Definisanje termičkog procesa u zidu eskimskog igloa, uz pomoć teorijskih i numeričkih metoda

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Anđela Stojić Dejan Tanikić

Apstrakt

U prirodi i svakodnevnoj praksi postoji puno primera  prostiranja toplote. Za poslednjih pola veka fenomeni prostiranja toplote i materije zauzeli su fundamentalno mesto u termoenergetici, termotehnici i procesnoj tehnici, tako da se razvoj aparata i uređaja u ovim oblastima ljudske delatnosti ne može zamisliti bez poznavanja suštine prostiranja toplote i materije. Prostiranje toplote u prostoru je veoma složen proces koji u najopštijem slučaju sadrži tri različita načina (mehanizma) prostiranja: konvekciju, kondukciju i zračenje. Procesi prostiranja toplote i materije imaju važnu ulogu u mnogim industrijskim procesima. Stoga se javlja potreba za upravljanjem tim procesima i želja za kvantitativnim predviđanjem ishoda tih procesa (teorijski i eksperimentalno). Metodi klasične matematike koji se primenjuju pri rešavanju sistema dif. j-na koje upravljaju procesima prostiranja toplote i materije uspevaju da reše veoma mali broj uprošćenih praktičnih problema. Međutim, razvoj numeričkih metoda omogućava da matematički model može da bude rešen za bilo koji praktični problem numeričkim putem. U ovom radu teorijski i numerički je istražen termički proces u zidu eskimskog igloa, koji je napravljen od kompaktnih blokova snega sa koeficijentom provođenja toplote 0,25W/(mK) u obliku polusfere unutrašnjeg poluprečnika 2m i debljine zida 1m.Određene su i temperature na međupovršinama na svakih 10 cm debljine zida i na graničnim površinama. Rezultati koji su dobijeni prikazani su tabelarno i u vidu dijagrama.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
STOJIĆ, Anđela; TANIKIĆ, Dejan. Definisanje termičkog procesa u zidu eskimskog igloa, uz pomoć teorijskih i numeričkih metoda. Zbornik Međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije – MKOIEE, [S.l.], v. 10, n. 1, p. 141-145, nov. 2022. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/mkoiee/article/view/6810>. Datum pristupa: 26 feb. 2024
Sekcija
Energetska efikasnost u kontekstu primene OIEE

Reference

[1] G. Ilić, M. Vukić, N. Radojković, P. Živković, I. Stojanović, Thermodynamics II-basics of heat and matter propagation, Faculty of Mechanical Engineering in Niš, Niš, Serbia, 2014.
[2] Lj. Petković, Numerical analysis, Faculty of Mechanical Engineering in Niš, Niš, Serbia, 2003.
[3] *** http://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/699/820/iglo-vestina-gradjenja-spiralne-kupole-blokovima-od-snega