Zaštita vazduha u životnim uslovima

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Dragan Vučković Martin Bogner

Apstrakt

Činjenica je da zagađen vazduh treba „lečiti“, ali je u osnovi bitno da do zagađenja ne dođe. Ukoliko je dimničarstvo ta institucija za sprečavanje zagađenja, bitno je održavanje niza instalacija i opreme.


Očigledno je da je osnov nastajanja dimničarske delatnosti – preventiva, u današnje vreme bio presudan za njenu ulogu u savremenom društvu dodeljujući joj nove zadatke koje ova delatnost mora ispuniti. Naime, savremeno organizovano društvo pokušava da, sa manje ili više uspeha, predupredi i spreči negativne posledice preventivnim delovanjem, praćenjem, sakupljanjem i analizom podataka u određenoj oblasti i time omogući aktivnosti koje otklanjaju uzroke nastanka negativnih posledica. Gde je tu mesto savremenoj dimničarskoj službi?


Pozitivni efekti delovanja dimničarske službe se direktno odražavaju na zaštitu zdravlja ljudi i materijalnih dobara. Ovi rezultati se postižu pravovremenim i adekvatnim pružanjem dimničarske usluge u segmentu kontrole i čišćenja dimovodnih objekata i ložišnih uređaja, odnosno ventilacionih kanala i uređaja.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
VUČKOVIĆ, Dragan; BOGNER, Martin. Zaštita vazduha u životnim uslovima. Zbornik Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji – Procesing, [S.l.], v. 33, n. 1, p. 69-73, oct. 2020. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/ptk/article/view/6100>. Datum pristupa: 07 may 2021
Sekcija
Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj

Reference

[1] Mihajlović, M., M. Bogner: O dimničarstvu, ETA, Beograd, 2013.
[2] Vrečko, F.: Dimnikarstvo, Obrtna zbornica Slovenije, Sekcija dimnikarjev, Ljubljana, 1999.
[3] Marenčić, Ž.: Dimnjaci, funkcija, održavanje i rekonstrukcija, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Zagreb, 2005.
[4] Đokić Sokolova, Lj.: Odvod dimnih gasova i zdravlje, Drugo vojvođansko savetovanje dim-ničara, Sombor, 2006.
[5] Popović, O., M. Bogner, A. Simonović, S. Stupar: O dimnjacima, ETA, Beograd, 2011.
[6] Vučković, D., M. Bogner, Zagađenje vazduha u prostorijama, 23. savetovanje o zaštiti okoli-ne, Moravske Toplice (SLO), 2020.