Procesing '15

28. procesing, 4. i 5. juni 2015, sala Dijamant, Inđija.

Na sajtu je objavljen program Procesinga '15.

Detaljnije...


46. međunarodni kongres i izložba o KGH

Beograd, Sava centar, 2–4. decembar 2015.

Detaljnije... .


Energija – znanje na međunarodnom nivou 

U okviru saradnje Privredne komore Srbije i IG ENERGIEAUTARKIE (IGEA), iz Austrije, uz podršku Trgovinskog odeljenja ambasade Austrije, održaće se konferencija ENERGIJA – ZNANJE NA MEĐUNARODNOM NIVOU Konferencija će se 15. maja 2015. održati u prostorijama PKS, Beograd, Terazije 23/II, sa početkom u 10.00 časova.

Cilj konferencije je uspostavljanje privredne saradnje između Austrije i Srbije radi stvaranja uslova za intenzivnije ulaganje i veće korišćenje obnovljivih izvora energije i primenu mera energetske efikasnosti u Srbiji. Konferencija se organizuje u okviru posete austrijske privredne delegacije Srbiji u okviru koje će biti održani i bilateralni razgovori austrijskih i srpskih privrednika.

Više informacija na telefon 011/3232-186.


Novo gorivo na benziskim pumpama

Novo gorivo za automobile je komprimovani prirodni gas – najekonomičnije ekološko gorivo. Korišćenjem prirodnog gasa obezbeđuju se znatne uštede. Naftna industrije Srbije i FCA Srbija na Sajmu automobila su predstavili prednosti komprimovanog prirodnog gasa (CNG) u odnosu na konvencionalna goriva benzin i dizel. NIS, za sada, ima samo veleprodajnu punionicu gasa na Paliću, a do kraja aprila otvara se punionica ovog goriva na benzinskoj stanici Novi Sad 10, a kasnije i na jednoj benzinskoj stanici u Čačku. Predviđeno je da se sledeće godine otvori punionica u Beogradu, na benzinskim pumpama Zmaj 2 i u Žarkovu.

Detaljnije... 


 Напредне технологије за заштиту озонског омотача 

Програм Уједињених нација за заштиту животне средину, Коалиција за климу и чист ваздух за уклањање краткотрајних загађивача природе, САД и Алијанса за одговорну атмосферску политику имају част да објаве позив на радионицу Напредне технологије за заштиту озонског омотача и климе: Хладан ланац хране, који се у Паризу, у Француској, одржава 18. јула 2015. године.

Детаљније…


Energetski forum 2015

Energetski forum 2015 (VEF 2015) održaće se od 18. do 20. juna 2015. godine u Beču (Palata Hofburg) samo nekoliko meseci pre samita o Ciljevima održivog razvoja, u Njujorku i Konferencije UNFCCC (COP 21) koja se održava u Parizu. Ističući višestruke koristi Razvoja nakon 2015 i Agende o klimi i isticanjem najbolje prakse i akcija, VEF 2015 treba da doprinese radu skupova kojima prethodi.

Detaljnije...  


Treća MKOIEE

Treća međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije, 15. i 16. oktobar 2015. Beograd.

Detaljnije... 


Elektroautomobil Tesla S

Nedavno je u Americi izvršena analiza novog modela električnog automobila Tesla S čija je cena u Americi 69.900 $ i trenutno je najbolji ekološki automobil. Ovo najbrže ekološko vozilo može da razvije brzinu do 180 km na čas. Snaga motora od 85 kW obezbeđuje ubrzanje do 60 km za 3,9 sekundi. Motori su postavljeni napred i pozadi. Baterija sa jednim punjenjem može da pređe do 450 km. U kućnoj varijanti sa punjačem od 10 kW, baterije se pune za 6 sati a ubrzanim punjačem od 120 kW i za samo 80 minuta. Već sada je u potrebi punjenje pomoću solarnih fotoćelija, što ovaj automobil čini jedinim koji se napaja iz obnovljivih izvora energije

Detaljnije...


Regulator XF 5000

Mikroprocesorski regulator XF 5000 razvijen je na platformi najnovijih tehnologija u elektronici i informatici i po kvalitetu izrade i performansama prati vodeće svetske proizvođače kontrolera. Namenjen je automatskoj regulaciji i upravljanju u termotehničkim, termoenergetskim i tehnološkim sistemima kao slobodno programabilan kontroler (PLC). Regulator XF 5000 se isporučuje sa setom unapred programiranih termotehničkih aplikacija u sistemima grejanja, hlađenja, klimatizacije i ventilacije. Raspoloživim „user-friendly“ softverskim alatima korisnik može sam izraditi program upravljanja prema svojim potrebama i trajno ga upisati u memoriju regulatora.

Detaljnije... 


Daljinsko grejanje toplotnim pumpama u Bečeju

Nakon dužeg vremena izrađena je Studija izvodljivosti korišćenja geotermalne energije za grejanje u opštini Bečej. Ova studija je rađena u saradnji sa islandsko-nemačkom firmom GTN koja je u saradnji sa Nemačkom razvojnim bankom finansirala izradu studije u vrednosti 207.000 evra. Dokazana je ekonomska opravdanost izrade postrojenja sa toplotnim pumpam za daljinsko grejanje. Studija predviđa period otplate od 8 godina što je izuzetno povoljno s obzirom da se predviđa period eksploatacije od 40 godina.

Predviđa se primena visokotemperaturnih toplotnih pumpi sa temperaturama vode do 80 stepeni.


Razvoj centrifugalnih čilera

Za klimatizaciju velikih prostora, kao što su poslovne zgrade i fabrike, najčešće se koriste centrifugalni čileri. Komercijalizovane su različite tehnologije koje štede energiju, kao što su, na primer, bezuljni magnetni ležajevi, koji smanjuju mehaničke gubitke, DC motori velikog kapaciteta sa povećanom efikasnošću pri punoj i delimičnoj opterećenosti, i visokoefikasni aerodinamični rotori

Detaljnije... 


Sistem DWM

Ovaj sistem služi za klimatizaciju većih objekata, poslovnih zgrada, bolnica, trgovinskih centara i sl. Široki spektar unutrašnjih, spoljnih i kontrolnih jedinica omogućava izbor optimalnog rešenja prema konkretnim potrebama i zahtevima.

Detaljnije...


Učlanite se u SMEITS

Jednostavno je. Pročitajte naš poziv u članstvo, popunite pristupnicu, uplatite članarinu i postajete član SMEITS-a.

Ako ste stari član, uplatite članarinu i svakako nam javite promenu svojih podataka.


Prijava i odjava

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi. Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu. Hvala na poverenju. 
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.

Prijavite se za Bilten SMEITS-a.

Ažurirajte svoje podatke.

Odjavite se sa naše liste.

 
veza na Facebook stranu SMEITS-a veza na Linkedin stranu SMEITS-a
Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS),
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
www.smeits.rs
© 2015 Sva prava zadržana