Ispitivanje barijernih i mehaničkih svojstava filmova na bazi modifikovanog pektina

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Sanja Šešlija Pavle Spasojević Vesna Panić Ivanka Popović

Apstrakt

Sa stanovišta ekološkog oporavka neophodna je zamena petrohemijskih sirovina sirovinama iz obnovljivih izvora pri proizvodnji materijala opšte namene. Sve striktniji zahtevi  koji se tiču ekoefikasnosti i biorazgradivosti nedvosmisleno su usmerili istraživanja ka pronalaženju alternative konvencionalnim petrohemijskim materijalima. Pektin je prirodni polimer koji se sastoji od monomernih jedinica D-galakturonske kiseline (GalA), vezanih α-(1-4) glikozidnim vezama. Iako poseduje veoma dobra film-formirajuća svojstva, šira primena ovog polimera ograničena je usled nedovoljno dobrih mehaničkih i barijernih karakteristika.  U cilju otklanjanja ograničenja koje nameće struktura ovog sve zastupljenijeg prirodnog polimera, pektin je modifikovan u reakciji esterifikacije sa sa dihlorodom sebacinske kiseline. Acilovani derivat pektina korišćen je za pripremu filmova metodom otparavanja rastvarača, nakon čega je  ispitan  uticaj modifikacije na barijerna i mehanička svojstva ovih filmova.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
ŠEŠLIJA, Sanja et al. Ispitivanje barijernih i mehaničkih svojstava filmova na bazi modifikovanog pektina. Zbornik Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji – Procesing, [S.l.], v. 31, n. 1, p. 103-106, june 2018. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/ptk/article/view/3459>. Datum pristupa: 10 dec. 2018
Sekcija
Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj

Reference

[1] Álvarez-Chávez, C.R., et al., Sustainability of bio-based plastics: general comparative analysis and recommenda-tions for improvement, Journal of Cleaner Production, 23(2012),1, pp. 47-56.
[2] Chen, J., et al., Pectin Modifications: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55(2015), 12, pp. 1684-1698.
[3] Fischer, A., et al., Detection of Intramolecular Associations in Hydrophobically Modified Pectin Derivatives U-sing Fluorescent Probes, Langmuir, 14(1998), 16, pp. 4482-4488.
[4] Miralles-Houzelle, M.C., P. Hubert, and E. Dellacherie, Hydrophobic Alkyl Chains−Pectin Conjugates. Compa-rative Study of Some Physicochemical Properties in Relation to Covalent Coupling vs Ionic Association, Langmu-ir, 17(2001), 5, pp. 1384-1391.
[5] ASTM E96 / E96M-16, Standard Test Methods for Water Vapor Transmission of Materials, 2016, ASTM Internati-onal: West Conshohocken, PA, USA.
[6] Torquato, S., Random heterogeneous materials: microstructure and macroscopic properties, Springer Science & Business Media, Berlin, Germany, 2013.
[7] Gontard, N., et al., Edible composite films of wheat gluten and lipids: water vapour permeability and other physi-cal properties, International Journal of Food Science & Technology, 29(1994), 1, pp. 39-50.
[8] Bagliotti Meneguin, A., B. Stringhetti Ferreira Cury, and R.C. Evangelista, Films from resistant