Ispitivanje barijernih i mehaničkih svojstava filmova na bazi modifikovanog pektina
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Apstrakt
Sa stanovišta ekološkog oporavka neophodna je zamena petrohemijskih sirovina sirovinama iz obnovljivih izvora pri proizvodnji materijala opšte namene. Sve striktniji zahtevi koji se tiču ekoefikasnosti i biorazgradivosti nedvosmisleno su usmerili istraživanja ka pronalaženju alternative konvencionalnim petrohemijskim materijalima. Pektin je prirodni polimer koji se sastoji od monomernih jedinica D-galakturonske kiseline (GalA), vezanih α-(1-4) glikozidnim vezama. Iako poseduje veoma dobra film-formirajuća svojstva, šira primena ovog polimera ograničena je usled nedovoljno dobrih mehaničkih i barijernih karakteristika. U cilju otklanjanja ograničenja koje nameće struktura ovog sve zastupljenijeg prirodnog polimera, pektin je modifikovan u reakciji esterifikacije sa sa dihlorodom sebacinske kiseline. Acilovani derivat pektina korišćen je za pripremu filmova metodom otparavanja rastvarača, nakon čega je ispitan uticaj modifikacije na barijerna i mehanička svojstva ovih filmova.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Reference
[2] Chen, J., et al., Pectin Modifications: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55(2015), 12, pp. 1684-1698.
[3] Fischer, A., et al., Detection of Intramolecular Associations in Hydrophobically Modified Pectin Derivatives U-sing Fluorescent Probes, Langmuir, 14(1998), 16, pp. 4482-4488.
[4] Miralles-Houzelle, M.C., P. Hubert, and E. Dellacherie, Hydrophobic Alkyl Chains−Pectin Conjugates. Compa-rative Study of Some Physicochemical Properties in Relation to Covalent Coupling vs Ionic Association, Langmu-ir, 17(2001), 5, pp. 1384-1391.
[5] ASTM E96 / E96M-16, Standard Test Methods for Water Vapor Transmission of Materials, 2016, ASTM Internati-onal: West Conshohocken, PA, USA.
[6] Torquato, S., Random heterogeneous materials: microstructure and macroscopic properties, Springer Science & Business Media, Berlin, Germany, 2013.
[7] Gontard, N., et al., Edible composite films of wheat gluten and lipids: water vapour permeability and other physi-cal properties, International Journal of Food Science & Technology, 29(1994), 1, pp. 39-50.
[8] Bagliotti Meneguin, A., B. Stringhetti Ferreira Cury, and R.C. Evangelista, Films from resistant