Uticaj čuvanja u kontrolisanoj atmosferi na kvalitet plodova jabuke
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Apstrakt
Tržište hrane je sve više zainteresovano za sveže, neprerađene prehrambene proizvode bez dodatih hemikalija. Sve se veća količina hrane i izvozi upravo u svežem stanju, stoga postoji izrazita potreba za savremenim postharvest tehnologijama. Plodovi nastavljaju sa metabolizmom i nakon berbe što dovodi do gubitka komponenti plodova, usled respiracije i transpiracije dolazi do razmene gasova i vode sa okolinom. To značajno doprinosi gubitku kvaliteta zbog smanjenja mase plodova, gubitka čvrstoće i svežine, a kraće je i vreme čuvanja, što su parametri koji određuju konkurentnost svežih plodova na tržištu. Tehnologija koja se sve više koristi za smanjenje gubitaka je modifikacija atmosfere, tj. čuvanje u komorama sa kontrolisanom atmosferom. U ovom radu je utvrđivan uticaj čuvanja u kontrolisanoj atmosferi na promene kvaliteta plodova jabuke. Zbog poređenja rezultata, jabuke su čuvane i u rashladnoj komori sa atmosferskim vazduhom. Analiziran je sadržaj suve materije, skroba, pektinskih materija, ukupnih kiselina i šećera, pH vrednost i čvrstoća svežih i 4 meseca skladištenih plodova jabuke. Dobijeni rezultati su pokazali značajno manje promene analiziranih parametara kvaliteta kod plodova čuvanih u kontrolisanoj atmosferi. Nakon 4 meseca jabuke iz komore sa atmosferskim vazduhom imale su značajno manju čvrstoću u poređenju sa plodovima čuvanim u kontrolisanoj atmosferi. Pored toga, ukupni gubitak bio je značajno veći kod jabuka čuvanih u atmosferskom vazduhu nego u kontrolisanoj atmosferi.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Reference
[2] Chen, Z., Gallie, D.R. Increasing tolerance to ozone by elevating folia ascorbic acid confers greater protection against ozone than increasing avoidance. Plant Physiol. 138 (2005) 1673–1689.
[3] Falagán, N., Artés, F., Gómez, P.A., Artés-Hernandez, F., Conejero, W., Aguayo, E. Deficit irriga-tion strategies enhance health-promoting compounds through the intensification of specific enzymes in early peaches. J. Sci. Food Agric. 96 (5) (2016) 1803-1813.
[4] Fikiin, A., Velkov, L. Modifications des pomes au cours de leur conservation frigorificue en atmos-phere reglee et naturalle. Intern. Inst. of Refrigeration, Commission B2-C2-D1, Sofia, No 4, (1982) 313-320.
[5] Janković, M., Mašović, S. Fruits storage in controlled atmosphere cold rooms. Tematski zbornik „Hladilna veriga v živilstvu“, SDHK. V Posvetovanje SDHK (2000) Zreče. Slovenia. p. 20-30. ISBN 961-6353-21-7.
[6] Kader, A. A, Technical Editor: Postharvest Technology of Horticultural Crops. Third Edition. Uni-versity of California. Agricultural and Natural Resources Publication No. 3311. Oakland, California. (2002) (ISBN: 1-879906-51-1).
[7] Kader, A.A., (Ed.). Tecnología postcosecha de cultivos hortofrutícolas. UCANR Publications. Publi-cation Number: 3529 (2007) 535. ISBN-13: 978-1-60107-743-1.
[8] Marković, D., Veljić M., Čebela Ž., Božić S. Systems for optic color calibration, Procesna tehnika i energetika u poljoprivredi, 14(1), (2010) 23 – 26.
[9] Marković, D., Živković, D., Kosanić, N., Marković, I., Sretenović, A. Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji, Savremena poljoprivredna tehnika, (2011), 37, 4: 387-398.
[10] Stevanović S., Radojević R., Marković D., Otović M., Milovančević U., Simonović V., Skladištenje jabuke u hladnjačama sa ULO atmosferom, Klimatizacija, grejanje, hlađenje 46, br. 4, (2017) 323-328.
[11] Stevanović S., Milovančević U., Otović M., Marković D., Leposavić A., Urošević T., Uticaj smr-zavanja u industrijskim uslovima na kvalitet jagode, Klimatizacija, grejanje, hlađenje 50 br. 3, (2021) 41-45.