Izbor tehnologije sinteze amonijaka zasnovan na energetskim zahtevima procesa

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Marina Vasić

Apstrakt

Amonijak je ključno jedinjenje u proizvodnji đubriva i azotnih jedinjenja. Koristi se u procesu fermentacije, kao antimikrobni agens u prehrambenoj industriji i rashladni fluid u rashladnim i ventilacionim sistemima. Tehnologija za sintezu amonijaka unapređiva na je tokom godina, razvojem novih katalizatora, reaktora i poboljšanjem konfiguracije procesa. Cilj ovog rada je da se uporede dve različite, preovlađujuće tehnologije za proizvodnju amonijaka, na osnovu ukupnih energetskih troškova. Optimalni zahtevi za grejanjem i hlađenjem procesa biće procenjeni primenom principa energetske integracije. Biće izvršena i procena ukupnih troškova za uspostavljanje optimalnog energetskog sistema.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
VASIĆ, Marina. Izbor tehnologije sinteze amonijaka zasnovan na energetskim zahtevima procesa. Procesna tehnika, [S.l.], v. 31, n. 1, p. 12-14, july 2019. ISSN 2217-2319. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/procteh/article/view/4884>. Datum pristupa: 29 may 2022
Sekcija
Tema broja

Reference

[1] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/ammonia#section=Useand-Manufacturing
[2] Levenspiel, O., Osnovi teorije i projektovanja hemijskih reaktora, Faculty of Technology and Metallurgy, Belgrade, Serbia, 1991.
[3] Ullmann’s encyclopedia of industrial chemistry, Wiley-VCH, Weinheim, Germany, 2000.
[4] Appl M., Ammonia: Principles and Industrial Practice, Wiley-VCH, Weinheim, Germany, 1999.
[5] https://user.eng.umd.edu/~nsw/chbe446/AspenPlusV10UserGuide2.pdf