Rekuperacija toplote iz ostatka procesa proizvodnje alkoholnih pića u destileriji kapaciteta 40000 kg/dan

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Saša Marković Sanja Petronić Marta Trninić Nikola Tanasić Daniela Ristić

Apstrakt

Za proizvodnju alkoholnih pića u industrijskim uslovima, koristi se postupak destilacije sa rektifikacijom. Proces se zasniva na razdvajanju komponenti usled razlike u temperaturi ključanja na datom pritisku u sistemu, što podrazumeva zagrevanje sirovine do temperature ključanja, kao i dovođenje toplote radi isparavanja određenih komponenti iz tečnosti. Može se zaključiti da je za izvođenje procesa potrebno dovođenje i odvođenje relativno velike količine toplotne energije, što znači da je proces rada praćen i značajnim eksploatacionim troškovima. Za postrojenje destilerije za proizvodnju alkoholnih pića, kapaciteta 40000 kg/dan, analiziran je utrošak toplotne energije i izložen je predlog rešenja poboljšanja procesa radi energetske uštede, čime se snižava i cena finalnog proizvoda, odnosno povećava profit preduzeća.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
MARKOVIĆ, Saša et al. Rekuperacija toplote iz ostatka procesa proizvodnje alkoholnih pića u destileriji kapaciteta 40000 kg/dan. Zbornik Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije – MKOIEE, [S.l.], v. 9, n. 1, aug. 2021. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/mkoiee/article/view/6654>. Datum pristupa: 29 nov. 2022
Sekcija
Poster sesija

Reference

[1] Јаћимовић, Б., Генић С., Топлотне операције и апарати, Машински факултет, Београд, Србија, 2016.
[2] Генић, С., Јаћимовић, Б., Митић, С., Колендић П., Економеске анализе за потребе процесног инжењерства, Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије, Београд, Србија, 2014.