Mali autonomni hibridni sistemi napajanja potrošača električnom energijom  

Kontinualno napajanje električnom energijom off-grid potrošača tokom cele godine predstavlja veliki problem imajući u vidu da su obnovljivi izvori električne energije nesiguran izvor, a da je potrebno napajanje stabilnim izvorom napajanja. Prikazan je proračun energetskog bilansa i bilansa snage autonomnih potrošača radi dobijanja podataka o potrebnoj dnevnoj energiji leti i zimi, kao i vršnoj snazi radi proračuna komponenata sistema. 

Predavanje o hibridnim sistemima održaće se 15. aprila 2015. sa početkom u 17.00 časova u Domu inženjera Srbije, Kneza Miloša 7a/III. Ulaz slobodan.

Detaljnije... 28. međunarodni kongres o procesnom inženjerstvu – Procesing '15

Inđija, 4. i 5. juni 2015.

Detaljnije... 


Domaći merači toplotne energije 

Rukovodioci preduzeća „Teleoptik žiroskopi“ se nadaju da će proizvodnjom delitelja – elektronskog merača toplote, pokriti pre svega beogradsko tržište a potom i celu Srbiju i da će tako zaposliti i nove radnike. Da bi se sve ovo ostvarilo, preduzeće „Teleoptik žiroskopi“ je započelo saradnju sa danskom firmom „Brunata“, koja od 1912. godine proizvodi delitelje toplote i spada među vodeće u ovoj oblasti. „Teleoptik žiroskopi“ su firma sa tradicijom proizvodnje od skoro 90 godina. 

Detaljnije...


SMEITS-ova izdanja na Sajmu građevinarstva 

SMEITS-ova izdanja uz prigodan popust možete kupiti na Sajmu građevinarstva, od 15. do 19. aprila, na štandu "AGM knjige", štand broj 4067, hala 4.


Konkurs za projekte energetske efikasnosti u Vojvodini 

U opštini Kanjiža 5. marta 2015. godine održan je prvi forum „Energetska efikasnost u opštinama – primenjivanje evropskih propisa i standarda i mogućnosti finansiranja projekata“. U okviru foruma, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodina, gospodin Nebojša Malenković, predstavio je potencijale saradnje ove Uprave i lokalnih samouprava i javnih ustanova.

Detaljnije... 


Treća međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije

Beograd, 15. i 16. oktobar 2015.

Detaljnije...


Međunarodna konferencija o otpadnim vodama 

U Crnoj Gori, u Budvi, od 21. do 23. aprila 2015. godine biće održana 45. međunarodna konferencija „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“. Konferenciju organizuje Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Udruženje vodovoda i kanalizacije Crne Gore, Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i JP „Vodovod i kanalizacija“ Budva.

Detaljnije...


Правилник о садржини, начину и поступку израде и начину вршења контроле техничке документације према класи и намени објеката 

Овим правилником се ближе прописује врста, садржај и начин израде техничке документације, односно докумената, пројеката и елабората, садржина и начин вршења техничке контроле пројекта за грађевинску дозволу и пројеката израђених по прописима других земаља, као и садржина, обим и начин израде претходне студије оправданости и студије оправданости за изградњу објеката.

Detaljnije...


Spremni za budućnost 

BOSCH je na sajmu ISH, u Frankfutu, ponosno predstavio novu revoluciju u oblasti grejanja pod brendovima BOSCH, BUDERUS I JUNKERS. Radi se o kotlovima i uređajima za grejanje najnovije generacije sa mnogostrukim unapređenjima i funkcijama. Parola sa kojom je nastupano „SPREMNI ZA BUDUĆNOST“ u potpunosti opravdava smisao. 

Detaljnije...


Međunarodno savetovanje o industrijskom otpadu u Sremskim Karlovcima 

Od 15. do 17. aprila 2015. godine u Sremskim Karlovcima, u hotelu „Dunav“, biće održano prvo Međunarodno savetovanje „Opasan industrijski otpad i tretman industrijskih otpadnih voda“.

U okviru savetovanja biće predstavljene najnovije tehnologije iz ove oblasti, govoriće se o integrisanom upravljanju vodama, reciklaži otpada, smanjenju generisanja otpada, kao i odlaganju otpada na bezbedan način. U okviru savetovanja učesnici će moći da razmene svoja iskustva iz oblasti tretmana industrijskog otpada i voda, navedeno je u saopštenju Privredne komore Srbije.

Očekuje se učešće predstavnika domaćih i stranih kompanija, privrednika, naučnika, ekologa i mnogih drugih. Savetovanje organizuje Centar za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije.


U Novom Sadu otvorena laboratorija za obnovljive izvore energije 

U utorak, 31. marta 2015. godine, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu otvorena je laboratorija za obnovljive izvore energije – REVLAB.

U ovoj laboratoriji će se razvijati infrastrukturalni kapaciteti za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljivih izvora energije. Laboratorija je zasnovana na hardverskim i softverskim rešenjima u oblasti obnovljivih izvora energije, a opremljena je i virtualnim pristupom koji omogućava izvođenje eksperimenata na daljinu. Tehnologija u laboratoriji biće primenjena i u redovnoj nastavi na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Projekat laboratorije za obnovljive izvore energije – REVLAB sprovodi se zajedno sa Departmanom za tehničku informatiku Univerziteta u Segedinu, Mađarska, uz pomoć projekta prekogranične saradnje, IPA. Vrednost projekta je oko 300 hiljada evra.


Vrhunska kondenzaciona tehnologija 

Nova generacija visokoefikasnog kondenzacionog kotla serije “plus” je nadogradnja serije “pro”, pogodna za složenije zahteve sa širom ponudom kotlova različitih snaga.

Vrhunska kondenzaciona tehnologija, sa oznakom „Made in Germany“, objedinjuje pouzdanost i kvalitet sa prepoznatljivim Vaillantovim dizajnom i jednostavnošću rukovanja. Zahvaljujući tzv. „ELGA“ funkciji, proces sagorevanja je konstantno kontrolisan i regulisan. Ukoliko je izmereno odstupanje veće od dozvoljenog, elektronika će samostalno korigovati odnos vazduha i gasa i na taj način osigurati maksimalni stepen iskorišćenja

Dеtaljnije... 


Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu
i postajete član SMEITS-a.

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana