Dan svetlosne tehnike na
Međunarodnom sajmu tehnike 2015.

U velikoj Sali hale IV Beogradskog sajma 11. maja, 2015. godine tradicionalno će se održati 45. dan svetlosne tehnike koji organizuju Srpsko društvo za osvetljenje i aktuelni donatori.


Pisanje projekata za konkurse fondova EU
za 2015–2020

Zbog nedovoljne informisanosti javnosti o konkursima javnosti o konkursima i nepoznavanja postupka pisanja projekata, iskoristi se manje od 30% ovih mogućnosti. Privredna komora Beograda već četiri godine organizuje obuke za učestvovanje u ovakvim projektima sa ciljem da se kvantitativno i kvalitativno unapredi broj aplikacija i postigne viši nivo kvaliteta odnosno ostvarenih rezultata na projektima koje finansira EU.

Detaljnije... 


Procesing '15

28. procesing, 4. i 5. juni 2015, Inđija.

Detaljnije... 


Нешто више о сунцу

Удаљено око осам светлосних минута од планете Земље, Сунце представља нама најближу звезду у Млечном путу. Захваљујући топлоти и светлости која нам долази са њега, живот на Земљи је могућ. Иако је то један од објеката који се најдуже изучавају, постоји нешто што изазива погрешне закључке о његовом саставу.

Detaljnije...


46. međunarodni kongres i izložba o KGH

Beograd, Sava centar, 2–4. decembar 2015.

Detaljnije... 


Gorivo ili hrana

Sada, kada su obnovljivi izvori energije sve popularniji, i hrana se pretvara u gorivo za automobile bogatih, a u siromašnim delovima planete se sve više širi glad i gola egzistencija se dovodi u pitanje, rasplamsavaju se i rasprave o tome treba li ljudsku hranu koristiti kao energent.

Biogorivo je već davno preraslo granice lepih želja i snova zaštitnika okoline i postalo je ozbiljna investicija naftnih koncerna. U Nemačkoj već oko osam odsto potrošenog goriva potiče s oranica, a tehnološki je moguće proizvesti alkohol iz svake biljke, naročito iz onih biljaka koje sadrže mnogo skroba ili šećera, što je mnogo efikasnije i jeftinije. Drugim rečima, ono što je i vredna životna namirnica to je i zanimljiv izvor zarade u proizvodnji biogoriva. 


Treća MKOIEE

Treća međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije, 15. i 16. oktobar 2015. Beograd.

Detaljnije... 


TRACO-INVEST gradi u Novom Beogradu

 Preduzeće Traco-Invest je počelo izvođenje hidrotehničkih i termotehničkih instalacija na kompleksu GTC-41 objekat A1 U Novom Beogradu, u bloku 41. Realizacija ovog objekta ugovorena je sa poljskom kompanijom iz Varšave GTC a glavni izvođač je kompanija GRADINA, d.o.o. iz Zemuna.

Ugovoreni objekat se sastoji od tri zasebna poslovna objekta A1, A2 i B, sa zajedničkom garažom ukupne površine 40.000 m2. U prvoj fazi izvodi se poslovni objekat A1 (Po + Pr + 6) i zajednička garaža ukupne površine 14.800 m2.

Termotehničke instalacije objekta se sastoje od dve toplotne pumpe toplotnog učinka po 370 kW i rashladnog učinka 350 KW, indirektne toplotne podstanice daljinskog grejanja učinka 1000 kW, 300 četvorocevnih kanalskih klima-konvektora, i dve klima komore za pripremu primarnog vazduha protoka po 25.000 m3/h. Završetak radova je predviđen za kraj jula 2015. godine.

Detaljnije... 


Uredba o merama podsticaja
za proizvodnju električne energije

Uredbom o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije, bliže se propisuju mere podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i za njen otkup – Feed-in tariff, balansiranje i očitavanje, definišu se energetski objekti koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, uređuje sadržina ugovora o otkupu električne energije po merama podsticaja, kao i naknada troškova kupcu tako proizvedene energije.

Detaljnije... 


Нови аршини за „зелену“ струју

Трошкови производње електричне енергије добијене из обновљивих извора (ОИЕ) у последње време бележе знатан пад – осетно изнад ранијих предвиђања. Изједначавање са трошковима производње струје из конвенционалних извора, судећи према многим примерима, већ је у току. Међународна агенција за обновљиве изворе енергије (IRENA) објавила је ових дана да би трошкови у сектору ОИЕ требало ускоро да опадну за 40 одсто. Највеће смањење трошкова очекује се код соларних електрана, док ће електране на биомасу, геотермалне електране и копнене ветроелектране ускоро постати ценовно конкурентне са конвенционалним погонима на фосилна горива. Недавно је Дојче банка, али и још неке институције од ауторитета, објавила да се успостављање тржишног паритета цене струје из соларних електрана очекује 2017. године.

Detaljnije... 


Stručna obuka za projektovanje i primenu kondenzacionih kotlova

U organizaciji preduzeća CIM GAS d.o.o., iz Subotice, i italijanskog proizvođača gasne opreme Baxi S.p.A, 23.-24.03. održan je tehnički seminar za kondenzacione gasne kotlove velikih snaga. Seminar je održan u Italiji u krugu fabrike Baxi. Učesnici seminara, projektanti termotehničkih postrojenja, mašinske struke, upoznati su sa proizvodima kompanije BAXI S.p.A. Poseban značaj je dat obradi tehničkih podloga za projektovanje. Tako da su učesnici dobili potrebna pomagala u papirnatoj i elektronskoj formi koji se koriste za izbor gasnih kotlova i izradu projektne dokumentacije u vidu crteža i specifikacije opreme i time će im olakšati posao projektovanja.

Detaljnije... 


Струја са Ајфелове куле

Завршено је обимно реновирање Ајфелове куле, најамбициозније у последњих 30 година, које је обухватило постављање две ветротурбине на првом спрату, али и постављање LED осветљења и 10 квадратних метара кровних соларних панела на павиљону за посетиоце. Ови соларни панели требало би да подмире око 50 одсто потреба за грејање воде за оба павиљона за посетиоце. Очекује се да ће ветротурбине производити 10.000 kWh годишње, што је приближна количина енергије коју користе комерцијалне службе на првом спрату. Обојене су тако да се уклапају у патину целе куле. Тихе су и дизајниране тако да ухвате ветар из било ког правца. Постављене су на око 120 метара изнад земље, а место је стратешки одабрано за максималну производњу енергије, допуштајући турбинама да ухвате стабилан ветар. Инсталиране су и топлотне пумпе високих перформанси како би осигурале стално уравнотежену температуру. Павиљони су опремљени системом за прикупљање кишнице и та вода користиће се као техничка вода у тоалетима.


Епл и чиста енергија

Соларни експерт „First Solar“ и чувена америчка електронска компанија „Епл“ направили су велики комерцијални договор. Наредних 25 година „Епл“ ће примати електричну енергију из соларног пројекта у Монтери Каунтију у Калифорнији. „Епл“ је наменио 848 милиона долара за електричну енергију из соларног пројекта компаније „First Solar”. Око 130 од укупно 280 мегавата биће коришћено за производњу енергије за „Епл“, док ће преосталих 150 мегавата бити продато компанији „Pacific Gas & Electric“. Почетак изградње је предвиђен за средину 2015. године, а завршетак за крај 2016. године. „Епл“ предводи у борби против климатских промена и хоће да покаже како велике компаније могу да подмире своје пословање са 100 одсто чистом, обновљивом енергијом.  


Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu
i postajete član SMEITS-a.

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana