Mogućnost primene solarnog grejanja potrošne vode u obdaništu „duško radović“ u beogradu

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Nenad Miloradović

Apstrakt

Predškolska ustanova „Duško Radović“ u naselju Vidikovac u Beogradu nalazi se na sistemu daljinskog grejanja JKP „Beogradske elektrane“ – toplane „Cerak“. Toplotna energija za grejanje i potrošnu vodu isporučuje se preko toplotne podstanice. U izvesnoj meri moguća je supstitucija fosilnog goriva iz toplane „Cerak“ solarnom energijom, pošto je obdanište pokriveno ravnim krovom pogodnim za postavljanje termalnih prijemnika sunčeve energije. Postojeća instalacija (razvod, ekspanzioni sud kao i akumulator tople vode) može se koristiti i za solarno postrojenje, čime se smanjuju investicioni troškovi i period otplate. Primena prijemnika sunčeve energije doprineće uštedi energije, većoj energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
MILORADOVIĆ, Nenad. Mogućnost primene solarnog grejanja potrošne vode u obdaništu „duško radović“ u beogradu. Zbornik Međunarodnog kongresa o KGH, [S.l.], v. 41, n. 1, p. 480-483, july 2019. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/kghk/article/view/5084>. Datum pristupa: 16 july 2024
Sekcija
Obnovljivi izvori energije. Sunčeva energija i hidroenergija. Tehnologija i optimizacija korišćenja sistema

Reference

[1] Simić, S., Glavni projekat grejanja i ventilacije za objekat Kombinovana dečija ustanova Kneževac–Kijevo, Invest-biro, preduzeće za projektovanje i inženjering, Beograd, 1980.

[2] Luković, Goran, Elaborat o uštedi energije i smanjenju emisije štetnih gasova (CO2) za objekat vrtić „Sveta Petka“ na Savskom vencu u Beogradu, Loren Line, Beograd, 2010.

[3] *** On-lajn katalog proizvođača PSE Apricus:

[4] http://www.apricus-solar.com/html/insolation_levels_europe.htm