunarodnu konferenciju o obnovljivim izvorima električne energije i 46. Kongres o KGH u svoj Program kontinuirane obuke. Osim toga, i objavljivanje radova u časopisu "KGH" i "Procesna tehnika" doneće bodove članovima Inženjerske komore Srbije. Više informacija možete naći ovde.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Izlagači na izložbi o KGH – na ISH u Frankfurtu

Od 10. do 14. marta ove godine bilio smo na sajmu ISH, koji se u Frankfurtu održava svake druge godine. Zahvaljujući velikom broju izlagača, preko 200.000 posetilaca je za ovih pet dana moglo da vidi nove tehnologije i proizvode, kao i unapređena rešenja vezana za energetsku efikasnost.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Dugogodišnji prijatelj Kongresa o KGH, kompanija Trox, širom sveta je poznata po svojim komponentama, stručnosti svoga kadra i izvanrednom kvalitetu. U Frankfurtu je sa ponosom prikazala "Ceo svet klimatizacije" koji možete pogledati ovde. 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Konkurs Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 

Cilj javnog konkursa je realizacija projekata kojima se doprinosi jačanje svesti o značaju i unapređenju aktivnosti u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od javnog interesa. Za ovaj konkurs je obezbeđeno 20.000.000 dinara. Pravo na učešće imaju udruženja i druge organizacije civilnog društva. Posebna oblast interesantna za mašinsku i elektrostruku je energetska efikasnost u zgradarstvu, sa osvrtom na zgrade koje koriste ustanove socijalne zaštite. Krajnji rok za podnošenje prijava je 8. april 2015. godine

Tekst konkursa i prateća dokumentacija nalazi se na sajtu Ministarstva. 

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

VI konferencija IIR-a 

U okviru VI Konferencije IIR-a o amonijaku i CO2 kao rashladnim sredstvima održaće se okrugli sto na temu Agregatirani amonijačni agregati za hlađenje tečnosti. Konferencija će se održati u Ohridu od 16. do 18. aprila.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Donet novi pravilnik o utvrđivanju slobodnog kapaciteta za solarne elektrane 

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije donelo je novi Pravilnik o utvrđivanju slobodnog kapaciteta za solarne elektrane koji je stupio na snagu 14. marta 2015. godine.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Држава оснива буџетски фонд за енергетску ефикасност

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије најавило је јесенас да је изменама Закона о планирању и изградњи планирано увођење буџетског фонда за енергетску ефикасност. Тај фонд ће се односити само на енергетску ефикасност зграда, јер оне у Србији троше од 50 до 60 одсто укупне енергије. 

Детаљније…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

"Sat za našu planetu" 

Svetski fond za prirodu (The World Wide Fund for Nature – WWF) i ove godine organizuje akciju „Sat za našu planetu“. Akcija će biti održana 28. marta 2015. godine, kada će se širom sveta sva svetla ugasiti na jedan sat počev od 20:30 časova.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Standard o energetskoj efikasnosti u postojećim objektima

Nedavno revidirani standard ASHRAE/IES predstavlja znatno bolje uputstvo sa širim pristupom obnavljanju postojećih zgrada uz povećanje energetske efikasnosti.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Najveći svetski proizvođač fotonaponskih panela završio u stečaju

Trgovinski rat između Kine i zapadnog sveta u solarnim tehnologijama uzima zamah, budući da je sudbinu američke Solyndre i nemačkog Solar Milleniuma doživеo i kineski Suntech, najveći proizvođač fotonaponskih panela na svetu.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Institut "Mihajlo Pupin" proizvodi fotonaponske ćelije

U maju 2008. godine pušten je u rad pilot pogon za proizvodnju solarnih fotonaponskih ćelija na bazi monokristala silicijuma. To je prvi takav pogon u Srbiji u okviru inovacionog projekta „Industrijska proizvodnja solarnih fotonaponskih ćelija na bazi silicijuma“ koji su realizovali Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu i Institut "Mihajlo Pupin" – Piezotehnologija d.o.o. Projekat je sufinansiralo Ministarstvo za nauku i tehnologiju Republike Srbije.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Krovna primena grejnih sistema za otapanje snega

 Preduzeće Elmark nudi sisteme za zaštitu od smrzavanja krovova i krovnih oluka za bilo koju vrstu krovne konstrukcije gde postoji potreba za sprečavanjem zaleđivanja u olucima. Ovakvi sistemi smanjuju oštećenja krovne konstrukcije i oluka izazvana ledom. Sisteme treba instalirati duž ivice krova ili na mestima gde postoji rizik od zadržavanja snega i leda.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Основни технички захтеви за прикључење малих електрана на дистрибутивни систем

Ова препорука се односи на основне техничке захтеве за прикључење малих електрана снаге до 10 MW на DC називног напона 0,4 kV (1 kV, НН мрежа), 10 kV, 20 kV или 35 kV. Ова препорука се примењује при изградњи (пројектовању и градњи) МЕ или реконструкцији постојећих МЕ, у делу који се односи на испуњење услова за прикључење и извођење прикључка на DC. 

Детаљније… 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  

Etaž otvorio diskont u Boleču 

Nedavno je u Boleču otvoren Etažov diskont koji se nalazi u sastavu maloprodajnog objekta na lokaciji Smederevski put 3a.

Ovde instalateri i krajnji korisnici mogu pronaći opremu za grejanje, vodovod, kanalizaciju, sanitarije za opremu kupatila, kao i opremu za klimatizaciju po znatno nižim cenama od tržišnih. U ponudi su proizvodi koji su na rasprodaji, kao i novi, ispravni, proizvodi ali sa manjim oštećenjima nastalim u transportu, izlaganjem u prodavnicama – ogrebotine, ulubljenja na oplati, što ne utiče na kvalitet njihovog rada.

Detaljnije…

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  

Nova knjiga u izdanju SMEITS-a   

Ekonomske analize za potrebe procesnog inženjerstva

Kompletan inženjerski rad u današnje vreme podrazumeva, pored tehničkih znanja u oblasti projektovanja, konstruisanja, ispitivanja, eksploatacije i održavanja postrojenja i opreme, i poznavanje osnova za sprovođenje ekonomskih analiza. Imajući ovo u vidu u ovoj knjizi su objašnjeni osnovni pojmovi i prikazane osnovne tehnike za sprovođenje ekonomskih analiza, bez namere da se pred inženjere, kojima je knjiga prvenstveno namenjena, postavlјaju kompleksni zadaci iz oblasti ekonomske struke i nauke.

Detaljnije...

Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu
i postajete član SMEITS-a.

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.

Dobrodošli.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  

Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
© 2015 Sva prava zadržana

 

[CONTENT]