Испитивање енергетског потенцијала отпада од кафе
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Apstrakt
Konzumiranje kafe je dnevni ritual rasprostranjen širom sveta. Procenjeno je da se u svetu popije čak 2,25 milijardi šoljica ovog napitka u jednom danu, čime se proizvodi velika količinu otpada. U radu je ispitan energetski potencijal ovog otpada metodom tehničke i termalne analize. Rezultati ispitivanja su pokazali niske vrednosti HGI, nizak sadržaj volatila i koksnog ostatka usled velike količine vlage
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Kako citirati
ВЛАДИЋ, Михаило; МАНИЋ, Небојша; КАРЛИЧИЋ, Никола.
Испитивање енергетског потенцијала отпада од кафе.
Zbornik Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji – Procesing, [S.l.], v. 36, n. 1, p. 45-53, july 2023.
Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/ptk/article/view/6867>. Datum pristupa: 15 oct. 2024
Sekcija
Energija u procesnoj industriji
Reference
[1] Директива 2009/28/ЕЗ
[2] Манић Н. Г.:Сагоревање пелета од биомасе у пећима за домаћинство, Машински фа-култет Универзитета у Београду, Београд, 2014.
[3] Манић Н. Г: Пoсебна поглавља из сагоревања – Техничка анализа горива
[4] Барта Холо Б.: Термичка анализа у неорганској хемији, Природно- математички фа-култет, Нови Сад, 2021.
[2] Манић Н. Г.:Сагоревање пелета од биомасе у пећима за домаћинство, Машински фа-култет Универзитета у Београду, Београд, 2014.
[3] Манић Н. Г: Пoсебна поглавља из сагоревања – Техничка анализа горива
[4] Барта Холо Б.: Термичка анализа у неорганској хемији, Природно- математички фа-култет, Нови Сад, 2021.